Jak se odnaučit držet trsátko??

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Uncle

Re: Jak se odnaučit držet trsátko??

Příspěvek od Uncle »

Nero píše:Jako víš co, drž si to, jak ti to vyhovuje a jak tě to neomezuje... Tady je prostě kopa proměnných - způsob držení, síla úchopu, všelijaké úhly úderu, tvar trsátka, materiál trsátka, tvrdost trsátka atd.
Myslím že jsem na to kápl.. při sweepu se asi má jet dolů a nahoru pod úhlem a né kolmo na struny co? možná ho nakonec držím srpávně..
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

urcite pod uhlem :P :)
Slayer

Příspěvek od Slayer »

Zdravím,

upoutal mě tento topic a po přečtení vidím že trsátko taky nedržím správně. (viz foto) Obrázek
Myslíte, že je to vyloženě špatně a že by mě to mohlo v budoucnu nějak omezovat ?
Předem bych chtěl říct, že nesdílím názor ať si každý hraje jak mu to sedne, a jak se mu to dobře dělá. Třeba hra Pana Friedmana se mi vyloženě hnusí, a sám bych se k tomu nechtěl dopracovat. Jde mi jak o ortodoxní metal tak i o ortodoxní hru !
V poslední době jsem se snažil o srovnání hlavně levé ruky, až teď, při čtení tohoto topicu, jsem si uvědomil, že bych se měl více soustředit i na pravou.

Já jsem měl vždy za to, že mám pravou ruku rychlejší, proto jsem se více zaměřoval na pravou. Zvládnu zahrát 16-tiny v tempu 220 při nějaké hoblovačce. Naproti tomu vyloženě tóny po sobě ( např supnice ) s tím je to horší snad i o půlku 120... 140.

Zkoušel jsem to podle toho správného držení a možná bych to tak i trochu zvládal. Hlavní 2 problémy toho držení vidím pro mě v tom že...

Jsem zvyklí trsátko naklánět do úhlu ( viz foto) Aby nebylo vodorovné se strunami ale aby bylo našikmo blíž stranou ke kobyle. S tím spravným držením mi to takto nejde, spíš naopak... Jeví se mi to tak abych ho nakláněl stranou ke krku.
A ten druhý je to, že jsem nepřišel na to, jak hrát timto způsobem a zároveň mít hranu dlaně opřenou o struny abych mohl tlumit. E.. A..
taky mi zrovna moc nejdou úhozy zhora, ale to je snad o zvyku.

Nejsem sice ten typ, co by chtěl zlehčovat svoje chyby ale na druhou stranu ten frajer co tu byl zmiňovaný to drží podobně jako já... http://www.youtube.com/watch?v=Zl81Mq4llZg
To mě trochu uklidnilo, ale když jsem se podíval na nějaké jeho jiné video, tak tam mi příjde že to drží už zase trošku jinak... víc "správněji"... Jde mi hlavně o rychlou správně prováděnou hru... Do hoblování jsem trochu už pronikl, a levou ruku stále trénuju, ale teď jsem se zasekl.. co tedy myslíte pro spravný zdravý rozvoj ?

Edit. Teď jsem se na to video podíval znovu a vidím že ukazovák naklání více na stranu že to nemá vyloženě na peřince jako já... Mě to ale tímto způsobem i tlačí do nehtu a je to pro mě zatím nepřirozené... Ale i přesto... Má to cenu snažit se naučit správnému držení ?
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Imho je to špatně, už jen kvůli tomu že by si to takhle pod úhlem mít neměl ....

Co ovšem absolutně nechápu je, jak takhle můžeš zahrát 16ky v 220? Mě dělají problém už při 160 to chce asi fakt pracky medvěda :D
Tubular
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tubular »

Uncle: Mam rovnaky zlozvyk a tiez sa ho neviem odnaucit, kedze tak hram uz roky. Asi to chce fakt trening. :?
.: SoundClick :. .: YouTube :. .: BandZone :.
: PRS CE 24 (1997) : Fender Stratocaster USA (2011) : Vintage V-100 : Aria MAC-40 (2005) :
: Digidesign Eleven Rack : 2x Yamaha HS-50M : Sommer Cable & Neutrik plugs :
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Uncle píše: Co ovšem absolutně nechápu je, jak takhle můžeš zahrát 16ky v 220? Mě dělají problém už při 160 to chce asi fakt pracky medvěda :D
staci chytnout tu spravnou krec :D
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Proboha, jak takhle můžete hrát? Připomíná mi to styl právě toho Friedmana, kterej má u hraní strašně zkroucenou pravačku. Jinak Malmsteen hraje klasicky, tzn. má trsátko v úhlu, ale vejš u kobyly obráceně mi to přijde tak nějak proti přírodním zákonitostem a božím přikázáním.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

J.J. píše:Proboha, jak takhle můžete hrát? Připomíná mi to styl právě toho Friedmana, kterej má u hraní strašně zkroucenou pravačku. Jinak Malmsteen hraje klasicky, tzn. má trsátko v úhlu, ale vejš u kobyly obráceně mi to přijde tak nějak proti přírodním zákonitostem a božím přikázáním.
já už se v těch úhlech trošku přestávám orientovat :-P
jakej je rozdíl mezi tím co má vyfocený Slayer a tím jak to drží Malmsteen v tom videu?
mně to přijde téměř stejný možná až na jinej náklon zápěstí,
a nepřijde mi že by Malmsteen držel trsátko klasicky, tzn. poslední článek ukazováku rovnoběžně s kytarou
Epiphone Les Paul Custom / Cube 15X
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Cotouch píše: jakej je rozdíl mezi tím co má vyfocený Slayer a tím jak to drží Malmsteen v tom videu?
a nepřijde mi že by Malmsteen držel trsátko klasicky, tzn. poslední článek ukazováku rovnoběžně s kytarou
Rozdíl v tom je ten, že Malmsteen to trsátko drží v úhlu, kterej trsátko svírá se strunama když ruku s trsátkem normálně přirozeně přiložíš ke strunám a zápěstí nikam nevytáčíš a nekroutíš. Jak to hraje Slayer, je hrozný v tom, že zápěstí musíš dostat jakoby pod struny, takže ho pak musíš kroutit nahoru. Jak jsi přišel na to, že při klasickým držení trsátka je poslední článek ukazováku rovnoběžně s kytarou? Mně to teda klasický nepřijde ani trochu.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Uncle píše:
Nero píše:Jako víš co, drž si to, jak ti to vyhovuje a jak tě to neomezuje... Tady je prostě kopa proměnných - způsob držení, síla úchopu, všelijaké úhly úderu, tvar trsátka, materiál trsátka, tvrdost trsátka atd.
Myslím že jsem na to kápl.. při sweepu se asi má jet dolů a nahoru pod úhlem a né kolmo na struny co? možná ho nakonec držím srpávně..
Bingo.
Slayer píše:Zdravím,

upoutal mě tento topic a po přečtení vidím že trsátko taky nedržím správně. (viz foto) Obrázek
Myslíte, že je to vyloženě špatně a že by mě to mohlo v budoucnu nějak omezovat ?
Je to špatně a asi by stálo za to se přeučit, protože pole mě tě tohle držení nejenže může omezovat při hraní, ale i ti způsobit problémy se šlachama ukazováku a teoreticky i se zápěstím.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

J.J. píše:
Cotouch píše: jakej je rozdíl mezi tím co má vyfocený Slayer a tím jak to drží Malmsteen v tom videu?
Rozdíl v tom je ten, že Malmsteen to trsátko drží v úhlu, kterej trsátko svírá se strunama když ruku s trsátkem normálně přirozeně přiložíš ke strunám a zápěstí nikam nevytáčíš a nekroutíš. Jak to hraje Slayer, je hrozný v tom, že zápěstí musíš dostat jakoby pod struny, takže ho pak musíš kroutit nahoru. Jak jsi přišel na to, že při klasickým držení trsátka je poslední článek ukazováku rovnoběžně s kytarou? Mně to teda klasický nepřijde ani trochu.
jo máš pravdu, ta ruka vytočená nahoru přirozená moc nebude, to je asi fakt o zápěstí :-)
nevím jak jsem přišel na to, že klasicky to má bejt rovnoběžně s kytarou, ale skoro ve všech výukovejch lekcích to tak je,
ne třeba úplně ale rozdíl je hlavně v tom jestli se trsátko opírá o ukazovák na bříšku prstu (jakoby nad nehtem), nebo po straně prstu (vedle nehtu), pořád mi nějak není jasný co je správně a jestli nějaký "správně" existuje

tohle jsem třeba myslel tím "klasickým" držením, Hladík - trsátko ze strany prstu:
http://www.youtube.com/watch?v=xhFoMBTWZC0
Epiphone Les Paul Custom / Cube 15X
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

JO takhle, my totiž každej mluvíme o něčem jiným. Ten technickej výkres by asi nebyl od věci a ten Hladík to podle mě drží "klasicky" a správně.
Uncle

Příspěvek od Uncle »

tak těch posledních pár příspěvků mě úplně zmátlo ... tak jinak .. moje otázka zní...
Jak držet trsátko tak, abych dosáhl co největší přesnosti a rychlosti?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Na to bohužel univerzální odpověď neexistuje... Mohl bych ti tvrdit, že to je třeba tak, jak to držím já, ale nikdy to nebude 100% pravda, každému vyhovuje něco malinko jiného, protože každý máme jiné ruce.

Všechno, co zde najdeš, jsou jen doporučení, případně varování před tím, co je vyloženě špatně. Ale hledat nějakou univerzální pravdu o tom, jak to má být správně, to nejde.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Uncle píše:Jak držet trsátko tak, abych dosáhl co největší přesnosti a rychlosti?
ja byt kytarista, udelal bych to tak, ze se mrknu na nekoho, ke komu vzhlizim (jako ke vzoru) a posoudim, jestli jeho zpusob vyhovuje i me. youtube je plna videa. a co si tak vybavuju, tak lekci s drzenim trsatka sem videl i u Henycha, i u Gilberta. ;)
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

Amid píše:A je taky dobé vědět, že ne vždy je ''nejpohodlnější'' cesta ta nejlepší. Je lepší na začátku zvolit tu ''pomalejší'', ale zato správnou cestu, která v budoucnosti nebude nijak omezovat kytaristovy schopnosti.
To je sice hezky ale ja kdyz drzim trsatko "spravne" tak dostavam krece a je to pro me nepohodlne, raci nebudu hrat nejaky extra technicky veci nebo si je naucim po svem ale aspon hra pro me nebude utrpeni ale radost.
Slayer

Příspěvek od Slayer »

J.J. píše:Proboha, jak takhle můžete hrát? Připomíná mi to styl právě toho Friedmana, kterej má u hraní strašně zkroucenou pravačku.
No já když jsem ho zmiňoval, tak jsem měl hlavně na mysli levou ruku, i když se paradoxně bavíme o pravé... Já sice nehraju uplně jako on, ( co se té pravé ruky týče ) ale to zkroucení které zmiňuješ je zde prostě nutné. Já chci hrát rychle a zároveň chci tlumit tlustší struny E, A,D. Zkus si dát ruku tak abys měl hranu dlaně na strunách (palm muting) ale zároveň dosáhl na E (alternative pickingem).
Toto je pro mě hlavní překážka kterou neumím s tím spravným držením překonat. Když tímto způsobem chytnu trsátko, a hraju jen otevřeně (netlumeně) tak mám dlaň více rovnoběžnou se strunami. Když chci ale tlumit, tak ji mám více kolmou na struny a pak dobře nedočáhnu na ty tlusté struny. Zřejmě je ideální nějaký kompromis mezi těma polohama, ale já jsem ho žel zatím neovládl. No budu to teda zkoušet, ale celkově vzato, tak neumím zahrát nic :D Cítím, že se napínají i svaly které nejsou třeba a pak to může vést až ke křečím, ale nesnážím se zbytečně hrát to, co svým držením zvládám. Snad získám ten držící grif jak na to. ale zatím když se to snažím držet správně tak mě i trsátko tlačí do nehtu na ukázováku, a celkově mi to přijde takové že dávám prsty přes sebe. Prostě poloha která pro ně neni idelální. Ani se neumím vracet.( při tlumení hlavně ) celkově mi příjde že toto správné držení je anti-palm muting.. Jak tedy tlumíte ?
Amid

Příspěvek od Amid »

A co se týče toho přenaučování, tak bych v tom neviděl zas až tak moc velký problém. Už 2 krát jsem se přenaučoval tržet trsátko s tím, že vždy během jednoho dne jsem to měl zmáknté a nové držení trsátka mi už nepřipadal nepohodlný. Na drhou stranu to držení nebylo špatné, spíš jsem to jen ''doladil'', aby mě to v některých věcech neomezovalo...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Paris píše:
Uncle píše:Jak držet trsátko tak, abych dosáhl co největší přesnosti a rychlosti?
ja byt kytarista, udelal bych to tak, ze se mrknu na nekoho, ke komu vzhlizim (jako ke vzoru) a posoudim, jestli jeho zpusob vyhovuje i me. youtube je plna videa. a co si tak vybavuju, tak lekci s drzenim trsatka sem videl i u Henycha, i u Gilberta. ;)
Problém je, že (paradoxně) většina známých kytaristů hraje technicky dost šíleně, nebo minimálně ne předpisově. Prostě jim ty jejich držení a polohy rukou sedí. Málokdy to jde ale aplikovat na jiné kytaristy.

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Nero píše:
Paris píše:
Problém je, že (paradoxně) většina známých kytaristů hraje technicky dost šíleně, nebo minimálně ne předpisově. Prostě jim ty jejich držení a polohy rukou sedí. Málokdy to jde ale aplikovat na jiné kytaristy.
No bývávalo ... ale třeba moji vzorové jsou techničtí zabijáci jako Eric Johnsonn nebo John Petrucci ... (samozřejmě né vždy jde o techniku) a proto nechci dělat v ničem kompromisy, kor né v držení trsátka..
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“