Divně znějící VOX AC30CC1 - výměna repra???

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
dalabo

Re: Divně znějící VOX AC30CC1 - výměna repra???

Příspěvek od dalabo »

Mohu se optat kapelnika co mněl tenhle model: jako co vim se tam nechaly vyměnit nějaké kondiky jedna lampa a hrálo to lip o100pero ALE dal to pryč protože to bylo náladové kombo: hrálo dobře jenom když mělo náladu a on taky :-/
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak za:

1. Ono to nikdy nebude hrát jako tvůj Blues Deluxe. Pokud se mu líbí tvůj Deluxe, tak ať tuhle AC30 prodá a za ty prachy koupí třeba toho Fendera. Blues Deluxe má naprosto jinak posazené středy, jinak kreslí konec, zvuk je úplně jinak frekvenčně posazený. Ten Vox půjde určitě doupravit, ale nikdy se ten zvuk samozřejmě nezmění nějak razantně.

2. Kdyby chtěl dostat z té AC30 maximum, tak ho čeká výměna repro. Ten Neodog není nic moc, určitě by chtěl vyměnit. Jenže za co? Nabízí se akorát tak Alnico Gold a ten stojí 5t. Může si být ale jistý tím, že to repro mu zvedne zvuk komba o x desítek procent. Každý obdivuje zvuk Voxů, ale málokomu už docvakne, že polovina toho skvělého zvuku je to alnico repro, které prostě něco stojí. To, že jste to zkoušeli přes Webera pro Fender aparáty a hrálo to blbě, je docela možné, já teď zkoušel Alnico Jensen RI v kombu s britským zvukem a nebylo to alespoň pro mě nic moc, když uvážím cenu toho repra, tak bych spíš řekl, že to bylo opravdu žalostné... Každé chce prostě tak nějak to svoje, k Fenderu sedí to, k Voxu zase ono...

3. Pokud nehýbal s lampama, tak by měl mít na vstupu preampu a v PI 12AX7 Tung-sol, tyhle lampy jsou hodně agresivní a do výšek. V aktivních korekcích je takový trochu tupě znějící Sovtek 12AX7, ten jsem nikdy neměl rád. Nejlíp udělá, když koupí třeba 12AX7 Electro Harmonix, ty jsou takové temnější, neagresivní. Pokud by to měl až moc temné, tak se tam dá šoupnout třeba do PI Shuguang 12AX7, který to trochu rozjasní, popřípadě dát ten Shuguang i na vstup, kdyby se mu to zdálo moc temné. Koncovky se mě zvukově osvědčili JJ EL84, bohužel u většiny sad rezonují při určitých frekvencích mřížky. Pokud bude měnit lampy, tak ať se připraví na to, že u AC30CC je to opravdu "chuťovka".

4. Nevím, jestlii je zrovna Toronado kytara, se kteoru by si měl Vox rozumět. Voxy jsou strašně nevděčné aparáty, hrají jen s něčím, jsou to strašně vybíravé mrchy. Toronado bude na Voxe asi moc temné a tak se nedivím, že tak nějak nemůže dostat s tou kytarou zvuk, který by nebyl pod dekou a zároveň nebyl agresivní.

5. Pokud nehraje nějak moc nahlas a chce zůstat u "Voxího" zvuku, tak bych být na jeho místě tuhle AC30CC1 prodal a zkusil bych sehnat třeba jetou AC15H1TV, ta se pohybuje kolem 20t., což je stejná částka jako bazarová cena AC30CC1 + alnico repro od Celestionu.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

dalabo:
No, když zjistíš víc podrobností, tak předem díky, ale doměnky moc nepomůžou, to je ošemetný, chce to spíš konkrétně...
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
subroofer

Příspěvek od subroofer »

qwer: Díky moc! Fajn odpověď. Určitě předám dál.
ad 1.
On samozřejmě nechce, aby to hrálo jak můj Deluxe, nebo si spíš myslím, že když jsme začínali, tak měl tranzistorovýho Fender Performera s hnusnejma vejškama a pojal k Fendru takovej nedůvěřivej postoj, ale celolampa je něco uplně jinýho. Bohužel taky nemá ve zvyku moc jezdit a zkoušet nebo hledat, takže prostě vzal VOX, protože ho asi vždycky chtěl...
ad 2.
S tím Alnicem jsem mu to přesně říkal. Alnico by bylo fajn i pro můj Deluxe, ale narozdíl od toho Voxe jsem tam viděl jako finančně výhodnou alternativu ten Weber Vintage koncipovanej jako náhrada za starý Jenseny dávaný právě do Fendrů... s Alnico by to bylo třeba zas o level výš.
ad 3.
Takhle to tam myslím má.
ad 4.
To Toronado hraje pěkně, má tam udělaný i rozepínánání na singly, navíc jsem ještě kromě Jazzmastera zkoušeli mýho Reverenda s P-Railsama (takže alnico singl + P-90 a různý kombinace) a hrálo to pořád podobně jedovatě.

Spíš nás oba zarazilo, jak moc ten VOX zní nelampově, nemohl nějakej šikmovočko podělat nabiasování? U Hot Roda je to lehnce měřitelné, ale poradím si s AC30 vybaven čelovkou a voltmetrem???
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

U AC30 se bias nenastavuje. To je cathode bias výkonová sekce... Ten aparát je vyrobený docela dobře, na to, že je to Čína, vůbec nehleď. Určitě si v kvalitě zpracování nezadá třeba s Fendery nebo Marshally za 20-30t. Kč

Zkuste vyměnit alespoň ty lampy v preampu třeba za ty od EXH, to ty agresivní výšky trochu srazí.

No co mě tak ještě napadá..., ten Vox má totiž x různých přepínátek a udělátek...

1. Ať spíš používá Top Boost a přepínač u korekcí ať si dá na polohu "standard", aktivní výšky a basy jsou takhle interaktivnější. Ať zkouší všechny možné polohy těch potenciometrů Bass a Treble a nebojí se ani extrémů. Ať taky zapojí do hry ovladač "Cut". Ekvalizace u Voxe je podle mě naprosto dokonalá a já jí stále víc přicházím na chuť, jen se to chce naučit s ní pracovat, první 2 roky mě to taky lezlo na nervy... :D

2. Vzadu jsou dva přepínače - ať nastaví "Smoothing" na 22 UF a "output bias" na 50 Hot, takhle dostane stand. AC30 obvod.

3. Ať se nesnaží používat Master Volume, podle mě Voxy přes master nehrají tak nějak ideálně... Je to hlasitý aparát a "lampově" se začne chovat při větší hlasitostí, je blbost jej dusit masterem, pak se to opravdu chová tak trochu jako tranďák. S dobrým reprem je ta AC30CC1 určitě hlasitejší než ten Blues Deluxe, je to prostě hlasitá bestie... Ať vůbec nepočítá s tím, že dostane z aparátu skvělý zkreslený zvuk při menší hlasitosti než je zkušebnová s razantním bubeníkem.

4. U Custom Classiců se dělalo i to, že se z obvodu sundal kondík na Volume na vstupu, popř. se tam dala nižší hodnota. Tuhle úpravu jsem zkoušel kdysi taky a opravdu to hrálo trochu jinak a líp si to rozumělo s krabičkama... problém je, že humbuckery při nižších nastaveních Volume zněly už dost blátivě, singly by byly v poho.

5. Jo a ať nepoužívá Stand-By switch. Ten obvod totiž není moc dobře laděný na používání Stand-By a často to odpaluje lampu v rectifieru. Ať si tedy Stand-By nevšímá a používá jen On-Off přepínač. Je dobré zesík ztlumit, zapnout, nechat třeba minutku a pak hrát... Stand-By netřeba :)
subroofer

Příspěvek od subroofer »

To jsou asi cenný rady qwere, díky ti i za kámoše.
:idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
stoupaa

Příspěvek od stoupaa »

qwer píše: Jo a ať nepoužívá Stand-By switch. Ten obvod totiž není moc dobře laděný na používání Stand-By a často to odpaluje lampu v rectifieru. Ať si tedy Stand-By nevšímá a používá jen On-Off přepínač. Je dobré zesík ztlumit, zapnout, nechat třeba minutku a pak hrát... Stand-By netřeba :)
To platí pro všechny AC30 nebo jen CC? ? Nedavno jsem musel nechat prelampovat moji AC30 protože z ničehonic odelšla (ly) lampa(y) nakonec mi pan Faiereisl vymnil teměř vše, a prave i usmernovaci, je pravda že zvukove se zlepsil o 100% ale na vymenu lamp jsem nebyl zrovna v dobre finanči situaci, pocital jsem s ni az za par mesicu, a zajimalo by mne proč tak nahle odešly (apparat zacal vydavat neprijeme zvuky nešly modulovat ani volume knobem pomohlo jen přepnuti do stand by, nedavno mi neco podobneho delala moje mikrolampa na doma a byla to prave elektronka v predzesiku)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Pokud vím, tak to dělaly jen AC30CC, Custom Classic. Ty máš anglickou AC30 od Korga a u té s bypass switchem nevím, tam by ale snad neměl být problém.
stoupaa

Příspěvek od stoupaa »

tak dik, standby budu uzivat vesele dal.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“