Lili Bubeníková píše:Zkoušela jsem tedy kytaru naladit imbusem, jak jsem sedočetla v jednom tématě .. ale nešlo to ani na jednu stranu ani na druhou ..
Ten imbus
neslouží k ladění! Slouží k nastavení průhybu krku a s tím je třeba hýbat jen tehdy, když kytara začne drnčet v nejvyšších polohách. V žádném případě se tím imbusem
nenastavuje dohmat (action), tedy vzdálenost strun od hmatníku (někdy se také hovoří o "tvrdosti" kytary"). Hýbat s tím,
pokud v tom nemáš praxi, tedy v žádném případě nedoporučuji! Ono to nejde snadno, je třeba poměrně hrubá síla a točí se tím velmi jemně, v krocích po 1/8 až 1/6 otáčky. Samozřejmě se to musí nastavovat za plného tahu strun. Opravdu bych doporučoval s kytarou zajít do prodejny, kde jsi ji koupila a obrátit se na prodavače, oni často dokážou zázraky (ale ne všude a všichni). V dobrých specializovaných obchodech bývá (aspoň někdy) kytarář a když nebývá, určitě bdou vědět, kde by ti pomohli a pošlou tě za tím správným člověkem. Opravdu musím ještě jednou varovat před různými amatérskými zásahy do nastavení kytary, pokud tu čteš, jak to někdo někdy dělal, tak to dělali borci, kteří to mají v ruce.
Můžeš si ale ověřit, jak je to nastavené (tj. s ničím nebudeš točit) a pokud je to špatně, dost pravděpodobně to poznáš. Upravil jsem ten článek
http://kytara.totalh.net/struny/nastaveni-pruhybu-krku
a když budeš postupovat, jak je to tam popsané, zjistíš, jestli je to špatně. Ještě bych dodal, že celé nastavení závisí na síle, resp. tahu strun. Pokud přejdeš z desítek na dvanáctky, asi tě nastavení nemine. Takže nejdřív ověřit - pak teprve by mělo smysl po někom chtít, aby to nastavil. Pokud ale máš celkově moc vysoký dohmat (kytara je neumačknutelná), bude třeba snížit (zbrousit) sedlový plátek (to je ta bílá umělohmotná vložka v kobylce). Když je ale dohmat příliš nízký, kytara drnčí všude. Pak bude třeba opatřit tu umělohmotnou vložku novou a broušením (spodní strany) nastavit její výšku "tak akorát". To točení tím šroubem se používá tehdy, když je všechno v pořádku a kytara drnčí jen nahoře.
Myslím, že se vyplatí nechat si kytaru odborně nastavit. Může to vyjít na nějakých 500,- (víc asi ne, spíš míň) a je po starostech.