oprava krku

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Ralan

Re: oprava krku

Příspěvek od Ralan »

Zdravím, abych nezakládal nové vlákno dám to sem.

Mám menší problém s krkem a potřebuji poradit. Dnes mi přišel krk, vypadá celkem dobře, rovný, akorát po bližším prozkoumání jsem si všiml, že pražce nejsou kolmo k ose. Jedná se o všechny pražce.
Jsou tedy na sebe rovnoběžné, akorát že oproti ose na jedné straně trochu uhýbají. Je to necelých 0,5 mm, ale zítra to případně líp přeměřím. Když se z blízky podívám na kraj hmatníku a na první / poslední pražec, jde to trochu vidět že to je křivě, je to jen o chlup, ale tak jsou jak říkám všechny pražce.

Proto se tedy ptám, až budu usazovat kobylku (Tune-O-Matic), bude stačit na té straně kde ty pražce jsou posunuty tu kobylku posunout o tu vzdálenost také?
Polopatě řečeno, pokud mi na jedné straně všechny pražce uhýbají o 1 mm dozadu, tak na té straně posunu kobylku taky o 1 mm dozadu, tím pádem bude umístěna o chlup pod větším úhlem.

Kdyby uhýbaly jen některé pražce, tak tohle by nešlo, ale pokud to jsou všechny, bude tohle řešení?

Díky
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Ralan píše: že pražce nejsou kolmo k ose. ...oproti ose na jedné straně trochu uhýbají.
To znamená, že na jedné straně jsou kolmo k ose a na druhé straně uhýbají (pražce jsou do oblouku)? Nebo jsou pražce rovné a uhýbají tedy od osy krku na obě strany? Je vzdálenost "ořech-1. pražec" stejná u obou strun E/e?
Jsem v tomhle špatný teoretik, ale posunutím kobylky asi ničeho nedosáhneš. Ty pražce budou protestovat, protože je mezi nimi vzdálenost spočítaná na určitou menzuru.
Elwood Brockley

Příspěvek od Elwood Brockley »

tiez idem len teoretizovat, takze ma ber s rezervou a pockaj este na niekoho co uz nejaky ten krk vyrobil, resp opravoval, ale problem bude pri orechu a prvom prazci, za predpokladu ze prazce maju vzdialenost medzi sebou taku ako maju mat. Ak je rovnobezne s prazcami tak to doladis posunutim kamenov, ak je kolmo na os, budes musiet doladit orech. Kazdopadne by som to hodil na gitaru, skontroloval ladenie a podla toho sa dalej rozhodol. Mozno je to len ocny klam a prazce su tak ako maju byt :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Už jsem zažil jeden krk od Váchy, kde byly pražce kolmo na jednu hranu krku, tudíž ne kolmo na osu. Žádný problém to nedělalo. Vyladíš to tím posunutím kobylky nebo jen kameny.

Od koho ten krk máš?
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Večer jsem to s tou kobylkou trochu popletl, to se omlouvám, no k věci.
To znamená, že na jedné straně jsou kolmo k ose a na druhé straně uhýbají (pražce jsou do oblouku)? Nebo jsou pražce rovné a uhýbají tedy od osy krku na obě strany? Je vzdálenost "ořech-1. pražec" stejná u obou strun E/e?
Pražce jsou rovně, jsou rovnoběžné. Vzdálenost ořech - 1. pražec není stejná, u E je delší o 1 - 2 desetinky mm, než u e. Na tu kobylku jsem přišel ještě večer že jsem napsal blbost. Takže to budu muset vykompenzovat u ořechu. Hrana hmatníku tedy není rovnoběžně s pražci, takže na jedné straně to o tu desetinku můžu přibrousit.
ale problem bude pri orechu a prvom prazci, za predpokladu ze prazce maju vzdialenost medzi sebou taku ako maju mat.
Přesně tohle mě pak napadlo jak píšu výš, takže doladím ořech. První vše musím vyfrézovat, takže než to dám na kytaru ještě chvíli potrvá.
Mozno je to len ocny klam a prazce su tak ako maju byt
Je pravda že když se na to podívám v luftě, tož to utíká, ale když si krk položím na rovnou podložku tak se to křivé nezdá být.
kde byly pražce kolmo na jednu hranu krku, tudíž ne kolmo na osu.
Tak jsem o tom právě uvažoval, že hlavní je aby byly zachované rozměry mezi pražci na každé straně, což jsou. V tom případě to doladím u ořechu.
Od koho ten krk máš?
Kupoval jsem ho na Ebay.

Tady ještě přikládám nějaké fotky. Díky všem.
Přílohy
IMG_4102.JPG
IMG_4105.JPG
IMG_4101.JPG
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Pokud to bude kytara s pevnou kobylou, s dostatečným prostorem pro štelování oktáv a pohraješ si s nulťákem, nebude 0,5mm žádný problém. Spíš se přikláním k optickému klamu způsobenému zbytkem bordelu z leštění kolem pražců.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ten krk vypadá úplně dobře. Došteluješ to, až budeš usazovat ořech. Že je tenké e delší na 1. pražci nevadí, spíš zkontroluj absolutní vzdálenost od ořechu. Pak to pohladíš malým dřevěným hranolkem se šmirglem nalepeným na jedné straně.

Co to stavíš? Jaký bude tvar hlavy?
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Stavím Explorer. Hlava bude Ken Lawrence.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“