STEREO ozvučení LIVE akcí

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...

Zvučíte rádi stereo?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvučení kytar STEREO

Příspěvek od Wohma »

Nebude potom ale trochu chybet to rozhozeni kytar do panoramy? Klasika je jeden kytarista zprava, druhej zleva, takhle to pujde oboji zprostredka (pokud teda nebude zrovna zapnuta naka modulace nebo stereo delay) a muze se to vic mlatit treba se zpevem, ne?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale nemusí - ty veteráne :D i u stereo signálu přece jednoduše pracuješ s panorámou - prostě jeden bude víc ubrán z L a druhý z R kanálu, ne? :wink: A jinak klasika...mno budiž, ale to už je taky hodně věc aranže a přístupu k výsledku (umělecký záměr).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

To je mi jasny, ale to pak efekt treba ping pong delaye bude takovy... chudsi :) Skoro bych rekl, ze to pak prestava mit cenu...
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - určitě bude chudší, ale na druhou stranu to potvrzuje třeba ten fakt, že spousta LIVE zvukařů zvučí MONO; přesně z tohohle důvodu (pak totiž není nikdo z posluchačů ochuzen).

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Presne to jsem chtel slyset :) Diky
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

IMHO mají tyhle věci smysl až ve studiu při míchačce CD a nikoli živě. Já bych zvučil MONO - jak vstupy (možná vyjma kláves), tak výstup.

P.

Moleek

Příspěvek od Moleek »

pavlii píše:IMHO mají tyhle věci smysl až ve studiu při míchačce CD a nikoli živě. Já bych zvučil MONO - jak vstupy (možná vyjma kláves), tak výstup.
Né že byh byl zvukař, ale ve fyzice jsme brali cosi o tom, že když jsou ze dvou míst stejné vlny (tedy mono ze dvou stran), tak je výsledný zvuk místy hlastitější a místyb naopak tišší (jak se zvukové vlny skládají), což u hudební produkce není moc žádoucí ...?...?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Za prvé MONO neznamená 2x stejný signál (stopa kytary je taky MONO a je to jen jedna stopa a ne 2) a za druhé při koncertu je prostě potřeba udělat kompromisy (od toho jsou zvukové zkoušky) a osobně si myslím, že nebude-li se experimentovat příliš se stereem, bude těch kompromisů méně.

Fyzika je sice hezká věc, ale reálný prostor taktéž :wink: zase je potřeba si i uvedomit, že "open stage" je vlastně vyzařování do volného prostoru, čili prakticky žádné odrazy a "v sále" je to o těch kompromisech (taky si vezmi, že je-li akusticky blbě navržený a postavený sál, hraje to tam prostě naprd - ať je zvukař jak chce dobrej). Bez ohledu na MONO/STEREO.

P.

dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

No lituji, že jsem se na koncertě Dream Theater nenatlačil více do středu. Došlo mi to až později, že to byla skělá šance. Vlastně kvůli Petrucciho zvuku jsem toto téma zakládal. Protože právě on by měl stereo využívat i na koncertech.

Stál jsem kousek stranou před zvukařským pultem přímo v ose levých reproduktorů. Stereo efekt jsem samozřejmě neslyšel, ale doufám, že to člověk nemusí přímo slyšet, a i tak to alespoň trochu přidává na šířce zvuku.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Hele, mám ti dojem, že Petrucci minimálně v Praze zrovna do sterea nejel. Jestli jsem viděl dobře (a že si myslím že ano), tak všech jeho osm 4x12 bylo snímání pouze jedním mikrofonem, takže netuším, jak by z toho stereo vykutil.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

poměrně jednoduše - nezapomeň, že Petrucci má krom osmi boxu i osm rackovejch skříní s různejma udělátkama - na mnohým z nich se dá chytnout za nějakej speaker simulátor - neříkám, že to tak udělali, jen říkám, že to udělat mohli...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak to je samozřejmě pravda, vycházím jen z toho, že co vím, tak tohle nevyužívá, rozhodně ne od turné k ToT, předtím nevím, co všechno si vymýšlel. Ale od ToT používá určitě jen snímání mikrofonem (zdrojem mi jsou interview s jeho technikem).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

tak ono ne ke každý muzice se to hodí... praktický využití vidím prakticky pouze u hodně-metal kapel, který maj jednu kytaru a potřebujou udělat ten zvuk větší.... tam se pak krom různých stereo-efektů ještě využívá toho, že má kytarista dva různý boxy a dvě růžný hlavy, aby byly zvuky trochu odlišný...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

v ceskych UG podminkach (mensi podia) me napada proc.

hraju na dva aparaty soucasne ("stereo") ale nechavam si je michat zasadne na prostredek, protoze kdyz vidim uroven zvukaru a jejich aparatu na vetsine akci tak si rikam ze je lepsi aby lidi slyseli radeji vsechno nez jenom pulku zvuku z jedne strany. imho je stereo dobra ficura na vetsi akce, na podia kde je super zvuk nebo pro velky kapely :) ale v klubovych a UG podminkach je to imho jenom zbytecna komplikace. mehlede na to ze lidi co si to uzijou jsou casto jen v malem vyseku kde je to dobre slyset
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

V příbuzném tématu pupack vytvořil zajímavou myšlenku. Co na to říkáte ze zvukařského hlediska?
kytarove-efekty/stereo-delay-ping-pong- ... ml#p280808
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvučení nástroju STEREO

Může se zeptat, jaká jsou tedy úskalí, když se původní stereo zvuk "ZMONUJE"?

Jde mi třeba o to, že když budu mít před koncertem efektový procesor nastavený na stereo, ale třeba stereo zrovna nebude možné, tak je samozřejmě nemožné všechny presety v procesoru přenastavoval na mono. Tak bych rád věděl, jestli to samotné sjednocení neubere zvuku něco víc, než ten stereo efekt.

Třeba u stereo delaye je většinou 2x větší délka odezvy, než u mono delaye, takže po sjednocení by se nic stát nemělo. Ale mám namysli právě nějaké případy, jaké stereo efekty po sjednocení mohou dělat větší problémy.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: STEREO ozvučení LIVE akcí

Rád bych tu vznesl dotaz již trochu více související s mix pulty.

Mám 2 linky na kytaru a 2 na zpěv. A potřeboval bych tyto zdvojit tak, abych 2+2 poslal zvukaři a 2+2 do mého vlastního odposlechu, který s vyřeším z praktických důvodů nezávisle na zvukaři.

Neuškodím tedy zvuku tím, když vyrobím obyčejné rozdvojky? Nebo potřebuji speciální mix?
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Vím, že su trochu mimo mísu a nejde uplně o to stereo které řešíte. Ale mám dva boxy, jeden otevřený, druhý uzavřený, každý s jinám reprem. Ta zvuková kombinace se mi líbí. Otázka, jak si to nechat nazvučit na koncertě? Jsme sice dvě kytary, ale rád bych tomu zvuku přidal (některé skladby hraju sám). Takže to mám nechat jednu bednu doleva a druhou doprava nebo to smíchat a hodit na střed? Díky za odpověď.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Bedny dej běžně vedle sebe, klidně i na sebe, možná jednu otočit zadkem dopředu, zaexperimentovat s fází - to zvukař už bude vědět.

Kanály rozpanit, vzít si dlouhej kabel nebo vysílačku a u zvukaře si to poslechnout.

Stereo efekt to není, ale je fakt, že zvuk se dá hodně vymazlit.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

dayslypper píše: Neuškodím tedy zvuku tím, když vyrobím obyčejné rozdvojky? Nebo potřebuji speciální mix?
Sice jsem v tomto oboru amatér, ale ještě jsem neviděl a neslyšel žádné "obyčejné rozdvojky", které by byly spolehlivé a nemršily zvuk.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“