Simulace reproboxu pro LIVE (stompbox a rack)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
torst

Re: Simulace reproboxu pro LIVE (stompbox a rack)

Příspěvek od torst »

je to "jenom" 24/44,1 Vážně ?? Tak to ani zadarmo !!!! :-§
Lidi dostavaji minikrabicku co nahradi 20kilovou bednu Ale 100W Peaveye na ní nepoložíš. A když, tak jen jednou.
(Největší nevýhoda Radaru : Obrovská nabídka beden! A teď si z toho vyber ! To se ti u áčka s vyšeptalejma Eminencema nestane.)
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Podle mě IR playery zatím reálně a prakticky zajímají relativně malou skupinu kytaristů - i zde se o tom bavíme v podstatě jen v malém debatním kroužku. Hodně lidí bude mít problém s IR hrát naživo, nemá to mojo zahřátého lampáče poslaného do velké bedny.
Jak jezdíme s Pangeou, tak z toho jsou jednoznačně nadšení zvukaři, připíchnou si canon, mají míň přeslechů, neřve jim z podia 4x12" do ksichtu, pohoda.
Ale když na to někde dojde řeč s kytaristama z ostatních kapel, se kterýma se potkáváme, tak překvapivě dost jich na to kouká nedůvěřivě, připadá jim to složité a fakt, že si posíláme kytary do plastových RCF přijímají paradoxně s větším despektem, než když nějaká kapela hraje výhradně do inearů. A že to hraje dobře je irelevantní.
Ostatně proto asi mají na trhu šanci aktivní fullrange boxy nadesignované jako tradiční kyt. boxy. Když se na takovou bednu postaví rack s Kemperem/Fractalem/BIASem, spíš to vypadá víc jako tradiční "apec".
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Spoustu lidí totiž poslouchá očima. A na koncert se přece nechodí kvůli zvuku, že :).
Až to budete mít doma, jsem velmi zvědav na recenze. To, že to má nedůvěryhodný switch, na který se člověk bojí šlápnout je irelevantní, není na to přeci zapotřebí šlapat, bude to pořád zapnuto.
Mmě, jako vyznavači hraní napřímo do PA, se to líbí.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Hendrek píše:To, že to má nedůvěryhodný switch, na který se člověk bojí šlápnout je irelevantní, není na to přeci zapotřebí šlapat, bude to pořád zapnuto.
Počkej počkej... to přece není fujswič, ne? Vždyť to je encoder, na ten by asi šlapal jen magor. :)
Placka

Příspěvek od Placka »

Tak G-system má footswitche a enkodery v jednom - horní řada switchů v Edit módu funguje jako otočné enkódéry...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Mohl by mi někdo bez emocí vysvětlit v čem konkrétně je problém v tom že "Aparatury řvou z pódia do lidí"? Nikdy jsem to nepcohopil. Já měl za to, že aparatury pro elektrofonické nástroje slouží přesně k tomuto účelu, tj. aby byly tyto nástroje slyšet. Aby je slyšeli diváci a posluchači pro které hraju. To je jaksi důvod jejich existence, ne? Navíc i v menších klubech se často stává situace, že PAčka jsou na pódiu po stranách a lidi co stojí uprostřed přímo před pódiem tedy nejsou v jejich úhlu působnosti = slyší z nich vcelku prdlačky. Tady je právě naopak myslím si žádané, aby aparáty řvaly z pódia a lidi vpředu slyšeli zvuk originální, který vychází přímo z drahého aparátu strunobijců. Navíc, proč by zvukařem upravený zvuk měl být lepší než originál lezoucí z drahého aparátu strunobijcova? Protože si ho neumí strunobijec nastavit? Pak je vůl on, ale pointa zůstává stejná. Proč jsou tedy zvukaři proti tomu? Hrajete jako kapela se zvukem aparatur nastaveným, že zníte jako koule? Fajn, lidi vás jako kouli uslyší. Hrajete se zvukem nastaveným tak, že je slyšet to co chcete aby lidi slyšeli? Fajn, uslyší to tak. Kde konkrétně s tím má zvukař problém? Že by s tím, že se snaží žehlit diletantské nastavení zvuku strunobijců? :) Spíš s tím, že on neví jak daná kapela zní a jak chce znít a proto si to on udělá jak uzná za vhodné. Je to správně? Má celkový výsledek kapely mít na svědomí člověk, který kapelu slyší poprvé? Já myslím, že to je naprostá blbost. I my jsme spolu vždycky vozili člověka (kámoše), který nás slyšel ve zkušebně, trochu naše songy znal a věděl jaký zvuk chceme a produkujeme. Pak to společně se zvukařem daného lokálu nějak splichtil, aby to bylo akceptovatelné pro všechny.
Jen prostě nevidím důvod, aby mi nějaký zvukař říkal co já mám dělat se zvukem a jak mám být nahlas. Co on může vědět o tom jak chceme znít pro lidi? Třeba zámerně chceme být tiší/hlasití, vibrující/škvrčící atd..
Příkladem budiž koncert Sunn-O))). Asi jim tam zvukař nenaběhl a nezačal jim říkat, že jsou idioti a bude jim to řvát z pódia :lol: Protože to je doprdele celá pointa jejich hudby.
Co když naše taky?
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
José

Příspěvek od José »

Zkoušel jsi někdy být na pozici zvukaře? Doprčic z toho bubeníkova overheadu jde jen kytara, podium duní tak, že se mikrofon před kytarovým apcem poskakuje a furt se mění zvuk, zpěvák, když zrovna nezpívá má majk u pasu a co tam všechno bere, atd. Zkrátka jestli chceš aby celé tvé publikum i kapela odešli hluší od vazeb apod. prosím.. Dokážeš si představit koncerto sun-o))) na sedmičce?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jestliže hraješ solo kytaru, tak prosím, klidně si řvi, jak si tvé hluché ucho žádá (protože extáze, zvukové vibrace a jine transcen-dentální hovadiny, jak alibisticky obhájit, že nechceš dělat muziku ale hluk)
problem nastane kdyz chces aby bylo slyset neco jineho, třeba bici nebo nedejbože zpěv....
akorát se trochu obávám, že ten nesmyslný a nenazvučitelný stav který popisuje josé, je naopak pro demilicha vysněný cíl :)
potom jsou jakekoli diskuze zbytecne, demilich si bude vozit sveho zvukare, podobne jako to delal Boron na jejichz "koncerte" jsem poprve zazil jak zacaly padat srouby ze stropu, protoze py*co to mosí hnětat!!!
zvukař zoufale a marně jezdil šavlema, protože v tom maličkém sále ta kytarová 4x4x12 udělala takové inferno, že cokoli bylo naprosto zbytečné. A přesně tak to chtěli (a proto na jejich koncertě skoro nikdo nevydržel :)
Umňééní zase jednou zvítězilo 8)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

Demilich - tohle je docela téma na dlouhý rozpravy a oni tu už takové rozpravy proběhly. Nemám rád to postmoderní - obojí je pravda. Ale zrovna v tomhle to platí dokonale. Výhoda syrového aparátového zvuku, možnost vazbení, přeslechy do mikráků, přílišná hlasitost v malých klubech, aparátovej brutální zvuk vs. PAčkovej profi CD zvuk... vyber si.
José: Dokážeš si představit koncert Dodo Doležala se dvěma 100W Marshallama naplno v sálku venkovský hospody? Já ho zažil a bylo to maso. Šlo by to i bez Apců? Opravdu ??
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Držme se prosím mého původního dotazu "Proč je problém, že aparatura z pódia řve do lidí?" Představme si taky pod pojmem "řve" stav, kdy zvuk je pro diváky/posluchače v prvních dvou-třech řadách velmi dobře slyšet (v případě basy i cítit) a není fyzicky nepříjmený. Toho lze docílit dle mého vcelku snadno, pokud je člověk příčetný, má dobře znějící vybavení a nějakou rozvahu o tom jak chce znít.
Pokud se na pódiu nebudou dít extrémní stavy jak je popisuje José (a ano, samozřejmě, i to jsem zažil dvakrát ve své bývalé deathové kapele a souhlasím s tím, že takto to není dobře), tak si nemyslím, že by to mělo být něco co způsobuje někomu problémy.
Pokud to nebude všude bleedovat do nevhodných mikrofonů (zvučíme shitem, proto ty se ztlum...) tak je problém kde?
Má pointa je dopídit se, proč je akceptovatelnější mít v předu u pódia pro první dvě-tři řady lidí ticho a slyšet prd (vysněný vlhký sen zvukařů zjevně, a vás všech asi taky :D ) oproti tomu, že by aparatury slyšet byly o kousek dál.

A jinak Sunn-O)) na sedmičce si představit umím zcela bez problému. Nazvučil by se jen zpěv. Všechno ostatní (což jsou jen kytary a klávesy) by si nazvučili sami za použití potenciometru Volume na svých zesilovačích podle potřeby. Kde konkrétně je problém?
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
torst

Příspěvek od torst »

hyenik píše:jestliže hraješ solo kytaru, tak prosím, klidně si řvi, jak si tvé hluché ucho žádá (protože extáze, zvukové vibrace a jine transcen-dentální hovadiny, jak alibisticky obhájit, že nechceš dělat muziku ale hluk)
Jo, takhle podobně se kdysi naváželi zavilí dechovkáři do toho hrozneho primitivního hlučného bigbeatu. Příjemný zjištění, že i po 40-50ti letech jsme pořád revolta !
Demilich píše:A jinak Sunn-O)) na sedmičce si představit umím zcela bez problému. Nazvučil by se jen zpěv. Všechno ostatní (což jsou jen kytary a klávesy) by si nazvučili sami za použití potenciometru Volume na svých zesilovačích podle potřeby. Kde konkrétně je problém?
Jistě, my s kapelou takhle často hrajem, v menších sálech. A přesně o tom a i té Sedmičce se tady už psalo a co pamatuju, nebyly to odsudky. Ano, proč by kytary nemohli hrát z pódia !?. V 60´tých to nebylo jinak. Aź se stadiónama vznikla nutnost PA. A teď je to naopak, že se PA cpe i tam, kde nemusí být. Ale zase z opačného úhlu - ta kytara prohnaná PA protě hraje jinak (CD sound) a to může (nemusí) být ku prospěchu. A jsme zas na začátku ...
Z těchto všech důvodů se o Radar zajímám jen teoreticky. Pro moje Live to nemá valnej smysl.
Placka

Příspěvek od Placka »

tak pokud je zvukař a PAčko co k čemu, tak i lidi v prvních řadách slyší dobře, pač frontfilly.

Naopak - pokud první dvě řady necháš na nástrojovce z pódia, tak už při dvou kytarách jen velmi těžko uslyšíš obě vyváženě, jak si je nastavili kytaristi (díky velké směrovosti kytarových aparátů. Nedej bože, pokud jsou v kapele ještě další nástroje, třeba housle, zpěvy atd...pač ty bys bez fronfillu slyšel stejně špatně, akorát by ti do ouška valily ty kytary.

Takže cesta k dobrému poslechu je dobrý pokrytí auditoria pokud možno rovnoměrným SPL a pak dobrej mix. V ideálním případě bez větších frekvenčních y dynamických zásahů zvukaře (pak hraješ to, co sis na drahých aparaturách nastavil).

Je pravda, že v malým klubu (třeba v Brně Stará pekárna) je mnohdy lepší, když se do hlavních beden pouští spíš míň věcí a víc jích hraje z pódia. I tak se musí muzikant podřídit zvukařově radě, jestli se přidat, nebo už je to dost.

Pro mě má Radar význam hlavně v redukci aparátu - nebaví mě tahat velký těžký krámy a doma chci hrát se stejným soundem jako live. Měl jsem super zvuk s Egnaterem a G-systémem, ale všechno je to velký a těžký. Takže zkouším variantu, dky komplet zvuk vznikne v pedalboardu (preamp AMT, efekty BOSS MS-3, cabsim Radar) a live se buď píchnu k sobě do aktivky (která váží polovinu co Renegade) nebo doma do sluchátek...až to budu mít komplet, tak důkladně porovnám, jestli mi ta váhová a objemová úspora stojí zapřípadnou změnu zvuku....
Naposledy upravil(a) Placka dne 30.10.2017 14:25, celkem upraveno 1 x.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Placka píše:Tak G-system má footswitche a enkodery v jednom - horní řada switchů v Edit módu funguje jako otočné enkódéry...
Ajo, dík, zapomněl jsem, to byla parádní frajeřina, když s G-systemem vylezli prvně.
Takže na Radaru to JE ftsw? Ono je to tedy asi fuk, stejně to bude furt ON. :)
filo01

Příspěvek od filo01 »

Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Demilich píše:Držme se prosím mého původního dotazu "Proč je problém, že aparatura z pódia řve do lidí?"
  • Kytarový aparát je daleko směrovější, než ideální PA
  • Nad aparátem nemá zvukař kontrolu - občas je nutno třeba něco zeslabit nebo přidat, ale pokud jsou kytary jenom z aparátu, nezbývá, než je použít jako referenční. A přes to pak třeba prakticky nelze udělat hezký a srozumitelný vokály.
  • Z kytarovýho aparátu neodstraníš problémový frekvence. Kapela možná zná svůj vysněný zvuk, ale nezná místnost. Takže ten krásnej zvuk z vytlumený zkušebny udělá akorát totální bord'l.
  • Nebudu ani mluvit o případech, kdy se někdo třeba pokouší sidechainovat kytaru vokálama ;) (pokud to teda někdo naživo dělá
Říkám tohle celý jako člověk, co často zvučí jeden velmi zrůdnej prostor, kde 40W kombo s jednou desítkou znamená, že můžu jít od pultu na dvanáctku, protože hrozí, že "vyrovnanej zvuk" by byl tak hlasitej, že nikdo nic neuslyší ;)
Občas tam děláme koncerty, ale nad tvou kapelou z určitých důvodů ani nepřemýšlím :mrgreen:
torst píše:Jo, takhle podobně se kdysi naváželi zavilí dechovkáři do toho hrozneho primitivního hlučného bigbeatu. Příjemný zjištění, že i po 40-50ti letech jsme pořád revolta !
Hele, asi jsem dechovkář, ale nevidím důvod přikrmovat tinitus a prostě pořád radši poslouchám muziku bez toho, aniž bych to měl zkreslený ještě navíc v uších šílenou hlasitostí. I metal jde dělat tak, že je poslech příjemnej a fajn. A nebo samozřejmě přehulená 120dB SPL po padesáti metrech jak na brutale, "bo metal ma byt hlasity pyčo"
Naposledy upravil(a) SUK dne 30.10.2017 15:09, celkem upraveno 2 x.
Hodně budem někde...
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

filo01 píše:Manuál už je venku: http://www.mooeraudio.com/upload/manual ... EN_V01.pdf
No... a už se to dá někde koupit? :D
Hodně budem někde...
Placka

Příspěvek od Placka »

Ten můj už je na cestě, už mám i funkční tracking number
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Demilich a ostatní:
a)
SunnO jsou extrémní a kontroverzní případ. :)

b)
Co se týká živého hraní, ve hře je hodně faktorů - velikost podia a sálu, (ne)vytlumení prostoru, styl muziky, kvalita nástrojovky a P.A., kvalita muzikantů a zvukaře... když si všechno sedne, je to ok. :) Výhodou bývá domluva obou stran na spolupráci, podpoře a vzájemném neútočení. :wink:

Hele, už jsem tu někam párkrát psal - máme v muzice spoustu změn, složitější aranže - prostě hudební bordel - a tím pádem mají zvukaři historicky problém nás ukočit do P.A. Karta se obrátila k lepšímu až když jsme začali hrát s IR. Zvukař dostane canon. A protože hrajeme vesměs malé kluby, je hovadina jezdit se sluchátkama, nemáme to rádi, pak by první řada lidí (kdyby tam náhodou byla že... :roll: :) ) slyšela jen bicí a zpěvy. Takže si odbočujeme IR do vlastních monitorů. Než jsme to pořádně zkusili, sám jsem byl skeptický, ale teď? Můžu říct, že RCF 710 s přehledem obstojí vedle 4x12" boxu. :wink: A dokonce to má velkou výhodu v nepoměrně širším vyzařování, resp. přednesu TOHO zvuku, který skutečně posílám zvukařovi. Monitor je naklopenej šikmo nahoru, hraje nahlas směrem ke mně a je čitelně slyšet na podiu. Nehraje jako kyt. bedna tím nejostřejším úzkým zvukem do nohavic, lidí či zvukaře. Bubeník si pochvaluje, že z kytar neslyší jen jakési debilní rozmazané dunění ze stran, ale je schopný sledovat, co kytary hrajou.
Takže za mě - samá pozitiva.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jenomže vy hrajete potichu dědáčci, žádné skutečné umění!

každý sebemenší klubík potřebuje potrestat pořádným uměním, ať žije tinitus!

Obrázek
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Samozřejmě že Sunni jsou extrémní a kontroverzní případ. Tady na fóru je třeba do extrému vždy zajít, aby člověk vykreslil danou pointu až na kost původního problému :) Nicméně Torst a Cherreda uvedli hodně rozumné názory a vyjádření, díky za ně. Zajímavý postřeh, se kterým se ztotožňuju, je to, že jsou dneska PAčka v mini klubech spíše na škodu a zbytečně. Pak se to chudák zvukař snaží honit přes laciné dva RH Soundy na stranách, buzeruje všechny na pódiu jak to nejde ukočírovat, když mu do těch shitek jde všechno najednou (aby taky ne) a ještě ke všemu to nabere mikrákama za litr co dá na visáka před komba. To je reálný příklad toho nejhoršího co se mi stal vlastně už dvakrát.
Je jasné, že když tam pak přijde kapela co hraje rock se dvěma kytarama a basou, a zvukař se zuby nehty drží svého postupu že zvučit se nutně bude všechno, dojde k problému. Samotné kytary jet z pódia nenechá, protože by porušil svůj axiom o tom že aparatury nesmí hrát z pódia do lidí (ačkoli vlastně neví proč). Všechno najedou nenazvučí, protože na to kvalitou nemá použité vybavení klubu. A pak se ty ztišené aparatury dohání nejlépe lacinýma odposlechama, které ve výsledku vazbí víc, než kdyby se strunobijci slyšeli z vlastního (mnohočetná zkušenost). :)

To, že by někdo používal nějaké filly na akustické vyplnění hluchých míst, o tom slyším naprosto poprvé a za cca 30 koncertů co jsem odehrál, jsem to jaktěživ neviděl. Taky je dobrá zmínka o tom, že by měla být nějaká rozumná domluva zvukař vs. kapela na tom, co od toho obě strany čekají - konstruktivně. Naprosto souhlasím. To se mi taky ale nestalo. Nejčastěji mám pocit, že zvukař je nasraný už od startu akce a věci kapele pouze odsekává nebo sděluje oznamovacími větami, nejlépe neosobně přes mikrák od pultu do odposlechu na zemi, ze kterého je slyšet poloprd. Nejvíc nám pomáhal onen kámoš, který právě zašel za zvukařem a tu domluvu s ním udělal a řekl jak hodláme znít.

Rád bych jen dodal (ačkoli to tak nevypadá), že jsem ale zažil dost akcí, kde z nějakého záhadného důvodu problém nebyl . Nikdo mi nepřišel říkat jací jsme hlasití a co máme jak poztlumovat, prostě se daly mikrofony, technika fungovala, odposlech nepískal a zvuk lidi snesli bez problému.
Záhada? Ani ne :)
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“