Rozdielne uchytenie strún
Pravidla fóra
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Rozdielne uchytenie strún
Zdravím. Vedel by mi niekot napísať rozdiely medzi týmito dvomi uchyteniami strún. Myslím názory, skúsenosti, výhody a nevýhody jednotlivých uchytení. Ďakujem.
http://www.elderly.com/vintage/items/im ... lpiece.jpg
http://www.dominocs.com/ToneWorks/image ... n-wrap.jpg
http://www.elderly.com/vintage/items/im ... lpiece.jpg
http://www.dominocs.com/ToneWorks/image ... n-wrap.jpg
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rozdielne uchytenie strún
V prvním případě je úhel přehybu strun podstatně větší, což znamená
- material struny je víc deformován a struna se nedožije vysokého stáří
- tuhost struny a větší úhel přehybu ovlivňují (zkracují) menzuru, což má vliv na seřízení oktáv
- na pohádky o delším sustainu při větším úhlu nevěřím
Druhý případ - wrap around - je asi rozumnější,
Vyzkoušet
--------------------------
Vyzkoušet
Znáte tenhle?
Na dveřích synagogy byl nápis: "Vstoupíš-li s nepokrytou hlavou, je to jako by ses dopustil cizoložství"
Někdo tam připsal: "Zkusil jsem oboje, ale nedá se to přirovnat"
ahj Kcr
- material struny je víc deformován a struna se nedožije vysokého stáří
- tuhost struny a větší úhel přehybu ovlivňují (zkracují) menzuru, což má vliv na seřízení oktáv
- na pohádky o delším sustainu při větším úhlu nevěřím
Druhý případ - wrap around - je asi rozumnější,
--------------------------
Na dveřích synagogy byl nápis: "Vstoupíš-li s nepokrytou hlavou, je to jako by ses dopustil cizoložství"
Někdo tam připsal: "Zkusil jsem oboje, ale nedá se to přirovnat"
ahj Kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Dalsi jednoznacna vlastnost wraparoundovani je, ze jsou struny diky mensimu uhlu zlomu na kobylce trochu volnejsi (=snazsi bendovani)... Sam wraparound (nejdriv na LP, ted na SG) uz nejakou dobu provozuju a vcelku mi to vyhovuje 
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
A netrpia nejak struny keď sú okolo struníka takto zalomené? Netrhajú sa napríklad na tej hrane struníka????
Konce (omotani u upevnovaci kulicky) se vzdycky malinko odmotaj, nicmene aspon z my zkusenosti muzu rict, ze se mi jeste nestalo ze by kvuli tomu struna praskla nebo se jakkoliv znehodnotila...Ivan.ps píše:A netrpia nejak struny keď sú okolo struníka takto zalomené? Netrhajú sa napríklad na tej hrane struníka????
-
arcilucifer
spis se mi struny do ty hrany zarezavaj, takze obcas to jemnym pilnickem zapiluju, kdyz uz se mi zda ze vznika otrep.
Na te hrane mi struna nikdy nepraskla.
Na te hrane mi struna nikdy nepraskla.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Jak to může zkrátit menzuru? Menzura je pořád stejná... To bys musel hnout s tím "pražcem" na kterém se seřizují oktávy, řekl bych že s uchycením strun nemá menzura nic společného.kocour píše: - tuhost struny a větší úhel přehybu ovlivňují (zkracují) menzuru, což má vliv na seřízení oktáv
ještě, nevím, jestli to tu někdo psal, ale tím, že se zmenší úhel struny mezi struníkem a TOM, tak ubydou výšky... tudíš wraparound bude mít méně výšek, pokud se nesníží struník/TOM nezvýší.
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Teoretická (jmenovitá / nominální) menzura je vzdálenost od bodu, kde se struna na ořechu (nultáku) opírá, k pomyslné menzurové kolmici. Skutečná délka kmitajících strun je vždy o něco delší, tomu se říká kompenzace oktáv. Čím tlustější a neohebnější je struna (u opředených strun její jádro), tím dále od opěrného bodu je skutečný uzel kmitání, a délka kmitající části struny je kratší než vyžaduje původní rozmístění pražců na hmatníku.jakub.kubaaa píše:Jak to může zkrátit menzuru? Menzura je pořád stejná... To bys musel hnout s tím "pražcem" na kterém se seřizují oktávy, řekl bych že s uchycením strun nemá menzura nic společného.kocour píše: - tuhost struny a větší úhel přehybu ovlivňují (zkracují) menzuru, což má vliv na seřízení oktáv
Ano, Nominální menzuru to nezajímá, jak jsou struny uchyceny, to je pravda.....řekl bych že s uchycením strun nemá menzura nic společného
kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
- Bhu z Crecelu
- Kontaktovat uživatele:
Jsou teorie, že při topwrapu a struníku staženýmu na doraz se prodlužuje sustain, ale to je předmětem diskuzí.. Osobně taky užívám poslední dobou topwrap, vyhovuje mi a osobně mi přijde sustain o trošku delší, co jsem si s tím hrál..
Blackwell: Instrumental progressive rock
cau potreboval bych jednu radu ..... kdyz chci dat do kytary novy struny je jedno jaky maji zakonceni nebo tam musi byt to ktery bylo na originálních strunách ?? dik
SQUIER Affintity Fat Strat HSS
Crate FW15R
40 let stará akustika bez značky .... prodam za 15 k - má historickou cenu
Signature trsátko
Crate FW15R
Signature trsátko
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Myslíš jestli tam je kulička nebo váleček na konci? No nemyslím si, že by na tom nějak zásadně záleželo, ale říká se, že kulička je lepší k tremolu... Ale nevím co je na tom pravdy...Pe3n píše:cau potreboval bych jednu radu ..... kdyz chci dat do kytary novy struny je jedno jaky maji zakonceni nebo tam musi byt to ktery bylo na originálních strunách ?? dik
no presne to myslim
SQUIER Affintity Fat Strat HSS
Crate FW15R
Signature trsátko
Crate FW15R
Signature trsátko
-
woro90-1
Je to většinou vcelku jedno, ačkoli ty bullety mají něco do sebe; není šance že by se zasekly a nešly vyndat, což u některých strun a některých kytar může být občas trochu problém.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
To se mi stává pokaždý u spodního E na stratovi ...woro90-1 píše:Je to většinou vcelku jedno, ačkoli ty bullety mají něco do sebe; není šance že by se zasekly a nešly vyndat, což u některých strun a některých kytar může být občas trochu problém.
"alternativní" vedení strun
Zdravím mám otázku. Na internetu jsem našel tuhle fotku: http://www.abalonevintage.com/1950s_gib ... _comps.jpg a potom jsem viděl i na různých videích že na kobilce tune o matic maj občas lidi struny protažený horem popřípadě nějaké struny tak a jiné naopak. Chci se zeptat jaký je v tom rozdíl a proč se to tak dělá? Jestli jsem to dal do špatné sekce tak se omlouvám.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: "alternativní" vedení strun
Řekl bych že u toho protažení horem se struna větší plochou dotýká kobylky a tím líp přenáší zvuk.
Hraju na kytary a mašinky
Re: "alternativní" vedení strun
Tohle mě nenapadlo já sem myslel že to má co dělat s životností strun.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Sklon strun za kobylkou ovlivňuje napětí strun, tím pádem se může projevit změna v sustainu nebo barvě zvuku. Nejde říct, co je lepší - můžeš to při příští výměně strun vyzkoušet, třeba se ti bude jedna varianta líbit víc, třeba rozdíl vůbec neuslyšíš.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tohle je nějak prokázané nebo jde o marketingový kec (no offense), stejně, jako to tvrdili u mojí Cortky? O vlivu na zvuk není pochyb, ale že bych měl díky většímu sklonu strun za kobylkou nutkání používat tenčí struny než kolegové s Les Pauly, to se mi nezdá.Nero píše:Sklon strun za kobylkou ovlivňuje napětí strun
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.