Co se tyce zamykani - zatim to bylo jeste v mezich slusnosti, ale kdovi, kam by to mohlo dospet
Electro Harmonix Germanium
Pravidla fóra
Re: Electro Harmonix Germanium
Jo, s tim operakem mas pravdu, elektronice rozumim prd
Kazdopadne lampa hraje v limitaci lepe nez tranzistor, ne? Tim padem cim natlacenejsi signal tranzistoru cpes, tim hur se s tim pasuje, tak to chapu ja.
Co se tyce zamykani - zatim to bylo jeste v mezich slusnosti, ale kdovi, kam by to mohlo dospet
Bylo to jen upozorneni... Takhle si debatu nepredstavuju, chce to trochu zklidnit hlavy.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Jak k tomu nemam zrejme zhola co rici v rovine technicke.
Ale muzu snad napsat toto:
efekty se kupuji, aby si clovek s nimi pohral, povyzkousel ruzna nastaveni a po zvazeni se rozhodl, zda si jej ponecha nebo posle o dum dal. Presneji tedy, nic nemam proti tomu, aby se rozebiralo, co vse uvnitr te krabicky ma za funkce, to urcite take ma svuj vliv na tom, zda je produkt vhodny do meho retezce.
Mame usi, ruce, kytaru a zesilovac. Je pak na nas, co si do drahy kytara>kabel>zesilovac dal pridame. Clovek musi pocitat se vsim. Bud to bude fungovat ci nebude versus bud se me to bude libit nebo nebude.
(Ja dneska jsem tak vygumovanej, ze si nejsem jist, zda bych to nemel radeji hodit do kose)
efekty se kupuji, aby si clovek s nimi pohral, povyzkousel ruzna nastaveni a po zvazeni se rozhodl, zda si jej ponecha nebo posle o dum dal. Presneji tedy, nic nemam proti tomu, aby se rozebiralo, co vse uvnitr te krabicky ma za funkce, to urcite take ma svuj vliv na tom, zda je produkt vhodny do meho retezce.
Mame usi, ruce, kytaru a zesilovac. Je pak na nas, co si do drahy kytara>kabel>zesilovac dal pridame. Clovek musi pocitat se vsim. Bud to bude fungovat ci nebude versus bud se me to bude libit nebo nebude.
(Ja dneska jsem tak vygumovanej, ze si nejsem jist, zda bych to nemel radeji hodit do kose)
- Little.Sick.Fish
- Kontaktovat uživatele:
Jsem se tady vrhnul do diskuse o lampách a tranzistorech a úplně jsem přeskočil úvodní příspěvekvviston píše:Ahoj, včera mi přišel kytarový efekt Germanium...mám kombo Fender 212R (tranzistor) - mám strach, že je to efekt především na lampová komba jako třebas Ibanez TUBE screamer...ale podle mě by to mělo alespoň něco udělat. Po zapojení efektu není slyšet žádný zkreslení akorát když nastavím Volts na plný pecky tak to hraje silněji. A podlě mě i kdyby to fungovalo na přebuzování lampy, tak by to prostě mělo něco udělat ne ?Mam z toho depku
Hele, ale to bylo trefný. Se tu můžem přece hádat do krve, co je s čim lepší, ale nevyřesíme nic, každej bude mít svojí pravdu a hlavně každýmu se líbí něco jinýho, jinej zvuk, jiný zkreslení... Někdo nehrábne na nic jinýho, než přebuzenou lampu, někdo hraje přes pedál plnej diod do tranzistorovýho komba. Hlavně že je s tim člověk spokojenej. Když se navíc přidá nějakej hlas typu: "Máš pěknej zvuk", tak je jedno, čim se ten zvuk tvoří, hlavně že to zní dobře.wikxzen píše:Jak k tomu nemam zrejme zhola co rici v rovine technicke.
Naposledy upravil(a) Red Bull dne 22.05.2009 10:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Spojení dvou příspěvků pod sebou
Důvod: Spojení dvou příspěvků pod sebou
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Nějak se to tu rozjelo 
Nikdy jsem neřekl že ten či onen efekt nebude s tím či oným zesilovačem pracovat. Řekl jsem že germaniový overdrive (nebo fuzz) bude dělat NEJLÍP svoji práci s lampáčem a to je prostě fakt. Nejsem žádný edison abych pro to hledal vědecké vysvětlení, netrápí mě to a stačí mi že to prostě VÍM na základě SVÝCH zkušeností. Prostě lampáč nabuzený tak akorát na hraně zkreslení a poté nakoplý "něčím" hraje hodně jinak (lépe) než tranzistor a basta. Tohle prostě s tranzistorákem nejde udělat, to jak je to "těsně před explozí" a když se do toho člověk opře tak to exploduje.
Nakopávat zkreslený kanál třeba na sólo je něco jiného a na to tento typ efektu není primárně určený. A nejde o to dosáhnout na něčem stejného zvuku jako na něčem jiném, ale jde o podstatu toho zvuku - toho chroptění, prdění a praskání, ale přesto velmi libozvučného.
Hrával jsem kdysi přes lampokombo Regent 30 (od soudruhů z NDR - ten stát už dávno neexistuje
) s SD1+DS1 (z Tuzexu - taky jej pámbuzaplať vzal čert) a byla to nádhera, ten zvuk. Nicméně jsem se za to kombo styděl a pořídil si Valvestata (mělo to na sobě nápis Marshall a bylo to nové, moderní a hezké
) a to prostě nejde srovnat...
No a ty hybridy... to si fakt někdo naivně myslí že ta lampa tam je na zkreslení ?!?! Signál přes ni jde, ale zesílení je buď malé nebo rovno 1 a druhá půlka je sledovač.
No a na závěr nezbývá než konstatovat že každý svého štěstí..... Tak si vytáhněte ušiska zpodprdele a vyzkoušejte si to sami
Nikdy jsem neřekl že ten či onen efekt nebude s tím či oným zesilovačem pracovat. Řekl jsem že germaniový overdrive (nebo fuzz) bude dělat NEJLÍP svoji práci s lampáčem a to je prostě fakt. Nejsem žádný edison abych pro to hledal vědecké vysvětlení, netrápí mě to a stačí mi že to prostě VÍM na základě SVÝCH zkušeností. Prostě lampáč nabuzený tak akorát na hraně zkreslení a poté nakoplý "něčím" hraje hodně jinak (lépe) než tranzistor a basta. Tohle prostě s tranzistorákem nejde udělat, to jak je to "těsně před explozí" a když se do toho člověk opře tak to exploduje.
Nakopávat zkreslený kanál třeba na sólo je něco jiného a na to tento typ efektu není primárně určený. A nejde o to dosáhnout na něčem stejného zvuku jako na něčem jiném, ale jde o podstatu toho zvuku - toho chroptění, prdění a praskání, ale přesto velmi libozvučného.
Hrával jsem kdysi přes lampokombo Regent 30 (od soudruhů z NDR - ten stát už dávno neexistuje
No a ty hybridy... to si fakt někdo naivně myslí že ta lampa tam je na zkreslení ?!?! Signál přes ni jde, ale zesílení je buď malé nebo rovno 1 a druhá půlka je sledovač.
No a na závěr nezbývá než konstatovat že každý svého štěstí..... Tak si vytáhněte ušiska zpodprdele a vyzkoušejte si to sami
- yeeshkul
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ten Germanium OD je taky hybrid. Je tam jeden Ge tranzistor(NKTcko) a halda SMD soucastek (+ 2 smd kremikovy tranzistory). Takze Ge->Si->Si coz je zajimavy, ja osobne bych spis volil Si->Si->Ge aby tam to germanium melo sanci na prosazeni, takhle je tam spis na ozdobu. Koukal jsem na jejich demo a vysledek mi prisel rozpacitej, mel jsem dojem ze i ten kytarista ma co delat aby se nerozesmal. To je ale zalezitost osobniho vkusu, takze obecne nic proti.
Co se tyka prace overdrive s kombem - overdrive je efekt, kterej sam o sobe zkresluje. Komu si libi zvuk jeho tranzistorovyho komba ten bude spokojenej, ale necekejte vic nez co je slyset na ukazce. Horsi je to s boosterama - ty primarne slouzej k buzeni zesilovace a az ten pak zkresluje (neboli: vydolujte maximum z vaseho aparatu) - a tohle u tranzistoraku prilis nefunguje.
Co se tyka prace overdrive s kombem - overdrive je efekt, kterej sam o sobe zkresluje. Komu si libi zvuk jeho tranzistorovyho komba ten bude spokojenej, ale necekejte vic nez co je slyset na ukazce. Horsi je to s boosterama - ty primarne slouzej k buzeni zesilovace a az ten pak zkresluje (neboli: vydolujte maximum z vaseho aparatu) - a tohle u tranzistoraku prilis nefunguje.
Diamantka - uni-vibe - treble booster - kvákadlo - VOX AC15.
web: http://www.electronicorange.cz, kapela: http://www.vejfuk.cz
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
to už sem tu též psal, ale následně i miu vinou to bylo zamluveno... celej důvod toho hádání byl te, že mám za to, že s tím efektem není něco v pořádku!Little.Sick.Fish píše:Jsem se tady vrhnul do diskuse o lampách a tranzistorech a úplně jsem přeskočil úvodní příspěvekHele, jestli to fakt nedělá nic, tak je něco špatně, nějak mršit zvuk by to mělo, asi ne moc vzhledem k tomu, že je to overdrive, ale čistej zvuk by z toho lezt neměl, a jestli jsem to dobře pochopil, tak tobě to nezkresluje? Nějak to líp popiš. Co máš za kytaru?
k tomu poslednímu příspěvku: on ten boostr též funguje, jen hrozí, že místo těch diod, co v tranďáku kreslí začne zkreslovat ten tranzistor před něma... A abych upřesnil, tak zvuk tranzistorových komb rád nemám, hraju na elektonkovej zesilovač. Tranzistor je nacvičení doma při kterým by lampy moc trpěli (neustále žhavit a vypínat, když chci něco zkusit). Vkaždým případě se asi zhodnem, že by ten overdrive měl zkreslovat i sám osobě. Pokud to nedělá, pak je někde chyba..
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
- yeeshkul
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No ja bych rekl ze jestli ma kreslit ten trazistor v boosteru (mozna jsem jen nepochopil co mas na mysli, pak se omlouvam) je veci konstrukce boosteru. Nemusi zkreslovat vubec a primo bych rekl ze booster by mel zkreslovat co nejmene, protoze booster ma pouze zdimat aparat a respektovat jeho zvuk. Ja jsem nemyslel, ze booster pred tranzistorakem nefunguje, spis to nehraje pekne protoze tranzistoraky nejsou prilis dynamicky ani pri uderech do strun, natoz s boosterem.
yeeshkul: Poslal jsem Ti soukromou zpravu.
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
nemyslel sem operačák v boosteru. Ten teda zkresluje taky, ale je konstruovánt ak, aby to pokudmožno nedělal vůbec. mluvím o aparátu do nějž de silnější signál. pampa funguje tak, že většinou zkresluje přímo ta lampa. U tranďáků je většinou tranzistor (operačák), a za ním diody.zkusím vysvětlit nějak systematicky:yeeshkul píše:No ja bych rekl ze jestli ma kreslit ten trazistor v boosteru (mozna jsem jen nepochopil co mas na mysli, pak se omlouvam) je veci konstrukce boosteru. Nemusi zkreslovat vubec a primo bych rekl ze booster by mel zkreslovat co nejmene, protoze booster ma pouze zdimat aparat a respektovat jeho zvuk. Ja jsem nemyslel, ze booster pred tranzistorakem nefunguje, spis to nehraje pekne protoze tranzistoraky nejsou prilis dynamicky ani pri uderech do strun, natoz s boosterem.
(většinou se používají 2 ECC83, u higain 3 (3/5 je vpodstatě součást koncáku u A/B zesáků). Každá ECC83 jsou dvě triody, takže vpodstatě těch zesilovacích prvků je dvojnásob. Já to ale usnadním na model dvou za sebou)
přebuzený lampový předzesilovač:
první trioda zesiluje signál z kytary. TEn de dále do druhé triody, ale už sám vstupní signál je tak silný, že se vlivem charakteristiky 2. triody začne být signál znatelně zkreslený. 1. trioda řídí přebuzení, druhá se přebuzuje. Za první triodou ej pak poťák na zkreslení, za druhou je výstupní hlasitost.
lampáč nakopávaný boosterem:
signál se zesiluje v boostru. Už zesílený signál de do aparátu. I první trioda v aparátu již zkresluje (její zkreslení se řídí na boosteru). stejně tak zkresluje i druhá (ta ještě víc). (toto už snad nemusí být tak podorobně).
tranzistor:
zde je tranzistorový zesilovač, který zesiluje signál. Za ním sou diody, který vlivem nelineární voltampérový charakteristiky dělají podobný jev jako přebuzená lampa, ale jinak. zatímco lampa zesiluje vstupní signál, který když je moc velký, tak už nedokáže zesílit špičky sínusovky - zesiluje víc slabej signál, než silnej (to je to ploštění špiček signálu nebo taky někdo říká že sou to ty obdelníky). dioda nic nezesiluje, jen posílá špičky signálu na zem, čímž je seká také. TAkže za tranzistorem je gain ovladač, za diodama volume.
tranďák s boostrem:
tak tu už de o to, jak ej to koncipovaný... může totiž docházet k tomu, že na ten tranďák před diodama je ten signál tak silnej, že taky začne zkreslovat. Většinou to ale tak nebývá a operačk s velkou betou zvládne i boostěný signálo a pouze se dosáhne většího zkreslení an diodách za.
jinak ke zkeslení samotnýho boosteru... třeba mxr micro amp
(který vlastním) za 9kou volume už sám os sobě zkresluje.... ale v zekreslení aparátu za ním se to samozřejmě ztrácí... já ho mám modifikovanej tak, že ještě funguje jako volume ovládání pasivní.. pokud nastavím zesílení aktivní části za 9 a pasivní to ztlumím, pak slyším, že sám o sobě opravdu kreslí. Jinak bych to ale nepoznal.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
- yeeshkul
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
jo jasne, jenom jsme si nerozumeli 
Germanium OD mám doma mám bohužel zatím kombo nějakou 50 od ibaneze z který vydoluju sračku zvuk
....a věřte nevěřte s tímhle efektem sem z něj dostal něcoco bych vůbec nečekal
zvuk má krásnou konturu, je správně uchroptělý a vůbec ale samozejmě to bude nejlíp pracovat s lampou to je jasný....
každopádně pokud chte vintage zvuk ne žádný předrivovaný fičák je to ideální....peace!
každopádně pokud chte vintage zvuk ne žádný předrivovaný fičák je to ideální....peace!
Taky bych měl jenom jednu praktickou poznámku k uplně původnímu dotazu tohodle topicu:
Proč si objednáváš něco co sis nevyzkoušel? Efekty přece nejde kupovat podle obrázku (předpokládám na webu) musíš si na to vždycky jít někam zahrát a potočit s tim - a to na svojí kytaru a na co možná nejpodobnější aparát.
Nechci bejt moc zlej, ale co si vlastně čekal?
Proč si objednáváš něco co sis nevyzkoušel? Efekty přece nejde kupovat podle obrázku (předpokládám na webu) musíš si na to vždycky jít někam zahrát a potočit s tim - a to na svojí kytaru a na co možná nejpodobnější aparát.
Nechci bejt moc zlej, ale co si vlastně čekal?
kytara - Schecter Hellraiser C-1
amp - Krank Rev Series 1
box - Marshall 1960AV
efekty - Morley Tremonti Wah, ZVEX Box of Rock, EHX Memory Toy, Boss NS-2, Boss TU-3
amp - Krank Rev Series 1
box - Marshall 1960AV
efekty - Morley Tremonti Wah, ZVEX Box of Rock, EHX Memory Toy, Boss NS-2, Boss TU-3
No pokud ma moznost do 30 dnu krabku vratit a penize dostat zpet, tak je to fuk, zda koupi bez odzkouseni nebo az po vyzkouseni v prodejne na aparatu, ktery stejne nema doma a kde obcas to nemuze ani pustit poradne nahlas (v jistych pripadech).