Solová nebo doprovodná kytara.....?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
NihilisticWonder
Kontaktovat uživatele:

Re: Solová nebo doprovodná kytara.....?

Příspěvek od NihilisticWonder »

U nás vládne demokracia....zloží sa song a kto chce, nech hrá doprovod, kto chce, nech hrá vedúcu...bohužiaľ tú vedúcu sa nejak nikomu moc hrať nechce tak si to odsieram ja :D
ENGL Powerball 100W, Laney LX 412 A,B Cabinets, Jackson Pro Series KE3 Kelly, Seymour Duncan Pickups (JB TB-4, Jazz SH2N HB), Dean Markley Strings, George Dennis, Jim Dunlop, Stagg Picks

http://www.bandzone.cz/increasingpassion
http://bandzone.cz/doomed
http://www.bandzone.cz/necroanatomy

A nová kapela INTERFACE
http://www.myspace.com/ifsvk
http://bandzone.cz/interface
duri

Příspěvek od duri »

Mně pasovali do role lídra kapely, tzn., že se starám o kšefty, aparát, repertoár, hraju si ke zpěvu (hody, hody) doprovody, a k tomu ještě sóla. Nestěžuju si, chválím se! :lol:
PRS Hollowbody II SE Piezo, EB Music Man JP6 Piezo, Fractal FM3.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

duri píše:Mně pasovali do role lídra kapely, tzn., že se starám o kšefty, aparát, repertoár, hraju si ke zpěvu (hody, hody) doprovody, a k tomu ještě sóla. Nestěžuju si, chválím se! :lol:
Mohla by se naskytnout otazka: K cemu mas kapelu? :D
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Jo, taky jsem míval jednočlennou kapelu ;-)
Die Hard or Die Home
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

Ja spis vetsinou hraju doprovod s vyhravkama, na takovy krasny tahly sola moc nejsem ty me nebavej, nejraci mam pekne rychly a melodicky sola.Tedko se snazim naucit solo od Chimairy z songu The Flame (to posledni) a jako fakt jeste na to nemam, mozna kdybych to drtil jak nakej ten *** tak to mozna dam ale to me nebavi, raci sjedu pentatoniku.
duri

Příspěvek od duri »

...EDGE... píše:Mohla by se naskytnout otazka: K cemu mas kapelu? :D
Aby mi měl kdo nosit aparát, né?!?!?! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
PRS Hollowbody II SE Piezo, EB Music Man JP6 Piezo, Fractal FM3.
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

U nas treba neni ani jeden solovy kytarista ani doprovodny. Oba jsem proste kytaristi. Me treba strasne bavi hrat tezkopadne riffy ala Slayer, Sepultura atd. Stejne tak me strasne bavi hrat Satriani a Vai. Treba u takoveho Summer songu si pekne protahnu prsty pokazde a pouzivam to na rozehrati.
Situace u naseho druheho kytaristy je uplne stejna (akorat on moc nehraje Vaie :D ) a proto je to u nas pul na pul. Nic nam neni cizi a proto jsem strasne rad, ze to je tak jak to je. Hrajeme covery metalovek. V podstate takova tvrdsi Helloweeno - Sepulturo - Slayerovska zabavovka s prvkama Satrianiho a Vaie :lol:
Fadovo ponauceni zni: "Nemusite umet vsecko, hlavne kdyz vas to bavi a na pitome kecy se vyserte!" ;)
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
kvasna

Příspěvek od kvasna »

No v naší kapele jsem jedinej kytarista takže musim zvládat obojí což by měl podle mýho zvládnout kaýždej aspon ty lehčí bo pruměrný solíčka pac ja zastávám názor ža naučit se pár doprovodnejch akordu nebo rifuu dokáže každy kopyto ale zahrát procítěný solo u nehož se vsem tají dech už jentak nekdo nedokáže.A podle mě song bez pořádnýho sola je pro mě škvár.Je to asi tim že jsem prostě zarytej hardrockář a tomuhle stylu to prostě neodmyslitelně patří.Jinak sám se za solovýho kejtrystu nepovažuju ale aspon v tech songách co hrajem ty sola zvládám a tak by to melo bejt u každýho pac když nezvladněš song se všim všudy (vcetne sola ) tak nemužeš nikdy říct že ten song comlet umíš.Ale to byl muj nazor klidne me cupujte na kusy ale ja si za tim stojim :)
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

No, mas pravdu s tim, ze nejake kila se naucit nebyva problem, ale kdybys koupnul treba ne nejake HCcko, tak bys poznal, ze tam si nevystacis jen s obycejnyma kilama, ale je to slozite rytmicky pro pravacku i levacku. Ono to tema solova vs. doprovodna kytara je takove zavadejici. :)
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

kvasna píše:No v naší kapele jsem jedinej kytarista takže musim zvládat obojí což by měl podle mýho zvládnout kaýždej aspon ty lehčí bo pruměrný solíčka pac ja zastávám názor ža naučit se pár doprovodnejch akordu nebo rifuu dokáže každy kopyto ale zahrát procítěný solo u nehož se vsem tají dech už jentak nekdo nedokáže.A podle mě song bez pořádnýho sola je pro mě škvár.Je to asi tim že jsem prostě zarytej hardrockář a tomuhle stylu to prostě neodmyslitelně patří.Jinak sám se za solovýho kejtrystu nepovažuju ale aspon v tech songách co hrajem ty sola zvládám a tak by to melo bejt u každýho pac když nezvladněš song se všim všudy (vcetne sola ) tak nemužeš nikdy říct že ten song comlet umíš.Ale to byl muj nazor klidne me cupujte na kusy ale ja si za tim stojim :)
No jo, ale doprovody opravdu nejsou jen kila a akordy... Když se podíváš do mnoha žánrů najdeš doprovodné riffy, které jsou kolikrát těžší či na stejné úrovní jak hra solová. Znám několik kytaristů, kteří jsou schopni hrát velmi šílená sóla, ale když by měli vymyslet doprovodný riff opravdu na nějaké vyšší úrovni, tak v tom plavou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Podívej se třeba na doprovody od Megadeth co se týče kytar... Sólové a doprovodné kytary jsou dosti vyrovnané...

Jinak třeba zajímavé doprovody mají jazzárny, či některé skladby klasiky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

či některé skladby klasiky...
Mohl bys mi prosím vysvětlit, v kterých případech se u "klasiky" hovoří o doprovodech? Děkuji
Pokud jsi ovšem neměl na mysli basso continuo, které je ovšem v devadesátidevíti procentech hráno na cemballo...

Řešit, co je lepší - sólo nebo doprovod, mi opět připadne jako mlácení prázdné slámy, slušný kytarista by měl zvládnout oboji alespoň nějakým základním způsobem. Znám mnoho kytaristů, kteří mají nadřenou tunu různých sól ale v jamu si neškrtnou ani na základní bck. a naopak. Člověk, který podle mne umí oboje velmi, velmi dobře je kupříkladu David Gilmour.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Pravda, zapomněl jsem se na to díval z kytaristického hlediska.
Ale u piána není vždy každý doprovod nejlehčí.
Před 7 lety jsem hrál nějaké Bachovo Preludium a doprovodná část mi přišla o dost těžší než pravá ruka.
Nevzpomenu si už ale jak znělo a jak se jmenovalo... Možná, že bych to doma našel... Ale ty noty už budou asi v propadlišti dějin.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Před 7 lety jsem hrál nějaké Bachovo Preludium a doprovodná část mi přišla o dost těžší než pravá ruka.
Chceš tím jako říci, že levá ruka hrála "doprovod"? A není to spíše tak (speciálně u Bacha :D), že se jedna a polyfonní dílo a tedy že každý hlas má svou linii bez ohledu na to zda jej hraje levá či pravá ruka? Takže se opět o jakémsi "doprovodu" moc nedá hovořit.
Další příklad prosím
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Jseš moc velkej hnidopich. :roll:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ne! Jenom mne zajímá ten doprovod...
Je velmi úsměvné sledovat, jak někdo kdo se dostane do argumentační nouze, místo uznání chyby nazve oponenta hnidopichem - už se Ti to stalo podruhé. :lol:
A ano souhlasím, v některých případech bývá levá ruka v klavírním partu náročnější než pravá ale vraťme se prosím ke kytaře, děkuji.
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Mě jen příjde, že hledáš ve všem příliš velké složitosti.
Viz ten topic minule.
Napsal jsem tam, že to mohl napsat ve dvou notových osnovách (Tzn. v jedné s béčkama, v druhé s křízkama)... Něco se ti na tom nelíbilo.
Teď zase tohle. Myslím, že je daleko jednodužší napsat, že levá ruka hraje ,,doprovod" a pravá melodii. Ne vždy je to takhle, třeba u dejme tomu Tureckého pochodu - je to relat. výstižné.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No vida, Turecký pochod - to už je jiná káva...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Prejdák píše:Jseš moc velkej hnidopich. :roll:
tak kdyz se nudi.. :wink:
holkoun

Příspěvek od holkoun »

Atkins píše:Ne! Jenom mne zajímá ten doprovod...
Je velmi úsměvné sledovat, jak někdo kdo se dostane do argumentační nouze, místo uznání chyby nazve oponenta hnidopichem - už se Ti to stalo podruhé. :lol:
A ano souhlasím, v některých případech bývá levá ruka v klavírním partu náročnější než pravá ale vraťme se prosím ke kytaře, děkuji.
teda nevim, kde mas problem:-)...ale v mnoha prepisech ruznych klasickych del (ted mluvim o skladbach nepsanych primarne na kytaru, ale na jiny nastroj) se samozrejme objevuje i doprovod...jinymi slovy, klasicka kytara neni jen solovy nastroj (naopak zacinala vlastne jako doprovodny)...no a mistri samozrejme hrajou jak doprovod tak melodickou linku najednou....takze to jen tak na okraj:-)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“