Cvičení - Začátky

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Cvičení - Začátky

Příspěvek od Monikad »

pehve píše:....Myslím že noty nijak nepřeceňuji, pouze vychvaluji výhodu..je to moje zkušenost :) hrál jsem i rock i popík a notový zápis těchto věcí je stejný jako zápis kteréhokoli jiného hudebního stylu...
No konečně v tomhle tématu shoda!!! Konečně si přišel na to, co přesně tím názorem já říkám. Noty jsou velká výhoda, ale nikoliv nezbytná nutnost!!! Přesně to se tu snažím prosazovat taky (i v mnoha jiných diskuzích) - to je i moje zkušenost! :wink:

To o tom notovém zápisu.....odchyluješ se od tématu. nikdo netvrdí, že by zápis v notách byl jinačí pro bigbít a jinačí pro třeba folk nebo jazz....... psala jsem tu o ustálené praxi!! nezažila jsem běžně žádné popíkáře i rockera, vlastně ani jazzmana, hrát na kšeftě z listu! A nakonec třeba i kajda píše totéž!

PEHVE, mám pocit, že asi píšu nějakým cizím jazykem, neboť nějakou myšlenku či zkušenost napíšu, a ty ji nějak pokroutíš byť třeba neúmyslně a použiješ jakoby proti mě, přitom po nějaké delší diskuzi dojdeš de fakto k tomu, co jsem opravdu prve napsala já, jen jsem tebou nebyla pochopena!! Tohle je toho příkladem, ale není to zdaleka poprvně zde... všímám si toho už docela dlouho.... je chyba u mě nebo u tebe????
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Vážený rádce Pehve. Notový zápis rocku a popíku NENÍ stejný jako zápis jakého koliv jiného stylu.
Takovou obrovskou chybu bych od RÁDCE neočekával. Kdyby jsi chtěl běžným způsobem zapsat styly kde se uplatňuje jazzové frázování, bylo by to příliš složité a nepřehledné. Předpokládal jsem, že ti co radí nám slabším, tyto základní informace znají.
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Vážený pane Basspetr, jestli tady někdo hodlá zpochybňovat Pehveho jako rádce, tak u mě skončil. Myslím že hodnota jeho příspěvku ( toho zmiňovaného) měla pro Ahrena mnohem větší váhu, než ten tvůj poslední. Radil jsi dobře v první reakci na původní dotaz, tak se toho drž. Můžeme tady spolu debatovat, vyměňovat si zkušenosti a názory a bude to fajn. Jinak se dostaneme na úroveň našich kolegů kytaristů, kde je podobných pruditelů spousta (bohužel).
Konkrétní notový zápis je principiálně stejný - a o to jde, ne?
Pro Ahrena tedy poznatek:
-najít si učitele (ideální stav)
-neztrácet zápal
-a (podle mého) co nejdříve si najít kapelu. Bude hnacím motorem a motivací ke zkoušení.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
pehve

Příspěvek od pehve »

Basspetr píše:Vážený rádce Pehve. Notový zápis rocku a popíku NENÍ stejný jako zápis jakého koliv jiného stylu.
Takovou obrovskou chybu bych od RÁDCE neočekával. Kdyby jsi chtěl běžným způsobem zapsat styly kde se uplatňuje jazzové frázování, bylo by to příliš složité a nepřehledné. Předpokládal jsem, že ti co radí nám slabším, tyto základní informace znají.
ty si jako myslíš že nerozeznám swing od dechny? ted si mě kapku rozesmál :roll:
všechno je to stejný,ruzný styly ale všechno noty na bicí.
Tohle nemužeš myslet vážně.

ZZbar to pochopil, díky ti za podporu.

Moniko já to tak nevnímám, prostě reaguji, někdy se shodneme, někdy ne, to je přece v pořádku.
Myslím že právě v otázce not se neshodneme. Můj názor je ten že kdo to s muzikou myslí vážně učí se odzačátku podle not.
Ty tvrdíš že se do jisté míry v začátku bez not dá snad obejít. To je podle mne hrubá chyba hned v začátcích, dost těžko odstanitelná.
Ahren

Příspěvek od Ahren »

Ahoj Všem,

díky moc za rady, moc mi to pomohlo :)
Zzbar : Díky za shrnutí, po učiteli se poohlédnu, je mi jasné že bez učitele se člověk plácá na stejné úrovni, a je velmi obtížné vymanit se z tohohle začarovaného kruhu. Jinými slovy - jde to i bez učitele, ale za cenu mnohonásobně víc stráveného času nad soupravou a risk, že se člověk něco naučí špatně.
Zápal mi nechybí (aspoň zatím :mrgreen: ), a kapelu si plánuju sehnat, jen co se naučím trochu hrát a koordinovat pohyby :D

K těm notám, o kterých se tu vedou pekelné dikuze :twisted: - Ve čtení normálních not (k houslím, klavíru) jsem zběhlý, potřebuji se jen naučit kde který buben a činel v těch notách je :)
Jelikož mám vycvičený sluch tak mi nedělá problém odposlechnout si bicí k písničce, (mnohdy si bicí sám vymýšlím) ale noty se přesto naučím :mrgreen:

Zatím bez učitele se učím takové ty věci jako - PLP, PLL, LPL, LPP atd. a výdrž :mrgreen:
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

Řekla bych, že Basspetr narážel na party, které se používají např. v big bandech, kde ty zápisy jsou opravdu o trochu jiné ... frázování na ride se píše v šestnáctinových hodnotách, povinnosti v osminových a všechno se to většinou hraje něco mezi triolama a šestnáctkama ... kdyby takový part dostal do ruky někdo, kdo neví a měl to zahrát podle not, jak je normálně zvyklý, tak z toho vyleze úplně něco jiného. Nehledě na to, že v těchto typech partů platí, že čím méně notiček, tím lépe - pro lepší přehlednost. Povinnosti se napíší např. jen jako bubínek, ale hráč už musí vědět, jak s tím naložit ... takže tady úplně neplatí, že jsou ty noty principiálně stejné, jako u jiných stylů.
To už je zase o tom, že hráč musí být zběhlý ve čtení různých partů a stylů, je to něco jiného, než číst vypsaná cvičení z učebnic :wink:
Mapex Orion, Paiste 2002, double Mapex Falcon
pehve

Příspěvek od pehve »

myslel jsem to obecně - noty na bicí jsou prostě noty na bicí jedno jestli rock nebo polka, sednu za stůl a píšu bubenický part. Že se v tom bude někdo hrabat a tahat mě za slovíčka že to se píše jinak a tohle zase jinak je demagogie.

Ahrene kdyz umíš noty zakup Tuzara a držím palce :!:
Ahren

Příspěvek od Ahren »

A ještě jeden dotaz :D

Nevím, za jak dlouho seženu učitele, je dobrý nápad si do začátku koupit tu edici?

MUZIKUS Bicí souprava - proč, jak a co cvičit - DVD - Martin Vajgl
všechny ty čtyři díly?
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Ahren píše:A ještě jeden dotaz :D

Nevím, za jak dlouho seženu učitele, je dobrý nápad si do začátku koupit tu edici?

MUZIKUS Bicí souprava - proč, jak a co cvičit - DVD - Martin Vajgl
všechny ty čtyři díly?
Určitě je cokoliv lepší než nedělat nic :) A Škola Martina Vajgla není určitě nic špatného. každopádně by to chtělo absolovovat nějaký skutečný základ ohledně držení paliček, úderové techniky... a to sice na videu být může, ale někdo živý by tě měl čas od času omrknout a usměrnit. V začátcích možná víc než kdy potom!!!
Dům taky je třeba stavět na kvalitním a pevném základu!!!! :idea:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Jarin

Příspěvek od Jarin »

Čau jestli můžu s troškou do mlýna.Hlavně a co je důležitý hrát vše po-o-o-malu,aby si to vše zapamatoval mozek.A co dál jak už tady bylo psaný je lektor,nebo známej,kámoš,co už hraje nějakej pátek na bicí.To jen z vlastní zkušenosti.Mě třeba pomohl kámoš co studuje bicí přímo u prof.Veselého v Praze.Tady co popisuješ a chceš cvičit je nejlepší(aspoň dle mě a já taky podle toho cvičím) KOORDINACE od prof.Veselého,nebo AKCENTY.Tam hraješ hi-hat,šlapák a snare a různě to můžeš kombinovat.A nejdůležitější je u toho vydržet cvičit,cvičit a cvičit.Ono to totiž nejde hned,jak si někteří myslí.Tak ať ti to hraje.
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

To je ale krásně rozepsané téma! :lol:
Taky jsem začínal v 80-létech a můj 1.rádce byl kámoš,co chodil do lidovky,ale nikdy jsem nedostal takový základy,jako můj mladej,kterej chodí už od 6 let a teď je mu 11.Každopádně je opravdu dobrej učitel nad zlato a je to hlavně o tom udržovat u dětí zájem o hru a neznechutit jim to cvičením paradidlů,apod. Mladej nosí domů ofocený listy z nějaký americký rockový školy a já si to taky přehrávám a od tý doby jsem taky udělal jistý pokroky.Taky je dobrý občas konzultovat svoje problémy s hrou(já měl zhmožděný zápěstí po intenzivním hraní) a nechat si poradit od starších zkušenějších hráčů(to je někdy problém skousnout..)Např. přece nehraju 20let blbě pravou rukou.. :P Hudbě zdar a bicím obzvlášť!!
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Ještě k tomu cvičení..
Ideální na cvičení rukou je nějaký ten gumový pad,já jsem si ho udělal ze starýho stojanu na virbl Amati.
Výhoda je,že si nastavíte přesně vejšku,jako u vašeho virblu,to je hrozně důležitý najít si ideální výšku virblu a hajtky.No a pak už jenom tlučete a tlučete,snažte se o co nejpodobnější údery s paličkama blízko u sebe,tak aby jste s nima o sebe nebouchali a zrychlujte až vás budou bolet ruce(předloktí) a takhle cvičte nejlépe denně jednoduchý,dvojky a trojky a to je podle mne nejlepší intenzivní cvičení,uvidíte jakej je to záhul!!A pak je ještě dobrej gumovej posilovací mačkací kroužek na silný prsty.. :wink:
05022013405.jpg
mimamo
last.fm: mimaaamo

Příspěvek od mimamo »

Chtěl jsem si kupovat ty cvičící pady od Meinlu (tuším). Nicméně když koukám, jak sis to vyfikundil sám, tak asi jasná volba. Na vrch sis dal co (zelená vrstva)? Nějaký lino, měkčí plast, nemám tucha. Zase bych rád, aby to trochu simulovalo blánu (a nedělalo zbytečný rámus).
Schopný tvoří, neschopný poučuje.
Georg Bernard Shaw
Moleek

Příspěvek od Moleek »

To na fotce vypadá jako karimatka. Ale vyzkoušej si tlouct chvilku do podložky na myš na tvrdém povrchu (typicky stůl)... Pokud nemáš nějakou nestandardní, tak se to chová docela použitelně
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Je to z podložky na tobogán v Aquáči,ale v podstatě ta měkká podložka pod myš je taky dobrej nápad..
Anebo můžete cvičit na ulici s plastovým košem na odpadky a ještě něco vyděláte.. :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=fdviVgtwxAs
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

Zdravim .. nevie mi niekto povedať či je spravne hrať nohou kopák iba pohybom chodidla ?
to j. že ohybam nohu v členku a nie v klbe bedrovom ???? :roll:
forum pro komplexní hráče
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Já hraju normálně jenom s patou na zemi,jenom při dvojšlapu hraju s patama v luftě.Někdo zvládá i ten dvojšlap,ale to je makačka na nárty.Je to jako s rukama taky hraješ zápěstím a ne celým předloktím. :wink:
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

ok , hral som kedysi celou nohou ale to som sedel za bicimi bubenika čo mal silno pružinu napnutu :) teraz mam moje elektricke drumky a lepšie sa mi rytmuje s pätou na podlahe ,
dik .. len či to schvali aj profik nejaky , ja som skôr gitarista nemam tušenia o technike bubnovania (noh).
forum pro komplexní hráče
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

jazzym píše:Zdravim .. nevie mi niekto povedať či je spravne hrať nohou kopák iba pohybom chodidla ?
to j. že ohybam nohu v členku a nie v klbe bedrovom ???? :roll:
Hraje se i tak i tak:) je to o technice hry nohou... obecně jsou dvě základní kategorie:
1) s patou nahoře (tedy jen prsty nohy a kotník je relativně v klidu)
2) s patou dole (tedy velkou zátěž nese hlavně kotník)

je dobré znát obě tyhle techniky - často se kombinují během skladeb obě :wink:
mimamo
last.fm: mimaaamo

Příspěvek od mimamo »

Určitě zkombinovat obě dvě techniky, minimálně vědět jak na ně. Časem si, asi jako u všeho, najdeš stav, který se ti hodí víc. Mně osobně třeba nikdy nešlo přes hnátu hraní heel down - čili s patou dole. Od dvanácti mě učitel vedl k tomu, abych hrál s patou ve vzduchu (často dost neortodoxními metodami:). Tak nejspíše kvůli tomu. Nicméně je to otázka osobních preferencí.

Jak píšu tenhle post, tak si říkám, že nahlédnuto z čisto zdravotního hlediska, hra heel down musí být pro nohu - kotník - dost devastující, nebo ne?
Schopný tvoří, neschopný poučuje.
Georg Bernard Shaw
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“