Tréma

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

Máte při hraní trému?

Můžete vybrat 1 možnost

48
42%
56
49%
11
10%

Celkem hlasů: 115

Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Trému jsem měl vždycky před prvním koncertem s kapelou, se kterou jsem nikdy předtím nehrál. Pak už míň a během pár koncertů už vůbec žádná. Teď už mi lidi dole nijak nevadí, na pódiu se rád předvádim, točim řepou, stoupam na odposlechy, naklánim se nad lidi, leham na zem a chodim v kruhu :lol:
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
drStanek

Příspěvek od drStanek »

Stanley píše:Trému jsem měl vždycky před prvním koncertem s kapelou, se kterou jsem nikdy předtím nehrál. Pak už míň a během pár koncertů už vůbec žádná. Teď už mi lidi dole nijak nevadí, na pódiu se rád předvádim, točim řepou, stoupam na odposlechy, naklánim se nad lidi, leham na zem a chodim v kruhu :lol:
A co skoky do davu ?? :lol: :lol:
"Nejlepší žena je tlustá žena, protože si na jejím těle můžete nahrnout ňader, kolik chcete a kde chcete." (Ivan Mládek)

"Nudíte se? Kupte si medvídka mývala.."

"Dammit, I want Narnia to be realllll. If only. Oh, and the world of Harry Potter. Fuck ya."
kissak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kissak »

dig_dag píše:Dulezity je soustredit se na hru a ne na "obecenstvo", to potom jde mnohem lip ... :D
Ale to poceni rukou je fakt priserny - klouze to a je to takovej neprijemnej pocit :? :D
No nevím, jestli je to lepší... jestli nebudeš působit a komunikovat s publikem a uzavřeš se do sebe, tak je to samí jako když jsi zkoušenej před tabulí a nejseš si jistej co mluvíš ikdyž to třeba umíš... jestli mně chápete.

Jinak trému jsem měl při prvních koncertech, teď už je pryč a občas si poskočím, otočím a nebo zatancuju :)
xalatan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xalatan »

proto nehraju sola :lol: abych si to moh uzit :P

ale i tak... myslite si ze v publiku je hodne lidi kteri poznaji kdyz udelate chybu? :D
Za mnohé ze svých starých příspěvků se hluboce stydím.
MENHYR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MENHYR »

xalatan píše:proto nehraju sola :lol: abych si to moh uzit :P

ale i tak... myslite si ze v publiku je hodne lidi kteri poznaji kdyz udelate chybu? :D
A na to bych chtěl navázat. Já jsem nejvíc nervózní když hraju před rodinou. To je prostě peklo. A to ne proto, že by rodina byla nějak přísná a že by po mě pak začli házet rajčata, ale je to tím že mi hrozně záleží na tom abych to nepomrvil a oni se na mě ještě tak dívají skoro psíma očima. Uf. (Navíc děda hudebník, otec taky, strejda atd.) Jinak jak hraju s kámošema před jinýma kámošema tak to je v poho. :wink:
:: ak. kytara - SX :: el. kytara - Cort M600 :: basa - Cort Precission Bass ::
:: kyt. kombo - VOX AD30VT :: bas. kombo - Warwick Blue Cab 60 :: kabel - Planet Waves ::
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

MENHYR píše:
xalatan píše:proto nehraju sola :lol: abych si to moh uzit :P

A na to bych chtěl navázat. Já jsem nejvíc nervózní když hraju před rodinou. To je prostě peklo. A to ne proto, že by rodina byla nějak přísná a že by po mě pak začli házet rajčata, ale je to tím že mi hrozně záleží na tom abych to nepomrvil a oni se na mě ještě tak dívají skoro psíma očima. Uf. (Navíc děda hudebník, otec taky, strejda atd.) Jinak jak hraju s kámošema před jinýma kámošema tak to je v poho. :wink:
100% přesný...
Jen dodam, že obecně na trému platí pár rozmáchlejch pohybů rukou, házení vlasama nebo řvaní...člověk je po tom víc spontánnější a i si to víc vychutná...
Die Hard or Die Home
drStanek

Příspěvek od drStanek »

Trao píše: 100% přesný...
Jen dodam, že obecně na trému platí pár rozmáchlejch pohybů rukou, házení vlasama nebo řvaní...člověk je po tom víc spontánnější a i si to víc vychutná...
To sice jo, ale tohle rada platí jen pro úzkou skupinu hudebníků (metalisti, punkeři, rockeři, atd. ....). Jen těžko si lze představit folkovýho, nebo country kytaristu, jak tohle dělá na pódiu :lol: :lol: :wink:
"Nejlepší žena je tlustá žena, protože si na jejím těle můžete nahrnout ňader, kolik chcete a kde chcete." (Ivan Mládek)

"Nudíte se? Kupte si medvídka mývala.."

"Dammit, I want Narnia to be realllll. If only. Oh, and the world of Harry Potter. Fuck ya."
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

drStanek píše:
Stanley píše:Trému jsem měl vždycky před prvním koncertem s kapelou, se kterou jsem nikdy předtím nehrál. Pak už míň a během pár koncertů už vůbec žádná. Teď už mi lidi dole nijak nevadí, na pódiu se rád předvádim, točim řepou, stoupam na odposlechy, naklánim se nad lidi, leham na zem a chodim v kruhu :lol:
Takovej kotel, že bych to risknul, jsem na našem koncertě zatím nezažil, ale jednou si to určitě hodim. Jinak jednou na nějakym koncertě regionálních kapel ve Francii (úplně jiný publikum než tady) jsem šel skákat do kotle a postupně se dostal až k pódiu, lidi se na mě tak mačkali, že jsem vylezl na pódium. Začli na mě mávat ať skočim, tak jsem hodil paroháče a s krátkym rozběhem jsem skočil. Kupodivu se nerozestoupili a chytli mě, drželi mě asi patnáct vteřin a pak jsem se dostal na kraj a solidně si namlel držku :lol: Stálo to za to, fakt celkem adrenalin, doporučuju.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

drStanek píše:
Myslím, že jste viděli Školu ro(c)ku, ne? :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Nero píše:
drStanek píše:
Určitě, ale hlavně pár záznamů koncertů různých skupin a tak nějak co se mi líbí, to pak pácham na pódiu
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

když hraju před kýmkoliv, i před jedním člověkem, tak chytnu kytaru, zpotím se až na zadku, trochu zrudnu, nemůžu si vzpomenout co hrát, pak zahraju prvních pár taktů, přestanu vnímat okolní svět a hraju jak kdybych si cvičil sám v pokoji.. takhle odehraju pár minut a už se zvládám u lehčích věcí i usmívat na lidi okolo...
ale na jevišti s kapelou jsem ještě nevystupoval :)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Nero píše:
drStanek píše:
Jo, to byl kotel jak swiň co? :lol: Jestli se nepletu tak píseň No Vacancy - Fight že? To intro z filmu jsem párkrát viděl na youtube ale už to tam zaboha nemůžu najít. Asi to smazali... šmejdi
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

tremu nemivam, mame to nazkouseny dobre. ale stejne nez tam vlezem stihnu 4-8 piv a pak se hraje dobre
afektband

Příspěvek od afektband »

pigdestroyer píše:tremu nemivam, mame to nazkouseny dobre. ale stejne nez tam vlezem stihnu 4-8 piv a pak se hraje dobre
Hmm, co hrajete za styl? Jestli nějakej primitiv punk, pak bez problému-tři akordy zvládne akždej i po 12g Kokainu a 50 litrech šampusu, ale jstli hrajete alespoń trošku složitější muziku, tak je to maximální blbost jít na podium přivožralej. Ty si sice myslíš, že hraješ jako satriany, ale kdyby to třeba někdo natočil, tak bys koukal co tam hraješ za h***a-vlastní zkušenost. Neřeknu dát si jedno, dvě pivka jít odehrát a potom se zrušit, ale kalit před koncertem je blbost. To samí se před koncertem třeba zhulit-taky se mi jednou stalo, že jsem si zahulil 20 minut před koncertem byl jsem zhulenej jak taška a potom ten dojezd na posledních písničkách, to bylo psycho. Ale řek bych, že je to menší zlo, než se vožrat, ten stav se dá potlačit, ale promile v krvi těžko potlačíš.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Afekt: Pravda svatá, hrát nalámanej je blbost. Taky jsem hrál párkrát lehce navátej, ale člověk se pak musí zbytečně moc hlídat, aby to neku*vil. Já jsem sice zvyklej na zkoušce urazit nějakejch 5-6 piveček, tudíž jsem zvyklej a na koncertě mi to ani nepřijde. Ale pokud je člověk zvyklej hrát ve zkušebně střízlivej, tak ať na podiu je taky. Jednou se nám ožral a zhulil druhej kytarista a přerazil se mi o kombo, netrefil se do tempa,... Udělal nám takovou ostudu, že se to tam ani doteď (po roce) nezapomnělo :) Jinak hulení má na mě negativnější účinky než alkohol, nejsem zvyklej hrát zhulenej, za to v lehké náladičce ano.
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

afektband píše:
pigdestroyer píše:tremu nemivam, mame to nazkouseny dobre. ale stejne nez tam vlezem stihnu 4-8 piv a pak se hraje dobre
Hmm, co hrajete za styl? Jestli nějakej primitiv punk, pak bez problému-tři akordy zvládne akždej i po 12g Kokainu a 50 litrech šampusu, ale jstli hrajete alespoń trošku složitější muziku, tak je to maximální blbost jít na podium přivožralej. Ty si sice myslíš, že hraješ jako satriany, ale kdyby to třeba někdo natočil, tak bys koukal co tam hraješ za h***a-vlastní zkušenost. Neřeknu dát si jedno, dvě pivka jít odehrát a potom se zrušit, ale kalit před koncertem je blbost. To samí se před koncertem třeba zhulit-taky se mi jednou stalo, že jsem si zahulil 20 minut před koncertem byl jsem zhulenej jak taška a potom ten dojezd na posledních písničkách, to bylo psycho. Ale řek bych, že je to menší zlo, než se vožrat, ten stav se dá potlačit, ale promile v krvi těžko potlačíš.
ja si nemyslim ze hraju jak stariani, ten je mi ukradenej. nemyslim si ze bych to nak extra kurvil i kdyz sem to slysel z nakych mizernych nahravek. nevim cemu rikas slozita muzika..mame set na 13 minut bez kecu, 14 valu i s intrem, dost veci sme vyhazeli, prirozeny vyvoj..
a nehrajem punk. nechci nas nak skatulkovat, nicmene vyvoj tam je a je jen k lepsimu, rychlejsimu a hrubsimu. jo - a ja nekalim :)
pehve

Příspěvek od pehve »

jednou jsme hráli s country koncík s greenhornama a Vyčítal prohlásil že to banjo kapku kulhá (myslel asi to moje, parchant :twisted: ).Nevěděl že na to hraju ani ne rok a takovou trému co jsem potom dostal bych nikomu nepřál, ani nevím jak jsem to dohrál...Paradox na tom je, že chválil naše bicí a to hrál tenkrát bořík záskok a ty rytmy jsem mu na zkoušce lil do hlavy pomalu marně, taky sám nevěděl jak to uhrál.... :?
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Já hraju svuj první koncert s kapelou zejtra... Tak uvidim. Hrajem uplně první což na festivalech moc publika neni.... Džřív sem chodil do Zuš na housle a docela sem míval trému. Doufám že se mi HardCore před mladejma lidma a s kapelou za prdelí bude hrát líp než fidlat na housle před samejma důchodcema
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
humus

Příspěvek od humus »

tréma ani ne . . jen tak decentně ale chladim to vždycky pár pivkama a špekem, jakmile se začne hrát tak moc už nevnímam ty lidi :)
Epiphone LP Std, Gibson pickups (neznámej typ)
Marshall Valvestate 8080
http://bandzone.cz/svindl
JirkaD

Příspěvek od JirkaD »

mozna je to trema, ale v pozitivnim smyslu - docela si to uzivam, zajimavej pocit, kdyz se postavis pred 200 lidi a vis, ze aspon cast se jich prisla kouknout na tebe :-P

a kdyz je rec o hrani nalitej, to se mi jeste nestalo, vzdycky ridim a vozim veci :-P ale jedno by mozna pomohlo v zajmu zachovani bordelu
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“