Tremolo pro kytary Gibson
Pravidla fóra
Re: Tremolo pro kytary Gibson
Bigsby je tradiční, osvědčené, tremolo, Les Trem, po těch letech také. Koupím si oboje, budu přestrojovat dvě lubovky.
Pořídil jsem na svého Gibsona LP speciál 2006 (flat top) na zkoušku OEM verzi Les Trem. Nevím, jestli je to originál, ale zpracování má výtečné a funguje bez problému. Ladění drží i s nerolnovou kobylkou (gotoh). Teď můj dotaz. Jsou k tomu dvoje šrouby pro upevnění namísto stop tailu. Předpokládal jsem, že jedna sada by měla být pro imported varianty (Epiphone atd.) a ta druhá pro Gibson s imperial závitem. Do mého Gibsona bohužel nepasují ani jedny. Ty "imperiální" jdou zašroubovat tak na první dva závity - jiné stoupání. Zkoušel jsem jestli nejsou náhodou metrické, ale metrická matka na ten šroub taky nejde. Tu druhou "imported" sadu jsem tedy ani nezkoušel, už od pohledu má závit s daleko větším stoupáním. Upevnil jsem tedy tremolo původními šrouby pro stop tail, ale vizuálně to blbě vypadá. Nevíte někdo, jestli Gibson v příběhu let nepožíval různá stoupání závitu? Nebo jsou ty šrouby prostě úplně blbě?
Imported by měly mít závit M8, stoupání 1,25. Tvoje kytara je US, takže 5/16-24. To je řada UNF, tedy jemný závit, stoupání 24 na jeden palec, což je po našem 1,05. Máš doma šupleru? Zkusil bych změřit původní šroub (stud) i ten imperial, který jsi dostal s "OEM" sadou. Tabulky závitů jsou na netu, stačí velký průměr (Major Dia) a počet stoupáni. Pokud je v kytaře ten správný a v sadě jiný, objednal bych originál šrouby Duesenberg nebo Göldo. 17EUR + doprava. https://store.duesenberg.de/en/tremolo- ... ment-studs. Kolik jsi za tu Shanzhai verzi dal? Originál mi nepřipadá zase až tak drahý.
Vyšlo mě to v akci na $44.81 vč. pošty a vizuálně je to identické jako Duesenberg. Má to i ty tři prolisy na propojce čepu páky se struníkem, což některé jiné fejky nemají. Jediný mechanický problém, který jsem s tím řešil bylo povolování matky, kterou se nastavuje odpor otáčení páky. Je tam pojistná matice nylonovým kroužkem, ale při otáčení páky se to po čase povolovalo a páka nedržela v poloze. Mám rád, když drží tam, kam ji s lehkým odporem otočím. To ale vyřešilo pár kapek fialového loctite.
Závity doma proměřím. Když jsem je přikládal na sebe (můj z kytary a dodaný), byl vidět rozdíl ve stoupání tak po 10-15 závitech. Ještě mě napadlo, jestli ten, co k tomu dodali nemůže být M8 s jemným závitem se stoupáním 1mm.
Závity doma proměřím. Když jsem je přikládal na sebe (můj z kytary a dodaný), byl vidět rozdíl ve stoupání tak po 10-15 závitech. Ještě mě napadlo, jestli ten, co k tomu dodali nemůže být M8 s jemným závitem se stoupáním 1mm.
Za polovic, to už za pokus stálo. M8x1 - klidně může být. Na dvě otočky by to klidně bez stržení mohlo pasovat.
Chtěl jsem zmeřit 10 závitů, abych trochu eliminoval chybu, ale prdlajs na to vidím. Zkusím to zítra za denního světla. Ten gibsoňácký mi vychází zhruba jak má .Ten druhý má evidentně nižší stoupání, takže to asi fakt nejspíš bude M8x1. To na stop tail piece někdo používá?
Tak buď koupím správné šrouby nebo to nechám, tak jak to je. Kromě toho, že to divně vypadá, to vlastně ničemu nevadí.
Tak buď koupím správné šrouby nebo to nechám, tak jak to je. Kromě toho, že to divně vypadá, to vlastně ničemu nevadí.
Měl jsem originál les trem na Yamaze LP Studio Lord a nechal jsem tam ty origo Yamaha study - ničemu to nevadilo a nějak mě to vizuálně nedrásalo...
Tak proměřeno, jedna sada šroubů je M8x1 a druhá M8x1,25. Palcový závit se nekoná. Vybral jsem si právě tuhle variantu fejku, protože k tomu byly dvoje šrouby s předpokladem, že jedny budou pasovat na Gibson. Jsou k sehnání i levnější, které mají jen jedny šrouby (M8x1,25) a závitové vložky. Tak aspoň, že to jinak funguje.