Přelakování

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
hatrson

Re: prelakovani

Příspěvek od hatrson »

Zdravím,
mám baskytaru, vypadá zhruba takto:
Obrázek

Je možné nějak docílit, aby byly kresby dřeva výraznější, aby to vypadalo nějak takto?
Obrázek

Popř. myslíte, že by šel lak ztmavit nějak, aby bylo to dřevo do hněda?
lathur

Re: Přelakování

Příspěvek od lathur »

Hellou, ty flastr pásky jsou po havárce, nebo je to "známka panku"? Jestli je to havárka,nebo ne stejně musíš celý nástroj odstrojit, obrousit lehce kartáčem desku, aby šlo to broušení jenom po vrcholcích těch vlnek. Do otevřeného dřeva zatřeš buď olejovou barvu/je-li vrchní vrstva vosk, nebo olej/, nebo řídké mořidlo. Nechat zaschnout, přeleštit a lakovat lakovat a lakovat a máš zašpiněný model. Takhle bych to udělal já, ale můžu se taky mýlit. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
carver

Příspěvek od carver »

tamten fláder je zvýraznený nejakým moridlom alebo niečím podobným ešte pred lakovaním . . . keby si teraz aj nastriekal ďalšiu vrstvu laku zmiešanú s niečím tmavším, tak takého efektu nedosiahneš, jedine vybrúsiť až do dreva, namoriť a znova nastriekať pár vrstiev laku . . . ale s tým brúsením jemne, môže to byť len dyha, tak aby si ju prípadne neprebrúsil
Inak zaujímavá basa, to fokus vyrába nejaký vlastný model, alebo je to kópia niečoho čo nepoznám?
a je to masív alebo pololubovka? ale asi to bude masív . . .
. . . a kolega Lathur bol rýchlejší :wink:
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Možná stojí za zmínku i "opálení". Kamarád takto připaloval horkovzdušnou pistolí javor na rám zrcadla a vypadalo to hodně podobně(foto bohužel nemám).Potom to napouštěl olejem a vyleštil. Prostě přismahnout a potom lehce obrousit. Na dýhu v žádném případě,na masiv nejdřív vyzkoušet. Ale já bych tu odvahu asi nenašel. Tož tak...
hatrson

Příspěvek od hatrson »

OK. Díky moc za Vaše informace ;-) Jinak myslíte, že by mi nějaký kytarář dovedl tuhle práci udělat? Kolik by to zhruba stálo?
lathur píše:Hellou, ty flastr pásky jsou po havárce, nebo je to "známka panku"?
Ta basa na obrázku není moje, jen jsem si našel něčí obrázek na internetu ;-) Ale mám ten samý model.
carver píše:Inak zaujímavá basa, to fokus vyrába nejaký vlastný model, alebo je to kópia niečoho čo nepoznám?
a je to masív alebo pololubovka? ale asi to bude masív . . .
Díky. :-) Nevím, jestli je to kopie něčeho existujícího, nicméně je to masiv. Hrála pěkně, po převinutí snímačů u R. M. to sice už nešumí, nicméně původní zvuk se mi asi líbil víc. Výrobní název je Fokus Hollow Maple. Ale existuje i pololubová verze, původní model se jmenoval Fokus Hollow EIG, později přejmenovaný na Fokus Hollow Cutaway. Byla i v testu na Muzikusu. Staré modely měly lepený krk (ta moje), nové se již dělaly s krkem šroubovaným. Ale to už jsem trochu OT...

P.S. A udělat z toho sunburst, jako je ten model, co byl v tom testu na Muzikusu, to by asi šlo taky, že?
carver

Příspěvek od carver »

jasné, ak si na to netrúfaš sám tak každý gitarár to zvládne . . . takisto aj ten sunburst, ale cenu si asi musíš zistiť u konkrétneho gitarára. Určite by si niečo ušetril keby si to gitarárovi doniesol už vybrúsené
Otázkou je či kresba topu na tvojej base je taká zaujímavá že sa to oplatí robiť ?!
Inak, "hollow" znamená dutý, takže tá tvoja basa je pravdepodobne tiež pololubovka akurát že nemá efka :wink:
EDIT: teraz som čítal tú recenziu z muzikusu, takže tá tvoja asi predsa len bude masív :oops:
Naposledy upravil(a) carver dne 26.04.2013 21:17, celkem upraveno 1 x.
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Jasně. Zkusím se optat, v okolí jich máme docela dost... Jinak co se týče toho, jestli je dutá, taky mě ten název zmátl, ale psal jsem přímo výrobci, resp. majiteli firmy Fokus-H, panu M. Švehlovi, a ten mi odpověděl, že jde pouze o označení řady baskytar tohoto tvaru, nicméně bohužel dutá není. Původně jsem tedy sháněl tu semi-hollow verzi, ovšem na bazaru se zrovna objevil tenhle kousek za krásnou cenu i s kufrem, tak jsem to vzal... A jako na potvoru se o měsíc později na bazaru objevila dutá verze. :D Njn, ale nestěžuji si, s basou jsem spokojenej ;)
carver

Příspěvek od carver »

určite, vypadá fakt zaujímavo a na pohľad sa mi páči :) a tá s efkami ešte viac, mám slabosť na pololubovky :)
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Co vím já, tak se to zviditelňovalo následovně:
Obrousit kytaru na dřevo jako když byla před lakováním, nanést tmavé mořidlo, setřít a pak lakovat brousit lakovat brousit. Ta černá tam právě zvýrazní ty určité části kresby, protože se do nich vpije rychleji a ty to hned setřeš, takže nezůstane černá celá.
A taky si zjisti, jestli ten javor co je nahoře je opravdu top několik cm silný, aby to nebyla jen dýha, kterou bys mohl probrousit.
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Super. Díky za info :) Ale asi to radši nechám na odborníkovi. Jinak z boku basy je patrné, že je k tělu přilepený cca. 0,5 cm tlustý top.
grock

Příspěvek od grock »

To bych se divil, že Fokus dává něco jiného než dýhu...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Není to jenom plastové lemování? To by tak na těch 5 mm sedělo
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Skutečně tam není lemování. Je to celistvá deska dřeva nalepená na tělo. Dýha to na 100% není. Na oficiálních stránkách tvrdí:
fokuskytary.cz píše:Krk je z bubinyk a z javoru, tělo z mahagonu s horní javorovou deskou.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Pokud půjdeš do moření, radím opravdu pečlivě sundat lak, tak, aby nezbyly ostrůvky, které ti to mořidlo nebudou brát. Lak je nejlépe strhnout cidlinou, ne odbrušovat. Bavíme se ovšem o nitru, nikoliv o milimetrové vrstvě polyurethanu, z fotografie to nevidím. Při moření si dej pozor na rychlost a plynulost práce, všechno ti zanechá fleky. Krk není z bubinyk, takové dřevo není. Ale je to z toho, co mám doma na jazzové lubovce. :)

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

Naposledy upravil(a) Sanchez dne 28.04.2013 23:05, celkem upraveno 1 x.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

hatrson píše:Skutečně tam není lemování. Je to celistvá deska dřeva nalepená na tělo. Dýha to na 100% není. Na oficiálních stránkách tvrdí:
fokuskytary.cz píše:Krk je z bubinyk a z javoru, tělo z mahagonu s horní javorovou deskou.
No tak pokud to tvrdí na oficiálních stránkách, tak to musí být pravda. :roll: :lol: V dnešní pohnuté době se javorovou deskou nebo javorovým topem běžně nazývají třeba 0,5mm tlustý dýhy. Ono totiž zní top líp než dýha a tak se to líp prodává.
Jinak ten efekt tmavých vlnek se dělá takhle http://www.youtube.com/watch?v=u49jCIRNnmk
v mém provedení http://www.rajce.net/f588299326 a výsledek http://www.rajce.net/f588295317
Myslím, že obroušení laku až na holý dřevo a pak to moření broušení a lakování, to nebude levná záležitost.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Myslel jsem to spíš tak, že 5mm může být klidně javorový top, ale ta krásná kresba je jen dýha 0,5mm silná třeba... Tak to někde zjistit a dát na to pozor.
hatrson

Příspěvek od hatrson »

I to je možné. Každopádně díky moc za rady. :-) Ono to nijak nespěchá, takže si o tom ještě něco pokusím najít.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“