Rada při výběru zvukové karty

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Rada při výběru zvukové karty

Příspěvek od pupack »

Tak 16bitů 44.1 khz je právě CD formát, jen tak mimochodem ;) ale to je fuk 16b na "domácí" žvýkání stačí, když vezmu v potaz co všechno udělá špatně stejně uživatel.
Zařízení jako Zoom R16 je určitě alternativou, ale rozhodnout se musí tázající, jestli trvá na zvukovce a 24b točení + monitoring (to je třeba brát v potaz, že bude také muset na něčem míchat) nebo mu bude vyhovovat točení bez PC na SD kartu s následným transportem a mixem na interní kartě. Možnost to je. Osobně bych volil zvukovou kartu, jelikož poslouží nejen k náběru ale i k další práci.

edit: ten edit Ricarda jsem tak nějak nepobral, ale mám 6 zelených piv tak je to možná "mea culpa"
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Moleek

Příspěvek od Moleek »

ricadrův edit je totální kus ho*na mám ten dojem, takže jsi o nic nepřišel :D
A Zoom by měl fungovat i jako zvukovka s možností monitoringu pokud se nepletu
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

všichni se tak nejak honí za 24bit/96kHz popřipade 196kHz ale uprimne si treba priznat že tohle je tak dvojnasobek potřebneho ve studiu. Je to jen jakasi hranice, kdy už ani ten nejvetší ušní domýšlivec chyb nezavrhne nahravku Sony records a pod.
Nahravani 16bit 48kHz je zcela bežné a nedávnou dobou i ve studiich používané .
Když se s takovým vzorkovanim nahrá víc linek ktere se maj míchat do jedne stereo stopy pri použití vnutorního spracovávaní dat 32 bitu se určite dosahne kvality ktera se blíži k 24bit/96kHz .
Myslím že sem zahlíd že ten Zoom delá 24bitu/48kHz v osmi stopách ale nevim to jiste , snad moleek tenhle Zoom R16 má a muže potvrdit.
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No asi takhle - odbočka do obecnosti - těch 16b vs 24b jsem vypíchnul zcela záměrně, protože ano, 16b na některé věci může stačit, ale sem by spadalo například točení bicích bez nějaké výraznější dynamiky. Cokoli dynamicky zajímavějšího už bude na 16b zbytečně ztrácet v detailech; proto je 24b lepší volba (i na domácí žvýkání, pokud jsou třeba cenově srovnatelné produkty).
Ad samplovačka - je hovadina točit materiál do 48kHz, pokud to není práce pro video (a samozřejmě i naopak). 48kHz pro čité audio nepřinese nic navíc a nadto má člověk zbytečné starosti, aby neztratil při downsamplingu, který má v dané situaci víc než nevýhodný poměr (SR jsou příliš podobné).
Vnitřní zpracování 32bit je sice moc hezké, ale základnímu náběru nic nepřidá (=nepřidá mu ztracený detail). Takže se můžeme maximálně bavit o tom, že "nic už nezhorší", ale to je asi tak všechno.
Ve výsledku je prostě jednodušší se na CD kvalitu dostat při základním materiálu ve 24bitech než při 16bitech. Ale zase je fakt ten, že do určité kvality převodníků a poslechového řetězce vůbec se to nijak nepozná (nicméně to pozná kdokoli další, komu autor svůj mix odprezentuje a který má lepší vybavení).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
majklik

Příspěvek od majklik »

Díky moc za informace - když to tak shrnu, tak do začátku na naučení se práce s nahráváním a podobně by to stačilo, a pokud bych se nějak rozjel, tak ideálně prodat a koupit něco lepšího (nějaký 8 stopý m-audio apod.)

Zelený pivo sem měl včera taky:D Vždycky se musím kopnout abych se donutil poprvé se napít a pak už to teče:D
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jasný, stačí si pohlídat gain na vstupu aby jsi měl u 16b co největší odstup od šumu a 96db dynamický rozsah je myslím dost pro jakýkoliv nástroj, půlka lidí to pak zabije stejně kompresí (a ta právě vytáhne i ten šum) a reálnej dynamickej rozsah se dneska u komerčních skladeb pohybuje kolem 6db a to už jsem hodně optimista ;) jestli ten zoom umí být i zvukovkou jak psal Moleek pak je to fajn.

p.s. jj zelené pivko, fuj :D
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

majklik píše:Díky moc za informace - když to tak shrnu, tak do začátku na naučení se práce s nahráváním a podobně by to stačilo, a pokud bych se nějak rozjel, tak ideálně prodat a koupit něco lepšího (nějaký 8 stopý m-audio apod.)

Zelený pivo sem měl včera taky:D Vždycky se musím kopnout abych se donutil poprvé se napít a pak už to teče:D
Určitě. Stejně jsem to napsal hlavně proto (pak jsme to rozebrali i detailněji), aby si člověk našel, jaká jsou pak omezení.

P.

ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

Vnitřní zpracování 32bit je sice moc hezké, ale základnímu náběru nic nepřidá (=nepřidá mu ztracený detail). Takže se můžeme maximálně bavit o tom, že "nic už nezhorší", ale to je asi tak všechno.
kdybych porizoval nahravku cele kapely jen na jeden stereo mikrofon v 16 bit 48kHz
a extra bych ji poridil na osm stop každá 16 bit 48kHz pak bych to samploval do interních 32bitu kde by se to smíchalo do stereo a downsamplovalo do CD kvality ,
myslim , teda scela jiste vim , že taková nahrávka by byla dynamičtejší kvalitnejší než tá první .

kvalita se pro lidské ucho nemení už od 10bit 24kHz vic je jen taková reserva se kterou se pracuje aby pri kopirovani nebyly velké ztráty na kvalite , o tom je i ten vysokofrekvenčni sampling , prave kuli splinutí více stop kde je separatne pro nastroj vyhrazena cela 48kHz škála je to po mixovani 8 do 2stop dynamický jako kdyby ste nahravali na 4x48=192kHz samplování.
pri použivani dodatečných úprav je lepší samplovat na vyšších frekvencích. Nahravka 16bit 48kHz ktera se už nebude dodatečne upravovat ruznymi efektami nebo očišťovat od ruchú - chyb , je vhodná i pro vydáni CD.
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Když už budeš kluku srovnávat, tak jabka a jabka a ne jabka a hrušky (aneb nelze srovnávat 2 stopy s 8 stopami co se výsledku týče).

Ke zbytku se radši vyjadřovat nebudu 8)

P.

Gurus

Zvuková karta do 3 000,-

Příspěvek od Gurus »

Ahoj, našel jsem si pár zvukovek které se pohybují kolem těch 3 tis., potřeboval bych poradit která z nich by byla nejlepší. V plánu mám nahrávat pouze kytaru.

http://www.muzikant.cz/zbozi-skladem/ta ... 115566.php

http://www.muziker.cz/studio-podium/nah ... TUDIO-UX-1

http://www.muziker.cz/studio-podium/nah ... ARLETT-2i2

http://www.muzikant.cz/zbozi/steinberg-ci1-99956.php

http://www.muzikant.cz/zbozi/focusrite- ... o-5299.php

Nejvíc se mi teda zamlouvá Line 6 UX1, Steinberg CI1 a Focusrite iTrack solo (nemam Ipad, ale podle všeho by měla být plně kompatibilní s pc)
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 21.10.2013 11:55, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště nejdříve hledej, díky.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Volil bych mezi 2i2 a CI1 - výstupy jsou studiového standardu, čili TRS konektory. Co se týče vstupů, tak mi přijdou nejuniverzálnější - obě umí 2 vstupy (mikrofon, linka nástroj), takže nevidím pro výše popsaný účel žádné omezení ani do budoucna. Z celé skupiny bych je označil i jako jedny z těch spolehlivých (funkčnost, kvalita, stabilita).

P.

Gurus

Příspěvek od Gurus »

Četl jsem něco o 2i2 a má prý docela problém s praskáním, jelikož neobsahuje "tlačítkový atenuátor" a rozsah gainu je +10dB až+55dB, což prý způsobuje ono praskání, vyšší řady mají ten rozsah od 0dB + ten "atenuátor".. Jenže na vyšší řadu nejsou peníze, Tak nevím :\
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nezaznamenal jsem nikde, nicméně co si představuješ pod pojmem "tlačítkový attenuátor"? A zajímalo by mě přesnější objasnění vztahu "praskání způsobuje rozsah gainu od..do". 8)

Když už požíváš nějaké převzaté pojmy, tak si zjisti jednak co znamenají a druhak by bylo dobré udávat alespoň ty zdroje těhle "jedna paní povídala" informací. Neříkám, že něco z toho nemusí být pravda, ale takhle zprostředkovaně podané je to naprosto k ničemu a nemůžeme se k tomu nijak vyjádřit.

P.

DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Příspěvek od DJ Murano »

Gurus píše:...jelikož neobsahuje "tlačítkový atenuátor"...
Sory za OT, ale něco mi to připomnělo :D
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Gurus

Příspěvek od Gurus »

pavlii píše:Nezaznamenal jsem nikde, nicméně co si představuješ pod pojmem "tlačítkový attenuátor"? A zajímalo by mě přesnější objasnění vztahu "praskání způsobuje rozsah gainu od..do". 8)

Když už požíváš nějaké převzaté pojmy, tak si zjisti jednak co znamenají a druhak by bylo dobré udávat alespoň ty zdroje těhle "jedna paní povídala" informací. Neříkám, že něco z toho nemusí být pravda, ale takhle zprostředkovaně podané je to naprosto k ničemu a nemůžeme se k tomu nijak vyjádřit.

P.
Jasně, převzaté pojmy chápu dobře, resp. než psát zisk, raději napíši gain a co dělá atenuator vím také.. nicméně zde -> http://www.ultimate-guitar.com/forum/sh ... ?t=1573513 je odkaz, je to tam poměrně dobře popsaný, tak si to přečti a dej vědět :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-) já to napsal víceméně schválně, protože se to tu již probíralo a jen jsem chtěl malinko zaprovokovat. Ano - 2i2 má zřejmě hodně citlivé preampy a přímý signál z kytary jí umí přebudit => zkreslení signálu. Ohledně pojmů jsem reagoval jen na spojení "tlačítkový attenuátor", protože to takhle fakt evokovalo, že nevíč, co si pod tím představit - sorry, ale to je výsledek psaného projevu 8)

Připomínka byla ale v zásadě faktická, čili to by pak dávalo větší šance Steinbergu. Opět z mého pohledu.

P.

Gurus

Příspěvek od Gurus »

pavlii píše::-) já to napsal víceméně schválně, protože se to tu již probíralo a jen jsem chtěl malinko zaprovokovat. Ano - 2i2 má zřejmě hodně citlivé preampy a přímý signál z kytary jí umí přebudit => zkreslení signálu. Ohledně pojmů jsem reagoval jen na spojení "tlačítkový attenuátor", protože to takhle fakt evokovalo, že nevíč, co si pod tím představit - sorry, ale to je výsledek psaného projevu 8)

Připomínka byla ale v zásadě faktická, čili to by pak dávalo větší šance Steinbergu. Opět z mého pohledu.

P.
Proto jsem psal ty uvozovky, protože samo o sobě to bylo takový nešťastný spojení :D, ale nakonec jsme si rozuměli :).. Takže Steinberg
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - z mého pohledu ano. Nicméně bych šel asi s dobou a do budgetu (odhadl jsem) by se mohla vejít tahle sranda: http://kytary.cz/steinberg-ur22/HN139381/

P.

An00bis

Výběr zvukovky pro home(less) studio

Příspěvek od An00bis »

Zdravím,
mám trochu dilema při výběru externí zvukové karty. Půjde o obyčejné dome nahrávání zpěv/kytara. Měl už jsem (i dle doporučení) vybranou zvukovku Focusrite Scarlett 2i2 http://kytary.cz/focusrite-scarlett-2i2/HN122113/. Pak jsem ale narazil ještě na M-audio m-track. http://kytary.cz/m-audio-m-track/HN140724/.

Moje otázka je jak je na tom druhá zmíněná M-audio mtrack, jestli třeba máte někdo zkušenosti. Je tam poměrně velkej rozdíl v ceně 3500 x 2500 tak jestli je v nich díky tomu zásadní rozdíl, nebo udělají službu stejnou. Nemám moc zkušeností, takže nedokážu příliš zhodnotit, ale když už do toho investuju, tak abych ten výběr trochu optimalizoval:)

A ještě jsem narazil na zvukovky, který mají více vstupů. Teď bych to nevyužil, ale dám se možná dohromady s kamarádkou co hraje a pak bych nerad třeba za půl roku řešil problém že už mi 2 vstupy nestačí.
http://kytary.cz/lexicon-omega/HN079087/
http://kytary.cz/akai-eie/HN119724/

Ty 4tis jsou opravdu maximální strop, ale vzhledem k tomu že mezi focusrite a lexicon jsou 300,- rozdíl ale lexicon už má 8 vstupů, tak bych samozřejmě zvolil lexicon. Jde mi spíš o to jestli to neni na úkor kvality.

Předem díky za odpovědi a zkušenosti.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 26.10.2013 12:09, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště, prosím, nejdříve hledej, zda tu podobné téma již není. Díky.
Lukáš Kostka

Re: Výběr zvukovky pro home(less) studio

Příspěvek od Lukáš Kostka »

Já mám Scarlett, ale velkou variantu. Jsou tam stejné preampy. Jdi rozhodne do ní. Koupil jsem ji, protože se má LEXICON APLHA rozbila. Je to plastový, šumí, né zase tak kvalitní pre ampy. Scarlett je bezvadná.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“