Elektrické kytary s piezo snímači

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nezkoušeli jste si někdo takové piezo vyrobit? Já jo, jen experiment pod jednu strunu, a vůbec to nebylo špatné. Signál velice silný, jako humbucker určitě. Jen to nějak hezky zabudovat do kobyly, aby se daly nastavovat oktávy a tak. Nemám rád amatérské provedení, tak jsem toho nechal.
Jo ale mám dojem, že u bacha se ty piezo kameny daly koupit levněj, ale asi noname.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

kmensik: Mohl bych se zeptat, kam pod strunu jsi přesně ten snímač umístil?

Veškeré vědění na téma
Elektrická kytara a akustický zvuk
vč. informací odsud shromažďuji ZDE.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 30.08.2014 13:23, celkem upraveno 3 x.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Opravdu moc zalezi na tom, jak je nastroj postaveny a jak hraje "na sucho" - Nedavno jsem mel v ruce Fendera - takova podivna voskliva placicka s piezem, vypadalo to, jako by to ani nebylo dreveny a s tim piezem to hralo uplne na prd.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kuchnul jsem zapalovač s piezo, oddělal to cvakátko s pružinou, že mi zbyl jen kovový váleček a v plastu zalitý piezo krystal. Ten plast jsem seřízl a udělal do něj drážku na strunu, a šupnul místo kobylkového kamene (ale je to vyšší, a nedá se nastavit výška). Jedním elektrickým pólem byla zem kytary (dotyk struny s piezo), druhým ten kovový váleček. Prostě rychlovka experiment.
Když jsem se snažil z toho zapalovače dostat jen ten krystal, aby se do něčeho dal zabudovat, tak se vždy někde štípnul.
Obrázek
Obrázek
Tohle dává 17kV!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

dayslypper píše:
Víte ještě o nějakých jiných sériových kytarách s piezo snímačem než těchto?
Parker, Parker a ještě jednou Parker - prakticky všechny modely krom těch nejnižších.

Kdybys chtěl ozkoušet, tak např.
http://kytary.cz/parker-elektricka-kyta ... 91:0:0:1:0

jinak
http://parkerguitars.com/
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrické kytary s piezo snímači

Momentálně mám 2 kytary s piezem: :lol:

Ibanez S2120X

Tato kytara byla piezo systémem opatřena již z výroby. Je možní nastavovat hlasitost pieza a zvlášť výšky a basy pomocí dvojitého pitenciometru.

Na výstupu jsou 2 mono jacky. Jsou dvě varianty, jak k této kytaře připojit kabeláž:
- oba jacky jsou obsazené - pak jsou oba signály vedeny zvlášť těmito kabely
- když je jack jen v dolní zástrčce, tak to mixuje oba signály do tohoto mono výstupu

(pozn.: pokud je jack jen v horní zástrčce, nevychází z kytary žádný signál, musíte vždy zapojit jack do obou děr nebo jen do té spodní)

Obdobné řešení je u všech el. kytar Ibanez vybavených z výroby piezo systémem, kompletní popis v manuálu Ibanez Prestige Series

Piezo systém Ghost dodatečně dodělaný do Godin Freeway Classic
Potenciometr pro tón magnetických snímačů byl nahrazen potenciometrem pro piezo s push-push přepínačem, který aktivuje/deaktuvuje mid boost (zvýraznění středů).

U piezo systému Ghost jsou oba signály svedeny na základní desku, zde je zesílen jak signál z pieza, tak se mi zdá, že i signál z mag. snímačů, což je určitě výhoda. Na druhou stranu si bez 9V baterie na kytaru nezahrajete. A baterie by měla být jakž takž čerstvá, protože pak silnější výstupní signál chraptí (ořezává vrcholy amplitud). Na desce je ještě trimmer na nastavení zesílení pieza.

Z desky vede výstup na stereo jack. Pokud tedy zapojíte stereo kabel, tak pak mohou být oba signály vedeny zvlášť do nějaké split kravičky. Odsud můžete vést signály zvlášť. Případně můžete na to použít A/B pedál a pak můžete mezi magnety a piezem přepínat nohou.

Je ale možné připojit jen mono jack. Díky uzemnění pravého kanálu rozpozná Ghost systém, že je zasunutý nono jack, a přepne se na mix obou signálů na hrot jacku.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 3.02.2010 0:59, celkem upraveno 3 x.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Osobně se mi piezo hodně zamlouvalo na kytaře Parker, hlavně se mi líbilo, že se na něm nenacházely dva jacky - toto řešeí se mi osobně nelíbí, i když skýtá některá pozitiva. Parker má na to přepínač buď hraje čistě piezo a nebo dochází k míchání, které se upravý potenciometrem. Takže se dají nastavit pěkné poměry, mě osobně se Parker líbil hodně.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No nevim, ja bych radeji na piezo snimac hral minimalne s jinym nastavenim apecu, pripade pres nejakou krabku klidne primo do PA nebo na vlastni apec... Charakter zvuku i uroven signalu musi byt uplne jinde. Ale nikdy jsem to v realu nezkousel, mozna to maji vychytany :)

Mimochodem precti si poradne o te Ibanezce - kdyz je zapojen jen jeden jack, tak se ty kanaly michaji, takze to je pak stejne jak na tom Parkerovi.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ty Parkery to mají řešené přes stereo jack - buď jen jeden typ snímačů, nebo míchání do mono, nebo každý typ snímání zvlášt do jednoho kanálu. A když zapojíš mono kabel, tak ti to rovnou míchá do sebe. Nevím, jak to je technicky přímo řešené, ale funguje to takto.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Wohma píše: Mimochodem precti si poradne o te Ibanezce - kdyz je zapojen jen jeden jack, tak se ty kanaly michaji, takze to je pak stejne jak na tom Parkerovi.
Já si to přečetl, nejsem analfabet, kdyby si pořádně četl můj příspěvek, tak je tam jasně napsáno, že se mi osobně nelíbí mít dva jack vstupy, na jedné kytaře, prostě se mi to nelíbí.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jako esteticky? Ja myslel, ze mluvis o prakticke strance veci.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

No u té Ibanez to bylo trochu dvojsmyslné, radši jsem to opravil.... a celé doplnil, vylepšil, jen obrázky chybí.

Jinak myslel jsi to, doufám takto?
Nero píše:Ty Parkery to mají řešené přes stereo jack - buď jen jeden typ snímačů, nebo míchání do 2x mono, nebo každý typ snímání zvlášt do jednoho kanálu. A když zapojíš mono kabel, tak ti to rovnou míchá do sebe. Nevím, jak to je technicky přímo řešené, ale funguje to takto.
Musí to být řešené nějak, že to pře pomocné kontakty na jacku spojí se zemí.

Já taky nevím u té Ibanez a Ghost přesné zapojení, ale funguje to stejně.

Jinak tady malé shrnutí.

Proč řešit zvlášť vedení signálu magnetických snímačů a pieza?
Všeobecně se má za to, že piezo akustický zvuk vynikne nejlépe při reprodukci přes aparát, který nezkresluje. Takže nejlepší je buď přímo PA nebo aparát pro akustické kytary. U klasického kytarového aparátu kreslí většinou jak předzesilovač, tak reprák, který ořeže frekvence nad 5kHz. Takže zvuk už není tak věrný.

Piezo snímání v el. kytarách se vyznačuje pár vlastnostmi:
- oproti piezu v akustických kytarách nevazbí, nicméně zcela věrný zvuk akustiky z něj nezískáte
- oproti magnetickým snímačům tolik nebručí a nešumí, ale nezní tak příjemně při silném zkreslení jako třeba kobylkový humbucker.

Použití různých připojení el. kytary s piezem

1) Vést signály zvlášť 2ma mono kabely
- na pódiu obtížně použitelné, spíš jen do studia

2) Smixovat signály v kytaře a vest je jedním mono kabelem
- vhodné, když máme jen jeden aparát

3) Vést signály zvlášť jedním stereo kabelem
- použití, když máte 2 aparáty
- dále třeba, když nechcete přepínat magnet/piezo páčkou na kytaře, ale A/B pedálem
- případně můžete mít A/B přepínač spínaný pomocí relé, které je ovládané přes MIDI kontroler, což je naprosto nejvychytanější řešení. pak můžete pomocí nastavení presetu v MIDI kontroleru jedním sešlápnutím změnit jak výstup z kytary, tak i např. čistý/zkreslený zvuk na zesilovači

Řeším teď tu Ibanez, ta umožňuje to 1) a 2), ale já bych rád i to 3). Hrabat do střev kytary určitě nebudu, rád bych, aby bylo vše původní. Takže nezbývá, než zbastlit si nějakou kabeláž. Koukám na tuhle redukci.

1x Jack (F) Stereo/ 2x Jack Mono
Obrázek
Napadá vás něco elegantnějšího s možností použít lepší kabely? Rád bych, aby tam nebyl žádný konektor navíc, a zároveň aby to i nějak vypadalo. Plochá dvojlinka se mi zdá jako nesmysl. Nejlepší by bylo mít jeden kulatý stereo kabel už před zaháknutím za strap button, ale jak to udělat nějak esteticky? :shock:
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 3.02.2010 1:20, celkem upraveno 1 x.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Wohma píše:Jako esteticky? Ja myslel, ze mluvis o prakticke strance veci.
Ano esteticky mě to nenaplňuje štěstím - dál jsem tam psal že dva vstupy mohou mít svá pozitiva, ale že se mi nelíbí právě po té estetické stránce. Přiznávám bylo to možné pochopit dvojsmyslně.

Jinak na Parkrovi je to piezo doopravdy výjmečné.

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

dayslypper píše:No u té Ibanez to bylo trochu dvojsmyslné, radši jsem to opravil.... a celé doplnil, vylepšil, jen obrázky chybí.

Tak to vypadá, že ty Parkery to asi mají nejvychytanější. Jinak myslel jsi to, doufám takto?
Nero píše:Ty Parkery to mají řešené přes stereo jack - buď jen jeden typ snímačů, nebo míchání do 2x mono, nebo každý typ snímání zvlášt do jednoho kanálu. A když zapojíš mono kabel, tak ti to rovnou míchá do sebe. Nevím, jak to je technicky přímo řešené, ale funguje to takto.
Nebo je při tomto módu jeden kanál nezapojený. popř. spojený se zemí?
Nevím zcela jistě. jak to funguje - ale co jsem prakticky vyzkoušel - při zapojení mono kabelu, je to smícháno do 1x mono. Prostě i z mono kabelu dostaneš přímo mix pieza a elmag. Při použití stereo kabelu (což jsem bohužel neměl příležitost) by podle údajů na webu měl jít piezo jedním kanálem a elmag druhým.

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Red Bull píše:Ano esteticky mě to nenaplňuje štěstím - dál jsem tam psal že dva vstupy mohou mít svá pozitiva, ale že se mi nelíbí právě po té estetické stránce.
Mě zas připadá, že to až tak na estetice netrpí, spíš to vypadá pěkně zajímavě. :lol:

Už jsem to vyřešil s tím kabelem, pak pošlu obrázek, až to zbastlím.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Pánové, rád bych uvedl takové mé poučení z blbosti.

Jestli budete mít kytaru s piezem (nebo zřejmě i s aktivní elektronikou), tak pokud vám ta kytara bude nějak divně chraptět při Volume na max. (a nebude to předzesilovačem), tak je čas vyměnit 9V baterii.

Mě to ta kajtra s Ghost systémem teď poslední dobou začla dělat, chroptěla jak přes piezo, tak přes magnety, že to znělo, jakoby z toho lezl tak silnej signál, že přebudil předzesilovač. Tak jsem se na to dnes vrhl a zjistil jsem, že ta 9V baterie měla už jen asi 3,5V. No měl jsem ji tam, co jsem to koupil před půl rokem a hrálo to, tak jsem to neřešil. :lol:

Jinak velká oprava ohledně toho Ghost systému!
Samozřejmě to funguje, jako ty kytary Parker. Mixuje to do monojacku úplně v pohodě - ověřil jsem to přes manuál. Jen já jsem vůl, ta baterka byla už když jsem to kupoval, chroptělo to v tomhle zapojení, tak jsem myslel, že to nejde. Moc se omlouvám. Příspěvky jsem zpětně proeditoval, aby nedezinformovaly nové čtenáře.

Ještě jsem tam doplnil, že výhoda vedení stereo signálu z kytary ve v tom, že mu do cesty můžete dát A/B přepínač spínaný relé, které je ovládané přes MIDI kontroler, což je naprosto nejvychytanější řešení. pak můžete pomocí nastavení presetu v MIDI kontroleru jedním sešlápnutím změnit jak výstup z kytary, tak i např. čistý/zkreslený zvuk na zesilovači - což je fakt paráda.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Mé demonstrační video pieza Ghost.

Naposledy upravil(a) dayslypper dne 16.06.2011 10:45, celkem upraveno 2 x.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Samotný zvuk pieza se mi líbil víc bez GSP1101 i když musím uznat, že to neznělo špatně.

Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ještě k tě sériovým kytarám:

Po brigádě bych si rád pořídil Cort M900 (pololubová kytara s TOM kobylkou, dvěmi HB a již zmíněným piezo snímačem v kobylce). Hrál jste na ni někdo? na netu jsem moc objektivních recenzí nebo audio testů nenašel. Bohužel ji u nás v ČB nemaj, takže se raději zeptám a až pak začnu šetřit....

odkaz: http://kytary.cz/cort-elektricka-kytara-m900/HN103302/
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Objektivní názor asi nepřidám, ale jestli hraje ta kytara jen z poloviny dobře, jak vypadá, což je u Cortek snad zaručeno, tak bych ji hned bral, kdybych už neměl 2 podobně okouzlující kytary.

PRS tvar, top obláčkový javor, pololubovka, mmmm. Pokud lze o kytar mluvit a sex appealu, pak bych jako vzor uvedl právě tuto.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“