Zdroj vs. baterka

Pedály, multiefekty, procesory, ...
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdroj vs. baterka

Příspěvek od LAMA »

Smrťokvítek píše: To je blbost. Jediný rozdíl může být v tom, že ten zdroj nebude stabilizovaný a tak dá v zátěži třeba míň a nebo bude bručet. Jiný rozdíl v tom není. Když je to stavěné na 9V tak je jedno z čeho je dostaneš. To napětí nemá jiné vlastnosti podle toho odkud je. Vždycky je to prostě 9V.

A píše se tam měly :P
Tak si zkus dat baterku a nějaký zdroj na osciloskop :roll: . Baterie dodává konstantní napětí (víceméně;nepočítám výbíjení), zatím co zdroj, ať můžou všichni rozkrájet, bude mít vždy zvlněný průběh. A pokud víme co způsobují polovodičové měniče (vyšší harmonické), kterém v tom zdroji prostě musí být (diody, nedej bože tyristory), tak musí být každému jasné, že tam rozdíl být musí. I přes všechny filtry tam stejně něco zůstane a nabalí to liché harmonické do signálu. :wink: :idea: A někdo to opravdu může slyšet. Já ne, takže používám zdroj. :lol:
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

No klasický starý "stabilizovaný" zdroje s jednoduchou stabilizací zenerkou mohly bručet. Dobře navržený modernější zdroje se stabilizací pomocí integráčů už moc ne (měřil jsem kdysi desítky průmyslově vyrobených stabilizátorů, takže tak nějak vím, jak kvalitní výstup z nich je). Leda že by to byl nějaký mizerný no-name s nápisem "stabilizovaný zdroj", ale neměl by návrh OK. Ty značkové a dražší jsou obvykle v pohodě, zvlnění se hodně blíží 0, maximálně se na výstupu objevuje malý šum IO. No a pak máš nový lehký na principu spínaných zdrojů, kde spínací kmitočet je dost velký, takže se snadno filtruje. U těchto zdrojů taky nehrozí, že by ti na výstup posílal klasický brum 50Hz - rozmydlí vstupních 50Hz na zcela jinou a podstatně vyšší frekvenci.
Čili bych se spíš bavil o konkrétních modelech nebo alespoň typu napáječe. Usměrňovací diody se ti u modelu se stabilizací pomocí IO neprojeví. Aktuálně nejzajímavější jsou ale ty spínané, protože z nich dostaneš velký proud při výborných parametrech. Jako příklad spínaných může sloužit třeba Diago Powerstation (http://www.diago.co.uk/pedal-power/pedal-power/), ze kterýho vytáhneš 3A, takže ti může utáhnout krabiček třeba 30. Já používám s chutí taky spínaný, protože jsou lehký a dají mi 1,5-2,5A. Obvykle nemám žádný problém s rušením ze zdroje, brum zemnících smyček je jiná písnička.
Zrovna teď jsem řešil slabý adaptér k mýmu MIDI převodníku Axon NGC, kdy při zapnutí se snímačem Roland GK-2A byl proudový náraz takový, že občas poklesl klasický stabilizovaný zdroj a systém nenaskočil. Vyřešil to podstatně lehčí a menší spínaný zdroj, který má limit 2,5A a je klid... (=žádný problém se zapnutím, stabilitou napětí, rušením, brumem)
Obrázek
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Nechces doporucit nejaky konkretni modely treba z GESu?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Samo, máš pravdu, ale musíš uznat je v charakteru těch napětí rozdíl je. Možná zanedbatelný (aspon pro obyčejné smrtelníky), ale je. Co se týká těchto zdrojů tak to vždy bude něaký kompromis a baterii se nevyrovná. Ale myslím že dnes už i u těch levnějších zdrojů se ten rozdíl dá vydržet, takže zdroj je jasná volba (aspoň pro mě). Si pamatuju jak sem zkusil místo zdroje dát starou nabíječku. Nápětí odpovídalo, sice tak tak ale odběr to otáhlo. Problém byl že to nebylo vůbc filtrovaný (nebo minimálně)(na co taky že?) tak mi to do signálu pouštělo natvrdo 50Hz. Zase nadruhou stranu sem s tím natočil jedno intro, páč to rezonovalo s A a tvořilo to zajímavý zvuky :lol:

EDIT: Já mám z GM zdroj 1200mA (omg menší neměli), tuším vešel sem se do 800 a frčí bez problémů (aspon moje ucho si ničeho nevšimlo). Tak jestli cce zkusím pohledat co to je zač :wink:
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

To LAMA: no jestli máš z GM takový ty velký stabilizovaný kostky s přepínáním, tak ty nejsou špatný, ale jsou nechutně těžký. K tomu by to chtělo ještě silnýho bedňáka. Mám taky nějakou pod pultem, napájím tím náhodně donesené efekty...

Ad zvuk z baterek: Na jiném místě cituju pana Smrčku, který správně upozorňuje, že obyčejný 9V baterky mají nové cca 9,5 V a on proto dělá svoje adaptéry jako 10V aby to hrálo podobně. S tím souhlasím - 9V není mnoho, jestli jsi poznal nějakou změnu ve zvuku, tyk by stálo za to zkusit zdroj od Smrčky (nebo podobný) s 10V a možná bys řekl, že Screamer pak hraje líp na napáječ.
Zdroj se ale dá udělat tak, že to od baterky nepoznáš.
Koneckonců mám 4 Carl Martiny, 2 z nich (Hot Drive'n Boost mkII a mkIII) mají napájení +/- 12 V a jak je to znát na zvuku (když se vyhodí trafo z krabice, kde jinak produkuje brum). Každý volt rozdílu je slyšet. Kdysi jsem si postavil TubeScreamera na 2x9V a taky to bylo slušný :-)
Obrázek
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

JJ mám tu přepinatelnout krabicu, je to fakt šilený má to snad 2 kila nebo co :lol: A trochu mi vadí, že na to, že tahne jenom 2 krabičky se trochu přehřívá. Kdyby ho někdo tavil na těch 1200mA, tak by se na tom asi dali dělat vajíčka. :?

Já zvukově nejsem nijak náročné a to co mám mi v mojich podmínkách bohatě stačí (su skromné). Já to tady, teď řešil spíš jako elektrikář než jako hudebník.
Jinak k panu Smrčkovi respekt, ale někdy si říkám, že je ten hon na sebe menší ztrátu signálu a snahu vyvraždit každý ohm v signálové cestě trochu přehnaný. Aspoň teď, pro mě. Prostě v těch podmínkách v jakých hraju, a jakých hraje spousta lidi, by to byla akorát zbytečná investice. :? Jo kdybych hrál nějaký velký koncerty nebo tak....to by byla jiná... 8) :lol:
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“