Hraní podle tabulatur

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
shoooter

Re: Vybrnkávání

Příspěvek od shoooter »

tele.kom píše:
To jsem teda taky v životě neviděl. Je to zajímavý způsob, ale nemyslím si, že by to byl nějak běžně používaný způsob zápisu.
My v bluegrassu to používáme úplně normálně - je to nejjednodušší, tzn. že když si sám něco zapisuju používám tohle. Navíc nožičky jdou dopsat později. A jelikož je nožička přímo u čísla, dobře se to čte.
Používají to i některé TAB editory
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-wor ... uben~2009/
Takže to zcela běžné je.

Jinak potřetí a naposled teď napíšu, že nebylo myšleno, že nožičky jsou nejběžnější, ale že běžně bývá zaznamenána rytmická složka - nožičky, nebo paralelní notový zápis. Bez toho je tabulatura nedodělek, který ale často stačí.
tele.kom píše: Tabulatury většinou vypadají takhle
Ano často vypadají takhle - napsal jsem i proč.
Nedá se z toho naučit věc co neznáš, nemůžeš to přehrát, či převést do MIDI apod. A přitom stačí jen namalovat nožičky :)
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Vybrnkávání podle tabulatur

Příspěvek od Nero »

del píše:Doporučuju se tak přidat k Tishe a přečíst si ten odkaz na Nerům článek o tabulaturách minimálně pro zajímavost. Nějak tam nevidím, že by psal, že je to standard, spíš obráceně. Ale možná, že má s tabulaturama malou zkušenost, já asi taky.
Doba se mění a možnosti se vyvíjí - ten článek je už pár let starý.

Hraju na kytaru jen pár let (mnohem méně než někteří starší harcovníci, kteří hráli ještě dřív, než jsem se narodil), ale když jsem se prvně setkal s tabulaturami (nějakých 6 nebo 7 let zpátky), převážně se daly online najít záznamy v ASCII formátu, které byly opravdu primitivní a byl problém z nich rytmus vyčíst. Maximálně pomocí délky mezer mezi čísly, ale bylo to takové dost k ničemu.

Pak se ve větším rozjely programy jako Guitar Pro, kde se kombinuje záznam not a tabulatury nad sebou. Takové taby samozřejmě už obsahují vše, co je potřeba znát. Tabulatury, které kombinují tab a noty do jednoho (čísla s nožičkama) moc často tedy nepotkávám. Možná že v bluegrassu to je standard, ale v hudbě, kde se pohybuju já, nikoli.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nero píše:Možná že v bluegrassu to je standard
Není to žádný standard! Žádný standard ani neexistuje. Je to jen jedna z alternativ zápisu, a myslím, že dobrá. Tady jsou 2 z aplikací, které to pužívají, takže nestandardní to určitě také není.
http://www.tabledit.com/screen/index.shtml
http://plus.ultimate-guitar.com/tab-pro/

Podle mně je ale největší výhoda při ručním zápisu - rychlé, jednoduché a kompletní. Pokud píšu do editoru, není pro něj problém aby zapsal noty klasicky, takže to tak většinou dělá.

Tady každý požívá Guitar Pro - nic jiného pro něj neexistuje, a hned by to prohlásil za standard.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Je to tu celkem OT od původního dotazu. A jde IMHO jen o nekonstruktivní rozepři jestli je normální tabulatura s nožičkama nebo bez. To nemá smysl řešit. Tabulaturový zápis měl nožičky příp. jiné speciální značky (viz. staré dochované tabulatury), jen se to vytratilo díky zápisu v ASCII, a teď díky novým a šikovnějším notovacím SW se tato komplexní forma zápisu zase vrací.
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

shooter: ale tak on nikdo netvrdí, že ten zápis s nožičkami není lepší (i když jak pro koho, tabulatury mají být jednoduše čitelné i pro začátečníka a možná, že tenhle způsob zápisu by pro někoho, kdo nemá ponětí o co jde mohl být matoucí), já jen reagoval na to, že "taby mají většinou nožičky", tak já si prostě stojím za tim, že většinou teda nemají no :)
Sorry. Ono tak úplně OT to neni, ale už to nechám být
del

Příspěvek od del »

Tím to právě celé začalo. Tím "většinou". Kdyby shooter napsal v reakci na mě, že rytmus se z tabulatury dá přečíst, pokud jsou tam nožičky nebo noty zvlášť a že by tam měly být, tak bych to vůbec neřešil. Většina tabulatur na této planetě ale nožičky nemá, to jsem si celkem jistý, že je statisticky prokazatelný fakt. 8)
tom.blaza

Příspěvek od tom.blaza »

Ahoj Tisho
Tabulatura.... Predstav si kytaru polozenou na záda, tlustou strunou k tobě...
Obràzek strun a pražců pak vlastně odpovídá tabulatuŕe..
Čísla pak znamenají ( protože nejde pořád zobrazovat všech 12 a víc pražců) na kterém poli máš strunu zmáčknout...
Někdy ještě můžeš najít tabulaturu, kde je ještě k tomu
označeno kterým prstem to máš zmáčknout, a jestli udělat příklep na strunu,
nebo odtah, legato atd...
Výhoda rabulatury je pro kyraristy ta, že hned vidíš prstoklad a vlastně obrat akordu
To u notového zápisu není tak viditelné... Navíc nevidíš další informace jako dynamiku( ztlum, hraj hasitě apod) rytmické rozlišení tabulatury je mizivé( nepoznáš prostě jak to rytmucky zahrát)
Navíc když budeš hrát třeba s pianistou, dechařem apod. a ukážeš mu tabulaturu na kytaru
bude ztracenej...
Doporučuju mít nad tabulaturou i notový zápis.. A učit se číst obojí...
Pokud najdeš tabulaturu napsanou jen v ASCI ( prostě jen nejjednoduší graf. zápis)
nebudeš schopen bez poslechu audio stopy toto zahrát ( např u nové neznámé skladby)

Noty jsou dobrá věc, i když nezahraješ tzv. z listu... Tj. rovnou co čteš to hraješ i když to hraješ poprvé...
Ale myslím že to umí málokdo tady ;))

Tož tak
Tom
shoooter

Příspěvek od shoooter »

tele.kom píše:já jen reagoval na to, že "taby mají většinou nožičky", tak já si prostě stojím za tim, že většinou teda nemají no :)
Tak se koukni, jestli si také nestojíš na vedení. Copak neumíš česky? Vytrhl jsi jen část souvětí !!!
"Tabulatury mají většinou nožičky jako noty, takže je zapsána i rytmická složka, nebo se zápis kombinuje s notovou osnovou."
Nebo je spojka souřadicí! Podobné věty chápou žáci ze základky už na prvním stupni, ale na hudebním fóru to bude debata na 3 dny.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Domluvme se tak, že tabulatura s nožičkami a dalšími "rytmickými" prvky je vlastně ideální způsob zápisu. Ale jen pro pražcové strunné nástroje (a ještě jen pro ty s málo strunami). Těch jest přecjen poměrně malá část v celém spektru hudby, proto existují ještě noty. Tam (třeba kytaristům nebo klávesákům) chybí informace o práci s tónem. Bending a jiné věci se nějak neujal. Ono se to v budoucnu vyvine, čistě technicky (z hlediska zápisu) bych v tom problém neviděl. Noty mají pro leckteré nástroje problém ten, že potřebuješ moc pomocných linek pod či nad osnovou. Kytara má tak velký rozsah, že většina sól by se měla psát o oktávu níž. Pak je tabulatura lepší.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
tom.blaza

Příspěvek od tom.blaza »

Omlouvam se ta vstup do vymeny nazoru... neda mi to..;)
Zapis tabulatury je obrovske plytvani
mistem pro zapis( papir, displej) ale je to polopaticka
cesta jsk se naucit mackat struny v tom spravnem mistě...
nic proti tomu...ale pokud to nekdo mysli s kytarou ( i jinym nastrojem)
vazne, tabulatura ho zbrzdí...
Protoze to ma pak moc jednoduchy.. A nepatra, nebada, nehraje
nezkousi usima... jen kopiruje nejaka cisla na obrazku...

No nic, mohe zkusenost.. nemlate me
Tom
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tabulatura má stejně tak význam jako notový zápis. Zavrhovat jedno nebo druhé je nesmysl. Každé má své pro a proti. To je zase můj názor.
Když se učím nějakou píseň, přepíšu si ji např. z not nebo midi do tabulatury. Tu si zaznamenám tak, aby byla hratelná (ve správné poloze). Podle ní se pak píseň učím a až už ji celkem umím, jsem schopen ji už pak hrát z not nebo později zpaměti. Učit se rovnou z not by mě stálo stejně práci si tam dopsat poznámky o prstokladu a poloze levačky, tedy bych z toho měl zase skoro tabulaturu.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

tom.blaza píše:pokud to nekdo mysli s kytarou ( i jinym nastrojem)
vazne, tabulatura ho zbrzdí...
Protoze to ma pak moc jednoduchy.. A nepatra, nebada, nehraje
nezkousi usima... jen kopiruje nejaka cisla na obrazku...
To můžeš rovnou říct, že klavírista učící se skladbu z not jen kopíruje nějaké značky na obrázku (noty), místo aby zkoušel ušima.

Tabulatura naopak umožňuje zapsat třeba cvičení v konkrétní poloze. Což bys musel jinak nějak zaznamenat do not. Otázka je proč, když můžeš použít tabulaturu.

Tabulatura může určitě i brzdit, ale až v určité fázi, a to už každý pozná sám.
tom.blaza

Příspěvek od tom.blaza »

Jak ja chapu tabulaturu = je de facto o zapis presneho prstokladu
na strunem nastroji ( mozna i u dechovych nastroju to pouzivaji ?? )
Vubec nejsem proti... naopak pouzivam ji v ramci domaciho uceni ..
( listař taky nejsem)
Ale nedovedu si predstavit (ani u maly kapelky/ jazz comba) papir s nekolika tabulaturami nad sebou ;)
jen abychom vsichni byli na stejnem ... Jak to rict cesky... Groove, page, harmonii ??
Minimalne tam bude melodie plus harmon znacky ... Proto jsem mel na mysli ze tabulatura sice pomaha
ale defacto zaroven brzdi ...

Howgh
Tom
del

Příspěvek od del »

Podle mě je tabulatura dobrá hlavně pro začínající hráče, kteří ještě nemají ponětí o tom, že jeden akord lze zahrát v bambiliónu různých prstokladech a pozicích. Časem, když tohle všechno člověk objeví, naučí se pracovat se stavbou akordů, se zvukem a výhodami odlišných prstokladů, tak už to asi moc neřeší. Taky asi otázka, jestli člověk radši improvizuje nebo komponuje.
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

shooter píše:"Tabulatury mají většinou nožičky jako noty, takže je zapsána i rytmická složka, nebo se zápis kombinuje s notovou osnovou."
Já to chápu, ale ty si jako dva nejpoužívanější příklady tabulatur uvedl věci, které nejpoužívanější nejsou, protože nejpoužívanější je ta ascii tabulka, kterou jsi v tom tvým úžasnym souvětí vůbec nezmínil :)

A abych něco přidal do debaty o tom jak číst tabulatury, tak tady je to poměrně polopatě vysvětlené
shoooter

Příspěvek od shoooter »

tele.kom píše:
shooter píše:"Tabulatury mají většinou nožičky jako noty, takže je zapsána i rytmická složka, nebo se zápis kombinuje s notovou osnovou."
Já to chápu, ale ty si jako dva nejpoužívanější příklady tabulatur uvedl věci, které nejpoužívanější nejsou, protože nejpoužívanější je ta ascii tabulka, kterou jsi v tom tvým úžasnym souvětí vůbec nezmínil :)
Jak si přišel na to, že nejpoužívanější je ASCII ??? Žádná publikace, ani program, ani online aplikace, podle mně, ASCII nepoužívá (pokud něco existuje je to vyjímka potvrzující pravidlo). Taky proč by to mělo být jinak.
Prosím tedy o nějaké argumenty k tvému tvrzení.
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

Ale používá to drtivá většina webů shromažďující tabulatury a když se podíváš na žebříčky nejčtenějších tabulatur třeba na ultimateguitar.com, tak oproti GP tabům mají ty běžné osmkrát větší návštěvnost/stahovanost. Za druhé když si vyhledáš na zmíněný stránce tabulatury k jakémukoliv umělci, vždycky tam bude víc tabů v ascii než v guitar pro nebo power tab formátech.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

tele.kom píše:Ale používá to drtivá většina webů
Protože tam dá kdokoliv cokoliv - viz důvody o kterých už jsem mluvil, tady zejména historické.
Profesionálně se to nepoužívá prakticky vůbec.
A hlavně podobné servery jsou nástrojově (struny nemá jen el.kytara) i žánrově velmi úzce profilované!
Já se třeba za 30 let nic z ASCII tabulatury neučil všechny školy či materiály z internetu, či od lektorů byly vždy zpracované kompletně.

Edit: bude to asi hlavně o tom v jakém prostředí se kdo pohybuje.
Naposledy upravil(a) shoooter dne 25.07.2013 13:22, celkem upraveno 1 x.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Jde o to, že čeho je moc, toho je příliš. Tabulatury v dnešní podobě tvoří a užívají nemuzikanti.
Je potřebí se smířit s tím, že jsme 4% menšina. A to je fér!.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

martina72 píše:Jde o to, že čeho je moc, toho je příliš. Tabulatury v dnešní podobě tvoří a užívají nemuzikanti.
Je potřebí se smířit s tím, že jsme 4% menšina. A to je fér!.
Jsem rád, že nejsem mezi těmi 4%, kterých ty jsi nejspíš prezidentem nebo minimálně mluvčím. Prohlášení typu "tabulatury tvoří a užívají nemuzikanti" je hodné tvého růžového nicku. Rád bych viděl statisticky podložená data, ze kterých vyvozuješ své pomýlené závěry. Ale stejně vím, že se jich nedočkám.
Muzikant je dle tvé definice asi jen ten, kdo hraje podle not, že? /kde je ten blijící smajlík?/

Jelikož ses již sám vymezil, že do kategorie 96% nemuzikantů nespadáš, už sem, prosím tě, radši nic nepiš, pokud to nebude k tématu.

BTW, jak jsem již psal výše, celé je to nějak OT. Původní dotaz byl dávno zodpovězen a nyní tu probíhá jen jakási hádka o to, co je (nebo jak má vypadat) tabulatura. Baví vás to? :)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“