Podivná rezonance
Pravidla fóra
Re: Podivná rezonance
Právě že ne.
Předpokládám žebro nebo mechanika to být nemůže?
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Žebro netuším, na mechaniky se podívám. Mě hlavně fascinuje to, že prázdná struna D je naprosto v pohodě, tón H na E struně taky. Jenom dohromady to dělá binec.
Už jsem něco podobného viděl, bohužel jsme to nevyřešili, kolega zahrál nějaký hmat kolem 7 pražce a něco tam bzučelo, já jsem zahrál stejný hmat a nic usoudili jsme že je to technikou hry (i když to zní nepravděpodocně)
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Ne, nezní to nepravděpodobně. Fakt to hodně závisí na tom, kde a jak to H zmáčknu. Ale překvapivě je to tak, že čím "čistěji" (tj. blíž pražci) to H zmáčknu, tím je to horší. Ale stejně by mě zajímalo, co to dělá (myslím ten zvuk).
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A když to D rozladíš? Třeba o tón dolů - dělá to stejné na stejném pražci ale s jinak naladěnou strunou?Jester píše:Ne, nezní to nepravděpodobně. Fakt to hodně závisí na tom, kde a jak to H zmáčknu. Ale překvapivě je to tak, že čím "čistěji" (tj. blíž pražci) to H zmáčknu, tím je to horší. Ale stejně by mě zajímalo, co to dělá (myslím ten zvuk).
Hraju na kytary a mašinky
Dobrý nápad. Teď jsem v práci, doma vyzkouším.
Takže doplním ještě následující zjištění:
1. zvuk/pazvuk jde určitě z oblasti těla (takže to nejsou třeba mechaniky)
2. dělá to i tehdy, když zmáčknu (bez rozezněmí) tón C (VIII) na E struně.
3. Zkoušel jsem podladit strunu D o půltón nahoru a dolů - dělá to i tehdy, ale slabě. Rezonanční kmitočet je přesně tón D.
4. Podařilo se mi to vyvolat i tehdy, když jsem zmáčkl (bez rozeznění) tón H na E struně a k tomu rozezněl tón D (V) na A struně. Ale aby to nebylo tak jednoduché, nedělá to když chytnu tón H (II) na A struně a rozezním prázdné D.
Jako chápal bych, že někde něco rezonuje, ale proč je to závislé že chytnu nějaký tón na neznějící struně (a ještě jenom na hlubokém E)? Navíc tu strunu utlumím, takže se ani nerozechvěje alikvotama ...
1. zvuk/pazvuk jde určitě z oblasti těla (takže to nejsou třeba mechaniky)
2. dělá to i tehdy, když zmáčknu (bez rozezněmí) tón C (VIII) na E struně.
3. Zkoušel jsem podladit strunu D o půltón nahoru a dolů - dělá to i tehdy, ale slabě. Rezonanční kmitočet je přesně tón D.
4. Podařilo se mi to vyvolat i tehdy, když jsem zmáčkl (bez rozeznění) tón H na E struně a k tomu rozezněl tón D (V) na A struně. Ale aby to nebylo tak jednoduché, nedělá to když chytnu tón H (II) na A struně a rozezním prázdné D.
Jako chápal bych, že někde něco rezonuje, ale proč je to závislé že chytnu nějaký tón na neznějící struně (a ještě jenom na hlubokém E)? Navíc tu strunu utlumím, takže se ani nerozechvěje alikvotama ...
Kytaru jsem zanesl do JANEKA. V prdeli je krk, který je křivý. Domluvili jsme se na zarovnání/zbroušení hmatníku a přepražcování. O dalším vývoji budu informovat.
Vyjádřila se k tomu ta původní majitelka? Mohl jsi zkusit i toho kytaráře, který to vyrobil. Kvůli čemu to vlastně drnčelo?
Ta holka říkala, že u ní bylo vše v pořádku. S ní je trošku horší domluva (po mailu) a řekl bych, že ta kytara se postupem času zhoršovala (začaly rezonovat i některé samotné tóny), což předtím fakt nedělalo. Nevím, jestli to bylo jiným prostředím/vlhkostí.
Kytarář (Martin Šuk) je z Poděbrad a tam se mi moc jet nechtělo, říkal jsem si, že to zkusím u JANEKA a když mi řeknou, že to nejsou schopni opravit nebo by to bylo nějak náročné, pak teprve pojedu do Poděbrad.
Vypadá to, že drnčela struna o pražce, tj. když jsem chytl tón H na hluboké E struně (aniž bych ho rozezněl) a brnkl na strunu D, tak to dělal nějaký pražec mezi nultým pražcem a šestým pražcem na hluboké E struně. P. Černoch (JANEKO) měl nějaký přípravek a ukazoval mi, že hmatník kolem 5 a 6 pražce u té E struny není rovný. No a takových míst na hmatníku tam bylo víc. Uvidíme, co s tím provede.
Kytarář (Martin Šuk) je z Poděbrad a tam se mi moc jet nechtělo, říkal jsem si, že to zkusím u JANEKA a když mi řeknou, že to nejsou schopni opravit nebo by to bylo nějak náročné, pak teprve pojedu do Poděbrad.
Vypadá to, že drnčela struna o pražce, tj. když jsem chytl tón H na hluboké E struně (aniž bych ho rozezněl) a brnkl na strunu D, tak to dělal nějaký pražec mezi nultým pražcem a šestým pražcem na hluboké E struně. P. Černoch (JANEKO) měl nějaký přípravek a ukazoval mi, že hmatník kolem 5 a 6 pražce u té E struny není rovný. No a takových míst na hmatníku tam bylo víc. Uvidíme, co s tím provede.
Tak to naštve 
Je možné, že ta kytara má teď kvůli jiné vlhkosti jiný průhyb krku. Ta vada tam mohla být od začátku, ale až teď se třeba začala projevovat - když klesly struny.
Je možné, že ta kytara má teď kvůli jiné vlhkosti jiný průhyb krku. Ta vada tam mohla být od začátku, ale až teď se třeba začala projevovat - když klesly struny.
Kytara je z JANEKA zpátky. P. Černoch zbrousil/vyrovnal hmatník, přilepil hmatník na spodní části horní desky, vyměnil pražce. Rezonance jsou pryč. Velká spokojenost s jeho prací.
Skvělé, že to takhle dopadlo!
Jo, je to super. Dokonce mi přijde, že hraje lépe než předtím.
Jen ještě asi budu muset trochu přizvednout dohmat. Je to tak na hraně, kdy při silnějších úderech na strunu struny trochu drnčí. Ten kobylkový plátek, co tam je je prakticky zarovnaný s kobylkou (aby byl dohmat co nejnižší) a nějaký úhel tam je jenom proto, že vázání konců strun na kobylce není klasicky přes očko, ale v kobylce jsou vyvrtané dírky.
Jen ještě asi budu muset trochu přizvednout dohmat. Je to tak na hraně, kdy při silnějších úderech na strunu struny trochu drnčí. Ten kobylkový plátek, co tam je je prakticky zarovnaný s kobylkou (aby byl dohmat co nejnižší) a nějaký úhel tam je jenom proto, že vázání konců strun na kobylce není klasicky přes očko, ale v kobylce jsou vyvrtané dírky.