jak se zesilujete na sóla?
Pravidla fóra
Re: jak se zesilujete na sóla?
To je hezky, ale vibrpaka je spis hovorovy oznaceni (viz treba i nase e-shopy), anglicky mluvici pouzivaji v drtive vetsine pripadu tremolo arm
A predevsim i nazvy ruznych produktu jsou odvozeny od tremola a ne vibrata - napriklad Tremol-No.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Však neříkám, že ne
Je to jedno, stejně víme o co jde. Tak jako u gainu, zisku, presence a podobných slovech.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
-
real_dead_one
floyd rosem jde udělat i tremolo efekt. jinak je to opravdu krásný off-topic
já se zesiluju na sola pomoc g-majora úpravou hodnoty out level. Zatím odskok 4db, uvidím co dál. Fade mi radil že ideál je 6dB
já se zesiluju na sola pomoc g-majora úpravou hodnoty out level. Zatím odskok 4db, uvidím co dál. Fade mi radil že ideál je 6dB
6dB? Huh. To mi prijde teda hodne. Ja mam kolem tri, ale nemam to uplne linearne, na stredovyskach skoro 4.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Ja sa zosilňujem pedálom na Tonelabe. Mám urobený na každý typ zvuku aj lead preset, ktorý okrem viac reverbu a zapnutého delay má aj priradený parameter Volume na expression pedále. Ako minimum má nastavenú hlasitosť rovnakú ako rhythm preset (cca 2/3 rozsahu), ako maximum má plnú volume.
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
Chápu to volume, nechápu pevně nastavený skok 6db. Záleží z jaké výchozí úrovně zesilujeme na to solo, to je právě problém u multiefektů. kdy si doma nastavíme odskok při pokojové hlasitosti a na podiu pak čumíme...Ne každé solo také chce být stejně nahlas a dynamikou pravé ruky to přizpůsobit vždy nelze kvůli úrovni zkreslení. Plynulé volume je ideální.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
coz nekteri uvadeji jako hlavni problem multaku.... jine prostory, nutnost jineho nastaveni.
Imho to resi master volume a dobra priprava.
Nic neni zadarmo, a jestli chci pohodli jednoho prepnuti, tak asi pro to musim neco udelat. (napr. konzultovat se zvukarem jak by to melo byt, analyzovat koncertni zaznamy a nasledne odstranovat pripadne nedostatky atd.)
Imho to resi master volume a dobra priprava.
Nic neni zadarmo, a jestli chci pohodli jednoho prepnuti, tak asi pro to musim neco udelat. (napr. konzultovat se zvukarem jak by to melo byt, analyzovat koncertni zaznamy a nasledne odstranovat pripadne nedostatky atd.)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Práve pre tieto prípady je najlepšie riešiť to kontinuálnym pedálom ... pridať sa presne toľko, koľko daná situácia vyžaduje. Ono sa dá vypiplať jedna sada presetov, kde to presne sadne v jednej piesni, a v inej pesničke, kde je iné množstvo nástrojov a iné party, to môže byť náhle priveľa alebo primálo. Samozrejme to chce ten pedál vedieť aj citlivo používať a nepreháňať to.
S výhodou či nevýhodou mulťákov to má pramálo spoločné. Rovnaký problém je treba tiež riešiť pri klasickej metóde krabičky + aparát. Ani tam sa človek nevyhne situácii, kde potrebuje byť niekde viac či menej nahlas, a aj tam je lepšie to ovládať plynule, ako cez dve nastaviteľné hlasitosti.
S výhodou či nevýhodou mulťákov to má pramálo spoločné. Rovnaký problém je treba tiež riešiť pri klasickej metóde krabičky + aparát. Ani tam sa človek nevyhne situácii, kde potrebuje byť niekde viac či menej nahlas, a aj tam je lepšie to ovládať plynule, ako cez dve nastaviteľné hlasitosti.
- Fade
- Kontaktovat uživatele:
Jak jsem Real_dead_one říkal, mám někdy 4, někdy 6dB. Já jsem to při nastavování konzultoval se zvukaři a všichni mi říkali, že šest je ještě v pohodě, ale více už by bylo moc. Proto se pohubuju podle zvuku mezi 4 až 6dB. Od toho jsem mu radil se odvíjet podle jeho zesilovače a nastaveníWohma píše:6dB? Huh. To mi prijde teda hodne. Ja mam kolem tri, ale nemam to uplne linearne, na stredovyskach skoro 4.
6 dB je už hodne ... otázkou je ale, či tých 6 dB je naozaj 6 dB
Lampový koncák totiž komprimuje a nedivil by som sa, keby pri zdvihu o 6 dB vonku vyliezla hlasitosť o tak 3-4 dB. Hlavne pri vybudení konca do hranice limitácie, "aby to hralo", už pri rastúcom vstupe volume rastie len pomaly.
Ináč 3 dB zdvih sóla oproti doprovodu je normálka pri štúdiovej práci, taký bežný štandard. Ale závisí hodne na aranži, dakedy treba trochu viac a dakedy sú aj 2 dB dosť.
Ináč 3 dB zdvih sóla oproti doprovodu je normálka pri štúdiovej práci, taký bežný štandard. Ale závisí hodne na aranži, dakedy treba trochu viac a dakedy sú aj 2 dB dosť.
Ja bych to tedy plynule ovladat nechtel, kolikrat se na koncertech neslysim prakticky vubec, nebo me naopak zvukar vytahne az moc (a reknete mu to uprostred pisnicky), takze bych nemel poradnou referenci. Do tech 4dB je to IMHO uplne bezpecny a rozumny to nastavit natvrdo.
Jinak pokud jsou sola, ktera z nejakeho esoterickeho duvodu vyzaduji jinou uroven, tak neni problem nastavit dalsi preset, ne?
Jinak pokud jsou sola, ktera z nejakeho esoterickeho duvodu vyzaduji jinou uroven, tak neni problem nastavit dalsi preset, ne?
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Fade
- Kontaktovat uživatele:
Však ano
Toto mi príde divné ... ako chceš na koncerte hrať, keď sa takmer nepočuješ? Pokiaľ nemáš prehľad ani o tom, čo hráš sám, nehovoriac už o hraní ostatných, tak ako potom chceš hrať dynamicky? Nejde tu o nijakú ezoteriku, ale o dynamické hranie, čo pri skresleniach silnejších ako crunch proste nejde až tak dobre urobiť silou úderu a tak to musíš riešiť ináč.Wohma píše:Ja bych to tedy plynule ovladat nechtel, kolikrat se na koncertech neslysim prakticky vubec, nebo me naopak zvukar vytahne az moc (a reknete mu to uprostred pisnicky), takze bych nemel poradnou referenci. Do tech 4dB je to IMHO uplne bezpecny a rozumny to nastavit natvrdo.
Tvoj problém je potom úplne inde. V prvom rade si treba zariadiť, aby si sa počul dobre a aby si počul dobre aj ostatných. Ak ti toto zvukár neumožní, požaduj to po ňom. Ak ti to nevie spraviť, skús si to poriešiť sám - porozkladajte sa na pódiu s aparátmi tak, aby ste čo najmenej potrebovali odposluch (toto nakoniec treba radšej urobiť vždy). V extrémnom prípade sa vyprdni na takého zvukára a urob si zvuk sám, alebo nájdi takého, čo sa snaží pomôcť a počúvať, čo od neho kapela chce.
Po druhé, zakáž mu pridávať ťa na sólo. Nech sa nastaví nejaká základná volume a ďalej to riadiš sám. Moje skúsenosti s "pridávačmi" sú hrozné, väčšinou to preháňali až príliš, a potom sa nedalo hrať, keď zrazu človek prestal počuť rytmiku a počul len seba. A hraj potom nejaký rýchlobeh ... rozsypeš sa po pár taktoch.
Po tretie, nikto ti predsa nekáže na tom pedáli nastaviť výstupnú hlasitosť na neprimeranú hodnotu. Môže to byť kľudne nastavené tak, že maximum je to 4 dB
predator
Samozrejme mas teoreticky pravdu.
Jenomze realny svet funguje trochu jinak a zakladni rozdil je, ze Wohma hraje UG metal a ne plesy jako ty.
Takze ve vetsine pripadu je rad ze se slysi vubec aspon nejak, nez ze by resil dynamiku atd.
S tim muzes nesouhlasit, dokonce muzes i protestovat, ale to je tak vsechno co proti tomu muzes udelat
Samozrejme mas teoreticky pravdu.
Jenomze realny svet funguje trochu jinak a zakladni rozdil je, ze Wohma hraje UG metal a ne plesy jako ty.
Takze ve vetsine pripadu je rad ze se slysi vubec aspon nejak, nez ze by resil dynamiku atd.
S tim muzes nesouhlasit, dokonce muzes i protestovat, ale to je tak vsechno co proti tomu muzes udelat
Hyenik to vicemene vse rekl, jeste se vratim k tomu pedalu - no pokud je maximum 4dB, tak to samozrejme fungovat bude, ale pak v tom nevidim zas zadnou velkou vyhodu
Jestli se pridam na 3 nebo 4dB uz je nepodstatny rozdil, lidi si casto na koncertech nevsimnou ani toho, ze kytarista zahral solo o prazec vedle, natozpak aby resili rozdil 1dB v hlasitosti jednoho nastroje.
A s tema zvukarama je to mnohem tezsi. Ja jako kapela, ktera je pozvana na nejakou akci, nemuzu rict ani "prd" ohledne toho, kdo bude zvucit, a casto si nemuze vybrat ani poradajici kapela. A v nekterych malych klubech, kde zvukar je zaroven vycepni, uklizecka, provozak a vyhazovac se o nejakem velkem zvuceni, natozpak nejakych velkych pozadavcich mluvit vubec neda. Rozestaveni je taky fajn vec, ale pokud hrajes na podiu, kam se sotva vejdes, tak si taky moc vybirat nemuzes
Jinak my v kapele mame myslim zvuk docela vychytany, zvukari si casto pochvaluji, ze skoro nemusi sahat na korekce a ze to k sobe stymuje, ale problem je zkratka v tom, ze kdyz mas dve kytary a klavesy a hrajes metal, tak ty naroky jsou mnohem vyssi, nez je uroven mnoha ceskych klubu (a jejich zvukaru). Vlastne jediny kluby, kde jsem byl spokojen se zvukem na podiu, jsou brnenska Melodka a hlavne plzensky Divadlo Pod Lampou, tam to bylo jak zvuk na nahravce. A lvi podil na tom ma samozrejme jednak to, ze tam ty prostory jsou relativne velky, a jednak to, ze tam maji slusnou aparaturu a zvukare, kteri vi, co delaji. Zkratka veci, ktery my jako kapela absolutne neovlivnime.
Ja jsem smirenej s tim, ze na mnoha akcich musim zvlaste na sola jit trochu zpet k aparatu a v nejhorsim se nastavit tak, aby mi to foukalo primo do ucha, protoze jinak bych se proste poradne neslysel
Pokud zvukari 100% neverim, tak se nebudu spolihat na jeho odposlechy, to uz se nam parkrat vymstilo.
Ale to uz jsme se dostali dost do OT
A s tema zvukarama je to mnohem tezsi. Ja jako kapela, ktera je pozvana na nejakou akci, nemuzu rict ani "prd" ohledne toho, kdo bude zvucit, a casto si nemuze vybrat ani poradajici kapela. A v nekterych malych klubech, kde zvukar je zaroven vycepni, uklizecka, provozak a vyhazovac se o nejakem velkem zvuceni, natozpak nejakych velkych pozadavcich mluvit vubec neda. Rozestaveni je taky fajn vec, ale pokud hrajes na podiu, kam se sotva vejdes, tak si taky moc vybirat nemuzes
Jinak my v kapele mame myslim zvuk docela vychytany, zvukari si casto pochvaluji, ze skoro nemusi sahat na korekce a ze to k sobe stymuje, ale problem je zkratka v tom, ze kdyz mas dve kytary a klavesy a hrajes metal, tak ty naroky jsou mnohem vyssi, nez je uroven mnoha ceskych klubu (a jejich zvukaru). Vlastne jediny kluby, kde jsem byl spokojen se zvukem na podiu, jsou brnenska Melodka a hlavne plzensky Divadlo Pod Lampou, tam to bylo jak zvuk na nahravce. A lvi podil na tom ma samozrejme jednak to, ze tam ty prostory jsou relativne velky, a jednak to, ze tam maji slusnou aparaturu a zvukare, kteri vi, co delaji. Zkratka veci, ktery my jako kapela absolutne neovlivnime.
Ja jsem smirenej s tim, ze na mnoha akcich musim zvlaste na sola jit trochu zpet k aparatu a v nejhorsim se nastavit tak, aby mi to foukalo primo do ucha, protoze jinak bych se proste poradne neslysel
Ale to uz jsme se dostali dost do OT
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Hyenik
ja nehrám plesy a vlastne ani žiadnu tanečnú hudbu
Hráme klubové akcie, rockové štandardy aj vlastnú tvorbu.
Ináč ale akože súhlas, poznám tú situáciu, hrával som progress metal a poznám realitu, že si človek nevyberie, komu sa dostane pod ruku. Preto si treba riešiť vlastné ozvučenie - malé, kompaktné a pritom schopné utiahnuť klub. Sám som bol k tomu doslova dokopaný realitou, a hlavne zistením, že neexistuje žiadna finta, ako sa vyhnuť dobabraniu zvuku diletantským ignorantom za pultom. Ináč, v Novom Populári som nedávno napísal test na digi mix Presonus 16.0.2, kde sa tejto problematike venujem obšírnejšie.
a nejenom Wohmova nebo moje kapela si to obvykle uziva, na takove Melodce obcas hraje i Van Halen 
Ahoj potřeboval bych poradit jak se zesílit na sóla. Mám pololampu kombo VOX AD50VT, které má dva kanály. Problém nastane, když v jednom songu potřebuji použít, jak čistý tak zkreslený a ještě hlasitější zkreslený zvuk na sóla. Původně jsem přemýšlel dokoupit nějakou krabičku na zesílení, ale dozvěděl jsem se, že toto kombo si s krabička moc nerozumí. Jinak čas na to, abych to tam došel přenastavit fakt nemám, protože hraji pořád bez nějaké přestávky...
*Dozvěděl jsem se* - si to skus raději sám !