zvuková karta + mixážní pult

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Konipas
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/metalkonipas
Kontaktovat uživatele:

Re: zvuková karta + mixážní pult

Příspěvek od Konipas »

Hendrek: a ten mixák mi to do počítače pošle jako stereo, nebo každou stopu zvlášť? Nerozumím tomu, ale tuším, že jenom jako stereo, o což nestojím. Sice je to v podstatě jako ta zvuková karta, která má dva kanály, ale připadá mi to trochu jako vyhazování peněz.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

To, jak budeš signál ze zvukovky zaznamenávat závisí na nastavení v DAW (zda dvě mono stopy, nebo jedna stereo). To, co uslyšíš ve sluchátkách pak ovlivníš čudlíkem MONO/STEREO na zvukovce. Na mixu stejné věci docílíš PANováním jednotlivých stop (jednu doleva, druhou doprava a máš defacto dva mono signály - v DAW jednoduše převedeš stereo stopu na dvě mono). Ale podle mě je toto pro odposlech nežádoucí. Tudíž ti mixpult nabízí i AUX sběrnici, ze které si uděláš odposlech, kdy slyšíš v obou uších to samé, kdežto do PC můžeš nahrávat každou stopu "zvlášť". Čili mixem docílíš podobného efektu jako zvukovkou. Mix jsem nabízel proto, že pro nahrávání bicích mi přijdou 4 vstupy lepší než 2, byť je výstup jen stereo (tedy např. dva OH mikrofony panovat L a R + mikrofon na kopák panovat doprostřed). Cenově to vyjde o polovinu levněji oproti zvukovkám, které umí zaznamenávat už 4 kanály zvlášť.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

STEREO a STOPA jsou dva pojmy, které sice spolu souvisejí, ale nijak se navzájem neimplikují 8) Takže jak píše Hendrek - buď můžeš pracovat s 1x stereo informací nebo s 2x mono.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ještě by se to dalo ošetřit v DAW tím, že si do sluchátek pošleš procesovaný signál tak, jak potřebuješ, ale bál bych se latence, která může obzvláště bubeníkovi i při nízkých hodnotách činit problémy.
Nicméně, pokud budeš chtít nahrát signál z každého mikrofonu zvlášť do individuální stopy a přitom ve sluchátkách neslyšet v každém uchu něco jiného, musíš zvukovku nastavit na MONO.
Konipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

No to je jasný, ale v případě, že bych potřeboval nahrávat více stop, než ty dvě, tak bych spíš kupoval větší zvukovou kartu s více vstupy, která mi je pak do počítače nahraje každou jako jeden kanál, zatímco v případě nahrávání přes mix se mi sloučí všechny kanály do sterea, takže v podstatě do dvou. A jelikož mám teď mixák v podsatě podobnej tomu, co jsi mi sem házel, akorát bez USB, tak se mi nejvíc vyplatí buď si koupit k tomu mixu, co mám tu zvukovku pouze na nahrávání, nebo prodat mix a koupit si dražší s USB a v podstatě na tom budu stejně. A proč mi nedoporučujete zvukovku na odposlechy? Ona nefunguje, pokud se nenahrává? Nebo pracuje nějak se zpožděním? Nějak nevidím tu nevýhodu.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Možná jsem to zbytečně zkomplikoval. Pokud ti jde o záznam, pak kup nějaký levný diktafon, který umí nahrávat linkový signál a připoj jej na stávající mixpult. Odpadne ti nutnost tahat s sebou ntb.

Tu zvukovku samozřejmě na odposlech použít můžeš. Mne od tohoto řešení ale odrazuje nutnost mít ji při live hraní zapojenou do PC.
Konipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

Jde o to, že když teďka píchnu víc mikrofonů do mixu, tak to do počítače nedostanu jinak, než jako jeden mono kanál, tudíž se pak s jednotlivými kanály nedá pracovat a musí se to všechno doladit už před nahráváním. V případě, že bych chtěl nahrávat víc kanálů, tudíž už ne přes hloupý mono mikrofonní vstup v interní zvukové kartě počítače, tak bych stejně potřeboval nějakou USB zvukovku. A ony se nejlevnější zvukovky cenově od téhle moc neliší a tahle už by to dokázala (nebo měla dokázat) nahrát i bez mixážního pultu a v počítači to budu mít krásně rozdělený na kopák a zbytek, tudíž s tím pak budu moci líp pracovat v počítači, vyrovnat hlasitosti a tak.

Jde v podstatě hlavně o to, že když to budu nahrávat přes mix a spojím to do jedný stopy, tak to znamená pečlivě nazvučit před nahráváním, protože pak s tím nepůjde už nic dělat, zatímco přes tu zvukovku nebudu při nahrávání zvučit skoro nic a dolaďovat to budu později, což je v případě nahrávání vlastní osoby výrazně jednodušší.

s jestli potřebuju na nahrávání jenom takovouhle zvukovku a nějaký odposlechy na koncerty se přes ní dělat dají (dva kanály bohatě stačí, jeden na nástroje od zvukaře, druhý na metronom), tak bylo možná celé mé shánění mixážního pultu tak trochu zbytečné. Tedy aspoň v mé hlavě to smysl dává :D
Naposledy upravil(a) Konipas dne 27.01.2014 11:37, celkem upraveno 2 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

My jsme nepsali, že nedoporučujeme: já zmínil, že zvukovka pracující bez PC je zcela jiná cenová, než ty hodláš investovat, a Hendrek podotknul obecně o problému latence (čemuž se u zvukovky můžeš vyhnout systémem Direct Monitoring, čili monitorovat signál, co přichází přímo do vstupu - BEZ dalších efektů z počítače).

Nicméně pro sofistikovanější routing těch signálů (ne každý hudebník chce slyšet všechno a notabene ještě ve stejném poměru) bys prost ěmusel investovat víc, to se nedá nic dělat (řekněme něco k 7tis Kč a víc).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“