Natáhl jsem poprvé D'ADDARIO EJ46LP - trochu dražší, ale jsou super.
http://daddario.com/DADProductFamily.Pa ... amilyid=28
Hraju na hard tension a v Kytarách je teď mají za dobrou cenu 524, dřív stávaly víc, tak snad už to tak zůstane.
Nylonové struny
Pravidla fóra
Re: Nylonové struny
Zdravím forum. Potřebuji poradit s výběrem nylonových strun a čím víc to prolézám, tím v tom mám větší chaos, co všechno existuje. Dříve jsem přišel do krámu, řekl nylonky na španělku a bylo vystaráno
. Mám to domů na přehrávání starých kytarových škol. Kdysi jsem je celkem slušně zvládal, teď jsem znovu na začáku, ale bavím se velice dobře.
1. D´Addario EJ45, jsou silné, střední, lehčí? Máte doporučení strun na klasickou/ koncertní kytaru, v ceně kolem 10k? Cena strun cca 300-400Kč, určitě ne silné/tvrdé. Mám Takamine GC5CE, ale starší model, ještě s palisandrovým tělem a hmatníkem, měli ji tenkrát ve slušné slevě.
2. Pamatuji nylonky s očkem na konci, zřejmě nespolehlivá předpotopní metoda? Co jsem prolézal nabídky u Thomanna, jak výrobci kotví struny na kobylce, jsou podobné a váhám, jakou použít. Třeba první odkaz Ramirez za 170k a mají to udělané velice jednoduše, pokud nepoužívají fígl, který nelze z obrázku zjistit. Když se vybere obrázek kobylky a zvětší, je to nádherně vidět.
https://www.thomann.de/cz/ramirez_sencillo_spruce.htm
https://www.thomann.de/cz/takamine_gc5ce_2_natural.htm
https://www.thomann.de/cz/cordoba_gk_studio.htm
Dávat to kytarářovi, mně připadá nedůstojné
Možná jste koupili kytaru a vyhovuje Vám metoda výrobce. Když by byl odkaz na foto, bylo by to bezvadné. Třeba se mezi vámi najde někdo, kdo toho odzkoušel už víc. Děkuji za případné odpovědi.
1. D´Addario EJ45, jsou silné, střední, lehčí? Máte doporučení strun na klasickou/ koncertní kytaru, v ceně kolem 10k? Cena strun cca 300-400Kč, určitě ne silné/tvrdé. Mám Takamine GC5CE, ale starší model, ještě s palisandrovým tělem a hmatníkem, měli ji tenkrát ve slušné slevě.
2. Pamatuji nylonky s očkem na konci, zřejmě nespolehlivá předpotopní metoda? Co jsem prolézal nabídky u Thomanna, jak výrobci kotví struny na kobylce, jsou podobné a váhám, jakou použít. Třeba první odkaz Ramirez za 170k a mají to udělané velice jednoduše, pokud nepoužívají fígl, který nelze z obrázku zjistit. Když se vybere obrázek kobylky a zvětší, je to nádherně vidět.
https://www.thomann.de/cz/ramirez_sencillo_spruce.htm
https://www.thomann.de/cz/takamine_gc5ce_2_natural.htm
https://www.thomann.de/cz/cordoba_gk_studio.htm
Dávat to kytarářovi, mně připadá nedůstojné
Naposledy upravil(a) cid dne 17.09.2020 13:57, celkem upraveno 1 x.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
hyeniku, takhle to má udělané na první shlédnutí Takamine, ale na videu s komentářem to je pochopitelné. Ono to bez vysvětlení vypadá dost náročně, tohle se dá zvládnout, dobrý odkaz, děkuji.
Ještě bych potřeboval zhodnotit, jaké kategorie jsou struny D´Addario EJ45, hlavně co se týká tahu na krk, tvrdosti a co tam vlastně mám? Někteří výrobci tah udávají. Jak jsem psal, nevím čeho se mám chytit, z čeho vycházet, nějaké porovnání, jinak ladí bezvadně, zvuk a dohmat myslím dobrý. Že mám EJ45 odvozuji z toho, že je výrobce na tuto kategorii dává, ale před pěti léty to mohlo být něco jiného, možná i dražšího, teď šetří kde se dá.
Ještě bych potřeboval zhodnotit, jaké kategorie jsou struny D´Addario EJ45, hlavně co se týká tahu na krk, tvrdosti a co tam vlastně mám? Někteří výrobci tah udávají. Jak jsem psal, nevím čeho se mám chytit, z čeho vycházet, nějaké porovnání, jinak ladí bezvadně, zvuk a dohmat myslím dobrý. Že mám EJ45 odvozuji z toho, že je výrobce na tuto kategorii dává, ale před pěti léty to mohlo být něco jiného, možná i dražšího, teď šetří kde se dá.
Vždycky říkám, když nevíš, Dadarkama nic nezkazíš. 
EJ45 jsou zcela v pohodě, příp. se přidrž kolem 300 i od ostatních značek a vyber intuitivně dle sympatií, ono je to cca jedno brdo.
Pokud hraješ pouze prsty, kup si tvrdost "medium" resp. "normal".
Pokud hraješ někdy i trsátkem, kup si "hard".
(rozdíl mezi normal a hard není nijak závratný a hard nylonky jsou pořád mnohem měkčí, než jakékoli kovové struny, takže bez obav)
EJ45 jsou zcela v pohodě, příp. se přidrž kolem 300 i od ostatních značek a vyber intuitivně dle sympatií, ono je to cca jedno brdo.
Pokud hraješ pouze prsty, kup si tvrdost "medium" resp. "normal".
Pokud hraješ někdy i trsátkem, kup si "hard".
(rozdíl mezi normal a hard není nijak závratný a hard nylonky jsou pořád mnohem měkčí, než jakékoli kovové struny, takže bez obav)
| Cruel YT | Cruel sptf
EJ45 je cenově dostupný univerzál, měkkost je normal, varianta hard je EJ46. EJ45 osobně používám nejčastěji, obecně daddarka jsou spíš měkčí, alespoň se to traduje, tudíž i Hard jsou měkčí než Hard u jiných výrobců.cid píše: 17.09.2020 15:21 Ještě bych potřeboval zhodnotit, jaké kategorie jsou struny D´Addario EJ45, hlavně co se týká tahu na krk, tvrdosti a co tam vlastně mám?
Kdybys chtěl experimentovat s nylonovými strunami víc, tak zkus nějaké karbonové (třeba nějaký savarez), tam zvukový rozdíl určitě uslyšíš zřetelně, ale jestli sedne tvému uchu, kytaře a stylu hraní, těžko říct...
Pro starší repertoár může být zajímavé zkusit gut, nylgut,.. (viz Aquila).
Může to být vcelku alchymie, ale stejně nejvíc záleží čím hraješ - nehty? Nebo bez jen bříška? Předpokládám, že trsatkem vybrnkávačky ne.
Úprava nehtů na klasiku je téma samo o sobě a výsledný tón to ovlivní zdaleka nejvíc.
Ať to hraje a bacha, nylon je návykovej
Pánové, všem velice děkuji za pomoc a další inspiraci. Jak navázat struny už vím, výběr strun je také v pořádku. Třetí den jsem už nevzal ladičku do ruky, určitě je metoda ukotvení dobrá a zřejmě tomu hodně pomohl Tune-It máznutý malinko pod struny na ořech, tak že jediný problém jsem už jenom já:)
Ještě upozornění, dostalo se mně na prsty pravé ruky trochu Tune-It a přenesl to nechtěně v minimální vrstvě na nylony v místě nad ozvučnicí. Struny bez opředení začaly velice silně vrzat/pískat jak staré dvěře, neskutečné zvuky. Tuším kde byl problém a ruce jsem si musel několikrát umýt důkladně mýdlem a struny nad ozvučnicí chvilku leštit hadříkem. Docela mě to vyděsilo, ale už je to v naprostém v pořádku.
Vše začalo to tím, že jsem doma "objevil" staré školy hry na kytaru od pánů Jirmala a Kotíka, které jsem kdysi hrál v LŠU, zkusil si to a výborně se bavím, teď ovšem opět od prvních lekci, ale lepší se to, už to v hlavě jednou bylo. Hraju pochopitelně pouze prsty, vzít trsátko na nylon nepřipadá v úvahu, na to mám jiné. Je to z jiného soudku, než nabuzený lampáč, ale jak píše Rasguado, nylon je návykovej.
Rasguado, můj učitel v LŠU hrál nehty a pěkně mu to zvonilo/cvakalo, ale nešlo mně to, třeba to doženu.
Tak že loket od těla, ruka zespodu kolmo ke krku, bříška prstů kolmo k hmatníku, narovnat záda a učitel s pravítkem v ruce, kdybych náhodou vystrčil palec nad hmatník, u mě už sedět nemusí
.
Ještě upozornění, dostalo se mně na prsty pravé ruky trochu Tune-It a přenesl to nechtěně v minimální vrstvě na nylony v místě nad ozvučnicí. Struny bez opředení začaly velice silně vrzat/pískat jak staré dvěře, neskutečné zvuky. Tuším kde byl problém a ruce jsem si musel několikrát umýt důkladně mýdlem a struny nad ozvučnicí chvilku leštit hadříkem. Docela mě to vyděsilo, ale už je to v naprostém v pořádku.
Vše začalo to tím, že jsem doma "objevil" staré školy hry na kytaru od pánů Jirmala a Kotíka, které jsem kdysi hrál v LŠU, zkusil si to a výborně se bavím, teď ovšem opět od prvních lekci, ale lepší se to, už to v hlavě jednou bylo. Hraju pochopitelně pouze prsty, vzít trsátko na nylon nepřipadá v úvahu, na to mám jiné. Je to z jiného soudku, než nabuzený lampáč, ale jak píše Rasguado, nylon je návykovej.
Rasguado, můj učitel v LŠU hrál nehty a pěkně mu to zvonilo/cvakalo, ale nešlo mně to, třeba to doženu.