Gibson SG standard

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
cid

Re: Gibson SG standard

Příspěvek od cid »

krade a bubucci - dík za pro mne nové a velice užitečné informace!

bubucci - volute mně p. Google vysvětlil, tím řezem to může být, "napnelismus" dříví krku se potom zřejmě srovná.

krade - z pěti kusů tělo SG, to teda zírám, v katalogu se u SG za dvojnásobnou cenu "vychloubají", že je tělo z jednoho kusu, ale zřejmě proč nevyhovět zákazníkům, když to zaplatí, pro mne zbytečná investite.

Nnějakou dobu jsem na kopii SG hrál, ale to jsem byl asi o 25kg mladší :D. Neuvědomil jsem si jak psali na jednom foru, že krk SG je vzhledem k tělu hráče posunutý o 3 palce doleva, než u LP a to je dost. Není to u mne o financích, ale mně se modely SG faded a LP bez bindingů, ozdob a laků, líbí opravdu víc. Koruna "vesele" posiluje a na co hrát mám, tak uvidím.
Naposledy upravil(a) cid dne 18.11.2020 12:33, celkem upraveno 2 x.
Placka

Příspěvek od Placka »

tak díkec za zajimavý informace. Ty vintage kousky jsou pěkný, zatím stále přemýšlím, váhám a hlavně se snažím prodat svoje věci, abych si snáz ospravedlnil koupi nových:-).

Docela se mě teď na bazaru líbí tenhle kousek, byť to není Gibson:
https://hudebnibazar.cz/yamaha-sg-800/ID343502/
krade

Příspěvek od krade »

cid - hele, já to nikdy neřešil, protože jsem si už mnohokrát ověřil, že je třeba tu kytaru vzít do ruky, žádný katalog ani youtube videa nelze brát vážně. jedno z nej sgéčkek by special z roku 2004, výrazně lepší než třeba sg standard z roku 2010...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
krade

Příspěvek od krade »

Placka - jo, pěkná, ale asi to nebude úplně sg a to ani zvukově...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
Placka

Příspěvek od Placka »

To je mi jasný, úplně nehledám za každou cenu "100% SG", pořád si v hledáčku nechávám to HP2 na bazaru, což taky nenaplnuje skatulku staromileckyho archetypu SGčka
krade

Příspěvek od krade »

Placka: mně se to snad na "starý kolena" :) taky začíná líbit...
torst

Příspěvek od torst »

krade: Začíná se líbit G SG nebo Y SG ?
Mě se G SG líbí dávno, kvůli té optické oddělenosti krku a těla. Krk - tradiční instrument, struny, pražce. Tělo - elektrárna, hejblátka, 20. stol.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
krade

Příspěvek od krade »

torst: líbí se mi ta jak ta yamaha (ta se mi líbí už dávno - hrával na to matt pike z high on fire), tak to moderní SG, co má snímače ukotvený do těla. jinak SG miluju dávno, pro mě jak z hlediska zvuku, tak ergonomie je to nejlepší kytara, ikdyž poslední dobou ji dohání TELE...
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Akorát ta Yamaha SG je spíš LP, konstrukcí s javorovým topem, silnějším tělem a u tady té řady i váhou. Ale to placka zná z Yamaha LPčka, od které imho to nebude zvukově moc vzdálené :)
Má to pozitiva v lepším vyvážení a vyrovnanějším charakterem zvuku, který není tak vybíravý na snímače. Právě ta ergonomie je něco, na co si člověk musí zvyknout a celkové držení kytary je jiné, kdy i bez přepádávání má člověk tendenci ji pořád podpírat levou rukou.
jinak SG miluju dávno, pro mě jak z hlediska zvuku, tak ergonomie je to nejlepší kytara, ikdyž poslední dobou ji dohání TELE...
to by mně teda zajímalo, co je na telecasteru ergonomického ? :lol: U tradičního tele chybí vybrání pro ruku, resp. tělo je komplet hrana, krom deluxe řady chybí sražená patka a o kameny na kobylce aby si člověk rozedral ruku, nejdebilnější umístění přepínače snímačů, atd... Pokud si člověk zkusí něco jako je Petrucci Musicmany, Suhr Modern, nebo vlastně snad skoro každý superstrat, tak se na ergonomii u kytary dívá jinak.
jastud

Příspěvek od jastud »

Jen k tomu teleti: tele fakt moc ergonomie nepobralo. Leč: patka je sražená už u řady professional. Nejblbější umístění přepínače má strat a o kameny na kobylce si fakt hnátu nedřu (není kobyla jako kobyla).
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
torst

Příspěvek od torst »

tele je nepodařená předpremiéra Stratocesteru.
Mě vadí ovladače na všech stratoidech, když víc máchnu, přepnu snímače, ztlumim volume a pod. Další důvod proč mi sedí LP, SG, kde je ovládání "za rohem."
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Placka

Příspěvek od Placka »

bubucci píše: 19.11.2020 9:31 Akorát ta Yamaha SG je spíš LP, konstrukcí s javorovým topem, silnějším tělem a u tady té řady i váhou. Ale to placka zná z Yamaha LPčka, od které imho to nebude zvukově moc vzdálené :)
však jsem mu psal kolik to váží a je o nejspíš o něco lehčí než to Yamaha LP:-)

Mě tele sedí dobře, hraje se mi na něj dobře s nechtěným přepínámím snímačů mám menší potíž než na LP:-) Samozřejmě si uvědomuju, že celá řada kytar je ergonomicky líp vyřešená, ale já nehraju žádný technický vály, kde by mě dřevnatost telete omezovala.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

přepínáním jsem myslel situaci, kdy jsi na kobylkovém snímači a chceš rychle přepnout na krkový. Jinak to není žádná katastrofa, ale pokud to někdo označuje jako druhou ergonomicky nejlepší kytaru, tak je jediné možné vysvětlení...že má jenom dvě kytary :lol:
Strat má špatně umístěné volume, přepínač je v pohodě pokud nemácháš rukou jak Pete Townsend.
EDIT: no a kolik teda to SG800 váží ? :D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ad ergonomie: zvyk je asi zelezna kosile, pac pro me je ergonomicky nejblbejsi LP :) hlavne prepinani snimacu je fakt nocni mura, kor kdyz je potrebuju prepinat relativne rychle. Kdyby ta kytara nehrala trakhle dobre, tak je uz davno z baraku. V tomhle ohledu je tele zlaty - to je sice jen fosna bez vykroju, ale po otoceni control plate je vsechno po ruce jak to mam rad. vitezi pro me porad klasicky Strat/Jazzmaster/PRS/SG.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

U mě je problém, že po létech hraní výhradně na SG(nebo jeho kopii), se mi zvyká blbě na jakoukoliv jinou kytaru(Strat např.). Je to tím relativním posunutím krku. Nevím, kam mám dát ruce, aby se mi hrálo pohodlně, je to prostě najednou nepřirozený.
Na tele jsem nikdy nehrál, přijde mi jako nejhnusnější kytara. :-) Ale zvukově to je jiná, to se mi líbí hodně. Není nějaká kytara s telecím zvukem ale designově povedená? :-D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

co nejaky SG s javorovym krkem, to by se mohlo zvukove blizit :)
Placka

Příspěvek od Placka »

Ta SG800 váží podle prodejce 4,1 kg, SL700 vážil tusím kolem 4,7 - 4,8, to už je docela výraznej rozdíl...
rychle jsem nahrubo převážil kytary co tu mám na zdi vedle stolu (jen na osobní váze - já bez kytary vs. já s kytarou, myslím, že je to dost nepřesné):
Schecter TSH1 - 3 Kg (je to "skoro-thinline" styl)
Telecaster USA stadandard - 3,6 - 3,7 kg
Parker RF722 - 3,2 kg
Classic vibe Thinline - 3,2 Kg

těch 0,5 - 1 kg navíc by myslím by poznat, ale pořád je to o cca 700 g lehčí než Studio Lord, kde už mě ta váhaobčas byla docela nepříjemná při delší zkoušce nebo akci.
krade

Příspěvek od krade »

Jj. U telete jsem nemyslel na vyrazne dobrou ergonomii, ale myslel jsem to tak, ze me proste bavi tu kytara vzit do ruky a hrat...jak tady padlo, taky nehraju zadnou technickou hudbu, takze prepinace a podobny veci moc neresim...
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... ed/344158/
LP doublecut je dobrý crossover mezi LP a SG. Lehká, výborně hratelná, vyvážená, zvuk blíž k LP.
torst

Příspěvek od torst »

ten tvuj odkaz nefunguje. Myslels tento ?:
https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID344158/
Mě se ty D.C. většinou moc nelíběji, ale tenhle je pěknej !

https://hudebnibazar.cz/gibson-tak-mats ... /ID305316/
Tenhle mi moc do oka nepad. Taková snaha o PRS. Ten 1. je ale fajn.
Jenže je to už hodně OT.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“