Jak na prohnutí krku - matice místo inbusu (Cremona 445)

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
woro90-1

Re: Jak na prohnutí krku - matice místo inbusu (Cremona 445)

Příspěvek od woro90-1 »

Ne. Stavitelná výztuha krku je dost stará záležitost a nikdy nebyla žádným tajemstvím. Cremony ale často měly špatně vyfrézovaný kanál pro tu výztuhu, měl příliš malé zakřivení, takže účinek výtuy byl poměrně malý a namáhání konců neúměrně velké. Časem se jich spousta dostala na konec závitu a ohýbání krku dál pokračovalo, jak konce povolovaly, případně se to táhlo v kanálu narovnávalo.

Adys301: Mám stejnou, s odlomeným krkem. Pokud nemá vyboulenou přední desku za kobylkou, poptej se v okolí, zda by ti někdo šikovný neupravil úhel krku, aby se na ni dalo hrát (pokud nemá krk příliš ohnutý). Tyhle zrovna mívají docela slušný zvuk. Čistě teoreticky to může být ideální kytara na první krůčky ke kytarářskému řemeslu - zkusit si takový vrak dát dokupy, změnit úhel krku, sundat tomu hmatník a vložit výztuhu, přepražcovat, udělat novou povrchovku...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak na prohnutí krku - matice místo inbusu (Cremona 445)

Příspěvek od Atkins »

Z jisté části pravdu máš, protože oni soudruzi v Lubech (bodejť když většinu kvalitních houslařů a loutnařů vyhnali do Bavor) občas opomenuli udělat v patce zakončení, takže? Jsi utahováním matky pouze popotahoval celým prutem (který byl IMHO, obzvláště v sedmdesátých z velmi měkkého materialu) naprosto bez jakéhokoli efektu.

Tutéž dvanáctku jsem měl také (1121,- Kčs) a té se prohnul krk během půl roku, dotahování matky bez efektu. Tak jsem si pak zbastlil dvanáctku z jedné staré němky a mandolínových mechanik. Všechna tahle fakta by si měli uvědomit hlavně takoví ti mladí blouznivci volící KSČSSD!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“