právě...turbo_MaCk píše:kobylka přenáší rezonance na tělo. na to má vliv.
takže záleží, třeba z jak kvalitní slitiny je kobylka?
právě...turbo_MaCk píše:kobylka přenáší rezonance na tělo. na to má vliv.
Michal.K píše:Jasný důkaz je custom černý Strat Davida Gilmoura od Fenderu http://www.fender.sk/gilmour/guitar.php. A to neříkám o tom, že za tu "otlučenou" dá člověk o 40 tisíc víc...
Jinak vliv kobylky na zvuk je vábnička na upgradové maniaky. Pokud jde o Tune-o-Matic, kobylka od Staggu zní stejně jako kobylka od Gibsonu, a stabilita ladění je stejná. Jen se z té staggovské může časem loupat chromování. To samé stratovská. Ten blok prý slyšet je, a celkem dost. Původní fenderovský je také poměrně tenký ze zinkové slitiny. Poměrně znatelný rozdíl je u tremola v typu kamenů. Nejlépe to drží ladění s kameny s grafitovou vložkou nebo kladkou (roller saddle).rasomaso píše:no nevim jak u LP (což asi myslíš ty) ale u stratů má co se týče sustainu a kobylky nejvetší vliv kovovej blok pod ní, za kterej jsou uchycený pružiny. Levnější se dělaj z nějaký zinko-něco slitiny tušim a jsou takový tenký poměrně. Já mám ocelovej, ten je magnetickej takže se dá v poho rozpoznat a už je celkem masivní. Nevim teda jakej je tam přesně rozdíl protože jsem vedle sebe nezkoušel mojí kytaru a něčí kytaru co má zinkovo-něco blok... nebo teda vlastně zkoušel ale nezabejval se tim. Údajně je to ale znatelnej rozdíl po upgradu na ocel. Jinak se ještě dělaj u Callahamu tušim z nějaký spešl slitiny co je prej lepší než ocel ale o tom už vim úplný kulový.![]()
Mockrat. Videl jsem kobyly, ktere delaly neco jako spatny nepromazany nulak.woro90 píše:Jéžiš to se tady zase nahromadila snůška žvástů od té doby co jsem v tomhle threadu byl posledně... Jediný příspěvek, který mi přijde smysluplný, je tenhle:Jinak vliv kobylky na zvuk je vábnička na upgradové maniaky. Pokud jde o Tune-o-Matic, kobylka od Staggu zní stejně jako kobylka od Gibsonu, a stabilita ladění je stejná. Jen se z té staggovské může časem loupat chromování. To samé stratovská. Ten blok prý slyšet je, a celkem dost. Původní fenderovský je také poměrně tenký ze zinkové slitiny. Poměrně znatelný rozdíl je u tremola v typu kamenů. Nejlépe to drží ladění s kameny s grafitovou vložkou nebo kladkou (roller saddle).rasomaso píše:no nevim jak u LP (což asi myslíš ty) ale u stratů má co se týče sustainu a kobylky nejvetší vliv kovovej blok pod ní, za kterej jsou uchycený pružiny. Levnější se dělaj z nějaký zinko-něco slitiny tušim a jsou takový tenký poměrně. Já mám ocelovej, ten je magnetickej takže se dá v poho rozpoznat a už je celkem masivní. Nevim teda jakej je tam přesně rozdíl protože jsem vedle sebe nezkoušel mojí kytaru a něčí kytaru co má zinkovo-něco blok... nebo teda vlastně zkoušel ale nezabejval se tim. Údajně je to ale znatelnej rozdíl po upgradu na ocel. Jinak se ještě dělaj u Callahamu tušim z nějaký spešl slitiny co je prej lepší než ocel ale o tom už vim úplný kulový.![]()
Fade: Jak častý problém? Kolikrát jsi viděl výměnu kobylky u levné kytary za stejný typ, ale od profláklé značky za podstatně vyšší cenu?
Nikdy jsi neviděl prohnutou kobylku? Jako směrem dolů, takže "prostřední" struny (... G D ...) jsou níž než krajní a špatně se seřizuje dohmat? Já teda jo.Pokud jde o Tune-o-Matic, kobylka od Staggu zní stejně jako kobylka od Gibsonu, a stabilita ladění je stejná.
Tak zmrvený kus je zmrvený kus, ale jak často je to u "levnějších normálních kytar" (ne u toho nejhoršího smetí co se v hudebninách stydí prodávat) opravdu tak špatně vyfrézované aby to drnčelo? A co se týče srovnání důleitosti s ořechem, to máš pravdu - na těch šest tónů si klidně koupím nějaký levnější ořech než něco, o čem se vykládá, jaký to má úžasný vliv na zvuk, a po mechanické stránce (tření, odolnost vůči prořezání) to není o moc lepší.Atkins píše:Woro: Kolik kobylek T-o-M jsi měl v ruce? Stačí aby byl hůř vyfrézovaný kámen a už to rezonuje, stačí aby byl špatně udělaný drát držící šroubky a už to rezonuje atd. atd. Kobylka je u elektriky jednou z nejdůležitějších částí nástroje spolu s ořechem - protože přenáší chvění strun do korpusu. Takže je velmi důežité z jakých materiálů a jak kvalitně je vyrobena! Zdá se, že jsi občas také mužem rychlých závěrů.