Homemade kytara
Re: Homemade kytara
Nojo, ale ta černá je tam jako pěst na oko. Co ho takhle udělat z nějaké dýhy a domořit ho na stejnou barvu jako podklad? První mě napadl pochromovanej plech, ale to by nebylo ono. Nebo možná by stačil jiný tvar.
Jináč paráda, furt vyzařuje kouzlo prvního precla.
Jináč paráda, furt vyzařuje kouzlo prvního precla.
Lathur: esteticky z toho na větvi nejsu, ani z tvarů ani z hrubších detailů, nicméně jako domácí stavba je to pecka, tím spíš že první kompletní. Nejvíc se mi líbí kobylka. Vlastní výroby, to nemá skoro nikdo! Nerez, vlastní kameny, skvělé. Nejmíň se mi líbí přechod krku na hlavu (už v minulých fotkách to bylo nějaké kostrbaté) a barevnost/povrchovka.
Nazdar, ten přechod hlava- krk jsem moc neřešil, protože tam příjde štítek s názvem. A k těm tvarům- je to divný tele. Jinak všem díky za názory. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Lathure,
zajímavá kytara, stvořitel ji vtělil duši, bravo
-kcr-
zajímavá kytara, stvořitel ji vtělil duši, bravo
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Děkuji, pochvala od MISTRA obzvlášť potěší. JleT
Začal jsem taky stavět Tele a hned ze začátku mám spoustu dilemat. Jestli to má být co nejvíc kopie předlohy, nebo si do něj vložit co nejvíc svých požadavků (to už bych zase nemusel stavět tele, ale vlastní tvar). Tj. klasika vs. 24 pražců, 2x HB, možná bariton.
Zatím mám obrys těla a šablonu na krk. Přímořezka podjela o centimetr dovnitř těla i přes předvrtané díry, frézka začíná být tupá, pálí a odštípla kus hrany (přilepeno zpět).
http://kmensik.rajce.net/DIY_Tele
Zatím mám obrys těla a šablonu na krk. Přímořezka podjela o centimetr dovnitř těla i přes předvrtané díry, frézka začíná být tupá, pálí a odštípla kus hrany (přilepeno zpět).
http://kmensik.rajce.net/DIY_Tele
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Přímořezka je riziko, při 4 cm už tancuje a šmajdá. Já obrysy korpusu odvrtávám vrtákem Ø 5 mm, těsně za sebou, a trvá to sice trochu déle, ale se stojanovou vrtačkou je to zaručeně kolmo. Pak se zbývající "můstky" ruční vrtačkou s vrtákem Ø 5 mm "prohrábnou" a korpus se vysune. Před frézováním se trochu přehladí rašplí.kmensik píše:....Přímořezka podjela o centimetr dovnitř těla i přes předvrtané díry,.....
Vypadá to nadějně, určitě se povedeZatím mám obrys těla a šablonu na krk.
A co takhle s menzurou 62924 pražců, 2x HB, možná bariton
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Tak to by jsme měli chválu, a teď bych si dovolil ukázat tu méně podařenou stranu:

zatím tam chybí platíčko pod šrouby.

no a takhle jsem retušoval ty opravy na výztuze.
Naštěstí je to zezadu.
To, co vypadá jako přetažený, tam se vpila barva do let-jasan, co už teď.
Naštěstí je to zezadu.
To, co vypadá jako přetažený, tam se vpila barva do let-jasan, co už teď.
JleT
Já bych to tak černě neviděl
. Sice se mi takhle úprava krku moc nelíbí, ale proti gustu...
.
Jinak, pokud ti vadí to přezažení, asi by se to dalo zkrýt za uměle udělanou "lemovku". (Pokud se ti tam nechce nic frézovat, tak tam barvou uděláš proužek) A mohlo by to vypadat i dobře
.
Jinak, pokud ti vadí to přezažení, asi by se to dalo zkrýt za uměle udělanou "lemovku". (Pokud se ti tam nechce nic frézovat, tak tam barvou uděláš proužek) A mohlo by to vypadat i dobře
Co si myslíte o dvoucesté výztuze v krku telecího typu z jednoho kusu javoru? Musel bych se zezadu profrézovat až cca 6mm pod líc hmatníku a vložit tam výztuhu kulatým k hmatníku, no a pak zalištovat.
Dvoucestou chci kvůli stabilitě, jsem líný dělat přípravek na zakřivení kanálu pro jednocestou a průměr matice 9mm je taky moc, koliduje to s vruty zamykacího ořechu, dvoucestá má jen 7mm a můžu k ní mít dírku jen na imbus cca 5mm.
Dvoucestou chci kvůli stabilitě, jsem líný dělat přípravek na zakřivení kanálu pro jednocestou a průměr matice 9mm je taky moc, koliduje to s vruty zamykacího ořechu, dvoucestá má jen 7mm a můžu k ní mít dírku jen na imbus cca 5mm.
Kmensik: Tím lícem hmatníku myslíš vrch hmatníku, tzn. 6mm materiálu zachovat jako kdyby tam byl nalepenej 6mm hmatník? Myslím, že by to mělo jít a fungovat, jen mi není jasný, proč ji tam chceš dávat obráceně. Ta matice (vložka) na konci, přes kterou se to pak šteluje, Ti pak bude vycházet moc nahoru (k hmatníku a ořechu). Dokonce má takový průměr, že to přesahuje přes výšku výztuhy, takže by to mohlo překážet ořechu, tady je to vidět download/file.php?id=4864&mode=view
P.S. To tělo je jaký dřevo? Nějak se mi to nedaří identifikovat. Připadá mi to jako něco ovocnýho, ale nevím a červíkům to chutná.
P.S. To tělo je jaký dřevo? Nějak se mi to nedaří identifikovat. Připadá mi to jako něco ovocnýho, ale nevím a červíkům to chutná.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
To je právě ono, matici potřebuju co nejvýš k ořechu, abych se k ní imbusem vůbec dostal, protože hlava je plochá. Normálně je dírka na jednocestou výztuhu šikmo v úhlu 3°, u 2cesté musím jít vrtákem rovnoběžně s hlavou, nesmím mít výztuhu moc hluboko pod hmatníkem. Nebo do hlavy zafrézovat žlábek. Už jsem se rozhodl, včera udělal krásné kolejnice z MDF a projel zezadu krku drážku 19mm hlubokou a něco přes 6mm širokou (matice je 7.0 a moc se jí tam nechce). Šlo to velmi dobře. Dnes chci vyvrtat tu dírku na matici a přemýšlím, jestli teď zevnitř kanálu nebo až po ztenčení hlavy zvenku. Oboje asi půjde stejně přesně, dlouhý vrták se dá i trochu ohnout během vrtání, že bych jím sledoval dno kanálu.
Tělo je bříza, přes mnohá varování zkušenějších to risknu. Jádro je dost tmavé, občas žilky po hnití. Mám fošnu asi 40cm širokou, z toho je víc jak půlka šířky prožraná, kraj na perník. Původně jsem chtěl tělo z 1 kusu, což padlo kvůli červotoči i kvůli seschnutí fošny do tvaru malého korýtka. Pokácená byla někdy 2004 v Kunštátě a od té doby schne ve stodole. Sice si nepamatuju přesně, který strom to byl, ani jsem ho nekácel já osobně, ale i tak je v tom dřevě citová hodnota. Červ je v ní už od začátku, dvakrát jsem ji tehdy natíral Lignofixem preventivním, nepomohlo.
Tělo je bříza, přes mnohá varování zkušenějších to risknu. Jádro je dost tmavé, občas žilky po hnití. Mám fošnu asi 40cm širokou, z toho je víc jak půlka šířky prožraná, kraj na perník. Původně jsem chtěl tělo z 1 kusu, což padlo kvůli červotoči i kvůli seschnutí fošny do tvaru malého korýtka. Pokácená byla někdy 2004 v Kunštátě a od té doby schne ve stodole. Sice si nepamatuju přesně, který strom to byl, ani jsem ho nekácel já osobně, ale i tak je v tom dřevě citová hodnota. Červ je v ní už od začátku, dvakrát jsem ji tehdy natíral Lignofixem preventivním, nepomohlo.
Omlouvám se trochu za OT, ale neměl by někdo náhodou navíc a nebyl by ochotný prodat javor na jeden krk?
Ralan: zkus místní stolaře, to bude nejjednodušší. V Rožnově jich bude...
Zdrbal jsem dírku na ovládání výztuhy. Napoprvé jsem se trefil přesně do kanálu, pak při pokusu o zvětšení dírky z 6 na 7 mm jsem zajel moc do hlavy, zlomil vrták 6/300mm, osmičkou vrtákem jsem to dodělal.
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele/?offset=18
Zdrbal jsem dírku na ovládání výztuhy. Napoprvé jsem se trefil přesně do kanálu, pak při pokusu o zvětšení dírky z 6 na 7 mm jsem zajel moc do hlavy, zlomil vrták 6/300mm, osmičkou vrtákem jsem to dodělal.
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele/?offset=18
kmensik: Jak hluboký je ten žlábek od vrtáku? Vypadá to tak max. do 2 mm. Myslím, že kdybys tu díru vyvložkoval nějakou kontrastní vložkou a pak to odbrousil, tak aby ten žlábek zmizel, tak si trochu ztenčíš hlavu, což není žádná trága, ale bude to vypadat dobře. Jakou tloušťku materiálu hlavy máš teď?
Jinak moc pěknej javor.
Jinak moc pěknej javor.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
No hlava je teď 16mm a počítám že uberu milimetr shora a desetinku zespoda, chtěl jsem ji mít 15. Uvidím, jak to bude vypadat, a možná ještě uberu. Ten žlábek byl přes celou hlavu, to jsem ani nefotil. Měl jsem vrták obalený klouzavým silikonovaným papírem z oboustranky, tak to bylo z části jen protlačené a napařovací žehličkou to hodně skočilo zpět. Nějak už si zvykám na tu protáhlejší kapku. Ořechový špunt by byl fajn, stejné dřevo jako bude skunk strip, bohužel osa výztuhy nesedí s osou velké díry, tak by ta nepřesnost ještě vylezla. Příště bych nejraději do drážky jen vlepil uhlíkový hranol a vykašlal se na seřiditelnou výztuhu.
Javor je lehounce plamínkovaný, to snad ještě vyleze pod lakem.
Teď jsem ofrézoval obvod krku kromě patky, bez štípnutí, občas mi to poskočilo. Nejdřív jsem měl šablonu zezadu kvůli ztenčené hlavě, pak jsem ji zavčas dal dopředu na hmatník, uhnul jsem o pár desetin. Nechápu jak udržet frézu kolmo dolů, tím spíš u tak malé plochy krku. Třeba na konci hlavy už je styčná plocha základny frézy s šablonou minimální a každé zhoupnutí udělá žlábek. Vím, že se dá pomoct stejně tlustým materiálem hned vedle. Taky jsem si přišlápl šňůru a zajel díkybohu většinou do desky stolku.
Oboustranka skoro nedrží, nedá se na ni spolehnout, tak jsem to dělal na několik úseků vždy chycené dvěma svěrkama. Opruz. Nezkoušel jsi frézku ve sloupové vrtačce?
Od kontoše na sklo jsem dotáhl ohýbaná dvířka ze sprcháče, rádius 470mm je sice moc, přesto na to nalepím šmirgl a zkusím ojet hmatník.
Javor je lehounce plamínkovaný, to snad ještě vyleze pod lakem.
Teď jsem ofrézoval obvod krku kromě patky, bez štípnutí, občas mi to poskočilo. Nejdřív jsem měl šablonu zezadu kvůli ztenčené hlavě, pak jsem ji zavčas dal dopředu na hmatník, uhnul jsem o pár desetin. Nechápu jak udržet frézu kolmo dolů, tím spíš u tak malé plochy krku. Třeba na konci hlavy už je styčná plocha základny frézy s šablonou minimální a každé zhoupnutí udělá žlábek. Vím, že se dá pomoct stejně tlustým materiálem hned vedle. Taky jsem si přišlápl šňůru a zajel díkybohu většinou do desky stolku.
Oboustranka skoro nedrží, nedá se na ni spolehnout, tak jsem to dělal na několik úseků vždy chycené dvěma svěrkama. Opruz. Nezkoušel jsi frézku ve sloupové vrtačce?
Od kontoše na sklo jsem dotáhl ohýbaná dvířka ze sprcháče, rádius 470mm je sice moc, přesto na to nalepím šmirgl a zkusím ojet hmatník.
kmensik: Není oboustranka jako oboustranka a taky dost záleží na povrchu. Teď jsem tím lepil hmatník na desku, abych ho zvrchu obrousil a srovnal a přestože jsem to přichytil asi na pěti místech jen úzkými pruhy, tak jsem měl problém to pak oddělat.
Co se frézování týče, tak ve stojanovce jsem frézoval mikrofrézou drážky do ebenových rondelek na španělu a nijak zvlášť dobře to nešlo. K zajištění kolmosti frézování a možnosti frézovat i na malých plochách doporučuju si vyrobit nějaký frézovací stolek, frézku uchytit vespod a nahoru nechat koukat jen frézu. Nemusí to být nic složitýho. Já jsem si do 1 cm tlustý pertinaxový desky udělal díru a zespod přišrouboval frézku. Desku mám na dřevěných kozách. Když to potřebuju sklidit, tak to jen oddělám, frézku odmontuju, desku opřu o zeď a nikde se mi nic neplete. Obrovská výhoda je, že pohybuješ materiálem, který leží celou plochou na podložce a fréza je při obrábění pevně kolmo uchycená. Navíc si na tu desku můžeš poměrně snadno a rychle svěrkami přidělat různý vodící lišty, špalíky atd., který poslouží jako různý improvizovaný frézovací přípravky, který zas pak můžeš rychle rozebrat a přestavět. Můj stolek vypadá takhle http://jarred.rajce.idnes.cz/Aria_telo#DSC01085_1.jpg http://jarred.rajce.idnes.cz/J.J.Gtrs_JP_7#DSC01032.jpg a slouží mi už asi od druhý stavby.
Pain: Zatím to vypadá moc dobře, jen tak dál.
Co se frézování týče, tak ve stojanovce jsem frézoval mikrofrézou drážky do ebenových rondelek na španělu a nijak zvlášť dobře to nešlo. K zajištění kolmosti frézování a možnosti frézovat i na malých plochách doporučuju si vyrobit nějaký frézovací stolek, frézku uchytit vespod a nahoru nechat koukat jen frézu. Nemusí to být nic složitýho. Já jsem si do 1 cm tlustý pertinaxový desky udělal díru a zespod přišrouboval frézku. Desku mám na dřevěných kozách. Když to potřebuju sklidit, tak to jen oddělám, frézku odmontuju, desku opřu o zeď a nikde se mi nic neplete. Obrovská výhoda je, že pohybuješ materiálem, který leží celou plochou na podložce a fréza je při obrábění pevně kolmo uchycená. Navíc si na tu desku můžeš poměrně snadno a rychle svěrkami přidělat různý vodící lišty, špalíky atd., který poslouží jako různý improvizovaný frézovací přípravky, který zas pak můžeš rychle rozebrat a přestavět. Můj stolek vypadá takhle http://jarred.rajce.idnes.cz/Aria_telo#DSC01085_1.jpg http://jarred.rajce.idnes.cz/J.J.Gtrs_JP_7#DSC01032.jpg a slouží mi už asi od druhý stavby.
Pain: Zatím to vypadá moc dobře, jen tak dál.
Díky, postavím si stolek. Nebylo mi jasné, jak se pak fréza pouští - u té mé musím smáčknout pojistný čudl a spínač pořád držet, takže to bude chtít nějaké lowtech řešení jako stahovací nylonový pásek kolem rukojeti se spínačem.
Pokročil jsem s krkem - dírky na ladicí mechaniky se povedly až na jednu, protože jsem špatně vybrousil špičku vrtáku - šmajdá mimo osu.
Skunk je celkem pěknej, americkej ořech. Hlava ztenčena na 15mm a kapka na výztuhu vypadá mnohem líp. Dvoucestou výztuhou jde hýbat dost ztuha, krk nicméně reaguje správně. Uf.
odsud dál foto http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele#P1370613.jpg
Narychlo spíchnutá pokosnice z MDF funguje skvěle s pilkou z Lidlu, drážky nařezány. Až po hurá akci jsem si všiml, že drážky nejsou přesně v pravém úhlu k ose krku. Aspoň že jsou hnuté všechny stejně - jsou rovnoběžné.
pain2: vypadá to krásně, máš to hlaďounké, přesné. Dej někam víc fotek i z průběhu práce, zajímají mě tvoje šablony, jestli používáš nějaké přípravky a tak.
Pokročil jsem s krkem - dírky na ladicí mechaniky se povedly až na jednu, protože jsem špatně vybrousil špičku vrtáku - šmajdá mimo osu.
Skunk je celkem pěknej, americkej ořech. Hlava ztenčena na 15mm a kapka na výztuhu vypadá mnohem líp. Dvoucestou výztuhou jde hýbat dost ztuha, krk nicméně reaguje správně. Uf.
odsud dál foto http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele#P1370613.jpg
Narychlo spíchnutá pokosnice z MDF funguje skvěle s pilkou z Lidlu, drážky nařezány. Až po hurá akci jsem si všiml, že drážky nejsou přesně v pravém úhlu k ose krku. Aspoň že jsou hnuté všechny stejně - jsou rovnoběžné.
pain2: vypadá to krásně, máš to hlaďounké, přesné. Dej někam víc fotek i z průběhu práce, zajímají mě tvoje šablony, jestli používáš nějaké přípravky a tak.
Diky
vecer pridam nejake fotky.
Mam dotaz na ty zkušenější. Omylem jsem se sekl s jednou drážkou o 1mm. Cim je lepší to zatmelit a vyrezat drazku znova, jak ma byt. Mam pouzit tmel pro tmave drevo nebo je lepsi smichat prach z palisandru s titebondem?
Diky za rady.
Mam dotaz na ty zkušenější. Omylem jsem se sekl s jednou drážkou o 1mm. Cim je lepší to zatmelit a vyrezat drazku znova, jak ma byt. Mam pouzit tmel pro tmave drevo nebo je lepsi smichat prach z palisandru s titebondem?
Diky za rady.