barrygue píše:Jestli dobře chápu konverzaci, tak pokud chce člověk jen logo kapely, jakože nápis, tak vyrobit samolepku a nalepit, ale když by to mělo být větší a rozsáhlejší logo, tak vysprejovat, aby se rezo blána zbytečně netlumila?
Podle mě taky záleží na stylu muziky a konkrétních bicích. Když hraješ něco pořádně hlasitýho (rock, metal....a všechno, kde je potřeba brutální kopák a nehraješ na nějakou 18"), asi je jedno, jestli ta obrovská nálepka trochu změnila rezonanci nebo ne. Já osobně mám v kopáku (Tama Starclassic Performer s Bubingou) velkej polštář a myslím si, že nějaká nálepka by ten zvuk sotva ohrozila.

Na předchozích bicích (horší) jsem měla nálepku velkou asi jako notebook a nevšimla jsem si nějaký změny zvuku po nalepení.

Prostě bych to neřešila.

No, na jednu stranu máš možná pravdu, ale jen v případě, že člověk hodně tlumí a hraje rock/metal nebo jinej styl, kde by to znělo dobře... ačkoliv - i rockeři a metalisté hodně řeší zvuk svých bicích, respektive kopáků a ne všichni (i z nich) tlumí s odpuštěním tzv. "uplně do mrtě".
Myslím, že zrovna i Monča tady z fóra se pohybuje někde mezi tím rockem a metalem, a také tlumí jen minimálně, aby víceméně zachovala charakter zvuku svého bubnu.
Když zapluji trochu mimo - rockovější zvuk můžeš dostat i z 18" kopáku, i když to samozřejmě není tak "jednoduché" jako například u 22", popřípadě 20"

...
Ale k věci.
K tomu tlumení/polepení je to samozřejmě o osobních/kapelových preferencích...
Pokud někdo z půlky zaplní kopák nějakýma polštářema, tlumením... whatever, tak je samozřejmě jasný, že nějaká i větší nálepka na přední bláně charakter zvuku asi moc neovlivní (i když - i o tom by se dalo možná trošku polemizovat... obzvláště u kopáků s plnou blánou, což je třeba i můj případ).
Ale ne každý se snaží zvuk svého kopáku tak nějak "zabít" nějakým přehnaným tlumením ať už polštářema, tak třeba tím, že si na předek hodí nálepku velkou jak kolo od knížecího kočáru, takže pokud člověk nechce tlumit nebo chce tlumit jen minimálně, tak nálepky asi maximálně v nějakém menším formátu

Pak také samozřejmě záleží na celkové kvalitě soupravy. Čím lepší bicí, tím více se nějaké tlumení a polepování projeví na výsledném zvuku (podle mě spíše negativně, protože to ten zvuk prostě zabíjí, pokud se to teda přežene), a pokud někdo chce, aby jeho bicí víceméně "zpívaly", tak nebude moc zatlumovat ani kopák...
A jak už jsem víceméně naznačil - pokud má někdo kopák s dírou, tak tam nějakou nálepkou ovlivní ten zvuk třeba míň než u kopáku s plnou blánou.
Já, jakožto hráč s plnou přední blánou a s opravdu naprosto minimálním tlumením v kopáku, bych si už nechal nějaký větší formát na předek spíše vysprejovat
Ale to vše už tu myslím bylo možná i řečeno.
A omlouvám se za tu slohovku... možná se místy hodně opakuji, ale psát "neslohově" mi někdy dělá docela problémy

Bicí: Sonor Select Force Stage S Drive Set (barva - přírodní; dřevo - to samé, takže javor)
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording