Palisandr vs. Javor

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Regular John

Re: Palisandr vs. Javor

Příspěvek od Regular John »

Mám dvě kytary s javorovým hmatníkem a jednu s rosewoodem. Javor mi sedí víc, povrch je spojený lakem a tvrdý, spocené prsty po něm hezky kloužou. Palisandr mi příjde měkký, udělám do něj rýhu nehtem, párkrát se mi stalo, že jsem při bendování zavadil nehtem o rýhu, což šlo samozřejmě na hře slyšet (holt musím víc stříhat :mrgreen: ) A co se zvuku týče, tak mohu jen potvrdit, že javor (např. na stratovi vs. rosewood stratovi) má průraznější zvuk (sklovitější), jakoby i více twangu. Rozdíl je malý, ale když se zaposloucháte, tak to tam je.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Javor je zvukově jasnější a pevnější. Přidává do spektra středy a trochu výšky. Palisandr má vyrovnanější odezvu a matnější tón. Eben je blíže javoru než palisandru. Stejný rozdíl je mezi jasanovým a olšovým korpusem
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
911

Příspěvek od 911 »

Krásně popsaný,paráda,ta čeština je ale věc,přesně tak to cítím.Díky.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

woro90

Příspěvek od woro90 »

Regular John píše:párkrát se mi stalo, že jsem při bendování zavadil nehtem o rýhu, což šlo samozřejmě na hře slyšet (holt musím víc stříhat :mrgreen: )
Jojo, já taky - zatímco když mám fakt drápy a stane se mi to u javoru tak to po tom laku buď sklouzne nebo se rovnou zlomí... Zarvat nehet do hmatníku při razantním bendu je hnus :lol: Ale mám rád obojí, ten hrubší povrch palisandru má taky něco do sebe, javor je po delším hraní jaksi oslizlý :mrgreen:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“