Stavba MIDI controleru
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavba elektronických bicí
555 - oprav si ten nadpis, takhle to vypadá, jak v pomocné škole...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
ten prevodnik jak myslel mia to by byl prevodnik mezi piezo snimacem a tou elektronikou z klavesnice . aby ti prevedl vystupni napeti z piezo snimace na povely sepnuto/rozepnuto.
Jo takhle.. Tak to by bylo super.. Nevěděl by jsi o nějakym schématu?
Jo takhle.. Tak to by bylo super.. Nevěděl by jsi o nějakym schématu?
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
nemám nic odzkoušenýho, ale můžu příležitostně něco zbastlit a pak sem hodit schéma. Ale hned tak to nebude, není čas.Nik 555 píše:Nevěděl by jsi o nějakym schématu?
If ain't broken, don't fix it!
To by bylo fajnmia píše:nemám nic odzkoušenýho, ale můžu příležitostně něco zbastlit a pak sem hodit schéma. Ale hned tak to nebude, není čas.Nik 555 píše:Nevěděl by jsi o nějakym schématu?
Přesně tak, zesílí se, usměrní a vyfiltruje, výsledkem je impuls, který sepne buď relátko nebo tranzistor a ten pak sepne kontakty klávesnice. Ta filtrace je důležitá, aby nedocházelo k nedefinovanýmu několikanásobnýmu sepnutí klávesy.Nik 555 píše:To by bylo fajnJinak na jakym principu to běží? Signál z pieza jde do tohodle zařízení tam se zvuk zesílí podle toho pieza?
If ain't broken, don't fix it!
Re: Stavba MIDI controleru (spíše el. bicích)
OK, díky za objasnění kámo 
Re: Stavba MIDI controleru
Taky bych si rád něco podobného vyrobil. Ty kontakty jsem vyřešil fólií, kterou jsem strčil mezi obě fólie s mikrospínači.Z každé strany má zvonkový drát na místě spínače.Klávesnici jsem smontoval a na příslušné klávesy jsem namontoval destičku,která je drží stále "zmáčklé",takže se kontakty stále dotýkají a pak stačí pouze vyvedené dráty spojit póly k sobě. Vše funguje, ale napadá mě jiný problém:mia píše:To měl pravdu, na tu fólii se pájet nedá, cestičky jsou napařený buď stříbro nebo hliník a fólie je hodně tepelně neodolná. A můžu tě uklidnit, dělám u počítačů asi 15 let a ještě jsem neviděl klávesnici, kde by byl pod klávesama normální tišťák. Já jsem to spáchal tak, že jsem vytáhl z klávesnice tu destičku s čipem, opatrně oškrábal z pinů uhlíkovou vrstvu až se objevily měděný cestičky, na ty jsem pak napájel normální tenké lanka a k nim připojil mikrospínače. Na fólii jsem našel cestu od klávesy k pinu pomocí multimetru. Klávesy jsou obvykle zapojené v matici řádky/sloupce, takže třeba F2, W, S, X a Alt mají společný sloupec a různé řádky. Ale každá klávesnice to má trochu jinak, nejlepší je to fakt propísknout tím multimetrem.Nik 555 píše:Aha ale právě jsem taky slyšel od známýho, že když budu pájet tak tu folii přetavim a přerušim celej spoj.. Takže budu potřebovat nějakou starou klávesnici kde je normální tišťák??
Nevyznám se absolutně v elektronice a trochu se bojím, že můžu v klávesnici něco pokazit tak, že to třeba vyvolá zkrat, který zničí nějakou součástku v počitači nebo ntb. Ani nevím, jestli jsou ty zvonkové dráty správná volba nebo je vlastně fuk,jaký drát použiju.
Ptal jsem se dvou lidí,co se vyznají v pc hw. Jeden tvrdí, že v klávesnici je tak malé napětí, že maximálně můžu vyvolat zkrat, který poškodí pouze klávesnici. Druhý zase tvrdí, že to může být problém a opravdu si skrze klávesnici můžu poškodit i pc nebo ntb.
Je to hodně mimo mísu, stejně ale možná někdo ví, jak to tedy je.
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Co se tyce klavesnice: v samotny klavesnici je chip a vodivy cesty. Kdyz nezkratujes napajeni (to by se PC uplne nelibilo ale pokud je dobre udelanej, tak se nic nestane) tak to prezije komp urcite. Tyhle obvody (rek bych ze i samotny testovani klavesnice) bezi na TTL a s nizkejma proudama i ve zkratu.... v nejhorsim fakt shori chip...
Hodně budem někde...
no nevym . ale kdyz zkratuješ USB port kde je 5V a muze tam bejt az 500mA , tak v lešpím případě vodsmahneš klavesnici v horsim minimalne USB řadič . ale ty nový základovky by měli mít ochranu proti zkratu. já jednou připojil Flashdisk a vyskočila na mě hláška zkrat na USB portu , naštěsti komp a flashka to ustály .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

- SUK
- Kontaktovat uživatele:
USB ma byt (podle specifikaci) omezeny na 500mA a tim spalis jen tenkej dratek, maximalne tu klavesnici.... spis bych se obaval o seriovy (at uz 232 nebo ps/2 (to ani nevim co je za rozhrani - jen ze je seriovy))
Hodně budem někde...
tak tak. ale určitě tam bude ňáka ochrana kerá to pri zkratu odstříhne. a neusmahne to pripojený zarizení . no seriovej a paralení port tam si ťukneš na co nemáš a de to do kopru. 

- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Hele, ja uz prejizdel i po pinech patice procesoru zespoda jak to bylo napajeny petikorunou a dodneska to funguje 
Hodně budem někde...
Čili se asi shodneme, že tam přece jen nějaké riziko hrozí.. ntb mě stál deset, nerad bych si na něm něco zničil nedabalostí. Přece jen je to pro mě dost penězSUK píše:Hele, ja uz prejizdel i po pinech patice procesoru zespoda jak to bylo napajeny petikorunou a dodneska to funguje
Přemýšlím nad koupí jedné starší bezdrát. klávesnice lab tec. Pak by se přes kabel do počítače nedostal zkrat, nemyslíte?
no bezdráten to bude v pohoděChuck píše:Čili se asi shodneme, že tam přece jen nějaké riziko hrozí.. ntb mě stál deset, nerad bych si na něm něco zničil nedabalostí. Přece jen je to pro mě dost penězSUK píše:Hele, ja uz prejizdel i po pinech patice procesoru zespoda jak to bylo napajeny petikorunou a dodneska to funguje![]()
Přemýšlím nad koupí jedné starší bezdrát. klávesnice lab tec. Pak by se přes kabel do počítače nedostal zkrat, nemyslíte?

TAk už to mam hotový, napájel jsem na ten čip z klávesnice drátky přesně těch kláves co potřebuju..
Až budu mít foťák tak to nafotim a pošlu sem aď se můžete mrknout
Na stavbu el. bicích nepotřebuješ spínače on/off, stačí ti impuls, mrkni třeba na toto : http://www.microdesignum.cz/clanky/Prev ... ignal.html
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Super! Použil jsi nakonec teda ty piezo snímače? ebo jednoduše mikrospínače. Já se pokouším o něco, jako midi mpd, např:Nik 555 píše:TAk už to mam hotový, napájel jsem na ten čip z klávesnice drátky přesně těch kláves co potřebuju..
http://kytary.cz/akai-mpd-18/HN109228/
logika je tam stejná, jako jsi chtěl použít u těch bubnů..
Jen jsem řešil, jestli si nemůžu při špatném zásahu do klávesnice poškodit pc, a nejspíš ano
ja myslim že tohle neni moc realne postavit.Jednak bych řek,že ten princip bude docela složitej a provedení ještě mnohem složitější
Tyhle věci vyvyjí teamy japonskych/německych/americkych inženýru.To nejsou věci co by neprofesional udělal doma tak,aby to bylo kompatibilní s vst třeba
Tyhle věci vyvyjí teamy japonskych/německych/americkych inženýru.To nejsou věci co by neprofesional udělal doma tak,aby to bylo kompatibilní s vst třeba
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Yamaha MOX6
Pokud chci pouze, aby to fungovalo, jako právě ta klávesnice s virtuální midi, jde to. Pouze přenesu místa kontaktů, např. zvonkovým drátem. Má to sice daleko do pravého midi kontroleruOlihen píše:ja myslim že tohle neni moc realne postavit.Jednak bych řek,že ten princip bude docela složitej a provedení ještě mnohem složitější
Pokud tedy reaguješ na můj příspěvek.
pokud to budeš mít píchnutý do PC tak to problem nebude . možnej problém bych vyděl v tom že někerý (věčina) klávesnice maj problém rozpoznat víc stisků na jednou .