Vliv materiálu hmatníku na zvuk (OT z Nová basa na metal do 20k)
Pravidla fóra
-
Re: Vliv materiálu hmatníku na zvuk (OT z Nová basa na metal
Vliv dřeva hmatníku na výsledný zvuk je u elektrických baskytar naprosto zanedbatelný, ale věřím, že pro někoho může mít vliv dřeva jakýsi placebo efekt, takže diskutovat s ním je naprosto nemožné
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
Když už jsem na to narazil, tak to sem dám...Je to sice o kytarách, ale tak ono to je podobné...
http://www.andertons.co.uk/blog/guitars ... wood-guide
http://www.andertons.co.uk/blog/guitars ... wood-guide
Pokud zní "ouplně" jinak, tak jak je můžu zaměnit? Dudy a vozembouch taky zní "ouplně" jinak, ale asi bych je nezaměnil i kdybych byl slepej, hluchej a blbej.martina72 píše: jeden kus javoru (či palisandru) může znít ouplně jinak než jinej kousek. Ve slepém testu byste je zaměnili.
K těm článkům vám můžu přihodit další o existenci boha, neexistenci Usámy a o tom jak žrát sluneční energii.
Nic to však nedokazuje o pravdivosti tvrzení.
Sám si ujíždím na javorovém hmatníku, což je ovšem spíš o vzhledu. Na palisandr jsem hrál moc dlouho, a to omrzí. Zároveň nemohu prokázat to, že takový hmatník produkuje takové a makové.
Nic to však nedokazuje o pravdivosti tvrzení.
Sám si ujíždím na javorovém hmatníku, což je ovšem spíš o vzhledu. Na palisandr jsem hrál moc dlouho, a to omrzí. Zároveň nemohu prokázat to, že takový hmatník produkuje takové a makové.
Pokud nekdo neslysi rozdil mezi javorovym a palisandrovym hmatnikem, tak je hluche. Eben a dalsi podobny exotictejsi kousky jsou spis pro fajnsmekry. Ale kdyz to tady "odbornici" smetavaji ze stolu a pisou si svoje ironicky poznamky, tak to me leda zveda ze zidle.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Nevím jak bych to mohl porovnat. Například mám dvě kytary, které se však mimo palisandr/javor na hmatníku liší tělem, menzurou a snímači. Dokonce ani to, že obě mají javorové krky nezaručuje stejné vlastnosti.
Pro naprosto relevantní test by byla třeba kytara s instantě měnitelnými hmatníky. Když bych měl dva modely typu jazzbass, jeden s palisandrovým a jeden s javorovým hmatníkem, nezaručuje to perfektní podmínky pro porovnávání.
Pro naprosto relevantní test by byla třeba kytara s instantě měnitelnými hmatníky. Když bych měl dva modely typu jazzbass, jeden s palisandrovým a jeden s javorovým hmatníkem, nezaručuje to perfektní podmínky pro porovnávání.
Osobně si myslím, že rozdíl zvuku mezi odlišnými hmatníky je irelavantní. Dotyk struny je cca 2-3mm ....
Že by plocha krku s rozdílným materiálem na hmatníku ovlivnila zvuk...
Spíš bych to viděl na tvrdost, opotřebovatelnost, výdrž ... než na zvukové rozdíly.
Ikdyž právě krk lemuje nejdelší část struny ...
Že by plocha krku s rozdílným materiálem na hmatníku ovlivnila zvuk...
Spíš bych to viděl na tvrdost, opotřebovatelnost, výdrž ... než na zvukové rozdíly.
Ikdyž právě krk lemuje nejdelší část struny ...
Toto je nejpřesnější řešení problému !!!!!!!!!!!!!chroustjazz píše:Vliv dřeva hmatníku na výsledný zvuk je u elektrických baskytar naprosto zanedbatelný, ale věřím, že pro někoho může mít vliv dřeva jakýsi placebo efekt, takže diskutovat s ním je naprosto nemožné

GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 pu
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u.
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 pu
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u.
Hellou, sorry, že do toho lezu po takový době, a možná budu OT, ale ke všem aspektům, co tady píšete, musíte přiřadit taky zvukaře. Můžete mít nástroj třeba za milion, celej třeba z ebenu a osazenej já nevím čím, technicky můžete být na úrovni Pastoriuse, ale když se vám před koncertem ožere zvukař, tak je vám to všechno úplně k ničemu a hrát můžete klidně na laťku od plotu. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
- OVERun
- Bandzone: www.bandzone.cz/sknajpy
Nějaká osobní zkušenost za poslední čas? Že to sem najednou píšeš?:-) Já to popravdě teď zažil, tak se právě ptám, jestli nejsem sám 

Kdysi dávno. Ale teď jsem si začal dočítat témata co jsem jen tak přelít a vzpomněl si na tu situaci. Chlapíka jsme uklidili vyspat, nastavili zvuk na univerzál a už jsme tam radši nikdy nehráli. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit