Pokud se pletu, ukaž mi jakýkoli sériově vyráběný a běžně dostupný aparát s takto vyladěným tranzistorovým koncem
Kombo 30W s FS
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Kombo 30W s FS
Nemusí, ale je tomu tak. Aspoň u aparátů, které jsou v tomto okamžiku na trhu a na které jsem si mohl zahrát - a že jich není pár.
Pokud se pletu, ukaž mi jakýkoli sériově vyráběný a běžně dostupný aparát s takto vyladěným tranzistorovým koncem
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
woro90-1
O žádném nevím, ale divím se tomu. Očividně lidé z vývoje tranďáků vymřeli nebo chrápou.
- Nero
- Rádce
Nechrápou, hrajou na lampy 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ono totiž vyrobit poctivý tranzistorák vyjde dráž, než mírně ošizenou lampu, třeba s polovodičovým usměrněním a pod. To co se dnes prodává pod názvem tranzistorový zesilovač v sobě většinou ani žádný tranzistor ( chápej v diskrétní verzi ) nemá. Jsou to mrchy poskládané z šitózních integrovaných obvodů ve stejné kvalitě jako nejlevnější kazetorádio z vietnamské tržnice počátku 90.let, kdy tyhle vynálezy dobyly svět. Jak to pak má hrát? Nechci Tě, Nero, podceňovat, ale myslím, že jsi v životě na skutečný celotranzistorový aparát nehrál. V nejlepším případě na nějaký paskvil, který možná měl aspoň jeden, nebo dva páry tranzistorů v konci a ty byly stejně buzené IO. Kdo ví, jestli vůbec dnes nějaká firma vyrábí kytarový aparát, kde má aspoň kompletní konec včetně proudových i napěťových budičů ze skutečných tranzistorů. Jiná situace je u basových aprátů, tam to holt zatím nějak jinak moc nejde. I když kdo ví...
Když jsme u toho, tak 12,5W kombo Regent R222 ze 70.let je tak hlasitý aparátek ( opravdu tranzistorový ), že se smělě vyrovná kdejaké patnáctce s 2 X EL84, možná i předčí a to nejen hlasitostí.
Když jsme u toho, tak 12,5W kombo Regent R222 ze 70.let je tak hlasitý aparátek ( opravdu tranzistorový ), že se smělě vyrovná kdejaké patnáctce s 2 X EL84, možná i předčí a to nejen hlasitostí.
- Nero
- Rádce
No, hrál jsem na Vermonu 221, ta snad je opravdu tranzistorová, nebo ne? A pak na Rolanda Cube-20 z konce 70. let / počátku 80. let, u kterého taky myslím, že by to měl být reálný tranzistor. Ale vycházím jen z toho, co mi bylo řečeno - dovnitř těch aparátů jsem nekoukal, a i kdybych koukal, tak nevím, jestli bych něco vykoukal.
A teda co se týče současné produkce, to je snad všem jasné, o čem to je...
A teda co se týče současné produkce, to je snad všem jasné, o čem to je...
PetrPeter 1975 - 2008
Jentak pro zajímavost by mě zajímalo proč teda dneska jde kvalita kytarových aparátů tak strmě dolů, když máme k dispozici takouvou techniku o jaký by se jim v 70. letech ani nezdálo nemělo by to být bnaopak když s dnesními technologiemy by se dal za zlome ceny postavit stokrát lepší apec? Vždyt podívejme se kam třeba za posledních 40 letz došel automobilový nebo IT průmysl aco ten hudební upadek ? Sic sem total OT ale když už se to tu řeší tak se přídám pač by mě tohle fakt zajímalo........... 
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
-
woro90-1
Protože trhu pořád kralují výrobci stavějící na tradici, lidé chtějí tradiční zvuky a tito výrobci je v tom horlivě utužují. Znamená to, že se nemusí vymýšlet nic, co by tyto aparáty překonalo. A i pokud půjdou s kvalitou o kus dolů, lidé to pořád budou kupovat. Čím víc keců jak to má správné "vintage mojo" a "the 50's/60's vibe", tím lepší aparát. Nahrává tomu i fakt, že zvuk elektrické kytary je postaven na velmi nepřesném snímání a velmi zkreslené reprodukci toho, co ty struny dělají. Příliš čistý čistý zvuk je nepřípustný ("na takový zvuk si rovnou můžu koupit nejlevnější tranďák") a příliš uhlazené zkreslení vyšlo z módy koncem šedesátých let. Technologie je pořád stejná, uvnitř stejné flašky, horší trafa, tenoučké cestičky na plošňáku nejsou zrovna dobrá modifikace, navíc lampáče jsou už na vrcholu možností a tranzistoráky ještě mají své mouchy, kvůli kterým se audiofilové předhánějí, kdo je více nenávidí. Jinak technologie přece jen pokročila - semtam je to poznat na extrémních metalových bestiích. Pochopitelně hlavně v modelingových technologiích.
- Nero
- Rádce
Já bych neřekl, že jde strmě dolů, jen si za kvalitu musíš připlatit. Přece jen - když ceny ze 70. let přepočítáš na dnešní hodnotu, zjistíš, že takové aparáty byly docela dost drahé - a to ted pomíjím jejich dostupnost.kvasna píše:Jentak pro zajímavost by mě zajímalo proč teda dneska jde kvalita kytarových aparátů tak strmě dolů, když máme k dispozici takouvou techniku o jaký by se jim v 70. letech ani nezdálo nemělo by to být bnaopak když s dnesními technologiemy by se dal za zlome ceny postavit stokrát lepší apec? Vždyt podívejme se kam třeba za posledních 40 letz došel automobilový nebo IT průmysl aco ten hudební upadek ? Sic sem total OT ale když už se to tu řeší tak se přídám pač by mě tohle fakt zajímalo...........
Srovnání s automobilovým nebo IT průmyslem podle mě není úplně vhodné. Hudba přece jen není o kvantitativním pokroku, ale o pokroku kvalitativním. Nelze zde aplikovat ono heslo "citius, altius, fortius" - procesory mohou být menší a rychlejší, auta bezpečnější a inteligentnější. Otázkou je, kam by se měl směřovat vývoj hudební aparatury. Minimalizace velikosti a hmotnosti? Optimalizace poměru cena/kvalita? Zvýšení "počtu zvuků" jednoho aparátu? Zkus se zamyslet nad tím, co je onen "stokrát lepší aparát". Já to nevím...
Tady nejde najít jeden směr, kterým jít, potože každý chce něco jiného. Jednoho zajímá kvalitní jednoduchý lampáč a koupí si nějakého Matampa, druhý touží po bestii typu Mark V nebo Rivera Knucklehead, třetího fascinuje modeling od Line6, čtvrtý hledá zvuk ala Roland Jazz Chorus. R&D oddělení proto musí jít více směry a onen hypotetický pokrok se rozmělňuje a zpomaluje. A t pomíjím fakt, že asi většina kytaristů po nějakém extra pokroku netouží - jsou spokojeni s lampovými aparáty (což je samo o sobě dost zastaralá technologie, která v podstatě už vymizela) a nic jiného neřeší...
Pozn.: Předchozí text reprezentuje pouze názory autora a nesnaží se o obecně platné vysvětlení problematiky.
PetrPeter 1975 - 2008
Mám Laney TF-50, konec integovaný TDA2050 (30W). Ale je to zapojené o dost jinak než HiFi, má to zpětnou vazbu jako lampa atd. A ve výsledku se to pořádně ohulené chová podobně jako lampa. Žádné škrčení přebuzeného operáku, ale příjemná komprese. FexWawe to má podobně. Ale výstupní trafo je prostě ta magická černá krabice, ke které se polovodič jen přibližuje.
Báječné byly Acoustic Control Corporation, to už je historie.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nero píše:Já bych neřekl, že jde strmě dolů, jen si za kvalitu musíš připlatit. Přece jen - když ceny ze 70. let přepočítáš na dnešní hodnotu, zjistíš, že takové aparáty byly docela dost drahé - a to ted pomíjím jejich dostupnost.
Srovnání s automobilovým nebo IT průmyslem podle mě není úplně vhodné. Hudba přece jen není o kvantitativním pokroku, ale o pokroku kvalitativním. Nelze zde aplikovat ono heslo "citius, altius, fortius" - procesory mohou být menší a rychlejší, auta bezpečnější a inteligentnější. Otázkou je, kam by se měl směřovat vývoj hudební aparatury. Minimalizace velikosti a hmotnosti? Optimalizace poměru cena/kvalita? Zvýšení "počtu zvuků" jednoho aparátu? Zkus se zamyslet nad tím, co je onen "stokrát lepší aparát". Já to nevím...
Tady nejde najít jeden směr, kterým jít, potože každý chce něco jiného. Jednoho zajímá kvalitní jednoduchý lampáč a koupí si nějakého Matampa, druhý touží po bestii typu Mark V nebo Rivera Knucklehead, třetího fascinuje modeling od Line6, čtvrtý hledá zvuk ala Roland Jazz Chorus. R&D oddělení proto musí jít více směry a onen hypotetický pokrok se rozmělňuje a zpomaluje. A t pomíjím fakt, že asi většina kytaristů po nějakém extra pokroku netouží - jsou spokojeni s lampovými aparáty (což je samo o sobě dost zastaralá technologie, která v podstatě už vymizela) a nic jiného neřeší...
Pozn.: Předchozí text reprezentuje pouze názory autora a nesnaží se o obecně platné vysvětlení problematiky.
Přesně tak. Když luxusní rádio, třeba od soudruhů z NDR Stradivari 3 v 60. letech stálo cca 3000,- Kčs a starší domek na vesnici se dal pořídit zhruba za dvojnásobek, tak se není čemu divit, že to do dneška funguje a hraje krásně. Pokud by sis dnes měl koupit kombo, nebo rádio za polovoční cenu baráku, asi by tam ta kvalita také byla. Kvalita ve smyslu spolehlivosti a dlouhoživotnosti. A co se týče zvuku, tak jak píše Nero, tam se dá dost těžko něco srovnávat. Problém je v tom, že dnes se výrobci nepředhání v kvalitě ( ať už ji posuzuejm jakkoli ) a spolehlivosti a hlavně dlouhoživotnosti, za kterou si nechají zaplatit a jak to bývalo ještě před dvaceti lety. Dnes je to naopak. Výrobci se předhánějí v tom, kdo vyrobí nejlevnější krám, který se mu nějakým způsobem podaří prodat a přežije svou záruku, nejlépe o týden a přitom neporuší zákon. A to neplatí jen u kytarových aparátů. Je potřeba pořád chrlit levné zboží a mít zajištěný odbyt tím, že si hned po záruce lidé koupí další. A evidentně to funguje. Naštěstí existuje pár vyjímek, kteří uspokojují tu menšinovou část spotřebitelů. Ale i já mám pocit, že je to čím dál horší a docela bych s Kvasnou souhlasil. Ale nejspíš si za to můžeme my všichni sami, páč ten drek kupujeme.
Staré Rolandy jsou mí oblíbenci a ta Vermonka byl zřejmě Regent R 221, brácha R 222. Rozdíl je jen v absenci reverbu. Ti mají tranzistory i v předzesilovači. Podcenil jsem Tě, Nero, přijmi omluvu. Každopádně tyhle tranzistoráčci se dost těžko dají srovnávat s tím dnešním póvlem. Alespoň já je měl vždy rád a znám docela dost lidí, kteří je i dneska používají. A určitě to nejsou nijak tiché aparáty.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
V 80. letech, i později někteří výrobci strkali výstupní trafa i do tranzistoráků a brzy od toho upustili. Moc to nepomohlo. Dělala to dokonce i Tesla, např. u těch Studio Solo 130, Studio Bass 130 a pod.kmensik píše:Mám Laney TF-50, konec integovaný TDA2050 (30W). Ale je to zapojené o dost jinak než HiFi, má to zpětnou vazbu jako lampa atd. A ve výsledku se to pořádně ohulené chová podobně jako lampa. Žádné škrčení přebuzeného operáku, ale příjemná komprese. FexWawe to má podobně. Ale výstupní trafo je prostě ta magická černá krabice, ke které se polovodič jen přibližuje.
Určitě by to nepomohlo ani integráčům TDA.
- Nero
- Rádce
Se vůbec, mmjuzi, neomlouvej. Já jsem ještě takový nedochůdče, takže vzhledem k mému věku je tvé podcenění pochopitenémmjuz píše: Staré Rolandy jsou mí oblíbenci a ta Vermonka byl zřejmě Regent R 221, brácha R 222. Rozdíl je jen v absenci reverbu. Ti mají tranzistory i v předzesilovači. Podcenil jsem Tě, Nero, přijmi omluvu. Každopádně tyhle tranzistoráčci se dost těžko dají srovnávat s tím dnešním póvlem. Alespoň já je měl vždy rád a znám docela dost lidí, kteří je i dneska používají. A určitě to nejsou nijak tiché aparáty.
Je pravda, že co se týče té Vermony, tak ta hrála opravdu skvěle. Asi nejlepší trand, na který jsem kdy hrál. U toho Rolandu jsem bohužel hrál na kus, který měl nějaký trochu poškozený reprák, takže tam nebyl zážitek úplně optimální, ale i tak hrál dobře. Tiché rozhodně nejsou, to máš pravdu.
PetrPeter 1975 - 2008
Sem dost dlouho hrál na tranzistorák od ALDAXu a hrálo to suprově. Cos tam poslal, to zahrálo a rezerva až po ko..t. Ale pak jsem ochutnal lampáče a už ALDAX pohání "jen" Subwoofer
Jj, Aleš Malaník je machr (jeden s posledních poctivců - stará škola)
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
- krabiček a efektů kýbl
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Spíš Leoš Malaník...Lachim píše:Sem dost dlouho hrál na tranzistorák od ALDAXu a hrálo to suprově. Cos tam poslal, to zahrálo a rezerva až po ko..t. Ale pak jsem ochutnal lampáče a už ALDAX pohání "jen" Subwoofer![]()
Jo jasně, Leoš
To nic nemění na tom, že umí.
To nic nemění na tom, že umí.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl