Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: Homemade kytara

Příspěvek od kmensik »

Obrázek
Naposledy upravil(a) kmensik dne 16.10.2016 11:20, celkem upraveno 1 x.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Dnešní lakování
Přílohy
PhotoGrid_1426366192768_1.jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tady už ten burst vypadá dobře.
Není to žádná sranda. Teď jsem si to vyzkoušel a jen mořidlem bez probarveného šelaku by to nevypadalo pěkně. Je to předělávka starého těla.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Tady už jsem to dělal normálně lakem ten burst :) ... To je šelak? Moc pěkný
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

No jo, šelak, nanášený ručně polnou. Spokojenej s tím nejsu. Mám nějaké zkušenosti s thonetkama, kde to vypadá dokonale, ale u kytary je člověk zvyklý na jinou kvalitu laku, dokonale hladký a lesklý povrch. Toto je hodně ruční, přírodní. Šlo by přidat dalších 50 vrstev a brousit a leštit, ale na to jsem neměl nervy, na fixním rozpočtu už jsem i tak vykrvácel.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

kmensik píše:Není to žádná sranda. Teď jsem si to vyzkoušel a jen mořidlem bez probarveného šelaku by to nevypadalo pěkně. Je to předělávka starého těla.
To se mi moc líbí! Jsem na takový straty ujetej.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

kmensik píše: ...jen mořidlem bez probarveného šelaku...
Používáš barevný šelak, nebo ho něčím přibarvuješ?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nakonec jsem rubínový šelak rozpustil v červeném lihovém mořidle, aby to mělo grády.

A teď dotaz. Už jsme se tu jednou bavili o drnčící výztuze v krku. To je teď můj problém u nového RG. Zatímco u minulého telete jsem dvoucestou výztuhu ještě obalil jednou smršťovačkou a důsledně přitlačil skunkstripem, v RG obalená není, je v drážce volněji, a při prvním ostrunění drnčela jak dědův blatník. Seřídil jsem ji, ne podle reliéfu, ale k minimalizaci drnčení, takže to teď funguje. Při tom jsem si rozdrbal tu drážku na dýhované hlavici pro seřizování imbusem. Po odjištění zašpalkovaného tremola mi tahem strun vystřelilo a udělalo v horní desce zásek. Teď to žehlím a opravuju lak. Takže na nervy.
Zpět k výztuze. Chtěl bych do kanálu nalít roztavený vosk. Jenže on asi na studené výztuze a na dřevě hned ztuhne a nikam nedoteče. Nahřát výztuhu páječkou, to zas popálím hlavici a moc hluboko se to taky neprohřeje. Rozpustit vosk v benzínu a prosákne mi skrz dřevo pod lak, rozpustí lepidlo... Nějaké nápady? Nikdy jsem nechtěl dávat do drážky silikon ani lepicí pásku, teď to mám.
lathur

Příspěvek od lathur »

Nazdar, ber to jako extrém. Jaký máš značky? Jestli běžná kolečka, tak dvě, tři, vyloupni , malým vrtákem vrtni přes hmatník až k výztuze a naper tam silikonový těsnění. Dírky zablenduj a osaď zpátky značkama. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
pain2

Příspěvek od pain2 »

Popravdě teĎ to řeším s tím Jazzbassem. Taky jsem s ítm neměl problém a přestože je výztuha dotáhlá a našponovaná, tak někde rezonuje. Pravděpodoně ta kulatina. Někde jsem viděl dokonce, jak lil naředěný titebond, který při určitém množství ztrácí schopnost lepit a stává se gumovým po vytvrdnutí, no přemýšlím, že na zkoušku někde udělám různé poměry voda/titebond a uvidím, který poměr zůstane opravdu gumovým, aby nebyl tvrdý a nezablokoval výztuhu. Už se dokonce připravuji na možnost, že budu muset sundat hmatník, který pak budu muset udělat znovu a výztuhu vyztužit na stykových plochách vulkanickou gumovou páskou. Teď opravuji krk na LTD, kde byla totálně bloklá výztuha a zkusil jsem to a při klepání, přestože je výztuha navolno vůbec nerezonuje. No každopádně tak začnu dělat další krky. Ale u té basy jsem z toho nanerva a taky přemýšlím, co do toho narvat, aniž bych musel sundávat hmatník.

Edit: otce napadlo tam frknout tento vosk na dutiny do auta http://www.superlaky.cz/3m-vosk-na-duti ... nne-natery údajně zůstává suchý a pružný, což chceme :D a vím, že se do prahu navrtávají díry po 50cm a napere se to do nich, takže by stačila díra napatce a normálně zepředu kolem matice. Snad :D
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

No právě, nalít do toho nějaký vosk na parkety, leštidlo na nábytek, nebo já nevím co. S tou smršťovačkou na teleti jde s výztuhou točit už tak dost z tuha.
lathur

Příspěvek od lathur »

Nazdar.:...otce napadlo tam frknout tento vosk na dutiny do auta http://www.superlaky.cz/3m-vosk-na-duti ... nne-natery ...Nechci být za žvanila, ale co si tak pamatuju z doby, co jsem byl automechanikem, tak ty vosky musíš ředit. Obvykle to bývá ředidlo na bázi technického benzínu. Aby tě jednou ze zálohy nepřekvapil skunkstrip, co leze ven z krku, nebo v horším případě odlepený hmatník. Ale taky už možná ty agresívní ředidla nepoužívají(i když tomu moc nevěřím). Tož tak. JleT
pain2

Příspěvek od pain2 »

Jsou i jednosložkové, vím, co myslíš, ale tohle by mělo být v pohodě :) Každopádně tak, či tak to samozřejmě vyzkouším a napatlu to na nějaký odřezek, jak se to chová na dřevě :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tak zhruba hotovo. Tremolo je provizorně na špalkách, elektronika zapojená jen na základní kombinace. Výztuha nedrnčí, nastavil jsem jen vhodný stupeň utažení.
Nejlepší řešení drnčící výztuhy jsem našel již zmíněné zalití obyčejným voskem po nahřátí šroubu výztuhy páječkou po dobu 15 minut. Ještě existuje jakási vodička Chair Lock, která způsobí nabobtnání dřeva a prý funguje jako kouzlo.
Naposledy upravil(a) kmensik dne 16.10.2016 11:17, celkem upraveno 4 x.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Pěkná kresba dřeva, ještěže neskončila pod nějakým barevným lakem! :) Vypadá to moc pěkně.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
pain2

Příspěvek od pain2 »

Mooc pěkný :) já tu výztuhu vyřešil montážní pěnou, která po testování na odřezkách zůstala jako guma a tvárná :) ale odteď to projistotu budu vulkanizační páskou vždycky na styčných plochách vystlávat. Udělal jsem to na krku od LTD basy, co opravuji a měním výztuhu a i při úplném povolení je při zaklepání na dřevo úplně ticho :)
lathur

Příspěvek od lathur »

kmensik píše:
Nazdar, Velelamí dotaz: co to máš za struny- viz malý e? Jak ji dostaneš do tý osky- uděláš smyčku a pak točíš? JleT
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Na zkoušku jsem natáhl použité převařené struny, jen tenké e muselo jít nové. To jsem navlíkl skrz kolík, desetkrát omotal, abych ho nemusel stříhat, a ukotvil v tremolu.
Čekal jsem dotazy jako proč nemám zezadu na elektronice deklíky, proč nemám mechaniky zajištěné vruty apod., ale že se chytneš té jedné struny...

Ještě zajímavá věc. Zemnící drát od tremola nemá s těmito snímači žádný vliv na hluk. Bez něj to bylo úplně potichu, zatímco běžně by neuzemění strun způsobovalo bzučení.

A nejdůležitější věc: hraje jak má, pěkně agresivně. Splnila moje očekávání. Chtěl jsem RG, které bude ostřejší a zvučnější než běžné lipové. Některé lepší lípy hrajou parádně, běžněji však mdle. Krk sám o sobě má na poklep pěkný tón, s čímž se moc nesetkávám. Možná proto hraje subjektivně líp, než předchozí "S" s tělem ze stejného dřeva a továrním krkem.
lathur

Příspěvek od lathur »

Tak, abych pravdu napsal, těch vrutů jsem si vůbec nevšiml. A že to nemá deklíky mě ani moc neudivilo. Spíš až teď mi dochází, jak ty deklíky upevníš? Budeš lepit magnety, dorazy nebo očka se závitem? JleT
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Deklíky tam prostě nebudou. Líbí se mi to tak. Industriální kytara.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“