Kvalitní výživa hmatníku

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
shoooter

Re: Kvalitní výživa hmatníku

Příspěvek od shoooter »

Třeba Martin nedoporučuje citrónový olej, kvůli kyselosti a pražcům.
Na dřevo (obecně) patří lněný olej. Potravinářské oleje většinou žluknou.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

To by me zajimalo, jak dlouho trva, nez citronovy olej bude mit nejaky efekt na ty prazce.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

...EDGE... píše:To by me zajimalo, jak dlouho trva, nez citronovy olej bude mit nejaky efekt na ty prazce.
Can I use lemon oil on the fingerboard of my Martin guitar?

Martin does not recommend using lemon oil on their fingerboards. The acids in lemon oil break down the finish of Martin guitars. It may also aid the corrosion of the frets and lessen the life of the strings.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

a hlavně citronový olej prý není z citronů ale říká se mu tak kvůli vůni. :lol: Když jsem to slyšel zhroutil se mi svět. Já ho každopádně používám a jsem spokojený. Jistější volba koupit něco co je na hmatník přímo vyrobené než to paplat vším možným co se tady dá dočíst. A ta lahvička od Dunlopu vydrží opravdu hodně dlouho.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
OndrejCvrk

Příspěvek od OndrejCvrk »

já mohu říct, že používám obyčejnou diavu a mé hmatníky vypadají parádně (jen ty palisandrové, o ostatní nepečuju)
...EDGE...

shoooter píše:
...EDGE... píše:To by me zajimalo, jak dlouho trva, nez citronovy olej bude mit nejaky efekt na ty prazce.

Martin does not recommend using lemon oil on their fingerboards. The acids in lemon oil break down the finish of Martin guitars. It may also aid the corrosion of the frets and lessen the life of the strings.
Jo, to uz jsi tu jednou citoval, takze to znam, ale opravdu by me zajimalo, jakou dobu trva ta zkaza.

Smrtokvitek: Jistejsi to mozna je, ale funguje to stejne dobre, jako napr. olej na kola a univerzalni pouziti, ktery ted pouzivam, a mnoho dalsich.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

...EDGE... píše:
shoooter píše:

Jo, to uz jsi tu jednou citoval, takze to znam, ale opravdu by me zajimalo, jakou dobu trva ta zkaza.

Smrtokvitek: Jistejsi to mozna je, ale funguje to stejne dobre, jako napr. olej na kola a univerzalni pouziti, ktery ted pouzivam, a mnoho dalsich.
V první řadě bych nezaměňoval citrónový olej jako takový, a "citrónový olej" coby výrobek Dunlop 65. Ten druhý je totiž minerální olej, a citrónový viděl z dálky, a to jen proto, aby to mohly napsat na dózu.

V druhé řadě nejde o zkázu, ale o určitou degradaci, a ta se třeba po 30ti letech (mám Martina už 12 let) projevit může. Já bych měl strach z oxidace pražců ve dřevě, a případného poškození hmatníku při vytahování starých pražců.
Jinak já používým Dunlop 02 deep conditioner.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

O stupni kyselosti přírodních olejů mi dlouho povídal jeden chemik, Fichema, ten se vyzná, takže bych to nepodceňoval. Přesto z potu je toho korozivního svinstva mnohem víc.
D-limonen je silné rozpouštědlo, může uvolnit lepené pražce, intarzii, laky. Proto je ho v těch kytarových olejích tak málo, spíš na ovonění a rozpuštění mastných usazenin.

Neznáte někdo složení Diavy? Je to nejspíš pěkná s****a čistě z ropy.
OndrejCvrk

Příspěvek od OndrejCvrk »

Akorát vím, že je složená z uhlovodíků. Mým kytarám nijak neškodila, neříkám ale, že u vašich je to totožné. Čistě jen z mé zkušenosti :)
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Já už jednou ten olej z ikei použil (na kamarádovu kytaru, pro jistotu :mrgreen: ) a hmatník to vzal dobře. Kamarád si na nic nestěžoval, takže to asi nasadím i na svoje kytary... Když už píšu, máte zkušenosti s péči o eben? Nejspíš ho jenom vyčistím a ničím napouštět nebudu, ale jestli s tím máte někdo zkušenosti, ocením každý tip.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Já na ebenový hmatník používám ten Dunlop Lemon Oil. Sice zatím jen 2-3 roky, ale zatím se nic, co by bylo důvodem, proč to nepoužívat, neprojevilo. Bez napouštění mi celkem rychle vysychal.
...EDGE...

Shooter: Ja teda mam za to, ze po 30 letech uz jsou prazce stejne menene. I po 10.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

...EDGE... píše:Shooter: Ja teda mam za to, ze po 30 letech uz jsou prazce stejne menene. I po 10.
Pražce ano, ale lak se třeba tak často nemění. A pražce nebudou potřebovat k oxidaci v kyselém prostředí tak dlouho.
HEKTOR

Příspěvek od HEKTOR »

jakub.kubaaa píše:Já mám Big Bends Fret Board Juice, namatlal jsem tím hmatník, nechal to přes noc, druhý den poctivě setřel všechno co tam zůstalo a od té doby má hmatník krásnou tmavou barvu a i lépe klouže.
Dnes jsem to také vyzkoušel. Přípravkem "BIG BENDS Fret Board Juice" jsem hmatník nejprve vyčistil a potom sem to napatlal znovu a nechal přes noc působit. Do rána se skoro všechno vsáklo. Hmatník teď určitě lépe klouže a možná je i o něco tmavší a leklejší. Napadlo mě tenhle pokus taky nějak zdokumentovat tak sem vyfotil stav PŘED a PO. Omluvte ale prosím moje fotografické umění, obě fotky se mi bohužel trochu rozmázly a do druhého dne se mi navíc vybily baterky takže sem stav PO musel vyfotit už se strunami.
Přílohy
BIG BENDS Fret Board Juice.jpg
Kytary: Vintage V100TSB, Ashton D25 CEQ WRS, španělka
Kytarové kombo: Roland Cube 30x
Baskytara: Cort B5 OPN
Basové kombo: Gallien Krueger 400RB III
Multiefekt: Zoom G2.1Nu
Software: Ardour3, TuxGuitar, Calf-plugins, Hydrogen, Audacity
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

kmensik píše:Neznáte někdo složení Diavy? Je to nejspíš pěkná s****a čistě z ropy.
A proto bych čekal že bude víceméně inertní, tudíž na konzervaci hmatníku vhodná. Poněvadž to dřevo už dávno není živé, nepotřebuje "vyživovat" ale "balzamovat", aby nepodléhalo vlivům prostředí, protože už nemůže dorůst. Přípravek, který na to použijeme, by měl dřevo chránit a co nejméně s ním či s čímkoli jiným reagovat, maximálně tvořit tvrdou ochrannou vrstvu (např. lněný olej či jiné nátěrové hmoty)
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Zdravím, dnaska jsem se vrhl na výměnu strun a zarazilo mě jak je hmatník vybledlý. Chtěl bych ho něčím napustit a doma jsem našel jen nějaký čistič nábytku (složení: voda, ethanol, <5%povrchové aktivní látky, glycerin, barvivo a parfém). Myslíte že se to dá použít? Podle mě to jen nabarví a ovoní a vypaří se.
Je případně nějaká alternativa z běžně doma dostupných prostředků? Díky :)

EDIT: Jo mám ještě někde leštidlo od Dunlopu
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nessino píše:Zdravím, dnaska jsem se vrhl na výměnu strun a zarazilo mě jak je hmatník vybledlý. Chtěl bych ho něčím napustit a doma jsem našel jen nějaký čistič nábytku (složení: voda, ethanol, <5%povrchové aktivní látky, glycerin, barvivo a parfém). Myslíte že se to dá použít? Podle mě to jen nabarví a ovoní a vypaří se.
Je případně nějaká alternativa z běžně doma dostupných prostředků? Díky :)

EDIT: Jo mám ještě někde leštidlo od Dunlopu
To je všechno špatně. Hmatník se musí napustit olejem. Voda, etanol atd. se odpaří.
Takže lněný olej, nebo nějaký přípravek přímo na napouštění hmatníků.
Potravinářské oleje žluknou - nedoporučuji.
Někdo používá olej na šicí stroje, nebo teakový olej na nábytek. Ale na kytaru za 40.000,- bych to nedal.
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Tak nějak jsem si myslel, že ten čistič nepůjde :? Radši nebudu nic vymýšlet, natáhnu struny, přes týden koupím Ikea minerální olej a napatlám to dodatečně. Díky shooter :)
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
EvilMind
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvilMind »

Používám Dunlop 01 Cleaner & Prep a jsem spokojený,natírám to na všecky kytary,včetně akustiky a dřevíčko je pak krásně čerstvý,zvlhčený i to líp vypadá,jak se zatmaví a spolehlivě to vyčistí i zašlý pražce,což jsou u mě většinou všecky od patnáctý polohy prvních dvou silných strun :D Ale nehodí se na javorový hmatníky...což mi vlastně nevadí :twisted:
Fender Blues Deluxe, BBE Green Screamer, TC Electronics Polytune, EHX Soul Preacher, Fender Stratocaster 50', Fender USA Standard HH, Alvarez RD110
Fangorn_Bum
last.fm: http://www.last.fm/user/fangorn_bum

Příspěvek od Fangorn_Bum »

EvilMind píše:Používám Dunlop 01 Cleaner & Prep a jsem spokojený,natírám to na všecky kytary,včetně akustiky a dřevíčko je pak krásně čerstvý,zvlhčený i to líp vypadá,jak se zatmaví a spolehlivě to vyčistí i zašlý pražce,což jsou u mě většinou všecky od patnáctý polohy prvních dvou silných strun :D Ale nehodí se na javorový hmatníky...což mi vlastně nevadí :twisted:

Dunlop 01 je ale jenom čistidlo, krásně tim zbavíš hmatník i pražce špíny, ale to je tak všechno. Ostatně se stačí podívat, jak rychle se to vypařuje. Když chceš hmatník pořádně ošetřit, použij 01 na vyčištění a pak na něj nanes např. (zase od Dunlopu) 02 Deep Conditioner (http://kytary.cz/dunlop-pripravek-pro-u ... /HN077265/). Potom bude mít ten hmatník krásně tmavou barvu :wink:
kytara: home-made strat Woody (SD SLS-1 Lipstick, DiMarzio True Velvet, DiMarzio PAF 36th Anniversary)
kombo: Bugera V5
efekt: Metal Muff
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“