Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
pain2

Re: Homemade kytara

Příspěvek od pain2 »

povrch jsem odmastil pred strikanim. A ten lak uz jsem predtim pouzil a neudelalo to. jsem z toho dost zaskoceny.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Před stříkáním vrchního PU laku se musí povrch stříknout izolátorem. To jsi udělal?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
pain2

Příspěvek od pain2 »

to slysim prvne. Ani lakyrnik se o tom nezminoval, se kterym jsem lakovani resil. Nicméně jsem to nepouzil ani u predchozich projektech a všechno v pohodě. Něco se muselo dodrbat
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Nic ve zlým, ale lakýrník není kytarář. Stříkal ten lakýrník někdy něco jinýho než kastli od auta? I truhláři stříkaj na dřevěný nábytek pod vrchní PU základ. Já místo základu stříkám izolátor, protože mi to tak bylo kdysi kytarářem doporučeno a zatím jsem na tom postupu neměl důvod nic měnit.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
pain2

Příspěvek od pain2 »

Jo, on dělá Airbrush na dřevo, kov a má zkušenosti s různým materiálem, pak jsem to řešil ještě u nás na firmě, co je externí firma. Základ používám pod plnou barvu. Jen jsem právě ani na netu nic o izolátoru nepostřehl :) až díky tobě mám zase rozšířené obzory a čtu o tom, že zlepšuje přilnavost.

Edit: Ještě jsem si vzpomněl, že i u Bacha v Hodoníně jsem to řešil. S něma se radím osobně hodně a dokážou poradit. Jen ne všechno tam dělají. Mají externí dílnu v Koreji? Teď nechci kecat, ale prostě někde v Asii, kde jim dělají ty kytary. V Hodoníně povětšinou upravují už hotové kytary popř. vyrábí na přání, co normálně v nabídce nemají.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Kmensik: člověče, teď koukám na fota toho krčiska a smekám - krásná čistá profi prácička. Jsi perfekcionista a řešíš detaily a to se mi líbí. Respekt.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

JJ díky. Jsem obětí vlastního perfekcionismu. Prosím poraď, jestli mám hmatníku dát základní lak ještě před pražcováním, nebo to lakovat až po. Teď ho mám vybroušený do 800 a začíná se lesknout. Poziční tečky jsou z vlastnoručně vyrobené ořechové špejle 1,5mm a prý vypadají jako ťučky hnědým fixem.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Tak jsem došel při pokusu na odřezku, že to bylo tím transparentním plničem, co jsem použil. Po vytvrdnutí vytvořil takový lesklý klouzavý povrch, nezdrsnil jsem to a lak se na to nechytl. Na obyčejném přebroušeném tmelu v barvě dřeva se lak chytil pěkně a nehtem ho neseškrábnu.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Mně to dělal čirý akrylový lak ve spreji přes černý akrylový lak jiné značky. Ten lak z toho udělal kaši, která nikdy nezaschla. Předělával jsem to 3x, než jsem koupil jiný černý kompatibilní.
pain2

Příspěvek od pain2 »

to lakovani je fakt veda :D
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Kmensik: Nevím, jak je to správně, ale stříkal jsem to až po pražcování a pak jsem ten lak z pražců sloupnul, což nebyl vůbec žádný problém. Zase ten lak pak už nepřebrousíš. Myslím, že když si stříkneš základ před pražcema a pěkně si to pak obrousíš a srovnáš, tak tím nic nezkazíš. Pohádkám o ztrátě rezonance, barvy nebo délky tónu nebo čehokoliv jinýho v důsledku vrstvičky laku pod pražcema já osobně už nevěřím.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Ja to striknul aji s prazcema...

Jinak jsem dnes udelal diry na snimace :)
Přílohy
20140704_174802.jpg
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Pain2: Pěkná práce... ale měl bys ještě zkusit zapracovat na tvarech... pořád mě to přijde místy krapet kostrbaté... :wink:
pain2

Příspěvek od pain2 »

Díky :D a napiš mi prosim, kde ti to tak přijde. To tělo ještě neni jako takto brousene do hladka, ale pokud to je něco, co se dá pořád opravit, rád bych věděl co. Dík :)
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Takhle, kytaru v ruce nemám a možná to je jen špatným světlem... ale nějak se mi nezdálo tohle ;)
Přílohy
20140704_174802.jpg
pain2

Příspěvek od pain2 »

oo, diky za oznaceni :) ... vesmes jsem to cele dobrusoval a taky tu muze hrat roli to svetlo. pac jsem na teto fotce nemel dobre udwlane radiusy hran, neboli nepravidelne, tak to mohlo hazet i lehce krive stiny. Co se tyce loze pro krk, tam je to v poradku. tu spodni hranu mam uplne v rovine. Jinak nejvic problemovy byl horni roh, pac jsem si to vymyslel trochu atypicky :D kde je ten konec rohu schvalne ostre vyhnuty dospoda. Toz tak :)
kmensik
Rádce

Re: Homemade kytara Tele

Příspěvek od kmensik »

Tak jsem dal 2 vrstvy politury před pražcováníma je to OK. Hrany se při zabrušování pražců projely na holé dřevo, tak jsem je přepolíroval znovu. Myslel jsem si, že pražcovat už umím, a bylo to skoro jako poprvé. Tentokrát jsem je lisoval na sloupové vrtačce, a bál jsem se o ni, přestože je hodně masivní. Lis to prostě není.
Nultý pražec zatím vypadá dobře, ořech je z hovězího.
Díry na snímače se mi vyštípaly obě ve stejném místě, a to jsem si dával fakt bacha. Povedlo se pak zalepit třísky zpět. Dírky na jack, káblíky a poťáky dopadly dobře. Šachtu elektroniky chci nechat bez deklíku.
Pozorné oko si všimne, že krk přesahuje přes spodní hranu patky. Fail. To je tak, když člověk staví bez jasného plánu, nebo ho průběžně mění, udělá klasické tělo a moderní krk...
Ještě větší fail je použití šmirglovacích válečků na obvod těla. Ubírá to strašně rychle. Z přesně ofrézovaného tvaru je najednou o 3 mm menší hrbatý patvar.
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele#P1370689.jpg a dál
pain2

Příspěvek od pain2 »

Pěkný :) s tím štípání dříví to vždycky naštve :D v některých případech raději jedu hooodně opatrně po směru lét, kde to hrozí. Podřezané lože je spíš jen estetická chyba. Stane se :)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Kmensik: ten krk je prostě boží a to, že přečnívá přes patku je opravdu jen drobná estetická vada. Zatím krásná práce.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Tak hotovo konečně :) dnes jsem ji po týdnu, co jsem nechal lak trošku vyzrát vyleštil a smontoval a seřídil. Chyby tam jsou stále. Bohužel něčeho jsem si nevšiml, dokud mi to neukázal lak :D nicméně ten hlavní účel a to, že hraje a perfektně ladí splňuje. Ruka se mi zastaví až tak, že malíček mám nad 22. pražcem a na ty zbylé dva už jen lehce vytočím zápěstí, takže na sola naprosto super. Vnitřně z toho mám dobrý pocit, že jsem zmákl komplet kytaru. Časem sem nahodím kvalitní fotky za denního světla.
Přílohy
10492181_263839183824137_5281940778449939264_n.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“