Mosfet

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
woro90-1

Re: Mosfet

Příspěvek od woro90-1 »

mmjuz píše:A vůbec největší gól je to, že co dělá lampáky jedinečné není dynamika, ale přesně naopak.
Sranda je, že to, co se nazývá u lampáků dynamikou, je právě ta komprese, která způsobuje slyšitelnější změny než změny v hlasitosti - proto je to tak často vnímáno jako výraznější dynamika. Ony ty lampáky skutečně znějí dynamičtěji, ale s hlasitostí to má málo společného. Přesně jak píšeš, to, že "tón jde za rukou" jsou produkty této komprese, zvýraznění vyšších harmonických způsobující zdánlivý nárůst hlasitosti. Ale to už tu snad přešlo v povědomí, že ta dynamika je zdánlivá a s amplitudou výstupního signálu má pramálo společného.

Federmanne, jak to vypadá s tou hi-fi FETovou bestií? Daří se? A na jakém principu to šlape? Něco jako Leach, nebo co?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

mmjuz píše:A vůbec největší gól je to, že co dělá lampáky jedinečné není dynamika, ale přesně naopak. Je to ten krásný komprimovaný zvuk přebuzených lamp ve všech stupních, přesyceného výstupáku a měkkého zdroje. To je právě to, co jiné technologie nedokážou. Také se tomu říká, že "zvuk jde za rukou" a podobně. Je to tzv. komprese signálu, tedy čím více je signál komprimovaný, tím méně, logicky, může být dynamický.

To se mi tady líbí, jak často kde kdo omílá různé všeobecné "pravdy", aniž by byl schopen se nad tím zamyslet.

k tomu snad není co dodat..

Někdy jsou ty "dogmata" o dynamice lamp opravdu směsná, obzvlaste od lidí co hrají defacto jen s gainem na max :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Dynamiku u lamp jsem teda vzdy chapal jinak - ze je tam nejaka hystereze, ktera u tranzistoru zrovna moc neni....
A jako dalsi vec - ze zkresleni signalu u lamp neni tak ostry, jako u tranzistoru, kterej defakto orizne jak nozem zatimco lampa ten signal pekne zakulati.

Jistej si jsem zatim jen jednim, ze lampa a trandak se chovaj uplne naprosto jinak :) Najdete si Danyka a jeho videa s teslakem a elektronkou. Tam je pak videt docela zajimavej rozdil....
Hodně budem někde...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

SUK píše:u tranzistoru, kterej defakto orizne jak nozem
Ani to není zrovna přesné. Vem si jak funguje třeba Fuzz Face. A u každého typu tranzistoru je chování v limitaci jiné. Jinak clipují germaniové BJT, jinak křemíkové BJT a úplně jinak FET. Ostatně i toho se využívá u zkreslovacích krabiček. A škoda že se mi nepovedlo plně zprovoznit ten můj domabastl, jinak bych ti ukázal měkké zkreslení z přebuzených JFETů :wink:

Ale jsem hrozně zvědavý, jaký rozdíl přinese polovodičový zesilovač, který chodí vcelku rovně do neobvykle vysokých frekvencí, oproti klasickému tranďáku. Hlavně jsem zvědav, jak moc to je slyšet (o měřitelnosti nepochybuji). Pro kytaru to sice nebude k ničemu, pro kytaristy to bude mít "sterilní" a "suchý" zvuk, protože si ho to nebude nijak přibarvovat, jenže tu přece nejde o maximální přiblížení lampáku - jde o eliminaci nedostatků tranzistorů.
flametop
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flametop »

woro90 píše: V tom případě se možná neobtěžovali nasimulovat závislost napětí na anodě na napětí na mřížce (exponent 3/2) a nechali FETy ať se chovají po svém (exponent 2) nebo špatně nastavili pracovní bod. To by vysvětlovalo nedostatek dynamiky. Navíc se takto dá nasimulovat jen několik málo zapojení lamp. Ještě to není dokonalé a nikdy to nebude stejné, ale můj názor je, že se i z tranzistorů dá vytáhnout tak dobrý zvuk jako z lamp - jen bude trochu jiný.
Rozhodně souhlasím s tím, že FET je hudebně mnohem víc použitelnější než BJT. To, jestli by se výrobci zvukově přiblížili elektronkovým aparátům, kdyby se opravdu snažili, by mě hodně zajímalo.
Můj soukromý dojem je, že mosfetové aparáty jaksi zmizeli proto, že by příliš konkurovali zavedené lampové lobby, hlavně té britské. Prostě: Jsi mladej a blbej, kup si blbě hrajícího předraženýho tranďáka, až vyrosteš kup si předraženou celolampu..
Kytara: Flying V (Kent Armstrong Rocker)
Aparát: preamp JCM 800, 2xEL34 power amp 50W, box 2x12"
Efekt: Boss MT-2
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

Jediné srovnatelné posouzení je poslech. Dnes mám k dispozici velmi slušný MOSTET a je možné porovnávat, stačí když někdo projeví opravdový zájem a můžeme hledat společnou řeč, dohadů o zkreslení a odlišnosti chování již bylo více jak dost, ale poslechové srovnání zatím žádné.
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

5 párový MOSTET
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

ja mám toto kombo a to je mosfet http://www.music-store.cz/testy2.asp?ID=3 akože hrá to velmi dobre a fakt brutal hlasno , jasné že na lampu sa to nechytá , ALE :!: ked si ku mne príde hocikto zahrat tak na tom natočíme doslova jeho zvuk , ked hráme dve gitky tak by to podla mna z fleku málokto rozoznal od lampy ,alebo teda má to velmi podobný zvuk , a ja si na tom rád zahrám lebo zatial nemám všetky tie aparáty čo to simuluje a obraz ako asi tie aparáty hrajú sa na nom urobit dá , ale jasné že to neni ono , a tá cena 51,450 kč je tiež úchvatná :)
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Federmanne, student, který vytvořil tenhle docela hezký zesilovač, to má jistě na domácí poslech muziky, nikoli na hraní kytary, či jiného nástroje. Úspěch s tím sklidíš spíše na různých HIFI fórech. Třeba tu to zkus: http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... a&start=50
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

mmjuz píše:Federmanne, student, který vytvořil tenhle docela hezký zesilovač, to má jistě...

Nebyl to student, byla to zakázková výroba, která nahradila mnohem dražší stroj. Brzy bude možnost poslechu velmi unikátního hybridu.
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ptám se znovu - jaká je pointa těchto postů? Ta videa k ničemu nejsou, přidaná hodnota nulová. Hraničí to se spamem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

Nero píše:Ptám se znovu - jaká je pointa těchto postů? Ta videa k ničemu nejsou, přidaná hodnota nulová. Hraničí to se spamem.
Vlákno začínalo dotazem „co znamená výraz mofset, případně "mofsetový koncový zesilovač"“
MiXhal.Brego píše:Zdravim, chci se zeptat, co znamená výraz mofset, případně "mofsetový koncový zesilovač". Byl jsem informován, že je jím vybaven aparát od Randallu (pololampa) a prý (když to řeknu laicky) pousová kvalitu zvuku blíž k lampě, než tranzistoru. Co je na tom pravdy, jak to poznám, atd atd? :?
Vložené videa nikam neodkazují, jen ukazují právě takový MOSTETový zesilovač, aby bylo patrné, jak mže vypadat.

Jinak je ve vlákně dost nepřesností, jako například:
Je to tranzistor, to, že je to MOSFET znamená, že je řízen polem, a nemá žádný vstupní proud.
Tihle hoši se díky tomu líp chladí, než bipolární tranzistoři
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Nepřesnosti je třeba opravit. Ale k tomu jestli to sem patří nebo ne... je to kytarový zesilovač? Ne? Tak pak to sem nepatří.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Na otázku "co znamená výraz mosfet" 18vteřinové video ukazující nějaký kus elektroniky opravdu neodpovídá. Na "chlubení se" vlastními výrobky je tu sekce Home-made aparatury-f72/ Tady to nikoho nezajímá, zejména když jde o příspěvky s nulovým obsahem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“