Dřevo...

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Tengli

Re: Dřevo...

Příspěvek od Tengli »

Druhy řezu jsou jednoduché.
Na hmatník bych použil řez radiální. Na luby kvůli ohýbání taky. Ale kresba vynikne lépe na fládrovém(tangenciálním) řezu.
Kůru bych dal rozhodně dolů,kvůli červíkům. Čela něčím zatřít(barva,vosk). Omezí to částečně praskání.
Tož tak...
Přílohy
image.jpg
MilanT

Příspěvek od MilanT »

A není to dřevo peckovin náchylné na kroucení?
Aby z těch nařezaných plátků neměl pak vrtule. Osobně bych ty kuláče rozřízl podél na dvě půlky a pláty krájel až po vyschnutí. Ta čela jasně zatřít a zbavit kůry, jak píše Tengli. Kůra taky nejvíc brání vysychání.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

MilanT píše:A není to dřevo peckovin náchylné na kroucení?
Aby z těch nařezaných plátků neměl pak vrtule. Osobně bych ty kuláče rozřízl podél na dvě půlky a pláty krájel až po vyschnutí. Ta čela jasně zatřít a zbavit kůry, jak píše Tengli. Kůra nejvíc brání vysychání.
Při těch průměrech bude výtěžnost minimální. :( Milan má pravdu. Říznout kmínek napůl nebo na čtvrtiny a dále řezat až suché. Rozhodně neřezat syrové na nějaké centimetrové plátky. Minimálně tak desky 3cm. Proložit a pokud je čím tak i fest zatížit. Červotoči v dřevníku by neměli až tak vadit. Pustí se nejspíš jen do běle a ta příjde stejně vyhodit. Hlavně ať je ten dřevník vzdušný. Další rok pak klidně přeložit na půdu-bude to rychleji schnout.
lathur

Příspěvek od lathur »

Díky chlapi. Jdu shánět někoho s pilou. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
glycerol

Příspěvek od glycerol »

Tengli píše:Druhy řezu jsou jednoduché.
Na hmatník bych použil řez radiální. Na luby kvůli ohýbání taky. Ale kresba vynikne lépe na fládrovém(tangenciálním) řezu.
Kůru bych dal rozhodně dolů,kvůli červíkům. Čela něčím zatřít(barva,vosk). Omezí to částečně praskání.
Tož tak...
tak jasné na luby radialny rez ,tang. hmatník by sa prispôsobil po zlepení ale tak tiež použiť radšej rad. rez,,neviem čo ste si mysleli ale ja som chcel povedať len nech to to nareže na 2 fošne alebo nech s toho spraví prizmu a potom keď sa to vysuší s toho rezať plátky
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

S třešní jsem dělal dosti a miluji ji. Dělali jsme ale fošny, švartny, užívali dýhy, loupané i krájené.
Vzhledem k průměrům, které byly zmíněny (jde spíše o větvičky), se vůbec nemáme o čem bavit. Zatřel bych konce a nechal je doma, doma!!! Nikoliv venku. Ani ve stodole. Sežerou ti to brouci.
Pokud to rovnou rozřežeš, rychleji to vyschne, ale řež jen tlustší přířezy, třeba jen kmínek napůl nebo minimálně několik cm fošínku. Švartny bych řezal pásovkou z napůl vysušeného až tak za dva roky a pak je pořádně proložil a hlavně zatížil!
Za pár let to bude jak víno, uděláš si vše, co budeš chtít.
Shodneme se zde všichni, jak vidno, my, co se dřevem děláme.
Já z třešně nejraději soustružil, tím se nádherně ukáží všechny typy řezů, které byly zmíněny, a pod olejem nádherně vyrostla kresba. Je z ní nádherné nádobí.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
zaza_3121

Příspěvek od zaza_3121 »

martina72 píše:Já z třešně nejraději soustružil, tím se nádherně ukáží všechny typy řezů, které byly zmíněny, a pod olejem nádherně vyrostla kresba. Je z ní nádherné nádobí.
Nedám dopustit na třešňový celodřevěný nůž po dědovi.
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

zaza_3121 píše:
martina72 píše:Já z třešně nejraději soustružil, tím se nádherně ukáží všechny typy řezů, které byly zmíněny, a pod olejem nádherně vyrostla kresba. Je z ní nádherné nádobí.
Nedám dopustit na třešňový celodřevěný nůž po dědovi.
nedám dopustit na třešnové dřevo v udírně.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

S těma broukama venku je to pravda. Třešeň, bříza i buk, všechno mám pěkně prožrané. Nenávidím dřevokazy.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Co teprve olše v kůře...? :twisted:
pro lathur- Kdyby jsi toužil po třešni a nechtěl čekat až to uschne,tak dej vědět. Něco bych Ti na půdě vybral. Pokud máš co nabídnout na barter(jiné dřívko) tak se určitě domluvíme... Zbytek po PM ať tady z toho nedělám bazar... Sorry za OT :oops:

Jo! Ta třešeň se tam suší cca 23 let. Sám jsem ji kácel etc.

edit: samo bych pohledal něco bez brouků... :lol:
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Chlapi nějaké zkušenosti se sekvojem (Redwood)? Hrozně měkké dřevo, ale nádherná kresba. Mám zrovna doma top a chtěl bych ho použít na příští build. Vzhledem k měkkosti se ovšem bojím jestli tungový olej bude stačit. A nebo jestli to má jít radši do polyurethanu. Na netu jsem viděl sekvojové kytary v tungovém oleji a dokonce někteří lidi psali, že s ním nejvíc kresba sekvoje vynikne, ale nemůžu nikde nic najít o odolnosti. Myslíte, že to ten olej dostatečně vytvrdí?
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Myslíš tu samou sekvoj (jako je např. sekvojový park v USA?). Američani z ní zkoušeli vyrábět všechno možné a skoro jí i vyhladili, než zjistili, že vlastně k ničemu pořádně není a udělali rezervaci :D.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Olej je jedna z mála věcí, které se vsáknou a můžou to dřevo petrifikovat. Další je šelak. Trochu nouzovka je kalafuna, ta se používá na petrifikaci zvětralého dřeva starožitností.
Tvrdou šlupku PU bych nedělal, to je takové čínské (ruské).
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kmensik píše: Tvrdou šlupku PU bych nedělal, to je takové čínské (ruské).
:?: Copak to zbytek světa dělá jinak? Naopak všechny ty oleje na těla mi přijdou jako takový nouzový řešení, když není k dispozici kloudná lakovací technika. PU se dá nastříkat vrstvička tlustá pár desetin milimetru a vypadá dobře. PU není PE. U polyurethanu se nedá o nějaký tvrdý šlupce moc mluvit. Slyšel jsem názor zkušenýho kytaráře, který má zkušenosti se šelakem, nitrem, polyurethany a ten tvrdí, že šelak je přeceňovaná snobárna, kterou dobře udělaný PU lak předčí ve všech směrech a to mluvil o akustických kytarách - je to názor ne absolutní pravda. Žloutnutí a praskání nitrolaků je známá věc. Olej je olej, na krk dobrý, ale jako ochrana těla proti mechanickýmu poškození, obzvlášť u nějakýho měkkýho dříví, to nebude nic moc.
Z vlastní zkušenosti bych PU rozhodně nezatracoval a tvrzení, že je to čínskoruský řešení oproti oleji, to mi snad i trochu zvedlo krevní tlak. :D
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Olej nemá vůbec žádnou výhodu (v tomto případě) a šelak už vůbec ne, se šelakem se blbě dělá a je velmi citlivý na povětrnost a tak ... Obecně, o tlustých vrstvách laku se nemá cenu bavit, to přece doma nikdo neděláme, to se dělá jen v továrně na levné šmejdy, ponoří se to tam a vytvrdí během pár desítek sekund.
PE nebo PU laky jsou bezva, jen dej prostě několik co nejtenčích!!!! vrstev a všechny řádně přebruš, třeba i rozlešti, podle toho, jaký vzhled preferuješ. Však si můžeš vybrat lak s malým množstvím plniva, nebo s větším, nestékavý, nebo naopak rozlívací, lak s filtrem proti UV, lak naopak přirozeně a hezky žloutnoucí ...

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Mně šlo o vytvrzení dřeva jako takového, impregnaci povrchu. Přes tenkou šlupku PU uděláš nehtem do měkkého dřeva rýhu, jako by tam žádný lak nebyl. A milimetr PES nechceme nikdo, ne?
Ano, šelak je velice citlivý materiál a proti hrubému zacházení opravdu nechrání. Ale můžu si ho naředit jak chci a to dřevo tím napustit do slušné hloubky a tím ho petrifikovat. Pak klidně povrch stříknout tenkým PU.

Teď jsem četl: The poly was an answer to guys killing the oil finish in a year. It was never a problem until some of my guitars hit working bands.... when they gig every other night it beats the finish up. I used to just shoot nitro on them but I love the feel of an oiled guitar... seemed like the right solution. (citace restorationad)
Takže záleží, co to má vydržet. Jenom olej asi moc pódiového zneužívání neunese.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

přesně toho se taky bojím... ,že měkkost dřevy ani PU nezachrání a otlačí se pak přes ěj snadno i nehet. Ty bys tedy spíš volil možnost napuštění olejem?
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Existuje ještě jedna možnost.. Olejolak. Používá se na namáhané podlahy, ale nemám s ním zkušenost pro něco takového.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Jako nejtvrdší lak, se kterým jsem dosud dělal mi přijde nitro. Polyurethan zůtane dlouho takový pružný (mě to zachránilo kytaru před opětovným lakováním - ujela mi ruka při zatloukání pouzdra TOM kobylky a fláknul jsem do těla palicí)

Nevýhoda nitra ale je, že se snadno oťuká a poškrábe (oproti polyurethanu) :(
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“