Kameny na Les Paula
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Kameny na Les Paula
Nejsou nutně třeba.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
To jsem se snažil naznačit svojí otázkou.
Leč jsem jí položil blbě nebo nebyla pochopena. Samozřejmě, že tam ty zářezy nemusí být.
Leč jsem jí položil blbě nebo nebyla pochopena. Samozřejmě, že tam ty zářezy nemusí být.
Je to už asi OT, ale myslím že oba chceme vědět jak bez nich ty struny drží na místě? 
Moje poklady:
Vintage VS6
Blackstar HT1
Vintage VS6
Blackstar HT1
To myslíš vážně, nebo si děláš srandu?
Stejně jako na tomhle můstku (nebo na rolnách bez drážek):

Stejně jako na tomhle můstku (nebo na rolnách bez drážek):

Asi jsem trochu mimoň nebo nevím. Ale neleze mi to do palice.
Struny jsou uchyceny ve struníku, ale jak to, že nesjedou při úderu dolů z kamene ?
Struny jsou uchyceny ve struníku, ale jak to, že nesjedou při úderu dolů z kamene ?
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Já si teda srandu nedělám, prostě to nevím, tak mě to zajímá. Jsou to dva měsíce, co mě kytary začaly zajímat, takže asi tak. 
Moje poklady:
Vintage VS6
Blackstar HT1
Vintage VS6
Blackstar HT1
Tak jsem se o tom dočetl, že se drážka do kamene musí vyříznout.
(nevím, jestli můžu dát odkaz, kdyžtak smažu http://forum.gibson.com/index.php?/topi ... o-grooves/ )
Když tam ta drážka nebude, tak přece struna nemůže např. při bendu držet na místě a ladit.
(nevím, jestli můžu dát odkaz, kdyžtak smažu http://forum.gibson.com/index.php?/topi ... o-grooves/ )
Když tam ta drážka nebude, tak přece struna nemůže např. při bendu držet na místě a ladit.
Zvětši si tyhle fotky a žádné drážky neuvidíš. A struna ti možná dřív praskne, než sklouzne z kamenu. I kdybys bendoval u kobylky.
Já přeci nikomu neradím, aby si ty drážky neudělal. Jen jsem reagoval na tvůj dotaz, jestli tě nešálí zrak.

Já přeci nikomu neradím, aby si ty drážky neudělal. Jen jsem reagoval na tvůj dotaz, jestli tě nešálí zrak.

Děkuji , asi už jsem to konečně pochopil
.
Tření ostrého kamene se strunou je asi dostatečně, aby udrželo strunu na místě .
Jinak se mi to bez těch drážek líbí, působí to elegantně, ale stejně si je tam asi udělám, když tam nebudou, pro jistotu
.
Tření ostrého kamene se strunou je asi dostatečně, aby udrželo strunu na místě .
Jinak se mi to bez těch drážek líbí, působí to elegantně, ale stejně si je tam asi udělám, když tam nebudou, pro jistotu
Můžeš to vyzkoušet. Povol strunu, vyhoď jí vedle drážky, nalaď a benduj.
Ještě jsem našel malou zmínku tady na fóru - snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/v ... ml#p318012
Ještě jsem našel malou zmínku tady na fóru - snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/v ... ml#p318012
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Milane, to nevím, jestli bude fungovat, protože pokud tam drážky jsou, tak jsou přesně v místě, kudy struna vede přímo, takže bych čekal, že se tam struna bude chtít zase vrátit, aby v rámci té celé soustavy působila co nejmenší energie.
Což je i podstata toho, proč struna nesjede pryč - působí na ní takový tah, že zkrátka nevydrží být zahnutá na cestě mezi ukotvením v kobylce a nulťákem. Tření toho kamene je naopak velmi malé (kvůli minimální styčné ploše), aby se struna dostala přesně do polohy, kde má být.
Což je i podstata toho, proč struna nesjede pryč - působí na ní takový tah, že zkrátka nevydrží být zahnutá na cestě mezi ukotvením v kobylce a nulťákem. Tření toho kamene je naopak velmi malé (kvůli minimální styčné ploše), aby se struna dostala přesně do polohy, kde má být.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jo, máš pravdu. Tímhle "pokusem" na kameni s drážkou by si jen potvrdil, že struna chce skočit zpátky do drážky.
Pokus nedoporučuji u levných ostrých kamenů z měkkého zinku - struna si ráda udělá novou drážku vedle.
U toho telete to vypadá fajn.
U toho telete to vypadá fajn.
Ahoj, už mě fakt obtěžuje neustálé praskání Déčka u kobylky. Kameny jsem už piloval. Pak to bylo na chvíli v poho, ale už je to tu zas. Se strunami, které používám to moc často nepraská (Ernie Ball 10-52) s jinýma tak do 2 týdnů.
Zajímalo by mě, jak původní zakladatel threadu nakonec svůj problém vyřešil.
Nejraději bych koupil originální Gibson šutry, ale nikde jsem je jaksi nenašel.
U těch Graptechů se trochu bojím nějakého zmrvení tónu.
A celá nová kobylka se mi moc kupovat nechce, i když nějaký Schaller by možná mohl být ku prospěchu problému.
Nějaké rady, prosím?
EDIT: Tak jsem pořádně prohledal google a našel :
Graptech kameny na Les Paula , otázka je jak zjistím, kterej typ kobylky přesně mám. Hádám že to bude napsáno zespodu kobylky?
Schaller kobylky, což by byla podle mě záruka kvality i zachování zvuku (orig. Gibson jsem prostě pořádně nenašel a když už, tak mi přijde, že to je ta samá, co už tam mám(nebo snad ne?), a obávám se, že by se mohl opakovat stejný problém).
Alternativou k Schallerovi by mohla možná být značka TonePros
A nakonec nějaké RESOMAX kobylky, na které jsou na internetu velmi příznivé recenze. Ale jsou poměrně drahé, tak nevím. Mohlo by to nějakým způsobem zlepšit zvuk?
Zajímalo by mě, jak původní zakladatel threadu nakonec svůj problém vyřešil.
Nejraději bych koupil originální Gibson šutry, ale nikde jsem je jaksi nenašel.
U těch Graptechů se trochu bojím nějakého zmrvení tónu.
A celá nová kobylka se mi moc kupovat nechce, i když nějaký Schaller by možná mohl být ku prospěchu problému.
Nějaké rady, prosím?
EDIT: Tak jsem pořádně prohledal google a našel :
Graptech kameny na Les Paula , otázka je jak zjistím, kterej typ kobylky přesně mám. Hádám že to bude napsáno zespodu kobylky?
Schaller kobylky, což by byla podle mě záruka kvality i zachování zvuku (orig. Gibson jsem prostě pořádně nenašel a když už, tak mi přijde, že to je ta samá, co už tam mám(nebo snad ne?), a obávám se, že by se mohl opakovat stejný problém).
Alternativou k Schallerovi by mohla možná být značka TonePros
A nakonec nějaké RESOMAX kobylky, na které jsou na internetu velmi příznivé recenze. Ale jsou poměrně drahé, tak nevím. Mohlo by to nějakým způsobem zlepšit zvuk?
Tak si odpovím sám. Všechny kobylky zní velmi dobře. Z nahrávek, které jsem našel na youtube mezi nimi nepozoruji velký rozdíl.
Nejlépe mi asi vychází Schaller.
Otázka, má cenu za to ten litr utratit?
Jsem si jistý, že na Studia z roku 2012 (tedy na to mé) strčil Gibson prý celkem šmejd čínu , jestli je to šmejd nepoznám. Poznám, jen, že nápis "Made in China" tam opravdu je a že mi celkem často praskají struny, i ty kameny se mi snad zdají nějaké pochybné.
Myslíte, že můj problém může vyřešit Schaller, popř. nějaký z jiných výrobců?
Nejlépe mi asi vychází Schaller.
Otázka, má cenu za to ten litr utratit?
Jsem si jistý, že na Studia z roku 2012 (tedy na to mé) strčil Gibson prý celkem šmejd čínu , jestli je to šmejd nepoznám. Poznám, jen, že nápis "Made in China" tam opravdu je a že mi celkem často praskají struny, i ty kameny se mi snad zdají nějaké pochybné.
Myslíte, že můj problém může vyřešit Schaller, popř. nějaký z jiných výrobců?
Žere moc? Máte podobnou zkušenost? Dík.JohnyWM píše: 14.02.2012 10:25 2grock -máš pravdu, jelikož je graphtech měkčí než kov, tak trochu žere výšky.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Graphtech je super, ale zrovna na kameny u LP to postrádá smysl. Například Black tusq XL je můj nejoblíbenější materiál na nulák, už jsem si ho dal na 7 kytar, které měli plast a vždy to bylo znát. Na LP byla kost a zvukový rozdíl, jsem moc nepoznal, možná lepší, možná horší. Ale bonus klouzání strun při ladění je výraznej. Rozhodně bude graphtech výrazně tvrdší, než ty měkké slitiny na čínách. Není kov jako kov. Osobně jsou za mě ideální klasické oceli, titan, nerez a karbon by nemuseli být taky vůbec špatný, ale ještě jsem to neviděl. Mosaz vyloženě nemám rád, ani jako block na FR. Na mém studiu ty kameny taky nebyli nic moc. Koupil jsem origo Tonepros a to je teda materiál. Působí to na mě jak kalená ocel a rezonanci to rozhodně přidalo.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Dík. O co mi jde : Mám spadeno na : https://hudebnibazar.cz/upraveny-vintag ... /ID391853/
Tak jak vážně mám brát zvuk při zkoušce u prodávajícího. Doma si pak klidně vyměním celou kobylu, mám jiné LP. Ten grafit - možná struna tolik nepraská, ale zas je to křehké, že. Ťukneš do toho a kus odletí ...
Tak jak vážně mám brát zvuk při zkoušce u prodávajícího. Doma si pak klidně vyměním celou kobylu, mám jiné LP. Ten grafit - možná struna tolik nepraská, ale zas je to křehké, že. Ťukneš do toho a kus odletí ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Graphtech kameny bych použil jenom pokud by samotná kytara měla dost výšek.
Kobylku máš Nashville nebo ABR-1 ?
Prvovýroba pro Tonepros je Gotoh, což je taky varianta a osobně nemám problém ani s ním. Schaller je kvalita, ale na Studio asi zbytečný luxus. Stejně třeba Faber. Nahrávky na YT určitě nejsou reprezentativní, protože komprese 'sežere' část zvuku a stejně ti to nic nepoví o tom, jak se to bude chovat na tvojí kytaře.
Zkusil bych i 'topwrap' uchycení ve struníku. Je tam menší namáhání přes kameny a o něco líp se vytahují struny.
Kobylku máš Nashville nebo ABR-1 ?
Prvovýroba pro Tonepros je Gotoh, což je taky varianta a osobně nemám problém ani s ním. Schaller je kvalita, ale na Studio asi zbytečný luxus. Stejně třeba Faber. Nahrávky na YT určitě nejsou reprezentativní, protože komprese 'sežere' část zvuku a stejně ti to nic nepoví o tom, jak se to bude chovat na tvojí kytaře.
Zkusil bych i 'topwrap' uchycení ve struníku. Je tam menší namáhání přes kameny a o něco líp se vytahují struny.
Tak jsem se zmýlil, píšou, že tonepros má sedla mosazný, což ale pod ošoupanou černou barvou u mě úplně neodpovídá...
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň