Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
díky za odkazy......je to kondík na desce se spoji....zkusím je ještě kouknout na sběrným dvoře ve městě,jestli tam není něco......ale pochybuju....
zdravim páni
Chcel by som sa spytat tych co maju skusenosti s home made robenými ampami, jak ste riesili (robili) tie popisky nad potenciometre na hlavnom paneli.
Diky moc.
Chcel by som sa spytat tych co maju skusenosti s home made robenými ampami, jak ste riesili (robili) tie popisky nad potenciometre na hlavnom paneli.
Diky moc.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Možností je spousta. Navštiv nějakou reklamní firmu. Mně se nejvíce líbí gravírování do eloxu, či do toho jejich spešl plastu. Ale jednou jsem si to nechal i vypískovat do nerezového panelu přes šablonu vyřezanou na plotru.
mám takovej problém......když sepnu snad-by,tak mi začnou litat jiskry od anodovýho (jestli se pletu,tak se omlouvám) napětí jedný z výkonovejch lamp....ale jen od jedný....a následně u reostatu (nebo co te je),kterým se nastavuje výkon lamp.....teďka jsem i vyhodil pojistky.....nevíte někdo,čím to je????
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Odhaduji, že tím reostatem myslíš trimr ve zdroji předpětí. Je dost pravděpodobné, že máš něke zkrat a tím pádem se zvyšuje odběr proudu kdoví kam. Hledej.
Ještě jsem to nezačal stavět, ale budu, a už mám rozmyšleno - pěkně ve vintage stylu. Plexi stříkané zevnitř, jako pickguardy u kytar Gretsch.paget píše:zdravim páni
Chcel by som sa spytat tych co maju skusenosti s home made robenými ampami, jak ste riesili (robili) tie popisky nad potenciometre na hlavnom paneli.![]()
Diky moc.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Úplně nejstarší echt vintage aparáty měli často na panelu nalepený obyčejný papír s popisky, leckdy jen piktogramy ( houslový klíč, basový klíč, rozšiřující se oblouček na hlasitosti....) a na tom bylo právě plexisklo, aby se ten papír nezničil. Není to inspirující?
Já to mám přesně tak udělané - sice je to na barevném papíře napsané fixou (bojím se, že bych houslový klíč nesvedl
) a papír není nalepený, jen položený na (docela hnusném) pozinkovaném plechu (původně snad stěna ze stavební buňky nebo co
) a na něm to plexisklo (původně nějaké okno) , a to jen přitáhlé šroubama potenciometrů, jacků a vypínačů - a nevypadá to vůbec špatně (ano, teď přeháním) a byla to práce tak na půl hodiny (asi nějak tak - dělal jsem to předloni).
Edit: Ohledně toho jiskření - něco takového by se muselo vidět (kde, jak a mezi čím to jiskří) - může to být jak nějaký divoký studeňák (zrovna minulý týden jsem zažil tak 10cm dlouhé jiskry z tohoto důvodu) nebo taky ten zkrat - jestli to jiskřilo, tak určitě půjde vidět, mezi čím (stačí nějaká špatná izolace, průraz, nebo drát procházející okolo něčeho ostrého a hned je oheň na střeše
. Taky to samozřejmě může být nějaká vadná součástka, a to je potřeba potom měřit, hledat a testovat
P.S: Jakto, že jsi vyhodil pojistky? (snad ne jističe v baráku
)
Ten zesilovač by minimálně 2 pojistky v sobě měl mít (pomalou na primáru a rychlou na anodové napětí) - bez nich je to o pr*ser 
Edit: Ohledně toho jiskření - něco takového by se muselo vidět (kde, jak a mezi čím to jiskří) - může to být jak nějaký divoký studeňák (zrovna minulý týden jsem zažil tak 10cm dlouhé jiskry z tohoto důvodu) nebo taky ten zkrat - jestli to jiskřilo, tak určitě půjde vidět, mezi čím (stačí nějaká špatná izolace, průraz, nebo drát procházející okolo něčeho ostrého a hned je oheň na střeše
P.S: Jakto, že jsi vyhodil pojistky? (snad ne jističe v baráku
jak říkám,jiskří se mi ze spoje drátu anodovýho napětí a očkem u patice jedný z výkonovejch lamp.....a odtamtud jde drát k tomu tmitru a tam se z toho hulý taky......krom kouře asi 1cm jiskry.....co jsem se dobře díval,tak tam je jedna pojistka.....nevím jak se jmenuje,ale je v tom konektoru od síťáku.....vyhodil jsem jističe až na chodbě v paneláku.....projelo to touhle,jističema v bytě až na chodbu.......
vymenit pojistku v zesilovaci, no a asi bych vzal pajku (po te, co promeris samozrejme napeti na kondenzatorech, jestli ti tam neco jeste nevisi) a propajel ty spoje, kde to jiskri.
btw co to je za zesilovac?
btw co to je za zesilovac?
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
...no já když to tak sleduju, jsem rád, že ač jsem to postavil jak jsem postavil a vypadá to jak vypadá, tak bez nějakých větších problémů to šlo na první pokus
pojistky mi žádný neodešli a jiskry sem nikde neviděl... a teď když je to v šasi tak už snad ani neuvidim
...nic proti ale docela se děsim toho až sem jaraban pár dní nenapíše, takhle aspoň víme, že ještě žije...
...nic proti ale docela se děsim toho až sem jaraban pár dní nenapíše, takhle aspoň víme, že ještě žije...
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Stanley06> jak pokracuje prace na 'tube amp #2'? Ja pres vikend hodil sasi svyho 1/2W lampace do dreveny krabice ... jeste musim nekde sehnat nozicky a rukojet a bude hotovo
. Jinak uz pomalu planuju pustit se do M/B mark preampu - bud 2c nebo 4 lead kanal + 2W push pull ... tak az to udelam, tak dam vedet.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
lunchie: no já zatim nepokračuju, momentálně jsem nemocnej, předtim jsem ještě doháněl známky do pololetí, kvůli průměru na vejšku a v květnu mě čeká maturita, takže toho času bude teď celkem málo
projek No.2 asi odsunu až po maturitě
další věc je, že jsem ted po dlouhej době hrál na kytaru a zjistil jsem, že vlastně neumim nic, takže teď se budu spíš učit techniku hry a rychlost, ale chlape ty mě štveš, vždycky sem hodíš, že budeš něco stavět a ani ne za 14 dní máš hotovo
a všechno hi-gain apce, ta mesina by mě celkem zajímala, moh by ses pak časem podělit o nějaký postupy, postřehy ze stavby (klidně jenom pár věcí po SZ nebo třeba i novej thread?) zatim díky 
St.Anley Tube Amps
v klidu......ještě žiju....jinak hlava má spečetěnej svůj odud....rozebrání a přestavba na něco,k čemu mám schéma zapojení.....jinak sem si sehnal i multimetr,tak to snad zvládnu.....
Stanley06> no s tim co jsem stavel posledne to bylo takhle - koupil jsem maly sasi - 13x5x2 palcu a do toho chtel nacpat menic (spinanej zdroj 12V -> 250V pro usetreni mista a penez na transformator). Plan byl pekne 3 lampy 1 spolecna trioda na zacatku, + 4 triody na bogner xtc OD kanal + zbyla trioda na neco jako twin reverb preamp (celokove 2 triody - korekce a volume za prvni triodou). Kdyz jsem to postavil a teda vmestnal do toho sasi, tak jsem se jeste rozhodl dodelat par veci - jako prepinani plexi/OD na tom bogner preampu, pak jsem tam dodelal boost switch no a pak jeste red/blue prepinac (z toho co vypadalo na zacatku jako prehledny predzesilovac se diky temto zasahum stala zmet stinenych kabelu bezicich z jedne strany sasi na druhou - vsechno delam gothic ring stylem). No ale at se dostanu k jadru pudla - ten spinany zdroj pekne funguje v tom superchargeru, kterej jsem delal, ale tady to pri gainu nad 1/2 na red kanalu s pridanym boostem a structure pekne oscilovalo - pokud se hrablo do strun, tak to normalne hralo, ale jakmile klesla uroven signalu z kytary, tak to zacalo oscilovat (takovy zvuk, jako kdyz se ladi analogove stare radio). Tak jsem zkusil snizit napeti na 150V a oscilace zmizely nebo spise nezmizely uplne, ale gain uz jsem mohl dat skoro na plno a oscilace tam nebyly. Takze jsem eliminoval jako zdroj problemu ten spinak a slo se objednavat standard trafo a kondiky. No a s tim me napadlo, ze bych tam uz mohl dodelat i nejakej power amp - 1/2 W s pouzitim 6n1p. Takze jsem pouzil 1 triodu na recovery z efektove smycky s ziskem cca 25-30, dodelal jsem tam master volume (oba jak cistej, tak od kanal maji sve vlastni volume) a tim vybuzuju dalsi triodu, ktera je zapojena jako SE s fender champ vystupnim trafem (5k na 4/8 ohmu). Kdyz me dosly soucastky, tak me prislo, ze to bude nadlidsky vykon to tam vmestnat, ale nakonec se to podarilo ... no a vysledek - mam z toho takovou radost, ze hraju ted jen a pouze na tohle - cely proces stavby trval dele nez 14 dnu, ja se dlouho rozhodoval co postavit no a pak objednat soucastky, premluvit se do vrtani sasi, atd. atd.
no nevim mam pocit, ze to trvalo tak mesic
. A to jsem jeste ani nevzpomenul vesele historky z nataceni ... kdyz jsem hledal, proc to osciluje, tak jsem vzal takovy maly kleste s pogumovanejma prackama a dotkl jsem se s nima jednoho coupling kondiku na spatny strane
- to jsem tam mel jeste ten spinanej zdroj - ale i tak me to pekne rozbrnelo ruku
. No a dalsi vesela - to jsem se snazil bejt chytrej - prisel transformator od hammondu a misto dvou cernejch na primaru mel bilou, sedou a cernou - me nenapadlo nic chytrejsiho nez zapojit cernou a sedou (jsou prece nejblize barevne cerny, ze? ) no a jak jsem to hodil do zasuvky - jiskra a prask vypadly jistice - ja si rikal, tak trafo za $50 v pr... no ale nastesti to odnesla jenom pojistka a pak jistic v zasuvce
- no chybama se clovek uci ... priste se kouknu rovnou na internet (na krabicce bylo porad stary zapojeni)
Co se tyce dalsich projektiku, me prijde, ze je to jako droga ... clovek chce vsechno vyzkouset ... a jeste kdyz uz to stavim, ja se nemuzu dockat, az uslysim jak to hraje (no a pak to konci tak, ze u toho drepim od 9pm do jedne do rana nekolik veceru a snazim se to dodelat ...)
EDIT: ted na to tak koukam, jsem se nejak rozepsal, tak sorry ...
Co se tyce dalsich projektiku, me prijde, ze je to jako droga ... clovek chce vsechno vyzkouset ... a jeste kdyz uz to stavim, ja se nemuzu dockat, az uslysim jak to hraje (no a pak to konci tak, ze u toho drepim od 9pm do jedne do rana nekolik veceru a snazim se to dodelat ...)
EDIT: ted na to tak koukam, jsem se nejak rozepsal, tak sorry ...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jó, to znám. Zrovna včera jsem dokončil jedno maličké kombo s 10´´ AlNiCo repro z r. 1954. Poctivé áčko 10W v ultralinear zapojení s EZ80 ve zdroji. Dále 1 X 12AX7, 1 X ECC81 a 2 X EL84. Vintage jak má být. Ani jsem se nestihl pokochat a už si pro to přijel nový majitel.
krásná práce!!mmjuz píše:Jó, to znám. Zrovna včera jsem dokončil jedno maličké kombo s 10´´ AlNiCo repro z r. 1954. Poctivé áčko 10W v ultralinear zapojení s EZ80 ve zdroji. Dále 1 X 12AX7, 1 X ECC81 a 2 X EL84. Vintage jak má být. Ani jsem se nestihl pokochat a už si pro to přijel nový majitel.
mimochodem ten 4W prcek mi dělá jenom radost...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
MMJUZ> mas to moc pekny, co jsi to pouzil za latku na potah? Ja co delal krabici, tak jsem to jenom pretrel barvou na drevo a docela to vypada ok.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Je to potah na gauče. Poměrně pevná hrubá textilie. Koupil jsem asi před čtyřmi lety ve výprodeji textilu takové různé zbytky kolem 5m. Této červené bylo nejvíc, snad 10m, dále asi tři varianty zlatočerné ( tu jsem zpracoval prvně ), pak byla ještě modročerná. Ale už dochází všechno, budu se muset po něčem mrknout. Nedávno jsem koupil kus takové "zámecké renesanční" textilie, tou jsem potáhl zatím jen maličké 4W kombo co teď má MrB14ck. Ta se mi líbí hodně, ale i když to měla být II. jakost, tak je to dost drahé - 200,-Kč / běžný metr v 1,4m šíři. Ty předchozí jsem nakoupil po 50,-Kč za běžný metr v 1,5 šíři.
koukám pořád po tý P1 (do paneláku) a snažím se něco splašit o těch trafech,co tam jsou.......nikde se nemůžu dopídit toho,kolik to chce voltů,jen počet závitů (nevím,jestli se to podle toho dá odpočítat).....jinak,když mám trafa k těm lampám,co tam jsou,tak je můžu bez problému použít,ne????