tranzistorové kombo - higain

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Stanley Glazoff

Re: tranzistorové kombo - higain

Příspěvek od Stanley Glazoff »

No a vlastne Maideni album Somewhere In Time nahrali také na tranzistorove Gallien Kruigery,a když si pustite ukázky z YT,ten zvuk v tom fakt je :D Vsechno je pouzitelne,jde jen o to umet to pouzit :D
innerself

Příspěvek od innerself »

arcilucifer píše:
innerself píše:Tak o to jde vždycky jak to funguje. Já jenom jsem toho názoru, že když je ten preamp dobře udělanej, tak nezáleží na tom, jestli v něm jsou lampy, nebo tam neni ani jedna. Ale hádat se o tom nehodlám.....Ještě dodám, že Dying Fetus hráli na nějakýho tranzistorovýho Ampega (nevim teď jméno). A taky prej skvělej tranďák.
VH140C
http://www.sevenstring.org/forum/gear-e ... pment.html
Jojo to je přesně on. Jinak jak píše ten týpek pak na tý druhý straně, proč to Ampeg stáhnul, tak si myslim, že jim to nevynášelo tolik, kolik mysleli že bude. Zkrátka lidi asi ani nestojí o dražší kvalitní tranďák, kterej je bezúdržbovej, hraje stejně jak lampa a i tak je o pár tisícovek levnější. Hlavně by se našel někdo i z konkurence co by to pomluvil, jak to hraje špatně, kvůli tomu že to neni lampa. Ostatně do dnes jsou lidi zvyklý řikat, že lampy hrajou nejlíp a hlavně ještě nahlas s hot biasem, což pro high gainy je spíš na škodu, jak jsem tu už několikrát psal. Třeba 5150 s jinym než cold biasem hraje hrozně a zvuk je fakt utopenej, jakoby se válel v bahně. Ale díky bohu, že pár lidí i tady z fóra jsou stejnýho názoru co já. Beztak ve světě převládá opačný názor. Zkrátka já těm starejm kecum, co jsou starší snad víc jak 20 let už nevěřim.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
José

Příspěvek od José »

Nojo, ale nejde jen o zvuk samotného apce, mám zkušenost že ve zkušebně tranďák zmizí naprosto nezávisle na výkonu, nebo na tom, jak se mi líbil jeho zvuk, zatímco i pětiwattová lampička se nějak v tom všem bordelu protáhne, ale čím to je nevím..
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, speciálně otázka pro innerself(a): Proč, když tak usilovně "kopeš" za tranzistorové zesilovače, máš v podpisu Peavey Triple X. To snad "tranzistor" není... :?
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

José píše:Nojo, ale nejde jen o zvuk samotného apce, mám zkušenost že ve zkušebně tranďák zmizí naprosto nezávisle na výkonu, nebo na tom, jak se mi líbil jeho zvuk, zatímco i pětiwattová lampička se nějak v tom všem bordelu protáhne, ale čím to je nevím..
Tuhle zkušenost ti závidím. :) Když jsem měl Blackstara, tak jsem se bez středů na plno zpravidla neslyšel, lampa nelampa. Se současným Lanýžem mám tu zkušenost, že když si to nechám hrát do bot (bo mám 2x12"), tak se slyším jen s Cortem. Ten má sice jedovatý, SGčkoidní zvuk, ale prořízne se. Nutno dodat, že používám špunty. Bez nich bych se sice možná slyšel lépe, ale s přibývajícím věkem bych toho litoval.

Tube Guru: Ale taky má Peaveye XXL.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Představte si, že někdo postaví tranďák, u kterého se vám bude v obchodě zvuk líbit více než u všech porovnávaných lamp (vždycky mě pobaví, jak někdo píše, že má něco obceně "lepší kvalitu zvuku" :lol: je to o tom, co se mi líbí). A dejme tomu, že máme dost peněz. Kdo z vás by dal jenom na svoje uši a koupil ten trand? A když už, komu z vás by pak nehlodalo, jestli jste vybrali správně? Jestli jste špatně neslyšeli? Přece jenom lampa je lampa... lampa je základ dobrého zvuku... atd. ?
Většinou dají lidi spíše než na uši na to, co o tom zesilovači vědí. Psychika je svinstvo. Na lampy hraje většina kytarových idolů a kamkoliv příjdu, slyším jak je lampa už ze své podstaty lepší. Tohle prostě nejde odstřihnout a když přicházím k hlavě, o které vím, že je trand, tak v ní ten trand slyším a je pro mě podřadná. Viz slepé testy na YT. Navíc v těch žhnoucích baňkách je takové nějaké magično.

Ale zatím jsem taky nepotkal trand, který by se mi líbil, pravda, moc jsem jich nezkoušel.
José

Příspěvek od José »

Je pravda, že tech lampáčů jsem v hluku zkušebny tolik nezkoušel, ale pětiwatty Blackheart BH5H i laney Cub8 obé s 2x12 vertikálním boxem bez zkosení byly vytočené na 3/4 a slyšet byly na většinu nastavení (to jsem ale hrával převážně na DiMarzio X2N). S patnáctkama Fender pro junior (stock repro, stával na židli) a Ampeg GVT15H s 2x10 boxem lehce nad půlkou bylo vždy slyšet všechno, a to už jsem měl slaboučké Nocaster snímače. Silnější IMG stageline, peavey delta blues/valveking, GD the Blue, už byly slyšet bez jakéhokoliv zaváhání. Oproti tomu z trandů jsem měl možnost hrát na Crate (nevím typ), Line6 Spider, Peavey bandit, Orange Crush, H&K (taky nevím) všechno přes 50 wattů a tydle apce měli dvě polohy, přeřvali všechno/ztratili se v šumu..

Edit: Simiruz, slepé testy jsou hezké, ale ještě jsem neviděl slepé testy v rámci bordelu z celé kapely (nejlépe živě nahrávaného), jinak na ucho se mi třeba Bandit líbí moc.
Ale třeba Suk na koncertě něco takového měl a slyšet byl (zvučený), takže asi jde jen o zkušebnu..
innerself

Příspěvek od innerself »

Tube Guru píše:Zdar, speciálně otázka pro innerself(a): Proč, když tak usilovně "kopeš" za tranzistorové zesilovače, máš v podpisu Peavey Triple X. To snad "tranzistor" není... :?

Sice mám Triple X, na kterýho nedám dopustit, ale stejně jako na Tripla nedám dopustit i na jeho tranzistorovou verzi, kterou je XXL (jak napsal Bummer). Oba hrajou pěkně a když to tak vemu, tak i docela podobně. Podle všeho ale nebyl koncák nikdy u Triple XXX přelampovanej (rok výroby je kolem roku 2005) a ani nevim jestli jsou v preampu ecc83, neboť na netu hodně píšou, že tam cpali i ecc81 kvůli snížení gainu. Kupoval jsem ho z německa, ale prostě hraje a dokonce pro mě líp jak druhýho kytaristy 6505. Hrabat se do toho nechci když to hraje. Nechal jsem si akorát změřit bias přes ty vývody a je to nastavený na 53,5 voltů. Peavey doporučuje to mít na 55. Takže to zase úplně cold neni a je možný, že po výměně a nastavení biasu na cold, jak to mam rád, to bude hrát zase o chlup líp. Zatim ale tranzistor XXL hraje na 99% stejně. A i tak mi zvukem sedí víc, jak 5150/6505. Takže v tomhle případě tranďák válcuje lampu. Ale zase jakej zvuk se líbí mě, tak se nemusí líbit úplně všem. Takže opravdu budu dál názoru, že kvalitní tranzistor umí hrát líp, jak třeba i kvalitní lampáč.
José

Příspěvek od José »

A v kapele? Slyšíš oba stejně když hrajou spoluhráči, když si to předtím nastavíš na stejnou hlasitost?
innerself

Příspěvek od innerself »

Jojo slyšim oba. XXL dokonce umí hrát při stejnym nastavení víc nahlas, než Triple XXX. A to tak, když nastavim volume kanálu na čtvrtku apak master ohulim. Triple XXX hraje zase pak víc nahlas, když dám volume kanálu na půlku a master v tu chvíli řve pak víc, když to i jemně vytočim. Takže podle toho jak to nastavim, hraje jedno nebo druhý víc nahlas. I tak maj oba apce rezervy. Na plno nevytočim ani tranďák. I když ten je 100wattovej oproti Triplu XXX. Ten má 20wattů navrh.
Naposledy upravil(a) innerself dne 17.03.2015 21:00, celkem upraveno 2 x.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

To že máš volume na polovině dráhy neznamená, že zesilovač dává 50W v případě 100W hlavy...

Mě to tvoje porovnání tranzistotové hlavy s 10 let nepřelampovaným XXX docela pobavilo(ještě mi napiš, že máš verzi s převodním trafem :) ), to se potom ani není čemu divit. Pokud někomu příjde chování tranzistorového konce stejné jako lampového, tak to potom nemá smysl řešit. Další věc je, pokud mám tranzistorový/modelingový/digitální preamp na lampovém konci s boxem, tam se ty rozdíly při higainu víceméně při nahrávání smazat. V opačném případě nezachrání sebelepší lampový preamp trazistorový konec , to prostě nehraje i kdyby ses tu na hlavu postavil...
innerself

Příspěvek od innerself »

Já nic nenapsal o tom, že mi zesilovač dává 50 nebo 100wattů při určitym nastavení. Psal jsem, že při jednom nastavení hraje víc nahlas tranzistor a při druhym lampáč. A že ani na jednom nemám volume někde u desítky.

A i kdyby po přelampování bude hrát Triple XXX ještě líp, tak to nemění nic na tom, že pro moje uši už teď, hraje XXL líp než kytarákovo 6505.

Pro mě hraje dobře i kompletní tranzistor, jak z preampu, tak i z konce. A má oproti lampě i plus, že snese i prasácký zacházení a nic se v něm nemusí měnit. Zkrátka se mi líbí jak hraje. Ale každýmu vyhovujou i odlišný typy lampáčů, třeba i od stejnýho výrobce. Takže je to zkrátka subjektivní věc. Nechci se s nikym hádat a vnucovat mu muj názor a ani nehlásám že tranzistory jsou lepší jak lampy. Jenom jsem názoru, že se najdou kvalitní tranzistory , který hrajou líp i jak nějaký lampáče. A když bude mít někdo z vás možnost si vyzkoušet Peavey XXL, tak tomu zkuste dát šanci a třeba dokonce i změníte názor. Ale možná taky ne.
jastud

Příspěvek od jastud »

Není důvod, aby dobře udělaný tranzistorový zesilovač hrál špatně. Nevím jak v higainu, ale transistorový aparáty se dost hojně používaly v 70. a 80. letech a nikdo necítil potřebu se proti nim vymezovat. A zdaleka to nebyl jen JC-120.
Jeden thread k zamyšlení: http://www.thegearpage.net/board/showth ... p?t=713183
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“