Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
ty EF80 se mi tu taky dvě válí (vyndané ze stará televize) v solidní kondici - původně sem jednu chtěl použít místo 6SJ7 do dvoulampovky (fender champ)
ale mají dost odlišný hodnoty tak si asi seženu ty 6sj7 protože nevim jak upravit schema...
ale mají dost odlišný hodnoty tak si asi seženu ty 6sj7 protože nevim jak upravit schema...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
jo jasně, už vím... ECC85ky opravdu maj přehozený žhavení a maj menší zesílení. Zkoušel sem je pro zábavu,a le nezaujali... teď tu mám za sebou připravený šasi (s trafama etc) na 100W 4xEL34 3xECC83...
S tou značkou lamp, není špatný se odpíchnout od JJ EHX a softeku... rozdíli tam sou, ale sou tot akový základní značky (nejsou to uplný braky (třeba JJ sou opravdu dobrý) ale není to nic extra drahho). No a pak zjistíš, co se ti libí a můžeš koukat po něčem víc speciálním.... Řekl bych že s EHX neuděláš chybu, ty JJ už sou trochu charakternější - řekl bych zdvih víc v středobasech a takovej dost warm zvuk).
S tou značkou lamp, není špatný se odpíchnout od JJ EHX a softeku... rozdíli tam sou, ale sou tot akový základní značky (nejsou to uplný braky (třeba JJ sou opravdu dobrý) ale není to nic extra drahho). No a pak zjistíš, co se ti libí a můžeš koukat po něčem víc speciálním.... Řekl bych že s EHX neuděláš chybu, ty JJ už sou trochu charakternější - řekl bych zdvih víc v středobasech a takovej dost warm zvuk).
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Ta 6SJ7 je hodně stará lampa - ale Sovtek ji pořád vyrábí - dá se sehnat i v GESu (tam je teď dokonce ve výprodeji - mají myslím posledních pět). Jestli ale čekáš, že ti bude v zesilovači svítit, tak jsi vedle

Jo, je v plechu (Kdysi se takové dělaly i 6L6 nebo 6V6 - proto se teď často označují jako 6L6G , 6L6GC a podobně - G jako glass)
(aspoň je líp odstíněná
)

Jo, je v plechu (Kdysi se takové dělaly i 6L6 nebo 6V6 - proto se teď často označují jako 6L6G , 6L6GC a podobně - G jako glass)
ja sem ty 6sj7 slysel prave ve starem champu a okouzlil me ten zvoucek...
to ze nebudou svitit vim
stejne bych (kdybych ji tam daval) hodil 12Ax7 do toho plechovyho srace.
to ze nebudou svitit vim
stejne bych (kdybych ji tam daval) hodil 12Ax7 do toho plechovyho srace.
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Díval jsem se na tu nabídku v elektroworld a ten výstupák se vstupní impedancí 7000 ohmů a výstupní na 5 ohmů ( pokud nemá vzduchovou mezírku ) by mohl být ideální na dvojčinný konec s 2 X EL84, nebo i 2 X 6V6, cca 10 - 20W, dle anodového napětí. ECC85 by se klidně dala použít jako invertor a budič právě pro buzení těch koncovek a do předzesilovače stačí jedna ECC83. Katodový sledovač není nutný. Síťové trafo je lepší si nechat někde navinout na míru. Např. www.elektrokov.cz a pod. Uvědomte si, že dnes je v síti vyšší normované napětí, než bylo před padesáti lety. Takže když pustíte někdo nějakých 235V do primáru trafa, může se stát, že budete mít na žhavení místo 6,3, klidně 7V a o anodovém ani nemluvím. Elektronky brzy odejdou, navíc bude trafo mírně přesycené, zářit do okolí silné magnetické pole, nezbavíte se brumu. Když už se budete hrabat ve starých rádiích a televizích a narazíte třeba ve staré ruské TV na elektronku 6P14P, tak si ji vezměte. Je to úplně stejná pentoda jako EL84, jen mnohem kvalitnější verze. Co se týče zvuku Plexi, nebo osmistovky, tak je nesmysl si myslet, že je to dané zapojením předzesilovače. Takto zapojený předzes má asi třicet dalších aparátů a každý hraje jinak.
marshall je hlavně o vystupnim trafu...
jinak tech 7V neni problem - po usmerneni (ano asi budu usmernovat i zhaveni - vim ze elky jako EL84 nebo ECC83 jsou na zhaveni stridavym uzpusobeny ale i tak to trozku zvysi zivotnost lampy) ti z toho vyjde tech +- 6 neco (a to pak muzes dal upravovat) -
Edit:sry je to presne naopak
ale nejakym delicem by to slo
jinak ted koukam na Datasheet ty 6P14P a vazne je to skoro identicky s EL84 - to by se ani nemuselo upravovat schema kdybych ji nekde vyrabnul
asi se prez pristi tyden rozhlidnu na nejakych sbernych dvorech
jinak tech 7V neni problem - po usmerneni (ano asi budu usmernovat i zhaveni - vim ze elky jako EL84 nebo ECC83 jsou na zhaveni stridavym uzpusobeny ale i tak to trozku zvysi zivotnost lampy) ti z toho vyjde tech +- 6 neco (a to pak muzes dal upravovat) -
Edit:sry je to presne naopak
jinak ted koukam na Datasheet ty 6P14P a vazne je to skoro identicky s EL84 - to by se ani nemuselo upravovat schema kdybych ji nekde vyrabnul
asi se prez pristi tyden rozhlidnu na nejakych sbernych dvorech
www.black-audio.net
www.black-audio.net
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Po usměrnění 7V? Tak počítej se mnou: 7V z trafa - 1V na můstku je 6V X 1,49 a tím pádem skoro 9V na elytu!! Leda bys to ještě stabilizoval, ale sehnat stábl na 6V a více jak 1A není snadné.
Co se týče těch rusek, tak nejlepší jsou 6P14P EV, to je vůbec nejlepší otřesuvzdorná verze s dlouhou životností. Pokud seženeš funglovky, nebo jen mírně jeté a vyrobené před rokem 1989, tak Ti v zesu vydrží dvacet let.
Co se týče těch rusek, tak nejlepší jsou 6P14P EV, to je vůbec nejlepší otřesuvzdorná verze s dlouhou životností. Pokud seženeš funglovky, nebo jen mírně jeté a vyrobené před rokem 1989, tak Ti v zesu vydrží dvacet let.
napsal sem ze to je obracene. predtim sem mel nejakej zkrat v mozkummjuz píše:Po usměrnění 7V? Tak počítej se mnou: 7V z trafa - 1V na můstku je 6V X 1,49 a tím pádem skoro 9V na elytu!! Leda bys to ještě stabilizoval, ale sehnat stábl na 6V a více jak 1A není snadné.
www.black-audio.net
www.black-audio.net
Nějak jak to tu čtu, tak jsem dostal chuť rozmontovat svojí starou Teslu Harmonii II 
EDIT: ALe obávám se, že z ní nepostavim nic, co by aspoŇ svítilo, natož hrálo
EDIT: ALe obávám se, že z ní nepostavim nic, co by aspoŇ svítilo, natož hrálo
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Promiň, já nepochopil, k čemu to patří. Nečetl jsem úplně všechny předchozí příspěvky. Mimochodem, starým ruským lampám 7 V zas tak moc nevadí. Do předzesu jsou výborné 6N2P, do invertoru 6N1P.MrB14ck píše:napsal sem ze to je obracene. predtim sem mel nejakej zkrat v mozkummjuz píše:Po usměrnění 7V? Tak počítej se mnou: 7V z trafa - 1V na můstku je 6V X 1,49 a tím pádem skoro 9V na elytu!! Leda bys to ještě stabilizoval, ale sehnat stábl na 6V a více jak 1A není snadné.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
...tak sem se blbec blbě podival kdy končí aukce a nechal si utect jedno rádio
inu snad se objevi další...
...k tomu, že dneska je v siti jiny napětí... nechci to na hraní v kapele, ani na nic dlouhyho, ale přijde mi zbytečný si nechávat motat trafa na 5W zesik, lampy taky nebudou novy, chci tohle jako prvni pokus, pokud se to povede, dám se do něčeho většího a pak si to nechám namotat, koupim nový elektronky, a všechno vypiplam... teď to chci stavět proto abych zjistil co a jak a získal zkušenosti
...a k tej ECC85 - řikal jsem si jestli bych ji nemoh použít pro začátek... s tim že bych přehodil to žhavení, a třeba by z toho lez taky zajimavej zvuk, nebo jestli mam hned sehnat další ECC83...
...k tomu, že dneska je v siti jiny napětí... nechci to na hraní v kapele, ani na nic dlouhyho, ale přijde mi zbytečný si nechávat motat trafa na 5W zesik, lampy taky nebudou novy, chci tohle jako prvni pokus, pokud se to povede, dám se do něčeho většího a pak si to nechám namotat, koupim nový elektronky, a všechno vypiplam... teď to chci stavět proto abych zjistil co a jak a získal zkušenosti
...a k tej ECC85 - řikal jsem si jestli bych ji nemoh použít pro začátek... s tim že bych přehodil to žhavení, a třeba by z toho lez taky zajimavej zvuk, nebo jestli mam hned sehnat další ECC83...
Naposledy upravil(a) Stanley06 dne 9.08.2009 15:32, celkem upraveno 1 x.
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
eště sem se chtěl zeptat jestli když hodím ty pentody do bluebeetla nebudu muset nic seřizovat (kromě biasu samozřejmě - teď nevim jestli ma stelovatelnej bias, precejenom je to Acko a rozebrany sem to este nemel...) asi to nekomu vezmummjuz píše:Po usměrnění 7V? Tak počítej se mnou: 7V z trafa - 1V na můstku je 6V X 1,49 a tím pádem skoro 9V na elytu!! Leda bys to ještě stabilizoval, ale sehnat stábl na 6V a více jak 1A není snadné.
jop ale najdi si datasheet ECC85 - ma jinak napojeny zhaveni nez ECC83Stanley06 píše:...a k tej ECC85 - řikal jsem si jestli bych ji nemoh použít pro začátek v jednom kanálu toho schématu (aspoň doufam že jsou to dva kanály)... s tim že bych přehodil to žhavení, a třeba by z toho lez taky zajimavej zvuk, nebo jestli mam hned sehnat další ECC83...
www.black-audio.net
www.black-audio.net
Pro začátek jdou požít starší lampy - v rádiu nedostávají tak na p***l jak v zesilovači, a to se potom člověk diví
- mám EL84 z roků 65" a 72" a šlapaly pěkně (mám ale i starší - UBL21, AZ11 a podobné šílenosti), jen tu ECC85 bych asi moc nevyužil - sice jsem slyšel o využití těch lamp v kytarovém zesilovači(možná mám o tom i v počítači stáhlý článek), ale kvůli jinému žhavení a jejich nedostupnosti bych se na to asi vybodl. 
NEvíte jestli lampa EBL 21 sse dá v klidu použít jako konec do tohodle minilampáka? (Hodnoty jsou docela podobný jako u EL84 ) Mám jí v tom rádiu i s trafem.... Bohužel reprák bych musel použít ten co tam byl, protože má dementně 5Ohm .... Ale zkoušel jsem ho připojit k tranďáku a s kytarou hraje docela dobře
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
eště sem se chtěl zeptat jestli když hodím ty pentody do bluebeetla nebudu muset nic seřizovat (kromě biasu samozřejmě - teď nevim jestli ma stelovatelnej bias, precejenom je to Acko a rozebrany sem to este nemel...) asi to nekomu vezmu
EL84 - 6P14P jsou absolutně záměnné. Postup stejný, jako bys tam dal jiné EL84. Tzn. seřídit předpětí, případně vybrat pár. Záleží na zapojení toho kterého zesu.
EL84 - 6P14P jsou absolutně záměnné. Postup stejný, jako bys tam dal jiné EL84. Tzn. seřídit předpětí, případně vybrat pár. Záleží na zapojení toho kterého zesu.
supr asi si pár seženu a necham si to přelampovat (aby to dlouho vydrželommjuz píše:eště sem se chtěl zeptat jestli když hodím ty pentody do bluebeetla nebudu muset nic seřizovat (kromě biasu samozřejmě - teď nevim jestli ma stelovatelnej bias, precejenom je to Acko a rozebrany sem to este nemel...) asi to nekomu vezmu
mam tu i nahradni par EL84 ale ty 6P14P me zajimaj vic
neni problem tam hodit 4Ohm repro ten 1ohm zas tak nevadi... kdyby to melo treba 15 to uz by bylo horsiMoleek píše:NEvíte jestli lampa EBL 21 sse dá v klidu použít jako konec do tohodle minilampáka? (Hodnoty jsou docela podobný jako u EL84 ) Mám jí v tom rádiu i s trafem.... Bohužel reprák bych musel použít ten co tam byl, protože má dementně 5Ohm .... Ale zkoušel jsem ho připojit k tranďáku a s kytarou hraje docela dobře
jeste me napadlo: ted sem si cet na audiowebu prispevek (od uzivatele Sinclair) ze se 2xEF80 dají použít jako invertor - jestli má někdo doma nějaké schéma nebo návrh jak to provést (nevadí společný žhavení?) tak by se mi pls hodilo...
www.black-audio.net
www.black-audio.net
neni problem tam hodit 4Ohm repro ten 1ohm zas tak nevadi... kdyby to melo treba 15 to uz by bylo horsiMoleek píše:NEvíte jestli lampa EBL 21 sse dá v klidu použít jako konec do tohodle minilampáka? (Hodnoty jsou docela podobný jako u EL84 ) Mám jí v tom rádiu i s trafem.... Bohužel reprák bych musel použít ten co tam byl, protože má dementně 5Ohm .... Ale zkoušel jsem ho připojit k tranďáku a s kytarou hraje docela dobře
[/quote]
Tak změna plánu a názoru.. Než se s**t s pofidérníma starejma lampama, trafem s blbou impedancí a podobně, tak si radši investuju 1700 do těch traf z GESu pro konec s 2ma EL34 a uvidím co to udělá.... Postavim nějakou 8kilo a když to bude hrát aspoň trochu,tak super.. Když ne, tak jsem si to aspoň zkusil a můžu to rozebrat na něco jinýho...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Hochu, hochu. Šmejdské výstupáky z Gesu, EZK a pod. vůbec nejsou určené na kytarové zesilovače, ale hifisti tvrdí, že se to nedá použít ani do hifi. Jsou to vyhozené peníze a rozhodně s tím žádnou parádu neuděláš. Jestli můžu radit, tak zkus výstupáky od firmy Hammond. U nás se dají koupit pouze od jejich obchodního zástupce SOS electronic Brno, dodací lhůta je ale čtyři týdny, na skladu je nemají a objednávají je přímo v Kanadě. Tady je e-mail do jejich obchodního oddělení, tam Ti řeknou ceny, mění se s kurzem dolaru: <Ungerova@soselectronic.cz> . Nebo si klidně trafák vyber na www stránkách: www.tube-town.de , kde je mají krásně popsané a pak si to objednej přes SOS elektronic. Cena vychází minimálně o třetinu laciněji. Ale pouze od Hammond. Pak jsou dobré i tyto výstupáky: www.mercurymagnetics.com , ale to už si musíš objednat sám z USA a jsou poněkud dražší. Pokud bys chtěl síťák na osmistovku, tak tu jeden mám, ale musel bys použít na usměrnění polovodič. Není tam 5V na žhavení usměrňovačky. Respektive je, ale místo 2A jen na 0,2A. Blbec jsem se v objednávce upsal a pak jsem musel objednat jiné a tohle mi tu zatím leží. Možná bych Ti přidal i nějakou starší EL34 Tesla, ať máš na pokusy, až ti zesík bude šlapat, koupíš nové.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tady ho přímo máš: http://www.tube-town.net/ttstore/produc ... -Watt.html
Vyjde to tak o dvě, tři stovky dráž než ten xindl z Gesu, ale budeš mít zvuk osmistovky.
Vyjde to tak o dvě, tři stovky dráž než ten xindl z Gesu, ale budeš mít zvuk osmistovky.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
jeste me napadlo: ted sem si cet na audiowebu prispevek (od uzivatele Sinclair) ze se 2xEF80 dají použít jako invertor - jestli má někdo doma nějaké schéma nebo návrh jak to provést (nevadí společný žhavení?) tak by se mi pls hodilo...
... a ještě dnes naposledy. Když nevíš jak na to, tak to pusť z hlavy. Proč bys budil dvěmi pentodami, když se standartně dvojčinné konce budí jednou dvojitou triodou? Neříkám, že to nejde. Ale stejně neušetříš, páč budeš muset koupit dva novalové sokly místo jednoho. Nejlepší elektronka na invertor je ruská dvojitá trioda 6N1P. Když jsme u toho, tak tohle mi také asi před osmi lety poradil Sinclair. A dnes vím, že měl pravdu.... Tady ji koupíš za pakatel: http://www.drbal.cz/
Případně u toho člověka, co jsem Ti radil, že má 6P14P.
... a ještě dnes naposledy. Když nevíš jak na to, tak to pusť z hlavy. Proč bys budil dvěmi pentodami, když se standartně dvojčinné konce budí jednou dvojitou triodou? Neříkám, že to nejde. Ale stejně neušetříš, páč budeš muset koupit dva novalové sokly místo jednoho. Nejlepší elektronka na invertor je ruská dvojitá trioda 6N1P. Když jsme u toho, tak tohle mi také asi před osmi lety poradil Sinclair. A dnes vím, že měl pravdu.... Tady ji koupíš za pakatel: http://www.drbal.cz/
Případně u toho člověka, co jsem Ti radil, že má 6P14P.