Aparát z elektronkového rádia

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Sadam.S

Re: P: Elektronkové rádio

Příspěvek od Sadam.S »

Tak si použijte tlačítko nahlásit příspěvek a napište to do hlášky ;)
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak já se nahlásím :D

Byl bych moc rád, kdyby se diskuze, která zde vznikla, přesunula do homemade/naše lampové projekty, kde by se mohlo dále pokračovat, aniž by jsme to tu "spamovali".

Děkuji.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Čili prodej už není aktuální? mám to celé přesunout? moc nemám jasno, kde začíná ona diskuze :lol:
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Aparát z elektronkového rádia

Příspěvek od Nero »

Odděleno :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Díky!
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:Ještě to doma ani nemám a sám nevím, kolik bude chtít. Bývá to pokaždé jinak, často spolu věci měníme. Teď odjíždí hrát někde po barech v Rakousku a vrací se 1.ledna, tak uvidím, jak se potkáme. Bydlí docela daleko. Ale nerad se těchto věcí zbavuji, sám je upotřebím. Současná nabídka trhu mě vůbec neuspokojuje a než bych strkal do komb nějaký Celestion V30 či jiný drek, tak bych si raději ruce nechal utnout.
aha... tak jinak... pohybovalo by so to spíš v řádu stovek nebo tisícovek? :lol:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pod litr to určitě nebude. Tak jako tak ji prodat chtít nebudu. Pokud bys vermomocí chtěl, tak bych Ti možná mohl prodat jeden maličký box 1 X 12´´ Dynacord AlNiCo krásný kousek z 50.let, bohužel původní cívka byla spálená, takže je repasován u p.Husáka. Má 8 ohmů a snese tak 25W. Není kdo ví jak citlivý, zato má neuvěřitelně hutný a krásně kulatý zvuk. Ve spojení se slušnou celolampou kolem 15W a s nějakým lepším Telecasterem, neřku-li Les Paulem, tak na tučný bučivý jazz jako dělaný. Ovšem cena opět nebude ve stovkách.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:Pod litr to určitě nebude. Tak jako tak ji prodat chtít nebudu. Pokud bys vermomocí chtěl, tak bych Ti možná mohl prodat jeden maličký box 1 X 12´´ Dynacord AlNiCo krásný kousek z 50.let, bohužel původní cívka byla spálená, takže je repasován u p.Husáka. Má 8 ohmů a snese tak 25W. Není kdo ví jak citlivý, zato má neuvěřitelně hutný a krásně kulatý zvuk. Ve spojení se slušnou celolampou kolem 15W a s nějakým lepším Telecasterem, neřku-li Les Paulem, tak na tučný bučivý jazz jako dělaný. Ovšem cena opět nebude ve stovkách.
ok. tak zatím díky... kdybych nakonec začal stavět něco HiFi, tak se ti ozvu :lol:
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kdysi jsem ze smeťáku dovezl DDR rádio Rossini Stereo s pružinovým dozvukem a několika EQ presety. Je to taková krása, že to nemůžu recyklovat. Bohužel tam je špatnej volume pot a driver reverbu EL95, jinak super stav.
Tyhle 50 let starý věci je škoda rozebírat a ničit. Leda kuchnout nějakého bulhara nebo ruskou televizi, tam jsou taky kvalitní trafa.

S reprákama z rádií je to špatný. Mám 10" z Tesly Bolera, vůbec to nehraje.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

kmensik píše:Kdysi jsem ze smeťáku dovezl DDR rádio Rossini Stereo s pružinovým dozvukem a několika EQ presety. Je to taková krása, že to nemůžu recyklovat. Bohužel tam je špatnej volume pot a driver reverbu EL95, jinak super stav.
Tyhle 50 let starý věci je škoda rozebírat a ničit. Leda kuchnout nějakého bulhara nebo ruskou televizi, tam jsou taky kvalitní trafa.

Uvědom si, že tyhle 50 let starý věci jsou v dnešní době k příjímání rádia nepoužitelný,

1)kvalita reprodukce je oproti dnešním přístrojům nepoužitelná
2)většinou pracují na jinách vlnových délkách
3)takové rádio je nepraktické, velká těžká krabice a navíc MONO

Zato když je člověk od věci, dokáže z toho udělat parádní zesilovač ke kytaře, a je to rozhodně lepší využití jak kdyby mělo někde ležet v prachu a to jen kvůli tomu, že je ti líto takové radio rozebrat.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

kmensik píše:Kdysi jsem ze smeťáku dovezl DDR rádio Rossini Stereo s pružinovým dozvukem a několika EQ presety. Je to taková krása, že to nemůžu recyklovat. Bohužel tam je špatnej volume pot a driver reverbu EL95, jinak super stav.

Jéjej! Rossini 6002 jsem nedávno konečně také sehnal!! Je to nádherná věc! Nikdy bych ho ani za nic nerozebral!
Jinak pravda je, že některých rádií ( právě třeba Bernau Nauen ) je i dnes poměrně hodně. A jsem si jist, že by soudruzi vývojáři z NDR, kteří to před 50 lety vymysleli, nebyli proti reinkarnaci v kytarové kombo. A právě tyto NDR rádia byla velmi kvalitně vyrobena a věř, že slušně udělaný bastl z jejich traf i reproduktorů hraje velice dobře a těžko bys na trhu hledal konkurenci. A když, tak jen v té nejvyšší cenové hladině.
Ale Rossiniho nerozebírej, to by mi bylo líto a raději bych Ti něco za něj postavil. Jináč, Kmensíku, třeba repra z těchto NDR rádií jsou skvělá, o několik tříd výše, než z Tesel. S Čínskými Celestion bych se to ani neodvážil srovnávat. Třeba obří ovál ze Stradivari 3 je nekompromisní. Tu jsou ukázky http://www.elektroworld.info/images/ima ... N_MM15.pdf

Jinak pro Flajtra. Rossini je skutečně stereo a třeba u nás doma si manželka občas pustí skvělý Stradivari 3 s tzv. prostorovým zvukem a věř, že hraje úžasně. Ony ty lampy mají něco do sebe nejen v kytarovém kombu.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Tak to se omlouvám, nevěděl jsem, že je to takovej stroj. To já moc dobře vím, že lampy jsou výborný i v zesilovači na normální poslech, jednou bych si rád něco na doma lampového udělal...je to fakt supr. Můj děda by měl doma mít snad nějakou starou lampovou teslu, tak až tam příště pojedu tak bych mu to hned odvezl, zatím bych nic nedělal, protože tolik zkušeností nemám...teď mám v plánu udělat pár poctivejch krabiček, pak bych zkusil třeba něco s lampama jako zkreslení a když by se dařilo tak bych si zkusil udělat něco malého na doma a to třeba právě z toho rádia.

Jinak asi před rokem, jsem viděl v obchode malé zesíky Manta ( aspoň tuším ) a k tomu pár menších reprobedýnek a já koukal jak puk, že to má za sklíčkem lampu, jsem rád že se lampy ještě nevytratily :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Přiznám se na rovinu, že bych se také do high end lampáka na domácí poslech neodvážil pustit. A čím víc kytarových aparátů postavím, tím více se toho bojím. Spíš si jsem jist, že bych to ke své spokojenosti nedokázal. Zatím doma hrnu muziku přes Tesla AZS 222 + dvouapůl pásma Videoton D 402 E ze 70.let. Jsem maximálně spokojen, ale možná se do toho lampáčka také někdy v budoucnu pustím.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

mmjuz píše:Přiznám se na rovinu, že bych se také do high end lampáka na domácí poslech neodvážil pustit. A čím víc kytarových aparátů postavím, tím více se toho bojím. Spíš si jsem jist, že bych to ke své spokojenosti nedokázal. Zatím doma hrnu muziku přes Tesla AZS 222 + dvouapůl pásma Videoton D 402 E ze 70.let. Jsem maximálně spokojen, ale možná se do toho lampáčka také někdy v budoucnu pustím.
Tak to nebude nic pro mě :D když ani ty si na to moc netroufáš, ale idea je to pěkná...někdy možná 8)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ono nejde tak ani o to, že bych si netroufl. Spíš netuším, kde bych sehnal tak jakostní výstupáčky, aby to opravdu byl high end a dělat něco s vysokým THD jen aby mi to svítilo v obyváku, jak to spousta bastlířů dělá, mi nepřipadá smysluplné. Pokud se do toho pustíš, tak Ti budu držet palce a rád Ti pomohu, bude-li to v mých silách. Když už jsme se tu bavili o rádiích, tak pro konstrukci s pentodami či svazkovými tetrodami, by možná šly použít výstupáčky z rádia Juwel, či Juwel2. Už jsem z nich dělal dvě komba - jedno na akustiku a druhé pro elektrické housle a chovají se hodně "Hi Fi". Nicméně se traduje, že slušný lampák na domácí poslech lze vyrobit pouze s výkonovými triodami.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Pomoci si cením, ale tak daleko ještě nejsem :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Teď si uvědomuji, že kamarád Leoš "Sinclair" Malaník ( www.aldax.cz ) před časem odlaďoval nějaký Hi Fi výstupák pro 15W ve spolupráci s firmou Tronic. Údajně to dobře dopadlo, neměl by být problém nechat vyrobit další. Budeš-li chtít, pošlu Ti telefonní číslo.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Takhle se vydělává !

http://www.pselectronic.cz/k5503-048-k4 ... chrom.html
A na tuhle hračku je na googlu i schema...a to jsem je nehledal, jen jsem do obrazku napsal typove oznaceni :) A zas taková paráda to taky asi nebude, když vidím ten plošňák a patice v něm..
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Typický snob end. Toroidy na VT se všeobecně nedoporučují. Nejlepší by měly být snad na "M" plechách ze slitiny permalloy a měly by být co nejtenčí. Ale kdo ví, třeba to hraje dobře.
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Zdravim.
Našel jsem na chatě staré rádio Tesla Tenor. Je funkční, sice má jen DV,SV a KV, ale na DV se mi povedlo naladit cosi česky hrajícího,tak to funguje...chci se zeptat,jestli má nějakou cenu to trošku upravit na kytarový aparátek na doma. Vyházet z kastle všecky obvody rádia, nechat jen zesilovač a případně před to dát nějaký lampový boostříček na 12V. Samozřejmě vyměnit kundíky a součástky,které to nutně potřebují...
Jsou v tom 4 lampy, ale ztratil jsem papírek, kde jsem měl napsané jejich typy - pamatuju si, že tam je Ecl 82 ... Zítra to pohledám.
Neslibuju si od toho nic extra, jenom lampáček na doma s pěkným čistým zvukem s příchutí lampy, rozhodně žádný hi-gain. Na stavbu VN lampy se necítím, peníze bych aji sehnal, ale především na to nemám zkušenosti.
Proto se ptám vás, odborníků, jestli má vůbec cenu todle upravovat, nemusela by to být tak velká investice
a navíc bych to snad zvládnul i já.
EDIT : Takže to rádio obsahuje lampy :
Ech 81
Ebf 89
Ecl 82
Ez80
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“