Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
lunchie

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od lunchie »

tak jsem vcera do noci bastlil jeden lampovej pre-amp, abych si mohl konecne poslechnout jak to zni. Po prvnim zapojeni, co z toho lezl jenom brum, jsem jeste jednou proletel, jestli to mam dobre zapojeny a zjistil, ze jsem tam nemel pripojenej hlavni drat na ground star :).
No ale k veci, zapojil a zacal tocit cudlikama a musim rict, ze teda nevim jestli to hraje stejne jako OD kanal bogner XTC, ale gainu (zkresleni) to ma tri pr.ele :). To co jsem udelal je takovej hybrid, pac ten od kanal potrebuje 5 triod, tak jsem pouzil zbylou triodu na dodelani cistyho kanala inspirovanyho twin reverbem + udelal jsem tam prepinac na plexi (byl jsem dost prekvapenej, jak krasne plne zni). No kazdopadne mam z toho obrovskou radost - co se tyce soucastek, elektronek a sasi, tak jsem se vlezl do $100. (Ale bude to tim, ze jsem misto standardniho transformatoru udelal spinanej zdroj, ktery vyjde na par babek).

Lachim> no ja si tak brnkam doma co me prijde pod ruku, ciste pro radost - nejakej rock, metal, blues (v tomhle poradi :) ).
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Achjo.. Vy mě vždycky tak nabudíte postavit si Marshalla 18W, pak si uvědomim, že tomu tak moc nerozumim a zase mě to přejde...
Jaká je šance, že mě tenhle prcek zabije? :D
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

No ja si to taky rikal, kdyz jsem se poustel do prvniho lampace :). Podle meho, chce to prekonat a pak teda hlavne dodrzovat vsechny zasady pri praci s vysokym napetim - to znamena, nevrtat se v tom, kdyz je to pod napetim. Kdyz to vypnes, tak pro jistotu jeste promerit kondenzatory v napajecim zdroji, jestli na nich neco nezustalo... kdyz uz se v tom budes vrtat, kdyz je to pod napetim, tak jedine nejakou drevenou hulkou (chopstick) a jen 1 rukou a druhou v kapse!!!! Nesmis udelat to, ze kdyby ses nahodou neceho ziveho dotkl, aby si udelal spoj se zemi - proto druha ruka v kapse.

Pri stavbe je asi nejdulezitejsi klast duraz na to, aby si tam nemel nekde zkrat a pak aby si kolik co je uprostred (nejsem si tim jistej, ale myslim, ze se mu rika jistici kolik?, at me nekdo opravi),co jde ze site pripojil na sasi - poradne, ne jenom pripajet, ale nejlepe prisroubovat - tohle te muze zachranit, kdyby se ti nahodou dostalo vysoky napeti na sasi!!!!

Koukni na ax84 - FAQ, tam je vice mene postup i pro uplne newbies, jak postavit jednoduchej lampac.

Jenom jedno varovani - pokud s tim zacnes, tak pocitej s tim, ze budes pokracovat dal a neskoncis u jednoho lampace (vlastni zkusenost :) ).

Ale pozor, vsechno delas na vlastni nebezpeci, prace s vysokym napetim je zivotu nebezpecna!
Naposledy upravil(a) lunchie dne 30.12.2009 23:53, celkem upraveno 3 x.
boga
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od boga »

dobrá rada nad zlato! Vzhledem k tomu, že se jedná o stavbu něčeho co může bejt i životu nebezpečný a radíš, že se hlavně musí připojit nulák na šasi tak zvaž jestli jsi dostatečně erudovanej k tomu tady tyhle rady publikovat. Když budu člověk neznalej tak zaguglim a zjistim, že nulák je asi tohle
http://www.mizici.com/article.php?aid=252
když ten nulák připojim na šasi, tak vzhledem k tomu, že norma už neurčuje jestli je fáze vlevo nebo vpravo tak se mi může taky klidně stát, že si těch 230V na to šasi takhle krásně přivedu....
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Na základce v osmé třídě se učí, že na šasi ze zapojuje to, co vede z toho kolíku uprostřed, kolega to chtěl napsat proto, aby na to nikdo nezapomněl.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Á.. samozřejmě... Zas až tak blbej nejsem a rohodně vim, že zemění přijde na kolík.
Ve fyzice jsem celkem dobre, ale přecejen elektrotechnu nedělám
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
boga
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od boga »

mycountry píše:Na základce v osmé třídě se učí, že na šasi ze zapojuje to, co vede z toho kolíku uprostřed, kolega to chtěl napsat proto, aby na to nikdo nezapomněl.
Tak to měl ale takhle napsat. Když se někdo chytne toho popisu tak to nemusí dobře skončit.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

ok, nechtel jsem napsat nulak, ale ten kolik uprostred, ja psal, ze je to zivotu nebezpecny ... ale neznamena to, ze je to rocket science ...

udelal jsem do ty svy message edit ... opravil ten nulak, ze to je kolik uprostred.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Postup:
Tak protože moje stavba je už prakticky hotová, zbývá pár posledních úprav, sepsal jsem pár řádek mých pocitů ze stavby a ze zvuku, kdyby to někoho zajímalo, tak je to tady http://www.nhmaniaci.wz.cz/s_5W_c_h.doc

Díky všem, co mi poradili, pomohli a nenechali mě v tom samotnýho :!: a doufám, že se na vás budu moc obrátit i v při stavbě případného dalšího zesilovače :oops: díky :!:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No vidíš, Stanley, první kousek na světě. Blahopřeji. Ještě si pohraj s tou škatulí, ať to vypadá a můžeš to také přenášet, stavět si na to pivo...
Mohl jsi tam také hodit nějakou fotografii zapojení elektroniky uvnitř šasi.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

já děkuji Tobě :wink: mno vnitřek radši moc ukazovat nebudu :lol: ale možná to tam trochu uklidim a vyfotim to, fotky celku přibudou až si to přivezu celý domů 8)
St.Anley Tube Amps
jiri.polasek

Příspěvek od jiri.polasek »

Stanley, říkáš zbývají ještě nějaké úpravy - takže už to i hraje nebo ještě ne ? Možná by to pak ještě chtělo i nějakou zvukovou ukázku.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jiri: hrát mi to hraje už dlouhy ty upravy jsou spíš takový to všechno ještě projít, pořádně dokončit než to pujde do bedny a už spíš takový stylistický úpravy... zvukový ukázky mam akorát z první fáze, kdy byl hotovej jenom jeden kanál... a za poslechnutí stojí spíš tak ty clean a crunch zvuky to gainovitější je špatný, ale od tý doby jsem se s tim líp naučil a doladil určitý věci :wink: ten odkaz už je zahrabanej někde pár stránek zpět tak ho sem dam znova :wink:
http://nhmaniaci.wz.cz/tubeamp.rar
je to třeba brát s rezervou, mikrofon od sluchátek, nahravano do ntbuku atd...
St.Anley Tube Amps
jiri.polasek

ono na druhé straně, když si to vezmeš... ty mini aparáty stějně nikdy nebývají dělány na hiGain ...
jiri.polasek

... tak na home made výrobek mi to nezní vůbec špatně...
...hi gain se dá přikreslit nějakou krabkou ...
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

mám majel problém.....při opravě předělaný hlavy,byl 2. kanál řešen samostatným tranzistorovým zesilovačem....ten jsem odpreparoval a z nudy zprovoznil......jenže při zapojování toho původního zapojený jsem se zasekl u relé.....schéma jsem k němu na netu nikde nenašel,výrobce ho už nemá a z ostatních zapojení jsem to taky nepochopil.....prostě se nevyznám s relátku.....(6 vývodů z toho 4 vyvedené na okraj plošňáku).......kdyžtak mi někdo napiště,co všechno potřebujete,abyste věděli o co jde(asi fotky+popis)....předem díky a omluvte to moje neodborné vyjádření
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

pomůžete mi někdo,prosím???? :?
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

OIhledně toho relé (co je tam asi na přepínání kanálů) - nejjednoduší by bylo opsat označení (typ, výrobce a podobné blbosti), zkusit to někde vyhladat (google, datasheetarchive), a jestli nepochodíš, tak projít měřákem kontakty - měly by tam být dva pořád spojené s odporem okolo 0 prd ohmů (ty dva, co mají být při klidovém stavu furt spojené) a dva co mají mezi sebou pár stovek ohmů (to je ovládací cívka), jestli máš nějaký rozumný zdroj, tak to relé můžeš i testnout - při přivedení napětí na cívku (často je to 12 voltů) by v něm mělo cvaknout. to napětí může být i trochu jiné - v 90% případů je napsané přímo na tom reléčku, třeba já mám po ruce zrovna jakési relé od "Tongda", typ JZC-7F, mám jich plnou krabicu - původně byly v domácích pekárnách od jedné nejmenované firmy, co u záručních servisů nechce vracet použité ND :twisted: (holt práci si člověk nevybere :D ), a má přímo napsané 12VDC (to je na ovládací cívku - 12V stejnosměrných) 10A120VAC (amíci a japonci si přes kontakty můžou pouštět 10 ampér) 5A250VAC (my chudáci jen pět :lol: ), a tohle má dokonce ještě ve spodu nakreslené rozložení vývodů (spíš vylisované). Snad jsem trochu pomohl.

Jestli máš další otázky, tak sem s nima :twisted:
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

díky,ale už jsem psal o radu mmjuzovi a asi si z toho udělám jednokanál,tak relé poputuje na kolejiště....je v pořádku,vyzkoušeno,ale relé je pro mně trochu španělská vesnice :D jinak jsem si všiml,že mám urvaný nožičky od jednoho kondíku,ale nemám ho doma a nevím,kde to sehnat.....elit Tesla 50V 5µF....takže ho scháním,kde se dá.....ale díky,že se někdo ozíváte,budu rád za jakoukoliv radu.... :wink:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Staré teslácké elyty kupuji tu: http://www.pesimat.cz, nebo tu: http://www.denkl.cz. Napětí může být klidně i vyšší, než těch udávaných 50V. Stejně mi nejde na rozum, kde by takováto hodnota mohla být. Snad jedině ve zdroji předpětí. Tam můžeš dát klidně i 8 - 10 - 16 - 22mikro a raději na 100V.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“