Ma cenu pouzivat tranzistorovej efekt na lampe?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Solstice píše:Jak vlastně člověk rozezná analogový efekt od digitálního? Tedy pokud to nemá v názvu, jako např. Boss Digital Delay...
fiunguje to uplně jinaka asmozřejmě je to i poznat ve zvulu... googli
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Braniik
Rádce

Příspěvek od Braniik »

Rozhodne by bolo zaujimave vyskusat nejaky blind-test analogovych a digitalnych krabiciek...
Inak celkom zaujimava diskusia na temu polovodicove vs lampove krabky sa rozputala na fore Muzikeru (v teme "aky overdrive").
Chapman ML1 Standard Modern, Squier Classic Vibe Stratocaster '50s, --> Michalík Wah/Volume, Boss IR-2, TC Pipeline Tremolo, TC Alter Ego v2, Fender Marine Layer Reverb --> Yamaha THR 10
Ginie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ginie »

ja bych taky rad vedel jakej je rozdil mezi analog efektem a digitalnim efektem .... teorie co si myslim do ted tak je ze :arrow: , analog ma jedno zkresleni + eq a hraj si ...a digital ma vic tipu zkresleni popripade taky eq ... nebo jak to teda je pliiis :|
Kytary: Fender strat. classic 60s HSS, Thomas superstrat floyd HSS
Efekty: Rocktron GAINIAC I 90s USA
Aparaty: Rozdall JCM 800 50w kopie, 1x12 box Celestion G12 Hot 100w
Banan58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Banan58 »

Analog vede signál přes obvod a tím ho mění.
Digitál funguje tak, že se signál převede na digitální informaci (jedničky a nuly), v čipu dostane navíc kód toho efektu a převede zpět na analogovej signál.

Doufám, že sem to ňák nepoťapal :lol:

Chapman ML3 Modern (EMG 81+66) >>> Line6 Helix LT >>> Peavey Redstripe Bandit jako monitor - kvanta delaye a reverbu - ještě pár modrejch led diod, přeladit do open C a je ze mě Devin Townsend wannabe hadra :D
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

Takže výsledný rozdíl je jaký?
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Takový, že že analog pracuje s původním sinálem, čili je důležitá kytara, snímače, předzes. Digitálu je to šumák, ten to schroustá a vyblije svůj vlastní výrobek.

Takže např. když budeš míl lowendovou kytaru, tak ti přes analog bude hrát mizerně, resp, tak rabička s tím nic nenadělá, kdežto digitál s toho udělá dobrej zvuk.

Zas to ber s rezervou, jsou digitály dobrý a špatný, stejně jako analogy.

Např. když vezmeš Dimaverku a píchneš ji do G-Majora a do tranzistorovýho komba stagg, tak z toho můžeš vyloudit zvuk ala mesa a bude podobnej a slušnej. Ale když dáš místo G-majora nějakej A-dist, tak s toho nebude nic.

zas je blbost mezi např. Fendera a mesu cpát ZOOMa. Tam bude lepší ta analogová krabka, nebo nejlíp nic.
Ibanez RG 2550E Prestige, Marshall JVM 410H, Boss TU2, 1960A - kopie
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

No chtěl bych asi poradit, jakou krabku si sehnat mezi Fendera a Fendera.. (strat a blues deluxe) krabku sháním, protože kombo zkresluje jen při vyšší hlasitosti, což doma nevyužiju.. už na dvojku to šíleně řve.

Zvuk bych chtěl takový ten klasicky rockový.. žádný ultragigasupermetal, ale aby to solidně zkreslilo..
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Boss, nějaký z overdriveů, nebo blues driver, kreslí to použitelně rokově. podívej se třeba na kytary.cz na krabky boss a tam jich pár je.

Nebo tady je taky výběr i s popisem

http://www.musiccenter.cz/kytarové-efek ... 0100:169:2

Na BD2 se můžeš zeptat, nakopával jsem s ním dřív 800kilo. Teď tu zahálí, ale mám ho vyzkoušenej.
Ibanez RG 2550E Prestige, Marshall JVM 410H, Boss TU2, 1960A - kopie
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

můžeš sehnat klasiku Ibanez tubescreamer... používalo hodně rockerů, někteří dokonce i rovnou v kombinace fender->fender (např Stone a Mike z Pearl jam)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Ginie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ginie »

diky uz vim co to je .... ale jak teda poznas analog vod digitalu ?
Kytary: Fender strat. classic 60s HSS, Thomas superstrat floyd HSS
Efekty: Rocktron GAINIAC I 90s USA
Aparaty: Rozdall JCM 800 50w kopie, 1x12 box Celestion G12 Hot 100w
afektband

Příspěvek od afektband »

DwPetr píše: Např. když vezmeš Dimaverku a píchneš ji do G-Majora a do tranzistorovýho komba stagg, tak z toho můžeš vyloudit zvuk ala mesa a bude podobnej a slušnej.
G-Major jsou jenom efekty bez zkreslení a všeho. Takže to by jako mesa musel hrát ten stagg, 8)
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Solstice

Příspěvek od Solstice »

No jo, ale jak poznám v záplavě efektů a krabiček, který jsou na trhu, který jsou analogový a který digitální? Např. konkrétní příklad:

Je tahle krabka digitální?
http://kytary.cz/ibanez-tubescreamer-ts ... Ibanez:1:0

a tenhle vintage kousek naopak analogový?
http://kytary.cz/ibanez-tube-screamer-o ... Ibanez:1:0
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Giof píše:No chtěl bych asi poradit, jakou krabku si sehnat mezi Fendera a Fendera.. (strat a blues deluxe) krabku sháním, protože kombo zkresluje jen při vyšší hlasitosti, což doma nevyužiju.. už na dvojku to šíleně řve.

Zvuk bych chtěl takový ten klasicky rockový.. žádný ultragigasupermetal, ale aby to solidně zkreslilo..
Myslím, že z vlastní zkušenosti můžu poradit v tomhle případě asi nejlíp, mám totiž blues deluxe a Fender American Stratocastera;)
musím říct, že Blues Deluxe je dost citlivej na kvalitní efekty, tudíž 1)rozhodně analog a 2)pokud možno nešetřit - kvalita se výrazně projeví na výsledném zvuku. Zkoušel jsem na tom efekty Xotic (analog. Hi-end z USA) potom Lee Hooker Tubescreamer (kopie Ibanezu) a MXR Zakk Wylde OD (všechno je to vyšší třída, cena přes 3 000,-) a jediný, co s tím skvěle komunikovalo, jak se singlama, tak s HB byl ten Zakk, koupil jsem ho a v žádném případě nelituju, při vykopnutí zkresleného kanálu se z toho dostane i velice silné zkreslení, jinak ten efekt je spíš max na hard rock, tvrdší ne.) u kobylky mám miniHB a s tím táhne jako prase...ale zklamu Tě - i tady je potřeba vyšší hlasitost, aby to stálo za to
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
nozaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nozaki »

No mne se osvedcil lampovej overdrive VOX.Zkousel jsem vsechny mozny zkreslovaci krabicky pres JCM 900 a nikdy to nebylo ono.Furt to nebyl ten valivy hutny overdrive,ktery by me uchvatil.No a pak jsem narazil na lampovy efekt dual overdrive od VOXE a nasel jsem presne zvuk co jsem hledal.Proto fakt doporucuji k lampovym aparatum,lampova zkreslovadla.
http://bandzone.cz/argonaut
Fender Jazzmaster Classic Player, Squier Telecaster CV 50, Orange Tiny Terror, Orange PPC212, Orange Crush 15R
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

Maples píše:
Giof píše:No chtěl bych asi poradit, jakou krabku si sehnat mezi Fendera a Fendera.. (strat a blues deluxe) krabku sháním, protože kombo zkresluje jen při vyšší hlasitosti, což doma nevyužiju.. už na dvojku to šíleně řve.

Myslím, že z vlastní zkušenosti můžu poradit v tomhle případě asi nejlíp, mám totiž blues deluxe a Fender American Stratocastera;)
musím říct, že Blues Deluxe je dost citlivej na kvalitní efekty, tudíž 1)rozhodně analog a 2)pokud možno nešetřit - kvalita se výrazně projeví na výsledném zvuku. Zkoušel jsem na tom efekty Xotic (analog. Hi-end z USA) potom Lee Hooker Tubescreamer (kopie Ibanezu) a MXR Zakk Wylde OD (všechno je to vyšší třída, cena přes 3 000,-) a jediný, co s tím skvěle komunikovalo, jak se singlama, tak s HB byl ten Zakk, koupil jsem ho a v žádném případě nelituju, při vykopnutí zkresleného kanálu se z toho dostane i velice silné zkreslení, jinak ten efekt je spíš max na hard rock, tvrdší ne.) u kobylky mám miniHB a s tím táhne jako prase...ale zklamu Tě - i tady je potřeba vyšší hlasitost, aby to stálo za to
No kombo mám už na zkušebně, takže ta hlasitost už neva.. Až teda zase budou peníze, tak zkusím toho Zakka.. a co ty bossácké efekty? to jsou všechno digitály?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Solstice píše:Jak vlastně člověk rozezná analogový efekt od digitálního? Tedy pokud to nemá v názvu, jako např. Boss Digital Delay...
Pokud to nechces rozkuchat, tak se musis spolehnout na nekoho jinyho nebo na stranky vyrobce. Pokud tam mluvi o A/D/A prevodnicich pripadne bitech, tak je to digital, to je tak vse, podle ceho to poznas. Krome zvuku teda, ale to muze byt velice zavadejici.

Co se tyce tech dvou efektu - mam pocit, ze cela serie ToneLok od Ibanezu je tranzistorova, ale ruku do ohne za to nedam. A ten TubeScreamer bude analogovej urcite ;)

DwPetr: vzhledem k tomu, ze CDcko ma rozliseni 16 bitu, tak mi dnesni 24 bitovy konverze prijdou dostatecne kvalitni na to, aby ten zvuk nebyl jen tak nejaky sumak :) Otazkou je, jak kvalitne jsou pak napsany ty algoritmy prace s daty, tam bude myslim vetsi problem. A taky na samotne kvalite prevodniku, kdyz se tam nacpe nejlevnejsi cinsky smejd za 20Kc, tak to samozrejme hezky hrat nebude, ale jeste jsem nevidel, ze by nekomu z Boss Digital Delay lezlo neco z toho, co ty popisujes.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

to chlape nevím, ale mě prostě Boss neseděj, přijdou mi hrozně obyčejný a neosobní...je to pro mě průměrnej zvuk a musel jsem víc hledat, abych našel něco, co mi vyhovuje mnohem víc, než Bossy...
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

Maples:Mas toho Bluese jeste z US??Ja ho mel a byla to parada, ale krabicky si s nim vubec nerozumi, tak jsem ho dal pryc..
z Bossu doporucuju alespon k vyzkouseni starou OD-1, myslim, ze nebudes zklamanej..
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

ne, bohužel novější verze, ale zajímavý je, že kámoš z Aleximu řikal, jak jsme to zkoušeli, že jsme objevili krabku, která k němu jde:D
ale celkově si myslím, že Blues je dělanej hlavně na Fendery a kytary s HB jsou na něm děsně tvrdý, když se zkreslej.)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

kazdemu samozrejme sedne neco jineho, takze je blbost generalizovat...

neco ale generalizovat jde a to treba to, ze nove bossy jsou proste hrozne - takze musi clovek slozite shanet ty stare. doporucuju ebay, tam se ta krabka da koupit za velice dobre penize a kdyz se cloveku nelibi, tak se muze u nas se ziskem strelit... rozdil mezi dvacet let starymi krabickami made in japan a temi dnesnimi je obrovsky.

pokud se ti libi obyc. overdrive sound, tak je dobre neco ve stylu sd-1 nebo ts9/808 - kupovat ibanez je blbost, na trhu je x lepsich zkreslovadel za skoro stejne penize, ktere z tohoto efektu vychazeji (nebo z sd-1) a vetsinou ho prekonavaji jak v moznostech nastaveni, tak i v "kvalite" zvuku.

pokud budes chtit neco jineho nez klasiku, tak nezbyva testovat. "lampove pedaly od vox" jsem uz mel doma dva - mely super dynamiku, efekty to byly skvele, ale byly proste takove hodne "jine", nesedly na me potreby a tak sly dal. jinak to neni lampovy efekt, je to obyc tranzistor pedal kde lampa ten signal trochu "prikuruje". dynamika byla ale vyborna a fakt jsem jeste nic podobneho nevidel co se tyka dynamiky. mel jsem brit boost a big ben, chtel bych zkusit bul dog, ktery je trochu "moderneji znejici".

jinak je docela videt jak plati to dogma "jedine lampovy zvuk je to prave, bez krabicek, pekne pres aparat" mezi muzikanty.. myslim, ze muzikantu, kteri nevyuzivaji ani jednu krabicku na zkresleni a spolehaji se jen na svuj lampovy aparat, neni zcela jiste vetsina. takze bych si nemyslel, ze pokud clovek pred apec strci neco nelampoveho, tak je zvuk hned v haji... kazdy ma rad neco jineho, tak bych nechal obe varianty "zit".
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“