Palisandr/javor

Precission, Jazz, Modern, ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Palisandr/javor

Příspěvek od Nero »

BuBass píše:
Nero píše:Čistě prakticky - Fender jako jeden z mála výrobců nabízí stejné nástroje s palisandrovým i javorovým hmatníkem. Ozkoušejte...
To je přesně to, na co jsem se ptal, zdali někdo máte tuto zkušenost. Neměl jsem nikde možnost zkusit (za rozumných podmínek) dva totožné nástroje, které by se lišily pouze materiálem hmatníku. A jedná se mi o Fender...
Nějak přesněji mohu posloužit zkušeností z kytar, stejné basy s jiným hmatníkem jsem neměl možnost vyzkoušet. Mně ten hmatník opravdu nepřipadá jako směrodatný faktor co se týče zvuku. Když si vezmu dva totožné Straty od Fendera, jeden s hmatníkem z javoru, druhý z palisandru, větší je pro mě rozdíl v tom, jak se mi na to hraje. A tady ti nikdo neporadí, co je lepší, to si musíš ohmatat sám. Pokud jde o zvuk, tak dle mého mají větší vliv použité struny a jejich stáří. Proto bych z hlediska zvukového ty hmatníky fakt nepřeceňoval.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Mám Fendery v různých materiálových kombinacích. Javor více jiskří, lépe se prosazuje v mixu a má více středů. Palisandr, naopak, roztahuje tón, měkké středy. Sám materiál hmatníku u Fenderů má slyšitelný vliv na zvuk, asi jako typ pražců. Velký rozdíl je ale mezi javorovým krkem s javorovým hmatníkem a javorovým krkem, kde není nalepený hmatník ( pokud se takový krk povede, nic jej nepřekoná, potíž je, že většina nemá vyrovnaný tón )
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Moon

Příspěvek od Moon »

Jazzmanne - jakým způsobem ovlivňují zvuk pražce? Dřevo,lak,snímače,kobyla -to bych pochopil ! Vím,že jsou pražce různých šířek a materiálů,to má nějaký vilv?
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pražce trochu ovlivňují podíl vyšších harmonických svým poloměrem zakřivení, podívej se jak funguje bzučivá kobylka na sitaru.
Odpovědět

Zpět na „Baskytary“