Volba a příprava bicích do studia
Pravidla fóra
Re: Volba a příprava bicích do studia
Monikad:
Ani ne, čoveče. Můj synek nahrával s kapelou ve studiu asi před rokem a taky měli cenu za skladbu...
Ani ne, čoveče. Můj synek nahrával s kapelou ve studiu asi před rokem a taky měli cenu za skladbu...
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Nemáme na to dát 20k-30k za profi nahrávání a tohle je dobrý kompromis.
Tady je jejich web..
http://www.rulletemusic.cz/index.php/na ... category/7
http://www.rulletemusic.cz/index.php/na ... category/7
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Cena za skladbu v zásadě není zvláštní - protože nevíme, co se pod tím schovává. Pokud to má zvukař ze své praxe +/- spočítané, tak jako proč ne; řekněme, že bicí do skladby nahrajou do přijatelné verze za 30min, já jako zvukař si vyšteluju bicí a mikrofony za 1,5hod - takže kapele nabídnu natočení bicích do jedné skladby za cenu odpovídající mým dvěma hodinám práce 
Berte to jen jako ilustrační příklad na základě pozastavení se nad termínem "cena za skladbu...". Hodně jsem to zjednodušil, ale snad je z toho pochopitelný myšlenkový pochod zvukaře. Já jsem taky dával nástřel ceny za 10-12 skladeb na základě mých zkušeností z praxe, ale nikdy jsem nezapomněl podotknout, že se může cena změnit směrem nahoru v případě, že by bylo více přehrávek a dohrávek a eventuelně pozdějších výmyslů v mixu.
P.
Berte to jen jako ilustrační příklad na základě pozastavení se nad termínem "cena za skladbu...". Hodně jsem to zjednodušil, ale snad je z toho pochopitelný myšlenkový pochod zvukaře. Já jsem taky dával nástřel ceny za 10-12 skladeb na základě mých zkušeností z praxe, ale nikdy jsem nezapomněl podotknout, že se může cena změnit směrem nahoru v případě, že by bylo více přehrávek a dohrávek a eventuelně pozdějších výmyslů v mixu.
P.
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
No tak asi jo.... já vlastně pořádně nevím. Občas se sice do studia musím dostavit a něco nahraji, ale vlastně to nikdy nebylo na můj popud, nebo že bych něco platila;) Tu obchodní stránku má na starosti vždy někdo jiný a já tak maximálně vím, že máme k dispozici X dní... a že to celé bude stát XY peněz. případně si ze zvědavosti najdu někde na netu hodinovou sazbu studia a zjistím většinou, že ta cena za celé nahrávání je tak nějask "smluvní" a pro nás levnější než hodinovka. Takže se už vlastně nedivím, že si někde účtují možná i od písničky :-p
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
" Co neuhraješ neukecáš!! "
-
Medák
- Bandzone: http://bandzone.cz/prvnihore
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem se setkal s různými přístupy. Klasická hodinovka, kompletní cena za celé album (nehledě na strávený čas), cena za skladbu (případně mix skladby). Každý studio to má trochu jinak. Někdy se liší i ceny nahrávání, mixu a mastrování. Taky jsou různý slevy, dohody, atd...
-
Medák
- Bandzone: http://bandzone.cz/prvnihore
- Kontaktovat uživatele:
To necibici: jestli si zvukař chce dopředu připravit zvuk bicích, byl bych rád, že má zájem a snaží se. Na místě se pak vždy můžete dohodnout. Já to dělám tak, že si před studiem vyměním blány (min. dva dny předem, aby si sedly), naladím podle sebe, a pak na místě dolaďuju já nebo zvukař po vzájemné konzultaci - podle mých přestav a zkušeností zvukaře. Nechat si poradit je myslím lepší než za každou cenu tlačit svoje názory, ale zvukař by měl respektovat tvoje požadavky (např. někdo rád mlaskavé tomy/kopák, někdo ne, někdo rád našponovaný virbl,jiný podladěný, atd..)
-
blanobijec
Když jsme s bývalou kapelou chtěli nahrávat, tak mi zvukař dal na vybranou. Svůj nástroj, nebo ten co má ve studiu (TAMA ARTSTAR). K tomu výběr ve tří značek plechů. Nebylo o čem přemýšlet, hrál jsem ty jeho. Vše bylo připraveno, nahráli jsme myslím šest skladeb, domluvili detaily a než jsme bouchli šampáňo, tak jsme jeli domů s vypáleným cd. Cena byla za skladbu, ale je fakt, že to bylo raz dva. Tím chci říct, že když jsou k dispozici bicí ve studiu a vyhovují zvukem a složením, tak bych se toho nebál.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak to každopádně. Ale tady se diskuse rozproudila hlavně nad variantou "dám zvukařovi svůj nástroj, ať si s ním dělá co uzná" - zhruba tak. To je jako dát zvukařovi svojí kytaru, aby mi jí naladil 
Medák to třeba vystihl poměrně hezky - těžiště by mělo být v kombinaci nástroj+jeho vlastník (=hráč), zvukař případně diskutuje určité kompromisy, pokud potřebuje (tlumení apod.). Do ladění by IMHO neměl moc mluvit, pokud teda není evidentní, že je dotyčný malinko vidlák a správné naladění mu nic moc neříká
P.
Medák to třeba vystihl poměrně hezky - těžiště by mělo být v kombinaci nástroj+jeho vlastník (=hráč), zvukař případně diskutuje určité kompromisy, pokud potřebuje (tlumení apod.). Do ladění by IMHO neměl moc mluvit, pokud teda není evidentní, že je dotyčný malinko vidlák a správné naladění mu nic moc neříká
P.
- necibici
- Moderátor
Tak abych navázal na tuto diskuzi..
To studijko, jak jsem tu psal se už neozvalo, ale vůbec nechápu proč, když to byla jejich iniciativa..
Takže jsme se domluvili s Ašskýma a bude to tam lepší, mají větší prostory a lidi, co taky hrajou.
Zkrátka v lednu - únoru jdem na to. Co mě ale zarazilo, že mi šéf nutil naprogramovat bicí, že prej se bojí abych to dal a že se to tak normálně dělá, ale já jsem na to řekl že chci normálně živě nahrávat, maximálně že mi můžou dohrát sampl kopáku. No tak nakonec jsme se domluvili na 4 skladbách točených po nástrojích s konečným masterem a klipem z natáčení za 10k. Náš basák řekl, že je to hodně, co vy na to? Já myslim, že je to o.k.
To studijko, jak jsem tu psal se už neozvalo, ale vůbec nechápu proč, když to byla jejich iniciativa..
Takže jsme se domluvili s Ašskýma a bude to tam lepší, mají větší prostory a lidi, co taky hrajou.
Zkrátka v lednu - únoru jdem na to. Co mě ale zarazilo, že mi šéf nutil naprogramovat bicí, že prej se bojí abych to dal a že se to tak normálně dělá, ale já jsem na to řekl že chci normálně živě nahrávat, maximálně že mi můžou dohrát sampl kopáku. No tak nakonec jsme se domluvili na 4 skladbách točených po nástrojích s konečným masterem a klipem z natáčení za 10k. Náš basák řekl, že je to hodně, co vy na to? Já myslim, že je to o.k.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
To není hodně. Možná by to bylo hodně, kdybyste každou písničku stihli natočit za 45-60min a při mixu neměli moc řeči
já bych si řekl o podobné peníze, ale bez klipu. Takže za mě mi to cenově připadá jako fajn nabídka. Pokud bude i fajn odvedené řemeslo, tak paráda.
Aspoň je vidět, proč kapely nechtěj chodit do studia (=maj na to zhusta stejný názor jak váš basák, což je pak napytel
).
Tak držím palce, ať se to povede.
P.
Aspoň je vidět, proč kapely nechtěj chodit do studia (=maj na to zhusta stejný názor jak váš basák, což je pak napytel
P.
TAMA Imperial Star Bici ve studiu vs vlastni Gretsch
Zdravim,
s kapelou se chystame do studia, ve kterem jsou bici TAMA Imperial Star
2x24 inch, Toms 10, 12, 13, 14 inch, Floor Tom 18 inch. Nikdy jsem se s bicimi znacky Tama poradne nesetkal a ani na netu nemuzu najit zrovna tuto konfiguraci. Vlastnim bici znacky Gretsch Catalina Ash a chtel bych se zeptat, jak jsou na tom tyto dve sady. Ja bych byl radsi pro zvuk sve sady, ale jelikoz to bude moje premiera nahravani bicich ve studiu, tak by me zajimalo, jestli je lepsi pouzit ty jejich nebo sve. Ma nekdo s zminenymi bicimi znacky Tama zkusenosti?
Dekuji
s kapelou se chystame do studia, ve kterem jsou bici TAMA Imperial Star
2x24 inch, Toms 10, 12, 13, 14 inch, Floor Tom 18 inch. Nikdy jsem se s bicimi znacky Tama poradne nesetkal a ani na netu nemuzu najit zrovna tuto konfiguraci. Vlastnim bici znacky Gretsch Catalina Ash a chtel bych se zeptat, jak jsou na tom tyto dve sady. Ja bych byl radsi pro zvuk sve sady, ale jelikoz to bude moje premiera nahravani bicich ve studiu, tak by me zajimalo, jestli je lepsi pouzit ty jejich nebo sve. Ma nekdo s zminenymi bicimi znacky Tama zkusenosti?
Dekuji
"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"
- necibici
- Moderátor
Kdyby jsi nejdřív četl, zjistil bys, že není nad to nahrávat na svý bicí!!!
Oni sice mají velký kopák(-y), ale ty máš taky kvalitní bicí a jseš na ně zvyklej a to je ve studiu jedna z nejdůležitějších podmínek pro bezstresovou nahrávku.
Zkus jejich virbl, činely, ale základ nech rozhodně svůj! 
Oni sice mají velký kopák(-y), ale ty máš taky kvalitní bicí a jseš na ně zvyklej a to je ve studiu jedna z nejdůležitějších podmínek pro bezstresovou nahrávku.
Do Imperiálů jsem tloukl několik let, je to v podstatě startovací sada od Tamy. Topol + fólie. Nehraje to zle, zvlášť kopák byl docela slušný. V porovnání např. se Sonor 507, Pearl Target, Yamaha YD atp. byly na tom - dle mého - suverénně nejlíp.
Ovšem tvoje Ash jsou vyšší level, takže není o čem. Znáš je, jsi na ně zvyklý, prostě jak psal necibici.
Ovšem tvoje Ash jsou vyšší level, takže není o čem. Znáš je, jsi na ně zvyklý, prostě jak psal necibici.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
a spousta No name...
a spousta No name...
- necibici
- Moderátor
Tak je to "hotovo", ale čekal(i) jsem od toho asi moc..pavlii píše:To není hodně. Možná by to bylo hodně, kdybyste každou písničku stihli natočit za 45-60min a při mixu neměli moc řečijá bych si řekl o podobné peníze, ale bez klipu. Takže za mě mi to cenově připadá jako fajn nabídka. Pokud bude i fajn odvedené řemeslo, tak paráda.
Aspoň je vidět, proč kapely nechtěj chodit do studia (=maj na to zhusta stejný názor jak váš basák, což je pak napytel).
P.
Tady jsou moje postřehy, co jsme měli udělat jinak:
1. Zkusit si sejmout zvuk virblu a vyzkoušet několik variant, jak ladění, tak tlumení, to jsem odfláknul..
2. Chyba byla, že jsme to zbytečně uspěchali a neposlechli si to vždy znovu..
3. Nevim kolik se dá točit za jeden den, myslím jeden hráč, ale z několika zkušeností je mi už jasný, že to bude tak 4-5 kousků, pak už to prostě kvalitativně upadá..
4. Být jako v mém případě spoluautor, bubeník, manager.. je někdy výhoda, ale ne ve studiu. Takže příště to bude chtít něco jako producenta, tohle jsme taky podcenili..
Takže za ty prachy to sice bylo, ale na poslech to moc není, takže zase depka jako vždycky, alespoň že ten klip se docela povedl, až na tu synchronizaci s podkladem...
http://bandzone.cz/attacus
Může sem někdo dát vlastní postřehy? Jsem připraven na vaší kritiku..
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Je dobré, že víte, kde byly nedostatky a že máte alespoň základ plánu, jak se z nich příště poučit. Hlavně se z toho nepoučujte stylem, že začnete hledat vybavení a nakoupíte "cosi", abyste si mohli doma točit sami a nedávali peníze za studio
Jen pro formu - to nemíchal nikdo z toho studia, že ne?
P.
- necibici
- Moderátor
Míchal, ale ono to není pravé studio na muziku, dělají videa a ten típek dělá comp. muziku, tak jsme mysleli, že to zmákne, ale to dokončení včetně předání a reakce na pár požadavků na opravy byly katastrofa. Musel jsem si to dodělat sám(opravy, střihy) na smíchaných wavech..
Nic kupovat nechceme, tim už jsme si prošli(půjčeno), prostě to chce lidi co tomu rozumí a ví co dělaj!
Nic kupovat nechceme, tim už jsme si prošli(půjčeno), prostě to chce lidi co tomu rozumí a ví co dělaj!
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
P.
No ty brďo! Sám se divím, že jsem ten klip shlédl celý... Dobrý underground!!! První co mě napadlo je Arakain... Pak jsem tam taky někde zaslechl pasáž, která ve mě evokovala For Whom the Bell tolls od Metallicy...
Ke zvuku... Poslouchám to na mono repro a skoro neslyším kopák, což mi u tohoto druhu hudby přijde jako zásadní nedostatek...
Zbytek si na tomto poslechu netroufám hodnotit... Třeba se odvážím pustit si to i doma
Jinak respekt
Ke zvuku... Poslouchám to na mono repro a skoro neslyším kopák, což mi u tohoto druhu hudby přijde jako zásadní nedostatek...
Zbytek si na tomto poslechu netroufám hodnotit... Třeba se odvážím pustit si to i doma
Jinak respekt
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě si respekt zaslouží každý, kdo jde se svou kůží na trh, ale má k tomu realistický přístup; tj. i když se něco více nebo méně nepovedlo, umí si to rozebrat a zhodnotit a pro další akce z toho vycházet a poučit se.
Internet je zaplevelenej fakt nesmyslama, ale bez nějaké invence a věcí okolo. I když se mi tohle nelíbí stylově, tak tomu naštěstí ty moderní neduhy "prezentace všeho všude za každou cenu" absentují, což je jednoznačně pozitivum.
P.
Internet je zaplevelenej fakt nesmyslama, ale bez nějaké invence a věcí okolo. I když se mi tohle nelíbí stylově, tak tomu naštěstí ty moderní neduhy "prezentace všeho všude za každou cenu" absentují, což je jednoznačně pozitivum.
P.
To bez debaty Pavlii. Snaha je zde cítit a zápal pro věc taky. Možná i jistá nadsázka, což je mi osobně sympatické...
Jen aby bylo jasno - sám občas uveřejňuji svoji tvorbu a taky to není žádná výhra v hitparádě
Nicméně po tom, co jsem si to vše pustil na sluchátkách, tak musím konstatovat, že jsem pochopil Pavliiho otázku na to, zda vám to smíchal někdo ze studia...
Troufám si říct, že to, co pan "zvukař" vypustil ven, je velmi tristní... Zahrané je to jakž takž dobře a přesto, že náběry asi nejsou nejlepší, tak by z toho člověk trochu znalý zvuku dokázal vyždímat o MNOHO, MNOHO více...
Jen aby bylo jasno - sám občas uveřejňuji svoji tvorbu a taky to není žádná výhra v hitparádě
Nicméně po tom, co jsem si to vše pustil na sluchátkách, tak musím konstatovat, že jsem pochopil Pavliiho otázku na to, zda vám to smíchal někdo ze studia...
Troufám si říct, že to, co pan "zvukař" vypustil ven, je velmi tristní... Zahrané je to jakž takž dobře a přesto, že náběry asi nejsou nejlepší, tak by z toho člověk trochu znalý zvuku dokázal vyždímat o MNOHO, MNOHO více...
Naposledy upravil(a) Marylin dne 23.06.2015 12:30, celkem upraveno 1 x.
Kapela:
Studio:
Studio: