Dřevo...
Re: Dřevo...
tak na 60% by som povedal borovica ,veľa napovie prítomnosťou živicových kanálikov
viac by pomohla fotka na ktorej vidno napr. hrču . . . ale borovica by to mohla byť
Ztmavlý smrk, borovice, možná modřín. Víc fotek? Můžeš na kraji říznout do čistého dřeva? Jestli je světlounké, je to smrk. Jestli růžové - modřín. Jestli žluté až červené - bor.
Sorry za duplicitu, neviděl jsem nové příspěvky. Na borovici jsme se, zdá se, shodli.
Sorry za duplicitu, neviděl jsem nové příspěvky. Na borovici jsme se, zdá se, shodli.
http://www.pospik.eu/stratocaster/2.JPG
Víc fotek teď nepořídím, ale později mohu dodat. Leží to u dědy pod zatížením a odřezky jsou někde v kůlně, což už asi nenajdu. Taky jsem tipoval borovici, ale mi to přijde všechno stejný.
Edit: http://www.pospik.eu/stratocaster/4.JPG
Ty dvě desky úplně dole.
Víc fotek teď nepořídím, ale později mohu dodat. Leží to u dědy pod zatížením a odřezky jsou někde v kůlně, což už asi nenajdu. Taky jsem tipoval borovici, ale mi to přijde všechno stejný.
Edit: http://www.pospik.eu/stratocaster/4.JPG
Ty dvě desky úplně dole.
Podle mě je to smrk. Starý a pěkně prožraný. Co z toho má být?
S mojí schopností tak polička. 
- jeleniste
http://cz-jyderup.cz/shop/sparovka-javo ... 40-mm.html
Našel jsem tohle. Moje idea je taková, že chci dělat lapsteel kytaru, průchozí krk, nalepený boky. Myslíte si, že dělat to z tohohle je blbost? Když by to bylo tlustý ty čtyři centimetry... Jak moc by bylo vidět, kdyby ty křídla byly olšový, nebo jehličnatý. Moje představa byla udělat mořidlovej sunburst, ale nevim, jestli by to nevypadalo blbě, že je to ze spárovky. Dá se to mořidlem udělat natolik barevný, aby se to v tom ztratilo? Já do toho dřeva nechci pro začátek nacpat víc než sedm stovek, abych se pak do toho nebál začít řezat
. Původní vize byla něco tvrdýho exotickýho, ale to je jednak drahý a jedna, jsem pochopil, že se to blbě opracovává a já nemam zase tolik času se s tim prcat, chci to mít co nejjednodušší na výrobu. Kobylku sem si řikal wraparound jako je na juniorech (původně jsem chtěl struny průchozí, ale tohle mi přišlo jednodušší), snímač jeden P90 u kobyly.
Našel jsem tohle. Moje idea je taková, že chci dělat lapsteel kytaru, průchozí krk, nalepený boky. Myslíte si, že dělat to z tohohle je blbost? Když by to bylo tlustý ty čtyři centimetry... Jak moc by bylo vidět, kdyby ty křídla byly olšový, nebo jehličnatý. Moje představa byla udělat mořidlovej sunburst, ale nevim, jestli by to nevypadalo blbě, že je to ze spárovky. Dá se to mořidlem udělat natolik barevný, aby se to v tom ztratilo? Já do toho dřeva nechci pro začátek nacpat víc než sedm stovek, abych se pak do toho nebál začít řezat
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Podle mě když si zajdeš do nějaké prodejny sušeného řeziva a koupíš tam jednu fošnu, kterou uřízneš a slepíš, vyjde tě to levněji a budeš to mít ze 2 kusů... Javor se prodává někde kolem 13000,- - 17000,- /m3jeleniste píše:http://cz-jyderup.cz/shop/sparovka-javo ... 40-mm.html
Našel jsem tohle. Moje idea je taková, že chci dělat lapsteel kytaru, průchozí krk, nalepený boky. Myslíte si, že dělat to z tohohle je blbost?......
Nepočítal jsem to, ale myslím, že to bude levnější a lepší.
Jinak ze spárovky není problém... a už vůbec ne elektrika. Je to masiv, jenom z více kusů.
- jeleniste
No, prodejna sušenýho řeziva. Kde takový prodejny rostou? Trápim gůgl a kde nic tu nic. Možná nevim co gůglovat.leeter píše: Podle mě když si zajdeš do nějaké prodejny sušeného řeziva a koupíš tam jednu fošnu, kterou uřízneš a slepíš, vyjde tě to levněji a budeš to mít ze 2 kusů... Javor se prodává někde kolem 13000,- - 17000,- /m3
Jinak ze spárovky není problém... a už vůbec ne elektrika. Je to masiv, jenom z více kusů.
================
Myslíš něco takovýho?
http://www.volkaasyn.cz/index.php?menu= ... 52&zpet=86
To je popraskany, popkrouceny a moc tlustý, takže by s tim byla práce navíc... Kdežto tu spárovku dostanu v požadovaný tloušťce, hladkou, rovnou.
A abych to mohl slepit, to bysem musel bejt schopnej nějak rovně uříznout, což na zahradě pilkou šukalkou z baumaxu si nedovedu uplně představit. Obávám se, že to je nad moje schopnosti.
Ale nasadil si mi brouka do hlavy.
já plánuju zajet do prodejny tak za měsíc. Podle mě ti to někteří za příplatek i naformátujou a odvezou, a budeš si možná i moci vybrat... asi záleží jak kde jak co, od koho a za kolik... Ale ještě sem tam nebyl, takže jen odhaduju.jeleniste píše:No, prodejna sušenýho řeziva. Kde takový prodejny rostou? Trápim gůgl a kde nic tu nic. Možná nevim co gůglovat.leeter píše: Podle mě když si zajdeš do nějaké prodejny sušeného řeziva a koupíš tam jednu fošnu, kterou uřízneš a slepíš, vyjde tě to levněji a budeš to mít ze 2 kusů... Javor se prodává někde kolem 13000,- - 17000,- /m3
================
Myslíš něco takovýho?
http://www.volkaasyn.cz/index.php?menu= ... 52&zpet=86
To je popraskany, popkrouceny a moc tlustý, takže by s tim byla práce navíc... Kdežto tu spárovku dostanu v požadovaný tloušťce, hladkou, rovnou.
A abych to mohl slepit, to bysem musel bejt schopnej nějak rovně uříznout, což na zahradě pilkou šukalkou z baumaxu si nedovedu uplně představit. Obávám se, že to je nad moje schopnosti.
Ale nasadil si mi brouka do hlavy.
- jeleniste
Odkud seš (a byl bys mě případně ochotnej vzít ssebou)?
Plzeňjeleniste píše:Odkud seš (a byl bys mě případně ochotnej vzít ssebou)?
- jeleniste
Tak to je pro mě na nic. Budu koukat po něčem tady blíž, nebo vemu tu spárovku. Mi to furt vychází jako nejmíň práce.
Jako nic tím nezkazíš, jenom mě to napadlo...jeleniste píše:Tak to je pro mě na nic. Budu koukat po něčem tady blíž, nebo vemu tu spárovku. Mi to furt vychází jako nejmíň práce.
A ještě k tomu mořidlu: Ty spáry ti to dle mě ještě více zvýrazní...
- jeleniste
Hm, sem viděl ešop, kde prodávaj dýhu, bych si na to mohl nalepit... Nebo to holt budu muset nabarvit, tomu jsem se chtěl vyhnout. Mi právě přišlo, že ten javor ja takovej celkem bílej nevýraznej, že by to nemuselo bejt moc vidět. No jde mi o to, že sem chtěl mít ten průchozí krk z javora a ty boky z olše, protože je lacinější a měkčí, takže to bude snazší nějak opracovat. Ale tu bysem asi musel stejnak něčim nalakovat, když je měká, ne?leeter píše:
A ještě k tomu mořidlu: Ty spáry ti to dle mě ještě více zvýrazní...
Ty lepené přechody určitě pudou pod mořidlem vidět. Já dělal z jasanu, 4 kusy, lepené pod lisem. Taky to jde trochu vidět a to je taky hodně světlý. Ale tam se to vybralo aby ta kresba nějak navazovala. Když se mrknu na některé spárovky, tak každý kousek je jiný a to by nevypadalo dobře. Zas na to dávat barvu je docela škoda, takové obyčejné...
Jen k tomu že bys to neměl jak uříznout...to nemáš někde v okolí dílnu, kde ti to za cigára nebo pivko přesně naformátujou a třeba sjedou na hoblovce? Pak by sis to slepil, nebo by ti to slepili tam. Já to sice řešil přes známého, ale ten mi to slepil pod lisem a dostal jsem pěkně naformátovanou fošnu. To samé s tím dřevem, zkus se někde v okolí poptat, věřím že určitě seženeš tak jako já. Na první pokus (hned u souseda
) jsem si odnesl pěknou čistou jasanovou fošnu s kterou jsem pak dělal dál...
Jinak taky se zeptám, co myslíte, je meranti použitelné na elektriku?
Jen k tomu že bys to neměl jak uříznout...to nemáš někde v okolí dílnu, kde ti to za cigára nebo pivko přesně naformátujou a třeba sjedou na hoblovce? Pak by sis to slepil, nebo by ti to slepili tam. Já to sice řešil přes známého, ale ten mi to slepil pod lisem a dostal jsem pěkně naformátovanou fošnu. To samé s tím dřevem, zkus se někde v okolí poptat, věřím že určitě seženeš tak jako já. Na první pokus (hned u souseda
Jinak taky se zeptám, co myslíte, je meranti použitelné na elektriku?
Nakresli si jak by to mělo vypadat,včetně těch křídel a zajdi za nějakým stolařem. Budeš to mít perfektně slepené,ohoblované a na Tebe zbude jen tvarování a broušení. Nejsou to žádné obrovské kusy a z toho javoru by to mělo do těch 700,- vyjít... A budeš to mít ze tří kusů a ne slepené z polínek na zátop. Tož tak...
- jeleniste
Myslíš jako poslepovaná deska, nebo hrubej tvar i s tim krkem? Já to totiž mam vymyšlený tak, že ty křídla budou z jednoho prkna, že budou do sebe jakoby zapadat. Tvar víceméně obšlehnu z asherovic juniora, respektive obkreslim svoji weisenborku na papír a pak jí trochu přihranatim a zhubenim, ale ne moc, aby to pak pasovalo do nějakýho běžnýho futrálu. Chci to mít teda trošku asymetrický.Tengli píše:a z toho javoru by to mělo do těch 700,- vyjít... A budeš to mít ze tří kusů a ne slepené z polínek na zátop. Tož tak...

Akorát ten krk nemá bejt zarovnanej s hmatníkem, ale zužovat se, poňěvač to středový prkno stejnak musí bejt tak široký, aby mě tam vyšly ty nožičky od kobylky...
Jako, kdyby sem dostal vyřezanej tvar tý kytary z vohoblovanýho javoru s tim, že bych pak už jen doladil tvar rašplí, hlavu atp, tak to bych ten 700 budget klidně navýšil, protože by riziko, že to zmršim bylo o dost nižší.
Aha! Nějak jsem myslel,že chveš průchozí krk "přiznaný" i na topu... Rozhodně bych si to nechal udělat v již základním tvaru. Stolař tak ušetří spoustu materiálu než kdyby Ti dělal obdélníkovou fošnu. A určitě bude mít pásovou pilu,takže říznout to poměrně "do čista" by neměl být problém. Já bych to řešil přiznaným průchozím krkem a křídla přilepit přes plátek kontrastního dřeva. Ale nevím,zda Tě úplně chápu... Snad jo...
A do litru by ses měl opravdu vejít.
A do litru by ses měl opravdu vejít.
- jeleniste
No, nevadí mi, když to bude trochu vidět. Sem přemejšlel nad tou spárovkou a tam bych ty spáry asi nakonec taky nemaskoval. Nicméně nechci "pruhovanou kytaru" z různě barevnýho dřeva. To mi taky prošlo hlavou, ale nehodí se mě to do stylu. On ten Asher to má taky ze třech kusů, někde je to vidět zezadu.