Dlouhověké kytary (vyzrávání, degradace...)

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Zhoršení zvuku kytary po letech (40 a více)

Příspěvek od hyenik »

za 50t sem snad polomasiv jeste nevidel
hele, jestli se ti nastroj libi, tak si myslis ze se ti bude libit jeste vic kdyz to nebude polomasiv?

preklizka ztrati zvuk za 7let.... ona ho nekdy vubec mela? ;)
polomasiv za 12let.....hrani 10hod denně nebo hodinu týdně?
nekdy opravdu staci pouzivat selsky rozum a informace začínající slovy "říká se, že..." přenechat bulváru.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

hyenik píše:za 50t sem snad polomasiv jeste nevidel
hele, jestli se ti nastroj libi, tak si myslis ze se ti bude libit jeste vic kdyz to nebude polomasiv?

preklizka ztrati zvuk za 7let.... ona ho nekdy vubec mela? ;)
polomasiv za 12let.....hrani 10hod denně nebo hodinu týdně?
nekdy opravdu staci pouzivat selsky rozum a informace začínající slovy "říká se, že..." přenechat bulváru.
Taky nemluví o polomasivu za 50t, přečti si to ještě jednou. Tohle je jen tvůj názor, ty roky za které kytara ztratí zvuk mi říkal jeden velice dobrý kytarista a já nemám důvod mu nevěřit. A asi nikdo z nás tady nevlastní masiv celých 60 let, aby nám mohl říct o nějaké degradaci zvuku.
Sám sis odpověděl, na přední desku působí velký tah strun a deformuje se i tělo. To jak často na ni hraješ má vliv spíš na vyhrání, ikdyž určitě tam nějaký vliv bude, ale ten tah bude určitě větší problém.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Chlapi, nedejte na zaručené a důvěryhodné řeči o stárnutí kytar, moje Stella z roku 1968 hraje výborně, a kolegova Meinel Herold z roku 1911 taky hraje super, jestli hrály jako zánovní mnohem líp tak to byly super špičkové kytary (ve své době low endy) A znovu opakuju že na youtube jsou stovky videí se starýma kytaramy a hrajou úžasně. Není důvod aby šla kytara zvukově do kopru, jen se může bortit deska (ale nemusí) souhlasím s Hyenikem, používejte rozum. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Bejk píše: Tohle je jen tvůj názor, ty roky za které kytara ztratí zvuk mi říkal jeden velice dobrý kytarista a já nemám důvod mu nevěřit.
Ja nejsem taky uplne marny kytarista, a taky ti to jenom rikam, tak proc najednou mas duvod mi neverit? 8)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

džetro píše:Chlapi, nedejte na zaručené a důvěryhodné řeči o stárnutí kytar, moje Stella z roku 1968 hraje výborně, a kolegova Meinel Herold z roku 1911 taky hraje super, jestli hrály jako zánovní mnohem líp tak to byly super špičkové kytary (ve své době low endy) A znovu opakuju že na youtube jsou stovky videí se starýma kytaramy a hrajou úžasně. Není důvod aby šla kytara zvukově do kopru, jen se může bortit deska (ale nemusí) souhlasím s Hyenikem, používejte rozum. :D
Přestože jsem dostal výstrahu jako žvanil, jako člověk, který se dřevem a rukama živí (a má dílnu), říkám, že dřevo z roku 1911 je prostě úplně jiné než to, co budu třeba příští týden navážet. To staré dřevo (a dřevo prostě stárne, chemicky se mění) má jiný chrakter. Ovšem hádejte se po 100 letech, jak ta kytara zněla. Dejte na mne, který s tím dělá. Když strčím do mašiny sto let (nebo pětset let) staré dřevo, chová se úplně jinak. A tak to bude i v hudebním nástroji. Pustíme- li do toho prkna nějaké frekvence, rozechvějeme - li ho, odezva prostě bude jiná, než když je 30 let staré, nebo 5 let staré.
Domluvme se takto: staré neznamená lepší, znamená jen jiné. Což je dobře. Neb my muzikanti jsme rozmarní a v jinakosti a střídání té jinakosti je krása. Nakonec za to nám lidi platí.
Naposledy upravil(a) Bejk dne 3.05.2013 10:35, celkem upraveno 3 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky. Příště prosím edituj. Díky.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Brnkal

Příspěvek od Brnkal »

Příspěvky martina72, který pravděpodobně ani nepochopil, že tu diskutujeme o akustických kytarách se vůbec nebudu zaobírat.

Můj táta má po svém tátovi kytaru z roku 1930. Vzhledem k tomu, že ta kytara stála v té době (prý) 300 korun, dá se předpokládat, že se jedná o nástroj z překližky. Kytara hraje i ladí, ale má nevýrazný (v porovnání s mou kytarou) zvuk s docela krátkým sustainem.

Proto si troufnu odhadnout, že nejdelší životnost budou mít nástroje právě z překližky.

Měl jsem v ruce i nějakou mistrovskou koncertní kytaru v ceně (prý) 100.000,-. Ta kytara byla velmi zvláštní tím, že jí výrazně rezonovala i zadní deska a povrch té kytary mi přišel, že je téměř bez laku. V porovnání s mou "polomasivní" elektroakustikou Ibanez byla ta mistrovská kytara i akusticky mnohem hlasitější.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Brnkal píše:Proto si troufnu odhadnout, že nejdelší životnost budou mít nástroje právě z překližky.
To jsi odvodil zas jak? :D
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Děti neblázněte. Asi se to nezdá,ale každý má kousek pravdy... Překližkovou(novou) můžeme koupit i za 80k... Kajtra za 300,- v roce 1930 asi nemusela být(NEBYLA!) z překližky... Luxusní košile se dala pořídit za cca 12Káčé. Kdo měl v ruce kousek 500 let starého dubu vytaženého z bahna nebo ze starého náhonu tak ví,že ten matroš mluví sám za sebe-prostě má duši... to se těžko vysvětluje... To že výrazně rezonuje zadní deska znají důvěrně ukulelisté-když si jej přitisknete k tělu,jakoby "zmlkne". Žvanil mi taky kýval na pozdrav a příspěvky pana martina72 jsou dejme tomu "pofiderné"... Ale rozumně jsme tam kde jsme byli. Rozeznat masiv bez vrtání je utopie. :cry: Zanechme flame a OT A snažme se v dobré víře diskutovat. Tož tak...
P.S. As kozel zahradníkem...
(Trojtečky jsou fajn! :mrgreen: )
Naposledy upravil(a) Tengli dne 3.05.2013 7:10, celkem upraveno 2 x.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Tengli píše:Děti neblázněte. Asi se to nezdá,ale každý má kousek pravdy... Překližkovou(novou) můžeme koupit i za 80k... Kajtra za 300,- v roce 1930 asi nemusela být(NEBYLA!) z překližky... Luxusní košile se dala pořídit za cca 12Káčé. Kdo měl v ruce kousek 500 let starého dubu vytaženého z bahna nebo ze starého náhonu tak ví,že ten matroš mluví sám za sebe-prostě má duši... to se těžko vysvětluje... To že výrazně rezonuje zadní deska znají důvěrně ukulelisté-když si jej přitisknete k tělu,jakoby "zmlkne". Žvanil mi taky kýval na pozdrav a příspěvky pana Martna72 jsou dejme tomu "pofiderné"... Ale rozumně jsme tam kde jsme byli. Rozeznat masiv bez vrtání je utopie. :cry: Zanechme flame a OT A snažme se v dobré víře diskutovat. Tož tak...
P.S. As kozel zahradníkem...
(Trojtečky jsou fajn! :mrgreen: )
Proc deti?
Nezakladal jsi taky internet?
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Brnkal

Příspěvek od Brnkal »

Já si názoru Tengliho naopak vážím. Nejenom proto, že tohle občas slýchávám od své přítelkyně, ale především proto, že Tengli narozdíl od většiny z nás i nějaké nástroje vyrábí (viz. např. ukulele topik). :)

Chtěl bych diskusi vrátit od OT zpět k tématu a proto bych se zeptal na to, jak je to s tím "hluchnutím" starších kytar.

Může to tady poctivě někdo potvrdit či vyvrátit?
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Brnkal píše:Já si názoru Tengliho naopak vážím. Nejenom proto, že tohle občas slýchávám od své přítelkyně, ale především proto, že Tengli narozdíl od většiny z nás i nějaké nástroje vyrábí (viz. např. ukulele topik). :)

Chtěl bych diskusi vrátit od OT zpět k tématu a proto bych se zeptal na to, jak je to s tím "hluchnutím" starších kytar.

Může to tady poctivě někdo potvrdit či vyvrátit?
Z technického principu konstrukce kytary je zřejmé, že vše funguje jinak než třeba u houslí. Vrchní deska je nemáhána za kobylkou tahem, a kobylka sama ji navíc zatěžuje torzně. Z toho vyplívá, že zatímco housle hrají stovky let, a další stovky mají klidně před sebou, přední deska kytary degraduje.
Chtít ale stanovit nějakou přesnou životnost je nesmysl. Záleží na materiálu a tloušťce desky, žebrování, strunách, jak a kolik se na ní hraje, jak je skladována atd. Rozpětí bude veliké a kvalitní kytara by měla vydržet (při rozumném zacházení) 50 i více let (předválečné Martiny stále hrajou). Obecně ale může zdechnout i po 5ti letech.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Brnkal píše:Může to tady poctivě někdo potvrdit či vyvrátit?
Nemůže a o tom se tu od začátku bavíme. Každej tu na to má nějak rozdílný názor, ale nikdo ho tu asi nemůže nějak přesvědčivě podložit. Můžeme to nechat otevřené a za 50 let se sejít a povědět si o tom, ale to už budem hluchý jako ..... :D
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Bejk píše:Nemůže a o tom se tu od začátku bavíme. Každej tu na to má nějak rozdílný názor, ale nikdo ho tu asi nemůže nějak přesvědčivě podložit. Můžeme to nechat otevřené a za 50 let se sejít a povědět si o tom, ale to už budem hluchý jako ..... :D
Nemůže co? Zdechnout po 5ti letech?
Nikdy si neviděl zborcenou desku u "zánovní" kytary? Tak to si viděl málo.
A proč bychom se scházeli za 50 let, když existujou 50 let staré kytary?

Názory tady nejsou relevantní - zeptejte se výrobců - kytarářů - sběratelů - ty zkušenosti takové prostě jsou, na to není třeba čekat 50 let.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Uklidni se, zatím to tu vypadá, že jsi viděl vše a my nic :).
Už jsem doplnil citaci toho co jsem myslel, začal jsem psát a mezitím jsi přispěl i ty.
O zborcení desky za 5 let se s tebou vůbec nepřu, ale bavíme se tady o zvuku a ne o životnosti, ikdyž to spolu souvisí :D.

Ano, existují 50let staré kytary, ale ty víš jak hrála před 50lety? Nevíš a v tom je ten problém, nemůžeš pak posoudit jak se její zvuk změnil. Máš sice Martinku a asi i pár let starou, ale co vím tak ji vlastníš jen nějakých 10 let a jestli na ni hraješ často tak si skoro nevybavíš jak hrála před deseti lety, když sis jí kupoval, protože si pamatuješ spíš to jak hraje teď a můžeš jen posoudit, jestli se zvuk a rezonance lepší nebo ne. Není to nic proti tobě ani tvojí paměti, ale neříkej mi, že to tak není :).
Sraz za 50let byl jen pokus o vtip, promiň, že to bereš tak vážně.
MilanT

Re: Zhoršení zvuku kytary po letech (40 a více)

Příspěvek od MilanT »

Brnkal píše:Chtěl bych diskusi vrátit od OT zpět k tématu a proto bych se zeptal na to, jak je to s tím "hluchnutím" starších kytar.
No právě. Nechtěl jsem ti do tvého vlákna kecat, ale pokud se máme vrátit k tvému původnímu tématu, tak tu neřešíme hluchnutí kytar, ale jak poznat rozdíl mezi materiály. To je jen takové malé rýpnutí :) a teď zcela zbytečné když do Bejk splitnul.
Možná bych doporučil ještě tohle vlákno s debatou o stárnutí dřeva a degradaci (nebo naopak vyzrávání) akustických kytar ať už po stránce materiálu tak i zvuku - akusticke-kytary/dlouhoveke-kytary-t35284.html
Naposledy upravil(a) Bejk dne 3.05.2013 11:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Je to tam :)
Tengli

Re: Zhoršení zvuku kytary po letech (40 a více)

Příspěvek od Tengli »

shoooter píše:
Z technického principu konstrukce kytary je zřejmé, že vše funguje jinak než třeba u houslí. Vrchní deska je nemáhána za kobylkou tahem, a kobylka sama ji navíc zatěžuje torzně. Z toho vyplívá, že zatímco housle hrají stovky let, a další stovky mají klidně před sebou, přední deska kytary degraduje.
Chtít ale stanovit nějakou přesnou životnost je nesmysl. Záleží na materiálu a tloušťce desky, žebrování, strunách, jak a kolik se na ní hraje, jak je skladována atd. Rozpětí bude veliké a kvalitní kytara by měla vydržet (při rozumném zacházení) 50 i více let (předválečné Martiny stále hrajou). Obecně ale může zdechnout i po 5ti letech.
Jenomže z toho by vyplývalo,že kytary (ať už s plochým nebo klenutým víkem) s plovoucí kobylkou a struníkem by měly zrát jako housle... Jenomže se to nějak nekoná,že? Nejsou housle jako housle a rozhodně ne všechny předválečné Martinky stále hrají skvěle... Většina jich nejspíše vyletěla komínem a u houslí to nebude jinak. Tož tak...
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Dlouhověké kytary

Příspěvek od martina72 »

Pokud ještě mohu, mám doma překližkovou Cremona Luby kopii Gibson, 50 let starou a dvě španěly s masivní přední deskou 40 let staré, též Cremona, pak 30 let stará déčka Yamaha (šestku i dvanáctku), smrková přední deska, tedy polomasivy, pak jsem ještě měl déčko Washburn, tehdy 20 let staré, polomasiv. Zkušenost je asi takováto. Gibsonka nehrála nikdy, byl a je to křáp. Ty španěly hrály nové dobře na nylonky, pak s kovovými desítkami se mírně rozcinkaly a nějakých 10 let dobře sloužily, postupně začaly hluchnout, nyní jsou prostě hluché. nemají ani basy, ani výšky. Yamaha (hlavně dvanáctka) hrála nová nádherně, cinkala a šelestila, ovšem relativně potichu, postupně zvuk potemněl, resp. získal basy a zesílil. Tedy se dá říci, že se vyhrála. Washburn měl temnější, basový zvuk již od počátku a nijak zvlášť se po deset let zvukově neměnil, ovšem já ho koupil již vyhraný, takže nevím, jak hrál nový a zda se jeho zvuk měnil. Současné moje nejpoužívanější déčko je bambusová spárovka, celomasiv, mimo hmatníku je celá z bambusu, 12 let stará. Ta hraje pořád stejně, nezměnilo se vůbec nic, kytara se naprosto nemění ani fysikálně ani zvukově (hraje prostě perfektně). Taková je moje omezená zkušenost.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
shoooter

Re: Jak rozeznat celomasiv od polomasivu

Příspěvek od shoooter »

Bejk píše:Uklidni se, zatím to tu vypadá, že jsi viděl vše a my nic :).
Už jsem doplnil citaci toho co jsem myslel, začal jsem psát a mezitím jsi přispěl i ty.
O zborcení desky za 5 let se s tebou vůbec nepřu, ale bavíme se tady o zvuku a ne o životnosti, ikdyž to spolu souvisí :D.

Ano, existují 50let staré kytary, ale ty víš jak hrála před 50lety? Nevíš a v tom je ten problém, nemůžeš pak posoudit jak se její zvuk změnil. Máš sice Martinku a asi i pár let starou, ale co vím tak ji vlastníš jen nějakých 10 let a jestli na ni hraješ často tak si skoro nevybavíš jak hrála před deseti lety, když sis jí kupoval, protože si pamatuješ spíš to jak hraje teď a můžeš jen posoudit, jestli se zvuk a rezonance lepší nebo ne. Není to nic proti tobě ani tvojí paměti, ale neříkej mi, že to tak není :).
Sraz za 50let byl jen pokus o vtip, promiň, že to bereš tak vážně.
Pokud čekáš objektivní výsledky měření za 50 let - graf a tabulku v Excelu - tak to fakt nemá nikdo.

Kytara během svého života mění přirozeně zvuk. Ta změna je jednak krátkodobá (setup, vlhkost, typ strun, materiál a rozměr pražců, materiál sedla a ořechu ...) a jednak dlouhodobá - napřed pozitivní - vyhrávání (dřevo si "sedá" a začíná lépe rezonovat, a potom negativní (degradace přední desky).
Jaký průběh a rychlost to má je zcela individuální a nelze to paušalizovat.
Životnost kytary je potom limitována především přední deskou.
Tengli píše:
shoooter píše:
Jenomže z toho by vyplývalo,že kytary (ať už s plochým nebo klenutým víkem) s plovoucí kobylkou a struníkem by měly zrát jako housle... Jenomže se to nějak nekoná,že? Nejsou housle jako housle a rozhodně ne všechny předválečné Martinky stále hrají skvěle... Většina jich nejspíše vyletěla komínem a u houslí to nebude jinak. Tož tak...
Bože můj ...

Z toho nic takového nevyplývá, a většina 100 let starých kytar a houslí už opravdu (kupodivu) vyletěla komínem a kvůli tomu nehrajou.

Končím.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

shoooter píše:
Bože můj ...

Z toho nic takového nevyplývá, a většina 100 let starých kytar a houslí už opravdu (kupodivu) vyletěla komínem a kvůli tomu nehrajou.

Končím.
Bože Tvůj...

Chtěl jsem tím jen poukázat na to,že kytary "konstrukčně podobné" houslím stárnou stejně jako ty ostatní. A stoleté dobře hrající kytary jsou stoleté právě proto,že dobře hrají. Jinak by už vyletěly tím komínem. Někdy se prostě vyjímečný kousek potká s člověkem který s ním vyjímečně dobře zachází. A tak nějak,si myslím,vzniká dlouhověká dobře hrající kytara. Tož tak...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Tengli píše:
shoooter píše:
Bože můj ...

Končím.
Bože Tvůj...

Chtěl jsem tím jen poukázat na to,že kytary "konstrukčně podobné" houslím stárnou stejně jako ty ostatní. A stoleté dobře hrající kytary jsou stoleté právě proto,že dobře hrají. Jinak by už vyletěly tím komínem. Někdy se prostě vyjímečný kousek potká s člověkem který s ním vyjímečně dobře zachází. A tak nějak,si myslím,vzniká dlouhověká dobře hrající kytara. Tož tak...
Ty kytary nejsou konstrukčně podobné houslím - jsou tam zcela jinérozměrové i silové poměry.
Pokud starý nástroj přežije, tak je to hlavně o štěstí - jednak na majitele, a jednat, že se mi nepřihodila za ta léta žádná nehoda.
Nádherně hrající kytara, když spadne třeba ze skříně, prostě skončila.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“