VOX: AC30C2 nebo AC15C1?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: VOX: AC30C2 nebo AC15C1?

Příspěvek od Bummer »

To magické slůvko je headroom. Pokud nepotřebuješ čistý zvuk, není (dle mých zkušeností) problém zkoušet s 5W lampou. Pokud jej potřebuješ a chceš s ním být slyšet, potřebuješ zkrátka něco silnějšího. A pod "vybudit lampy" si já osobně představím, že už člověk chce, aby to drobátko nakreslovalo a v tu chvíli je po čistém zvuku.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Být po mém, tak si vezmu rovnou AC30ku. Je lepší mít nějakou rezervu. S 15W lampou jsem hrával jednoduchý bigbít ve zkušebně a pokud byl vyžadován čistý zvuk, tak bubeník se musel kvůli mě krotit. Jinak jsem to většinou "solil" mezi 4-6. Tam to nakresluje docela slušně. Ale je fakt, že mezi výkony 15W, 20W a 30W je ten rámus tak jako tak veliký. Ke stylové kytaře (Gibson SG) musí být taky trochu pořádný aparát!

Řešením může být i velký reprobox k 5W lampové hlavě, zvuk bude hutnější, více do prostoru. Ale určitě to problém se zcela čistým zvukem nevyřeší. Je to o prioritách.
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

wikxzen píše:Je to o prioritách.
No či sa bude budeník pri clean s 15kou krotiť, alebo či ho pri kreslení s 30tkou bude počuť :D to je dosť ťažká dilema. Asi najlepším riešením je mať dva aparáty, ale nie je to veľmi skladné a prenosné na koncerty si ťahať dva zosilovače.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
panedge

Příspěvek od panedge »

mirko píše:
wikxzen píše:Je to o prioritách.
No či sa bude budeník pri clean s 15kou krotiť, alebo či ho pri kreslení s 30tkou bude počuť :D to je dosť ťažká dilema. Asi najlepším riešením je mať dva aparáty, ale nie je to veľmi skladné a prenosné na koncerty si ťahať dva zosilovače.
AC 30 má master volume,můžeš hrát zkreslenej i potichu
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

panedge píše:AC 30 má master volume,můžeš hrát zkreslenej i potichu
C2(X) i CC2(X)?
"Lots of people talk and few of them know..."
panedge

Příspěvek od panedge »

Jo má ho starší řada CC i nová C
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

A jak kreslí ta starší CC2 na kanále Top Boost? Já měl možnost hrát na tu novou AC15C1 a při plným gainu a stáhnutým mastru to už kreslilo fakt moc. Dost sem se divil, protože u p. Hořínka (efekty Electronic Orange) jsem hrál na starou AC15 (typ a rok nevím) a ta na Top Boost s gainem naplno hraje furt na pomezí jemné chroupavosti...
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Nová AC15C1 má víc zkreslení než AC15CC1, ta měla sice taky kanál Top Boost (pouze a jen tenhle, nová AC15C1 má kanál Normal a top Boost), ale měla jej upravený - chyběla jedna elka v preampu...
panedge

Příspěvek od panedge »

Slimy píše:A jak kreslí ta starší CC2 na kanále Top Boost? Já měl možnost hrát na tu novou AC15C1 a při plným gainu a stáhnutým mastru to už kreslilo fakt moc. Dost sem se divil, protože u p. Hořínka (efekty Electronic Orange) jsem hrál na starou AC15 (typ a rok nevím) a ta na Top Boost s gainem naplno hraje furt na pomezí jemné chroupavosti...
Nevím jak AC 15,ale AC 30 má na topboost (normal nepoužívám) příjemný,lehký vintage zkreslení,pro někoho by to byl jen nakřáplý zvuk,pro mě spíš takovej klasickej rockovej zvuk.PRo mě třeba to má zkreselní ažaž,pro milovníky modernějších tvrdších věcí by to byl crunch :mrgreen:
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

AC30CC2 i AC30C2 mají Top Boost klasický, stejně tak AC15C1. Jen ta AC15CC1 jej má jiný. U AC15CC1 bylo dobré, že měla slušný headroom a byla teda o chlup více praktická pro někoho, kdo chtěl čistý zvuk v kapele, zase ale nemá takové to klasické Vox rockové zkreslení, spíš z ní leze jen takový lehký crunch... Z AC15C1 zas poleze větší zkreslení, ale asi nebude mít takový headroom na čistý zvuk, na čistý zvuk bude mít u ní zase dost headroomu ten kanál Normal, ten se mi ale u Voxů nikdy nelíbil.

AC30 s master volume je z praktického hlediska asi ta nej volba :) Sice je to kolos, ale pořád tam je nějaká ta záruka, že headroom stačit bude. Když ale chce někdo s tím aparátem hrát jen solový zvuk a zkreslení, tak je podle mě možná o chlup lepší ta AC15, která jde určitě líp vytavit a kreslí moc pěkně, ikdyž jí trochu chybí ta hutnost zvuku a jedno repro navíc, zase ale váží o 10kg míň, což se taky někdy počítá (tenhle týden ponesu 35kg AC30 cca 200m v rukách, už se na to strašně těším... :D ).
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

panedge píše:Nevím jak AC 15,ale AC 30 má na topboost (normal nepoužívám) příjemný,lehký vintage zkreslení,pro někoho by to byl jen nakřáplý zvuk,pro mě spíš takovej klasickej rockovej zvuk.PRo mě třeba to má zkreselní ažaž,pro milovníky modernějších tvrdších věcí by to byl crunch :mrgreen:
qwer: díky, to jsem netušil.
panedge: Normal u té nové AC15 šel circa jako Top Boost u staré AC15. Takže to asi bude odpovídat i Top Boostu u AC30.
U té nové AC15C1 pak Top Boost vypadal jako No Quarter od Led Zeppelin (přibližně a nemyslím akustickou verzi :D )
Mě se právě taky líbí spíš nakřáplý zvuk než zkreslený. Ale zase "každý" říká, že ten Normal u starší CC skoro nevyužívá (zajímal by mě důvod) a třeba by u nového C byl využitelnější ten rozsah zkreslení.

Nevím, právě jak jsem psal ve "Vaše sny", že chci koupit VOX AC, tak furt nevím jaký :( ... Do 30k na blues, rock či rhytm and blues.
Teda dost mi pomohl v rozhodování (qwerův) příspěvek z předchozí strany...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Slimy píše: Nevím, právě jak jsem psal ve "Vaše sny", že chci koupit VOX AC, tak furt nevím jaký :( ... Do 30k na blues, rock či rhytm and blues.
Teda dost mi pomohl v rozhodování (qwerův) příspěvek z předchozí strany...
Určitě bych bral AC30H2. Ten aparát je boží a do těch 30k by ses taky mohl vejít. Ale prostě nemá master volume.
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

qwer píše:AC30 s master volume je z praktického hlediska asi ta nej volba :) Sice je to kolos, ale pořád tam je nějaká ta záruka, že headroom stačit bude. Když ale chce někdo s tím aparátem hrát jen solový zvuk a zkreslení, tak je podle mě možná o chlup lepší ta AC15, která jde určitě líp vytavit a kreslí moc pěkně, ikdyž jí trochu chybí ta hutnost zvuku a jedno repro navíc, zase ale váží o 10kg míň, což se taky někdy počítá (tenhle týden ponesu 35kg AC30 cca 200m v rukách, už se na to strašně těším... :D ).
A
Jester píše:Určitě bych bral AC30H2. Ten aparát je boží a do těch 30k by ses taky mohl vejít. Ale prostě nemá master volume.
To je ono - AC15 si budu moct pravděpodobněji vytavit ale AC30 ne. Což bych fakt rád...
Navíc ta H2 je bez master volume - qwer mluví o celkové nevybavenosti - mě by to ale stačilo. Být tam master, tak je to jasný.
Pak se objevil názor (citizen.one), že by bral nějakou starší AC15 ještě z dob JMI (či poté), že to hraje taky jinak.

Na stranu druhou mám už doma jedno lampové 15W kombo (Egnater), takže by nebylo třeba od věci vzít silnější AC30. Tak ale teď s master (H2) nebo bez (CC2); či bych se vešel cenově do H2; pokud ne, tak C2 nebo CC2 či jen C1;...

Taky bych se optal, co je to ten rectifier? :oops:
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak já jednu AC30H2 prodávám za 30t., druhou si samozřejmě nechávám :) Ale už mám na ni jednoho zájemce, takže už je tak trochu zadaná.

Nevím, jestli řadu Heritage na bazaru nějak lehko seženeš, těch aparátů je podle mě u nás tak do 10 ks.

Rectifier - hledej, nejlíp bude, když si to najdeš někde na netu a nebo i tady na foru... Pokud bych to měl popsat naprosto jednoduše - je to záležitost, která se stará o "obracení" AC na DC. Rectifier bývá v aparátech buď lampový a nebo solid state (dioda). Lampový rectifier se nechová v tom obracení AC na DC tak dokonale jako solid state, dochází u něj k poměrně velkým poklesům voltáže ve špičkách, proto mají aparáty s lampovým rectifierem jakoby měkčí a takový charakteristický zvuk, pozorovat to jde hlavně když pořádně hrábneš do strun a ten aparát máš opravdu alespoň trochu zesílený, tomu projevu se pak říká "sag". Nejde určitě říct, jestli je lepší lampový a nebo solid state, každému sedí něco jiného, taky jde obecně říct, že pro staré zvuky se více používá lampový, pro moderní zvuky solid state, některé aparáty mají tu možnost, že člověk může přepínat mezi lampovým a solid state (třeba Mesa Dual Recto - od toho se tak i jměnuje, že... :) ).

Mít starou AC15 nebo AC30 by bylo super, kdyby to bylo alespoň trochu praktické. Voxy z šedesátých let jsou bohužel brány asi jako ten naprosto nejvíce poruchový zesilovač (samozřejmě z těch starých ikonických zesíků), který kdo kdy vyrobil na téhle planetě. Kdybych se toho tak strašně nebál, tak jej už mám doma dávno. Samozřejmě bych mohl nechat udělat revizi a něchat vyměnit elity a pak už jen mohl čekat na to, že se jednoho dne třeba může objevit i oheň z aparátu a když to dopadne alespoň trochu dobře tak pak přijde na řadu následné shánění starého trafa (docela těžko sehnatelná záležist) a nebo koupě náhražky od MM za 7t. Kč. a když bude zesík opraven, tak mě u srdce může hřát pocit, že mi zesík cena zesíku spadla dole, protože už tam nemám to staré trafo... Samozřejmě ale jsou takoví, kteří do toho jsou a prostě starého Voxe mají :) Kdysi jsem viděl rozhovor s technikem Briana Maye, říkal, že ty jeho AC30 tak často hořely, že je musel docela překopat, aby to fungovalo.
Naposledy upravil(a) qwer dne 27.01.2011 6:12, celkem upraveno 1 x.
panedge

Příspěvek od panedge »

Slimy-ten normal kanál nemá ovládání výšek,ani basů,to mě třeba chybí,ale i kdyby měl prostě topboost je jinej,lepší.Ber AC 30 CCX nebo ten novej CX a máš vystaráno
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

qwer - jo tak to jsi Ty na tom bazaru :) - jsem si říkal, že když to vydrží, tak 8.2. bych Tě o to připravil... jenže máš už zájemce, takže to nevypadá :cry:
Fakt se bojím toho, že se rozhodnu "jít" do té H2 a ona bude nedostatkovým zbožím pokud nebudu chtít novou (což asi fakt nebudu) za 45k.
Těch 30k je fakt krása a nerozhodoval bych se ani minutu. Jenže 18. je mi až 8.2. ...

Rectifier - jasně chápu. Mě spíš šlo o ten projev na zvuku. Napsal jsi to fakt srozumitelně... i pro mě :D

Tak o poruchovosti těhle starých VOXů sem netušil :( - na člověka, který si doma namotal snímač, ze dřeva (smrku) udělal zmenšeninu LP (která je btw. hrozná a tak jsem upustil od nápadu koupit celý kus mahagonu a zbytečně ho zprznit - i když je fakt, že z dost chyb jsem poučen) a psychicky se připravujícím, že zkusí velmi pomalu (a ještě opatrněji) postavit malou lampičku či pro začátek jen booster efekt, by to nebylo dobré.

panedge - jsem myslel, že jen u AC15 nemá Normal korekce a je to "výsada" AC30...
Jinak pokud neseženu tu H2 levněji z bazaru, tak CC2X bude nejspíš jasná volba. Teda za předpokladu, že verze s X nakonci nejsou rozšířené jak H verze :D

Jinak se omlouvám za své příspěvky. O VOX toho moc nevím - dlouho jsem si myslel, že to pravé bude Marshall, ale až VOX mě udržel v obchodě do zavíračky a to jsem se ještě bránil odejít :mrgreen:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

VOXy hořely až ty z konce 60. let a hlavně ze 70.let. Vůbec nejhorší údajně byly verze vyráběné v pobočce v USA, šéfoval tomu snad jinak poměrně schopný konstruktér, který se mihnul i u Gibsonů, jménem Joe Piazza. Tyhle aparáty už ovšem neměli s taťkou Jenningsem nic společného. Skutečné VOXy vyrobené v opravdové firmě VOX ( skončila prodejem tuším r. 1965 ) jsou i dnes spolehlivé a poměrně snadno opravitelné. Pokud chceš skutečného VOXa ze 60. let za pár korun a nejde Ti jen o ten nápis, tak se poohlídni na Ebay po aparátech firmy Novatron s příhodnými názvy ROY, či REX atd. Dva šli v loňském roce i na Aukru za směšné peníze, jeden byl právě ROY ( AC 30 ) a druhá byla nějaké 120W hlava. Novatron byla jedna z anglických firem, které se zúčastnila rozprodeje VOXu. Místo značky se soustředili hlavně na technologie a komponenty. Proto jsou jejich aparáty mnohem blíže k originálům, než ten drek, který později vyráběl pod názvem VOX božský břídil a velice dobrý obchodník Jimi...
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Na značce mi opravdu nezáleží. Jen o tom nikde nemůžu nic najít.
Mohu poprosit o nějaké linky?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tu je na obrázku zrovna ten, co šel loni na Aukru, jen byl mnohem více poničený: http://www.quoka.de/musik-equipment/git ... 57719.html
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

Našiel som Vox AC 30 z roku 1990 za dosť dobrú cenu. Je to dobré, neni to fake?

http://hudba.bazos.sk/inzerat/7201793/V ... ngland.php
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“