2. kolo hlasování Hitparády Hudebního fóra #3

Místo pro prezentaci Vašich skupin a jiných hudebních projektů ...

2. kolo Hitparády (můžete hlasovat pro 2 kapely a měnit svou volbu)

Anketa končí za 12.08.2013 18:26

Nešvilský krůžek
5
9%
Nevers
3
6%
Sparking Fuse
2
4%
Starý fóry
18
33%
The Hrozenband
7
13%
Yethell
2
4%
Zákaz vězdu
17
31%

Celkem hlasů: 54

Sadam.S

Re: 2. kolo hlasování Hitparády Hudebního fóra #3

Příspěvek od Sadam.S »

Nero píše:třeba jsem neviděl český překlad Poeova Havrana, který by zvukomalebně fungoval stejně jako originální "Nevermore"
Špatný příklad, stejně tak poezie psaná česky nebude tak malebná v překladu do angličtiny. To nedemonstruje výhodu jazyka, ale ztrátovost konverze mezi jazykovými kódy ;)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Šlo mi o něco jiného - a to že pokud máš v hlavně nějakou myšlenku a ovládáš více jazyků, můžeš dospět k tomu, že jistý jazyk je vhodnější než jiný. Tohle byl opravdu jen izolovaný příklad, který ilustroval jeden z milionu faktorů, které přichází v úvahu, a bude znám většině místních. Ve všeobecnější rovině - radši napíšu lovesong v češtině nebo angličtině než v němčině, asi netřeba vysvětlovat proč :)

Pozn.: nejsem jazykovědec, nýbrž laik, proto taky popisuju vše z laického hlediska :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Potok
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/potok01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Potok »

Nero píše:Posluchače si nevybíráš, ale tím, že se zaškatulkuješ do nějakého žánru, se můžeš na určité publikum nasměrovat (budeš-li hrát hudbu jako Kabáti, budou tě asi poslouchal lidi jako Kabáty etc.).

Proč tvrdíš, že by jedna z těch složek měla být pitomější? I v cizím jazyce můžeš napsal kvalitní text a jsou okamžiky, kdy ti cizí jazyk může dát i řadu výhod, pokud ho jako textař ovládáš - ono se stačí podívat na poezii: třeba jsem neviděl český překlad Poeova Havrana, který by zvukomalebně fungoval stejně jako originální "Nevermore" (teď by sem mohl naběhnout Wohma a nadhodit nějaký obskurní překlad, kde i v češtině havran zvukomalebně kráká :) ).

Bohužel realita je taková, že běžný posluchač textu tolik pozornosti nevěnuje (alespoň jak to můžu pozorovat ve svém bližším i vzdálenějším okolí). Navíc znalost angličtiny se zvyšuje, takže zejména u mladších generací by neměl být text v angličtině problém ve smyslu toho, že posluchači prostě nerozumí.

EDIT: Ještě bych k tomu dodal, že celé tvoje tažení proti angličtině (neber to útočně, jen nevím, jak lépe to nazvat :wink: ) má jednu zásadní chybu: kdybys měl ve všeobecném měřítku pravdu, nemohla by být pravda to, že čeští posluchači mají rádi zahraniční hudbu - což mají. Není v podstatě jedno, jestli anglicky zpívá Čech, Němec, Ital nebo Američan, když to nakonec funguje a líbí se ti to? Já mám taky v knihovně hudbu, kde textu nerozumím (francouzština, italština), a trochu mě to mrzí, protože text pro mě má význam, ale i bez toho mě ta hudba baví.
Myslím, že to škatulkování je uplná blbost a používají je jen ti, kteří musí nějaký názor napsat a tak potřebují něco k něčemu přiřazovat. Obecně můžu říct, že Kabáty např. neposlouchám, jen se mi líbí jedna píseň a to ta, jak hrajou s banjem že tu zem rozkradem, myslím Colorado se to jmenuje, nebo tak. Taky jsem zažil, jak mladí sice rádi poslouchají a tančí na duc duc, ale když jim kdysi DJ pustil dechovkový tanec vrabčí co nahrála nějaká dechovka, tak to byl hit a mohli se po tom umlátit. Proto na škatulky nehraju, nemá to smysl, jen to usnadňuje dbatu o tom, jak co zní. Validitu jinak to nemá.
Nikdy bych neřekl, že nemůže vzniknou v česku kvalitní písnička s anglickým textem. Jen jsem se ohrazoval, když jsem si přečetl a asi blbě pochopil, že někdo spoléhá na to, že se texty moc neposlouchají a i tak může mít skladba své posluchače. Na to bych nespoléhal a ani by mě taková tvorba nebavila.I já mám v regálech mnoho zahraničních skladeb které se mi líbí. Kdysi jsem hltal The Wall od Pink Floyd. Ovšem naplno jsem se rozzářil, až mi jeden moudrý kamarád dodal překlady textů. Teprve potom jsem se rozsypal docela. Je to jak říkám, jen hudba ve spojení s textem je to pravý žrádlo. Může zafungovat i bez jeho porozumění, ale když udeří společně, je to pecka..
Moje tažení proti angličtině není vlastně žádné tažení. Ať si každý skládá a zpívá co chce, to je naprosto svobodné. Pozastavuji se jen nad tím, že píseň - a co jiného tu tvoříme a hodnotíme - je věc složená z textu a hudby. Jsme v Česku, trápí nás naše problémy, tady prožíváme své lásky a pády, prostě náměty svých písní. Tak mi přijde logické do těch písní je dávat česky. Konečně, Američani, Angláni, ti mají svých kapel a autorů nadbytek a myslet si že tím nějak rychleji prorazíme na západ a budeme slavní je ukrutně naivní. Ovšem jak říkám, proti gustu se nedá nic namítat, pokud se někdo cítí natolik silný v kramflecích, nechť si angličtinuje, popravdě asi to vážně přispívá i k té znalosti cizího jazyka, jak píšeš, což je veskrze pozitivní.
P.S. Moc díky za tuto debatu, hitparádu a Hudební fórum celkově. Je to počin a mám radost, když kdokoli jen neremcá a taky něco smysluplného dělá. Velká pochvala Nerovi !
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Víš co, ono to škatulkování jistou validitu má - dělat dechovku v angličtině, moc bys asi opravdu neuspěl, na druhou stranu punk-rocková kapela v angličtině nikoho nepřekvapí a fanoušci toho žánru jsou zvyklí poslouchat hudbu v angličtině, protože ty globální představitelé žánru jsou anglofonní.

Každopádně jsem opravdu nic nemyslel v tom stylu, že můžeš napsat skladbu v angličtině s tím, že doufáš, že tomu nikdo nebude rozumět / nebude to vnímat, a proto nevadí i blbý text. Bohužel to dost kapel dělá, i když anglicky moc neumí, a pak to působí dost hloupě. Na druhou stranu, kdybys překládal texty Beatles a měl to zpívát česky, asi by to působilo docela vesele :)

Je dobře, že se debatuje - od toho tu Hitparáda je. Přestože jádrem jsou místní kapely, je jen dobře, že to slouží i jako základ nějakých obecnějších diskuzí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Potok
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/potok01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Potok »

Nero píše: Na druhou stranu, kdybys překládal texty Beatles a měl to zpívát česky, asi by to působilo docela vesele :)
To je právě to, o čem vlastně píšu Angličan texty Beatles chápe uplně jinak, než my, když si to přeložíme, protože je v tom určitý Anglický styl života, jejich smysl pro humor, jejich tradice a td. Proto si myslím, že vcítit se do cizího jazyka je dost velká hrouda. Ti, kteří si myslí, že k proražení stačí jen přeložit svoje české myšlénky do angličtiny, to jsou věru "odvážní" chlapíci :-D
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Nero píše:... kdybys překládal texty Beatles a měl to zpívát česky, asi by to působilo docela vesele :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Potok píše:Ti, kteří si myslí, že k proražení stačí jen přeložit svoje české myšlénky do angličtiny, to jsou věru "odvážní" chlapíci :-D
To máš pravdu :)

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Nějak mi to včera večer vypadlo z hlavy, takže další kolo vypisuju až teď :oops:

K postupu z tohoto kola blahopřeju Starým fórům a Zákazu vězdu, o dalších finalistech můžete hlasovat zde: vase-skupiny-a-projekty/3-kolo-hlasovan ... 38055.html

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Vaše skupiny a projekty“