Dřevo pro stavbu kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Tengli

Re: Dřevo pro stavbu kytary

Příspěvek od Tengli »

Tak osobně si myslím,že bluesbob se ptá proto,že ten dub má k dispozici....
Ano,jasan se používá běžně-ten bahenní "émerický". Náš evropský je na tom podobně jako ten dub-příliš těžký. I u toho jasanu bych tedy frézoval dutiny pro odlehčení. Čtyřmetrovou fošnu na kytaru asi netřeba. Krátké přířezy v dobré kvalitě nebudou cenově nijak mimo... Vzhledová podobnost jasanu a dubu... :lol: :lol:

To Nero: Odkazy fajne,ale to LP s tím dubem zase až tak nesouvisí. Podobné jako kytara tvářící se jako parkety a ta basa si také "hraje" na podlahu...

To tělo bych z toho klidně zkusil... ...ano,odlehčil bych frézováním dutin. Proč to nezkusit z toho co mám,že ehm...

edit pro Martinku: Zimní a letní dřevo? Dřevo přirůstá v zimě???
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Podle výrobců jsou zadní desky LP i telete dubové, u telete by snad mělo jít o bílý dub, jestli si to pamatuju dobře. Basou nevím, co myslíš :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Basa... Mea culpa :oops: U toho LP jsem měl na mysli,že není dub jako dub. Tak jako píšeš o bílém dubu tak je to podobné jako to srovnávání jasanů. O tasmánském dubu nic nevím. Ze siamského jsem měl v ruce nějaké perkuse a opět je to zcela jiné dřevo. Asi by stálo zato vědět co za dub chce bluesbob použít. A jaká el. kytara to má být. Díky za upozornění na můj trapný omyl. Oko někdy vidí co chce. :wink:

edit: Tak to vypadá,že tasmánský dub je druh eukalyptu. Pak se v tom vyznej... :shock:
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

pro Tengli: poznámka byla hloupá, nevím, proč jsi to řekl, každý živý tvor v zimě přirůstá, i ty, resp. se ti obměňuje tělo, část umírá, nahrazuje se novými částmi. Obecně se tomu tak říká, zimní a letní letokruhy. U některých dřevin jsou ty rozdíly zvláště výrazné, matroš je pak značně nehomogenní, na druhou stranu má hezký vzhled, i když, to vše je věc názoru a užití matroše. Proč si ale říkat samozřejmosti, které každý ví, jen kvůlivá blbému špičkování?
Já se zmínil o dubu, a jasně, měl jsem na mysli hlavně český, jak ho známe, ten bych na kytaru neužil.
ono se ale dnes najde po krámech leccos a třeba to i překvapivě hraje, zkouší se, prostě. V éře CNC mašin tím můžeš za krátkou dobu prohnat sto nebo tisíc přířezů ze všech koutů světa, a pak je vyzkoušet.
Při ruční práci si samozřejmě nelajsneš tejden dva makat na neznámém matroši, kde je výsledek, dejme tomu, překvapivý.
To si tady ale můžeme povídat o kytarách z hrušky, třešně, jabloně, jeřabiny, jilmu, akátu, acrylu, betonu, oceli ... bude to nekonečné, neb to není standard, mnoho se o tom neví, a soudy dle ojedinělého kusu nejsou fér.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

to Martina(Honza): Co to zase plácáš člověče? Tengli to říká proto, že obecně se to, pokud vím, nazývá jarní a letní přírůstky, protože v zimě přirůstá leda velký kulový, takže kydy o zimních letokruzích jsou jaksi úplně mimo mísu, což mě u "odborníka" jako jsi ty, který celý život pracuje se dřevem, přijde trochu podivný.
Omlouvám se za OT, ale občas to už vážně nejde vydržet
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Honza se asi jenom spletl a měl na mysli rozdíl mezi dubem letním (robur) a dubem zimním (drnák) jakožto druhem stromu. :D
Jinak je samozřejmě dřevo jarní a letní. Což ale platí jen u listnatých stromů, které před zimou shodí listy a v zimě veškerou energii využívají pro růst kořenového systému.
Ale u jehličnanů si nejsem jistý. Těm by "svalová" hmota měla přibývat i během zimního období.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

No já si právě u jehličnanů jistý jsem, protože tloušťka a hustota jarních (světlých - lehkých) a letních (tmavých - těžkých) letokruhů se u kytar řeší nejvíc na předních deskách akustik, které bývají nejčastěji smrkové nebo cedrové.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Bych to nehrotil. I v období vegetačního klidu je každý strom živý, možná neroste tolik, třeba jen ukládá metabolity do "zimního" dřeva. Už jsme se tu bavili o severním a jižním dřevu? Některé fošny jsou od středu na jednu stranu husté a těžké, na druhou stranu lehké řídké. Už jen toto dělá pekelný rozdíl.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Máte někdo ponětí o tom, jaké konkrétní druhy dřevin se používají pro stavbu kytar? A též odkud dřevo pochází? Výrobci typy dřev označují jenom rodovým jménem. Počítám, že např. olše, ze které vyrábí kytary Fender, nebude Olše lepkavá, ani šedá, která roste u nás...

Zajímalo by mě to zejména u tropických dřevin, a to pro představu o tam, jak jsou různé kytary a potažmo výrobci "enviromental friendly".
MilanT

Příspěvek od MilanT »

ajdam píše: Počítám, že např. olše, ze které vyrábí kytary Fender, nebude Olše lepkavá, ani šedá, která roste u nás...
Je to olše červená pacifická. A to jsem se dozvěděl z prvního příspěvku tohoto vlákna.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Jo díky, koukal jsem že se tam tomu okrajově věnuje, zajímal mě spíš ten ekologickej aspekt věci. V prvním příspěvku se mimo jiné uvádí, že velcí výrobci jsou schopní doložit, že dřevo, co používají, pochází z legální těžby. Nicméně například zde :http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpra ... esni-kmeny se píše, že většina nelegálně těženého mahagonu se zlegalizuje pomocí podplacených úředníků a pošle do USA. A co teprve takové kytary z číny, tak už se pravděpodobně původ použitého dřeva řešit vůbec nebude.

Řikám si, zda tahle debata není spíš na přesunutí do UG.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

ajdam píše:většina nelegálně těženého mahagonu se zlegalizuje pomocí podplacených úředníků a pošle do USA.
Pokud jsou k tomuhle důkazy, tak jsou úředníci jistě potrestáni a život jde dál. Pokud ne, tak jsou to dohady a třeba i lži stejně jako o globálním oteplování.
Ekologové (coby novodobá církev, stojící na dogmatech a zázračně jednoduchých řešeních) mě nebudou lhát o potřebě zničení úrodné půdy aby se tam mohla postavit fotovoltaická elektrárna. Nebudou mi lhát o potřebě pěstovat řepku olejku jako biopalivo, při které se spotřebuje tolik nafty do traktorů, tolik chenického postřiku a tolik pitné vody pro závlahu, že se to vyplatí jen tomu, kdo s tím kšeftuje. Tahle debilizace společnosti, kdy se prachsprostý kšeft baronů zabalí do něčeho vznešeného, co spasí lidstvo, mě už tak nějak leze krkem.
Společnost musí být strašena, aby se chovala tak, jak si někdo přeje. Podívej se někdy na TV reklamy. Jak se nebudeš chovat podle nich, nebudeš kupovat to a to...tak budeš mimo hru, budeš směšný, trapný a vlastně nežiješ.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Na začátku je o něco o nelegální těžbě dřeva.
Jinak nelegální těžba je problém i, pro některé nečekaných zemí jako je Rusko. Kradou tam lípy,jasany, duby atd. a prodávají je číňanům.
V dnešní době si člověk něco kupuje s čistým svědomím a přitom ani neví jakou mafii v jaké části světa podporuje...
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Tohle zde řešit nemá cenu, to se řešit nedá. Většina dřeva se na této planete stejně spálí nebo rozemele pro výrobu papíru (a pak spálí). Těch pár kousků na kytary ...

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Já nikomu neříkám, aby si nekupoval mahagon nebo jiné exotické dřevo na stavbu kytary. Já sám takové dřeva mám rád, ale i přesto si myslím, že to má smysl řešit. Jen to musí řešit někdo úplně jiný než my.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Taky si myslim, že má cenu se tim zabejvat. Konkrétně ty různý dřeva z pralesů všelijakejch... Jako, osud opiček mi lhostejnej uplně neni.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
S.O.A.D.353

Příspěvek od S.O.A.D.353 »

Mohl bych se zeptat...chtěl bych si pořídit novou kytaru a mám vybrané dvě, které jsou naprosto stejné, rozdíl je pouze v tom, že jedna má zadní desku a luby z mahagonu a druhá z palisandru. Dá se říci, že jedna z nich bude mít díky použitému dřevu lepší zvuk, nebo je to čistě estetická záležitost? Osobně se mi víc líbí ten palisandr :)
tomaskra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomaskra »

Jak mahagon tak palisandr jsou dřeva s teplejším charakterem zvuku. Podle mých zkušeností by měl být mahagon o trochu hutnější. U akustiky bych tu kytaru stejně raději vyzkoušel a nekupoval naslepo.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

jeleniste píše:Taky si myslim, že má cenu se tim zabejvat. Konkrétně ty různý dřeva z pralesů všelijakejch... Jako, osud opiček mi lhostejnej uplně neni.
To je snad ironie nebo co.
Takže vážně.
Zrovínka se účastním výroby něčehož v makassaru, druhu ebenu, z Indonesie. Je, dejme tomu, módní, není to v poslední době neobvyklá dřevina na nábytek. Stojí (zde) v přířezech kolem 600.000,-/m3, dýhy kolem 2000,-/m2.
Řekl bych, že cena je dostatečnou ochránkyní před plundrováním pralesů, ostatně, materiál je tak vzhledově atraktivní, že se zase brzo okouká. Mimoto se blbě obrábí a technické vlastnosti jsou nezajímavé.
Kapitalismus a demokracie tedy umí nikoliv nastavit nějaké mechanismy, anobrž nastavují takové podmínky, že se věci regulují samy.
Se dřevem je to přesně takto.

lathur

Příspěvek od lathur »

Zdar, se předveď, nebo nemachruj. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“