Nějak přesněji mohu posloužit zkušeností z kytar, stejné basy s jiným hmatníkem jsem neměl možnost vyzkoušet. Mně ten hmatník opravdu nepřipadá jako směrodatný faktor co se týče zvuku. Když si vezmu dva totožné Straty od Fendera, jeden s hmatníkem z javoru, druhý z palisandru, větší je pro mě rozdíl v tom, jak se mi na to hraje. A tady ti nikdo neporadí, co je lepší, to si musíš ohmatat sám. Pokud jde o zvuk, tak dle mého mají větší vliv použité struny a jejich stáří. Proto bych z hlediska zvukového ty hmatníky fakt nepřeceňoval.BuBass píše:To je přesně to, na co jsem se ptal, zdali někdo máte tuto zkušenost. Neměl jsem nikde možnost zkusit (za rozumných podmínek) dva totožné nástroje, které by se lišily pouze materiálem hmatníku. A jedná se mi o Fender...Nero píše:Čistě prakticky - Fender jako jeden z mála výrobců nabízí stejné nástroje s palisandrovým i javorovým hmatníkem. Ozkoušejte...
Palisandr/javor
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Palisandr/javor
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Mám Fendery v různých materiálových kombinacích. Javor více jiskří, lépe se prosazuje v mixu a má více středů. Palisandr, naopak, roztahuje tón, měkké středy. Sám materiál hmatníku u Fenderů má slyšitelný vliv na zvuk, asi jako typ pražců. Velký rozdíl je ale mezi javorovým krkem s javorovým hmatníkem a javorovým krkem, kde není nalepený hmatník ( pokud se takový krk povede, nic jej nepřekoná, potíž je, že většina nemá vyrovnaný tón )
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Jazzmanne - jakým způsobem ovlivňují zvuk pražce? Dřevo,lak,snímače,kobyla -to bych pochopil ! Vím,že jsou pražce různých šířek a materiálů,to má nějaký vilv?
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
-
woro90-1
Pražce trochu ovlivňují podíl vyšších harmonických svým poloměrem zakřivení, podívej se jak funguje bzučivá kobylka na sitaru.