Nylonové struny

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
cherreda
Rádce

Re: Nylonové struny

Příspěvek od cherreda »

Natáhl jsem poprvé D'ADDARIO EJ46LP - trochu dražší, ale jsou super.
http://daddario.com/DADProductFamily.Pa ... amilyid=28
Hraju na hard tension a v Kytarách je teď mají za dobrou cenu 524, dřív stávaly víc, tak snad už to tak zůstane.
cid

Příspěvek od cid »

Zdravím forum. Potřebuji poradit s výběrem nylonových strun a čím víc to prolézám, tím v tom mám větší chaos, co všechno existuje. Dříve jsem přišel do krámu, řekl nylonky na španělku a bylo vystaráno :wink: . Mám to domů na přehrávání starých kytarových škol. Kdysi jsem je celkem slušně zvládal, teď jsem znovu na začáku, ale bavím se velice dobře.
1. D´Addario EJ45, jsou silné, střední, lehčí? Máte doporučení strun na klasickou/ koncertní kytaru, v ceně kolem 10k? Cena strun cca 300-400Kč, určitě ne silné/tvrdé. Mám Takamine GC5CE, ale starší model, ještě s palisandrovým tělem a hmatníkem, měli ji tenkrát ve slušné slevě.
2. Pamatuji nylonky s očkem na konci, zřejmě nespolehlivá předpotopní metoda? Co jsem prolézal nabídky u Thomanna, jak výrobci kotví struny na kobylce, jsou podobné a váhám, jakou použít. Třeba první odkaz Ramirez za 170k a mají to udělané velice jednoduše, pokud nepoužívají fígl, který nelze z obrázku zjistit. Když se vybere obrázek kobylky a zvětší, je to nádherně vidět.

https://www.thomann.de/cz/ramirez_sencillo_spruce.htm

https://www.thomann.de/cz/takamine_gc5ce_2_natural.htm

https://www.thomann.de/cz/cordoba_gk_studio.htm

Dávat to kytarářovi, mně připadá nedůstojné :oops: Možná jste koupili kytaru a vyhovuje Vám metoda výrobce. Když by byl odkaz na foto, bylo by to bezvadné. Třeba se mezi vámi najde někdo, kdo toho odzkoušel už víc. Děkuji za případné odpovědi.
Naposledy upravil(a) cid dne 17.09.2020 13:57, celkem upraveno 1 x.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cid

Příspěvek od cid »

hyeniku, takhle to má udělané na první shlédnutí Takamine, ale na videu s komentářem to je pochopitelné. Ono to bez vysvětlení vypadá dost náročně, tohle se dá zvládnout, dobrý odkaz, děkuji.
Ještě bych potřeboval zhodnotit, jaké kategorie jsou struny D´Addario EJ45, hlavně co se týká tahu na krk, tvrdosti a co tam vlastně mám? Někteří výrobci tah udávají. Jak jsem psal, nevím čeho se mám chytit, z čeho vycházet, nějaké porovnání, jinak ladí bezvadně, zvuk a dohmat myslím dobrý. Že mám EJ45 odvozuji z toho, že je výrobce na tuto kategorii dává, ale před pěti léty to mohlo být něco jiného, možná i dražšího, teď šetří kde se dá.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Vždycky říkám, když nevíš, Dadarkama nic nezkazíš. ;)
EJ45 jsou zcela v pohodě, příp. se přidrž kolem 300 i od ostatních značek a vyber intuitivně dle sympatií, ono je to cca jedno brdo. ;)
Pokud hraješ pouze prsty, kup si tvrdost "medium" resp. "normal".
Pokud hraješ někdy i trsátkem, kup si "hard".
(rozdíl mezi normal a hard není nijak závratný a hard nylonky jsou pořád mnohem měkčí, než jakékoli kovové struny, takže bez obav)
Rasguado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rasguado »

cid píše: 17.09.2020 15:21 Ještě bych potřeboval zhodnotit, jaké kategorie jsou struny D´Addario EJ45, hlavně co se týká tahu na krk, tvrdosti a co tam vlastně mám?
EJ45 je cenově dostupný univerzál, měkkost je normal, varianta hard je EJ46. EJ45 osobně používám nejčastěji, obecně daddarka jsou spíš měkčí, alespoň se to traduje, tudíž i Hard jsou měkčí než Hard u jiných výrobců.
Kdybys chtěl experimentovat s nylonovými strunami víc, tak zkus nějaké karbonové (třeba nějaký savarez), tam zvukový rozdíl určitě uslyšíš zřetelně, ale jestli sedne tvému uchu, kytaře a stylu hraní, těžko říct...
Pro starší repertoár může být zajímavé zkusit gut, nylgut,.. (viz Aquila).
Může to být vcelku alchymie, ale stejně nejvíc záleží čím hraješ - nehty? Nebo bez jen bříška? Předpokládám, že trsatkem vybrnkávačky ne.
Úprava nehtů na klasiku je téma samo o sobě a výsledný tón to ovlivní zdaleka nejvíc.
Ať to hraje a bacha, nylon je návykovej ;)
cid

Příspěvek od cid »

Pánové, všem velice děkuji za pomoc a další inspiraci. Jak navázat struny už vím, výběr strun je také v pořádku. Třetí den jsem už nevzal ladičku do ruky, určitě je metoda ukotvení dobrá a zřejmě tomu hodně pomohl Tune-It máznutý malinko pod struny na ořech, tak že jediný problém jsem už jenom já:)
Ještě upozornění, dostalo se mně na prsty pravé ruky trochu Tune-It a přenesl to nechtěně v minimální vrstvě na nylony v místě nad ozvučnicí. Struny bez opředení začaly velice silně vrzat/pískat jak staré dvěře, neskutečné zvuky. Tuším kde byl problém a ruce jsem si musel několikrát umýt důkladně mýdlem a struny nad ozvučnicí chvilku leštit hadříkem. Docela mě to vyděsilo, ale už je to v naprostém v pořádku.
Vše začalo to tím, že jsem doma "objevil" staré školy hry na kytaru od pánů Jirmala a Kotíka, které jsem kdysi hrál v LŠU, zkusil si to a výborně se bavím, teď ovšem opět od prvních lekci, ale lepší se to, už to v hlavě jednou bylo. Hraju pochopitelně pouze prsty, vzít trsátko na nylon nepřipadá v úvahu, na to mám jiné. Je to z jiného soudku, než nabuzený lampáč, ale jak píše Rasguado, nylon je návykovej. :mrgreen:
Rasguado, můj učitel v LŠU hrál nehty a pěkně mu to zvonilo/cvakalo, ale nešlo mně to, třeba to doženu. :wink: Tak že loket od těla, ruka zespodu kolmo ke krku, bříška prstů kolmo k hmatníku, narovnat záda a učitel s pravítkem v ruce, kdybych náhodou vystrčil palec nad hmatník, u mě už sedět nemusí :mrgreen: .
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“