KRK - home made

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Moon

Re: KRK - home made

Příspěvek od Moon »

Kmenšíkův vyrobený krk jsem neviděl. Pokud se ptáš na krk z jednoho kusu bez lepeného hmatníku, tzv. Maple Neck, pruh mahagonu je na zadní straně, a je to jen lišta k zakrytí vzpěry. V tomto případě není nic mezi strunami a hmotou krku, takže vliv na zvuk bych zanedbal. Když je ale krk složen např. ze tří kusů a ještě nalepený hmatník, to už roli hraje.
Ztotožňuji s názorem pana Vlčka, výrobce VlčekBass, který tvrdí, že krk má na zvuk vliv ze 70%. Použité materiály i profil jsou dost rozhodující.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
José

Příspěvek od José »

Kmensik ta má regulární sendvič, ale konstrukce neck-through a na tom hmatník, tam bude vliv na zvuk jistě nezanedbatelný..
homemade-kytara-10471-2960#p764484
Naposledy upravil(a) José dne 15.07.2019 12:25, celkem upraveno 1 x.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

d.r.07 píše: 12.07.2019 17:27 Zdravím, chtěl bych zeptat na jednu věc. A to na krk slozený z více druhů
drev. Viděl jem ze Kmensik dělal těd jasanový krk a prostredkem šel
pruh mahagonu. Zajímalo by mě jestli tam je nějaký zvukový rozdíl
proti tomu kdyz by ten krk byl jen z jednoho druhu dreva. Díky
Za mě tam zvukovej rozdíl bude určitě, jak moc ale bude poznat, podle mě, nejvíc záleží na tom, do čeho se to pak píchne a co se s tím bude hrát...u toho, co poslouchám já, je to asi úplně jedno a více vrstvej krk dělám z důvodů pevnostně-stabilizačních a vizuálních :D
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Michnov píše: 15.07.2019 11:13
d.r.07 píše: 12.07.2019 17:27 Zdravím, chtěl bych zeptat na jednu věc. A to na krk slozený z více druhů
drev. Viděl jem ze Kmensik dělal těd jasanový krk a prostredkem šel
pruh mahagonu. Zajímalo by mě jestli tam je nějaký zvukový rozdíl
proti tomu kdyz by ten krk byl jen z jednoho druhu dreva. Díky
Za mě tam zvukovej rozdíl bude určitě, jak moc ale bude poznat, podle mě, nejvíc záleží na tom, do čeho se to pak píchne a co se s tím bude hrát...u toho, co poslouchám já, je to asi úplně jedno a více vrstvej krk dělám z důvodů pevnostně-stabilizačních a vizuálních :D
Díky. A jaká dřeva k sobě dáváš když skládáš z vícero druhů.
Moon

Příspěvek od Moon »

José píše: 15.07.2019 8:59 Kmensik ta má regulární sendvič, ale konstrukce neck-through a na tom hmatník, tam bude vliv na zvuk jistě nezanedbatelný..
homemade-kytara-10471-2960#p764484
Aha, to je tahle kytara ! Mistrovská práce !!!
Funkce toho mahagonu je mi jasná. Spojení dvou dílů sendviče, aby krk nebyl jen ze dvou dílů slepených uprostřed a zároveň místo pro pohodlnější uložení vzpěry.
José, já si myslím, že právě tohle je přesně ten případ přímého vlivu použitých materiálů na zvuk. Dokonce tady na Fóru proběhla někde informace, že u průchozích krků je zanedbatelný spíše materiál použitý na křídla korpusu. To ale vyzkoušené nemám. Stavěl jsem jen Bolt on, hlavně kvůli finálnímu vytunění nástroje- změna naklopení úhlu ap.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

d.r.07: tmavý a světlý :D, já jsem zatím kombinoval javor a americkej ořech na dvou krkách opačně a teď mám rozdělanej pau ferro s javorem...s*r na konvence a zkombinuj, co se Ti líbí...hrát to bude
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Díky za odpovědˇ. Mám tam javor, mahagon a bubingu
tak něco zkusim. :D
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Tak to bych udělal pětivrstvej...bubinga středem, vedle tenký javory a na kraje mahagon...mňam :)
Šnek

Příspěvek od Šnek »

Ahoj, tak jsem se konečně pustil do výroby, zatím jsem teda úplně na začátku, ale vzpomněl jsem si ještě na jednu věc s kterou si úplně nevím rady...
A to úhel krku ku tělu.
Chci použít TOM kobylku, konkrétně tuto: https://www.thomann.de/cz/tonepros_lpbm ... _black.htm
Jak poznám jak "vysoko" nad tělem má být hmatník a o kolik stupňů má být zakloněn?
Krk chci šroubovaný.
Šnek
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Ahoj, koukni na vlákno "ulození krku" zakládal jem ho já.
Tam je většina odpovědí.
Šnek

Příspěvek od Šnek »

Díky, kouknu
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Vícevrstvý krk: Vliv to má jistě, ale neřeknu ti žádné pevné platné pravidlo, je to věc citu a taky náhody. Jasanka se povedla, mezi tvrdým a těžkým jasanem je měkčí a lehčí mahagon, a ono to funguje (klient říkal že zvuk jako kráva). Logičtější by bylo mít to tvrdší dřevo uprostřed... Předtím jsem dělal i sandwich ze dvou různých mahagonů a taky dobrý, zato trojvrstvý javor byl asi nejvíc konvenční.
Dobrý dřevo musí znít i v jednom kusu.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“